در بیشتر اوقات آیین نگارش، قالب مقاله و محتوای آن تعیین کننده نوع مجله یا نشریه انتخابی می باشد. بنابراین لازم است تا قبل از ارسال مقاله به ژورنال یا مجله خاصی، آشنایی کافی از اهداف و حیطه کاری مجله داشته باشید. اینکه مثلا موضوع مقاله شما با زمینه فعالیت مجله هماهنگی دارد یا نه. چرا که مجلات معتبر، اکثرا تخصصی بوده و مطابق با زمینه (SCOPE) تعریف شده خود، اقدام به پذیرش و داوری مقالات می کنند، یعنی موضوع مقاله ارسالی با اهداف و حیطه کاری آن مجله هماهنگ باشد.
به عنوان مثال نمیتوان مقاله پژوهشی را به مجلهای فرستاد که فقط مقالات مروری چاپ میکند. یا فرستادن یک مقاله تئوری به مجلهای که فقط مقالات کاربردی چاپ میکند درست نیست. برای اینکه با اهداف و فعالیت های مجله مورد نظرتان آشنا شوید، بایستی به قسمت Aims and Scopes آن مجله مراجعه نمایید.
معیارهای مهم در انتخاب مجله مناسب
- هماهنگی موضوع مقاله با حیطه کاری مجله بسیار مهم است و لذا توصیه اکید میشود که از سایت مجله، قسمت «اهداف و حوزه کاری» را مطالعه و بررسی کنید. در صورتیکه مقاله به مجلهای ارسال شود که با حوزه کاری آن هماهنگی ندارد، پس از چند روز ، پیامی مبنی بر ناهماهنگی موضوع مقاله با حیطه کاری مجله (out of scope) از طرف مجله به نویسندگان مجله ارسال میشود و مقاله بدون داوری، رد میشود. به همین منظور بهتر است که ابتدا مجلات مرتبط با موضوع مقاله انتخاب گردد.
- معیار مهم دیگر در انتخاب مجله، ضریب تاثیر یا IF: Impact factor است. ضریب تاثیر ابتدا بعنوان معیاری برای انتخاب و گزینش بهترین مجلات و نمایههای استنادی علوم (Scientific Citation Index:SCI) در موسسه اطلاعات علمی می باشد. ضرایب تاثیر نشریات نمایه شده در SCI در گزارشهای استنادی نشریات (JCR: Journal Citation Report) هر سال در ماه ژوئن منتشر میشود.
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) نیز به تعیین ضریب تاثیر نشریات جهان اسلام، به ویژه کشور ایران میپردازد. بنابراین علاوه بر ضریب تاثیر ISI، در ایران و برخی از کشورهای اسلامی، ضریب تاثیر ISC نیز دارای اهمیت می باشد. - هزینه مربوط به چاپ مقاله در مجله، یکی دیگر از معیارهای انتخاب مجله مناسب، میباشد. اگر بخواهیم مقاله به صورت رایگان open access در اختیار همگان قرار گیرد، باید هزینه چاپ مقاله (Publication fee) توسط نویسندگان پرداخت شود.در این حالت، در هنگام پر کردن فرمهای مربوط به چاپ مقاله در آن مجله، باید گزینه open access را انتخاب نمایید. البته بیشتر مجلات Institute of Physics) IOP، open access) هستند. در این حالت نویسندگان پس از پذیرفته شدن مقاله، میبایست هزینه چاپ مقاله را پرداخت کنند. البته مزیتی که این مجلات نسبت به مجلات دیگر دارند این است که مقالات چاپ شده دراین مجلات به صورت رایگان در اختیار همه قرار میگیرد، در نتیجه تعداد ارجاعات citation به آنها نیز افزایش مییابد.
- توانمندی علمی شورای سردبیری (Editorial Board) مجله، معیار انتخابی دیگری است که برای برخی نویسندگان حائز اهمیت است. زیرا میزان توانمندی و برجستگی علمی اعضای شورای سردبیری، باعث ارتقای سطح علمی مجله می شود.به عنوان مثال، مجلههای معتبر که سردبیر و شورای سردبیری شناخته شده و قویتری دارند، انتخاب داوران متخصص برای مقالات ارسال شده و متقابلا فرآیند داوری مقالات سریعتر انجام میشود. به این ترتیب تصمیمگیری در مورد مقاله در مدت زمان کمتری انجام خواهد شد