اشراق: یکی از انواع مقالات که دارای امتیاز پژوهشی می باشد اما در مقایسه با مقالات ژورنالی اعتبار کمتری دارد، مقالات کنفرانسی می باشد. اما امکان چاپ مقالات کنفرانسی در مجلات و نشریات دیگر همچون ISI نیز وجود دارد.
همایشها و کنفرانسهای علمی پژوهشی، از نظر سطح برگزاری در سطوح مختلف منطقه ای، ملی، بین المللی و دانشجویی برگزار می شوند. برای اینکه کنفرانس در هر یک از رده های فوق قرار بگیرد، باید دارای ویژگی های خاصی باشد.
همایش (کنگره)، یک گردهمایی رسمی متشکل از متخصصین و افراد با تجربه می باشد که در آن طرح های نوین علمی، نتایج تحقیقات و پژوهشهای انجام شده در موضوع علمی مشخص بصورت مقاله، سخنرانی و پوستر ارائه می شود. کنگره دارای سخنرانان متعدد بوده و بصورت دوره ای از یک تا پنج سال یکبار تکرار می گردد. طول مدت کنگره معمولا سه روز یا بیشتر می باشد. برای برگزاری هر کنگره تشکیل تعدادی کمیته تخصصی ضرورت دارد.
از نظر نامگذاری از واژه های متعددی مانند کنفرانس، همایش، گردهمایی، سمیناز، کنگره، سمپوزیوم استفاده می شود که از نظر فنی و اجرایی در حال حاضر در کشور ایران هیچ تفاوتی در این عناوین وجود ندارد و استفاده از عنوان کنگره، نشان دهنده بزرگتر بودن یا کوچکتر بودن و یا سطح اعتبار نیست.
فرض کنید شما مقاله خود را نگارش نمودهاید و در یک همایش یا کنفرانس علمی آن را ارائه نمودهاید؛ اینک با توجه به بازخوردهایی که اخذ کردهاید در نظر دارید آن مقاله را به یک مجله علمی برای پذیرش و چاپ ارسال کنید. حال سوال به وجود میآید که آیا مقاله همایشی را می توان جهت چاپ به مجله ارسال کرد؟
مقاله ارائه شده در کنفرانس یا همایش، مقاله کاملی نیست. هدف از ارایه مقاله در همایش، آگاه کردن افراد درباره موضوع مقاله و اخذ بازخورد از آن می باشد. شما می توانید نظرات و انتقادات وارد شده از سوی داوران را در مقاله خود اعمال کرده تا مقالهای که برای چاپ در مجله ارسال خواهید کرد، دقیق تر و کامل تر باشد. وقتی مقاله شما در یک کنفرانس ارایه شد بهتر است عنوان آن را هم تا حد ممکن تغییر دهید.
بیشتر مجلات انتظار دارند که ۳۰ درصد از مقاله شما محتوایی باشد که قبلاً در هیچ کنفرانس یا مجله ای ارایه نشده باشد. بنابراین، شما میتوانید مقالهای که در همایش ارایه نمودهاید را با رعایت همین نکته به یک مجله ای ارسال و چاپ نمایید. همچنین شما می توانید در حد فاصل زمان داوری مقاله خود در یک مجله، تا زمانی که نتیجه داوری آن مشخص نشده، با رعایت جوانب اخلاقی این مقاله را به یک همایش به صورت همزمان ارسال کنید.
منظور از ۳۰ درصد مقاله، یافتهها و نتایج آن باشد. زیرا مهم ترین و ناب ترین بخش هر مقاله که مورد توجه مجله و خواننده می باشد، بخش یافته و نتایج مقاله است. بنابراین می توان با کنار گذاشتناین بخش و با شکل دهی مجدد مقاله، آنرا به یک همایش ارسال کنید.
بسیاری از ادیتورها ممکن است ارایه مقاله را حتی با تغییرات اعمال شده در محتوای آن برای ارسال به همایش یا کنگره قبول نکنند. بنابراین بهتر است قبل از ارسال مقاله به همایش از ادیتور مجله اجازه شکرت در همایش را بگیرید.
بسیاری از محققان با اعمال تغییرات در بیان مساله و روشها و اهداف فرض میکنند تغییرات را اعمال کردهاند درحالیکه مهمترین بخش مقاله بخش یافتهها و بحث و نتیجهگیری و روش انجام آن است. اگر در روش انجام مقاله خود ابتکاری وجود نداشته باشد بنابراین بخش یافتهها و بحث و نتیجهگیری است که مقاله شما را به اصطلاح خاص و یونیک میکند و میباید تغییرات ۳۰ درصدی را در این دو قسمت مهم اعمال کنید.