در این مقاله می خواهیم با نحوه مقاله نویسی و یا ادامه مراحل مقالات قبلی و همچنین خلاصه برداری از چندین مقاله را آموزش بدیم .
در مقاله نویسی به خصوص در نگارش مقالات مروری و یا نقد مقاله ، در واقع نویسندگان واکنش و یا پاسخ خود را به مقالات و تحقیقات قبلی و یا به عبارتی پیشینه تحقیق که در خصوص موضوع موردنظر قبلا انجام شده است ، را می دهند . وقتی عنوان یا موضوع و مسئله ای را برای نگارش مقاله انتخاب کردید به دنبال تحقیق و بررسی تحقیقات ، کتاب ها و مقالات که قبلا در خصوص مسئله شما انجام شده است می پردازید . مطالعه و بررسی این موارد همان بخش پیشینه تحقیق مقاله شما هست . ممکن است شما به تکمیل و ادامه موارد قبلی بپردازید و یا مطالعات قبلی را نقص کنید و یا از آنها برای انجام تحقیقات خود و دست یافتن به نتایج جدید استفاده نمایید . در هر صورت مقاله شما واکنش ، پاسخ و یا تکمیل مقالات قبلی است که مورد بررسی قرار می دهید .
برای بررسی تحقیقات قبلی و یا نگارش بخش پیشینه تحقیق چکار باید بکنیم ؟
هر متن و یا مطلب را که ممکن است شامل مقاله ، کتاب ، سمینار و ... باشد را به صورت جداگانه درک کنید و ارزیابی کنید که هرکدام چقدر به موضوع و اهداف شما نزدیک تر است . کدام با هدف شما و نتیجه مد نظر شما هم سو است و یا کدام مخالف نظریه ها و اهداف شما است . در بررسی موارد مختلف باید ارتباط و نحوه ارتباط این مقالات با یکدیگر را کشف کنید و خود این ارتباط و یا نکته مشترک جرقه و مسیر تعیین کننده شما برای ادامه نگارش مقاله و بخش مواد و روش ها می باشد .پیشینه تحقیق و یا موارد قبلی انجام شده در خصوص عنوان را به دقت مطالعه کنید ، درک کنید ، به نقد و بررسی آنها و ابراز عقیده و نظر در مورد آنها بپردازید . به این ترتیب شما می توانید وارد بخش بحث و نتیجه گیری شوید. بعد از مطالعه و درک دقیق مقالات وقت آن است که درمورد هر مقاله و چگونگی ارتباط مقالات و یا نظریه های نویسندگان با یکدیگر بپردازیم .
مقالات (منظور پیشینه تحقیق) را به صورت جداگانه در نظر بگیرید:
مقالات ، تحقیقات ، کتاب (منظور پیشینه تحقیق) را با هم و در مجموع در نظر بگیرید:
دقت فرمایید تمامی این مواردی که در این مرحله بررسی نمودید باید در اخر در قسمت منابع به طور دقیق آدرس دهی نمایید . با انجام این موارد شما پیشینه تحقیقات را تکمیل کردید حال وارد بخش مواد و روش و بحث و نتیجه گیری می شوید .
به دستورالعمل ها، نتایج که از مرحله قبل بدست اوردید توجه کنید. ممکن است پاسخ سوالات مرحله قبل به شما سرنخ هایی برای رسیدن به نتیجه مقاله را بدهد که به شما کمک می کند آنچه را که باید از متن خارج کنید ، درک کنید. اصطلاحات کلیدی ، استدلالهای اصلی و مفروضات هر متن را توضیح دهید. تمام تلاش خود را بکنید تا استدلال های هر متن را به صورت منصفانه و دقیق توصیف کنید. شواهدی را که هر متن ارائه می دهد ارزیابی کنید . بعد از اینکه در ادامه تحقیقات قبلی شما نتیجه مورد نظرتان رسیدید و پیرامون آن بحث کردید و مدارک و شواهد خود را ارائه دادید ، آمار و ارقام را به صورت جدول و یا دیاگرام ارائه دهید و در آخر به جمع بندی برسید. فراموش نکنید که بعد از اتمام مقاله باید صفر تا صد این مقاله را به صورت چکیده خلاصه نموده و در ابتدای مقاله بعد از عنوان و قبل از مقدمه قرار دهید .
عنوان، مفهوم اصلي مقاله را نشان می دهد و بايد به طور خلاصه، مضمون اصلي پژوهش را نشان دهد. تعداد كلمات در عنوان را حداكثر دوازده واژه در نظر بگیرید.
بعد از عنوان پژوهش، نام مؤلف يا مؤلفان ذكرمی شود و در سطر زير آن، نام دانشگاه يا مؤسسه كه هر يك از مؤلفان در آن مشغول به كارند، مي آيد.
چكيده، خلاصه جامعي از محتواي يك گزارش پژوهشي است كه همه مراحل و اجراي اصلي پژوهش را در خود دارد. هدف ها، پرسش ها، رو ش ها، يافت ه ها و نتايج پژوهش، به اختصار، در چكيده آورده مي شود. معمولاً بين صد تا 250 كلمه پيشنهاد شده است.
معمولاً در انتهاي چكيده، واژگان كليدي پژوهش را بيان می كنند تا به خواننده كمك كنند، پس از خواندن چكيده و آشنايي اجمالي با روند تحقيق، بفهمد چه مفاهيم و موضوعاتي در اين مقاله مورد توجه قرار گرفته است.
هر مقاله علمي با يك مقدمه شروع می شود .در مقدمه مقاله مسئله تحقيق و ضرورت انجام آن و اهداف آن از نظر بنيادي و كاربردي به صورت مختصر بيان مي گردد و سپس به بررسي سوابق پژوهشي كه به طور مستقيم به موضوع تحقيق مرتبط است، پرداخته مي شود.
هدف اساسي از بيان روش آن است كه به گونه اي دقيق، چگونگي انجام پژوهش، گزارش گردد تا خواننده بتواند آن را تكرار نمايد و همچنين درباره اعتبار نتايج داوري كند؛ بنابراين مؤلف بايد همه مراحل اجر ا، از جمله آزمودني ها، ابزارهاي پژوهش، طرح پژوهش، روش اجرا و روش تحليل داده ها را بيان كند.
در اين بخش، توصيف كلاميِ مختصر و مفيدي از آنچه به دست آمده است، ارائه مي شود. اين توصيف كلامي با اطلاعات آماري مورد استفاده، كامل می شود و بهترين روش آن است كه داده ها از طريق شكل و نمودار يا جدول، نمايش داده شوند . ساختار بخش نتايج، معمولاً مبتني بر ترتيب منطقي پرسش ها يا فرضيه ها و نيز وابسته به تأييد شده بودن يا تأييد نشده بودن فرضيه ها است. ترتيب بيان نتايج نيز يا برحسب ترتيب تنطيم سوال ها يا فرضيه هاي آنها است يا برحسب اهميت آنها . روش متداولِ بيان نتايج، آن است كه ابتدا مهم ترين و جالب ترين يافته ها و سپس به ترتيب، يافته هاي كم اهميت تر ارائه مي شود. برسد در اين قسمت محقق بايد به نتيجه معقول، منطقي و مستدل . نداشتن تعصب و سوگيري غيرمنصفانه
معمولا در برخی از مقالات نویسنده بعد از نتیجه مقاله بخش هایی را با عنوان پیشنهادات ارائه می دهد تا نویسندگان و محققان بعدی برای نگارش مقالات خود از این موارد استفاده نمایند .
محقق بايد در پايان مقاله فهرستي از منابع و مراجعي كه در متن به آنها استناد كرده است، به ترتيب حروف الفباي نام خانوادگي در منابع فارسي عربي يا انگليسي در صورت استفاده بياورد. هدف از ارائه اين فهرست، نشان دادن ميزان تلاش پژوهشگر در بررسي و استفاده از منابع گوناگون، احترام به حقوق ساير نويسندگان و مؤلفان و نيز راحتي دستيابي خواننده به منابع موردنظر است؛ علاوه براينكه تمامي ماخذي كه در متن به آنها استناد شده، بايد در فهرست منابع آورده شود، پس در بخش منابع، فقط منابعي آورده می شود كه در متن به آنها استناد شده است.