خدمات مقاله

خدمات ترجمه

خدمات ویراستاری

خدمات کتاب

ثبت سفارش

درباره ما

کدام کشورهای اروپایی برای ادامه تحصیل ایرانی ها مناسب تر هستند؟

انتشار 5 آذر 1397
مطالعه 10 دقیقه

ادامه تحصیل و اخذ پذیرش از دانشگاه های خارج از کشور رویایی است که بسیاری از دانشجویان و پژوهشگران در سر می پرورانند. اما کدام کشورها برای تحصیل ایرانی ها مناسب تر است ؟ با شناخت کامل و دقیق تر انتخاب کنیم تا تصمیمی مناسب بگیریم .

کدام کشورهای اروپایی برای ادامه تحصیل ایرانی ها مناسب تر هستند؟

تحصیل در خارج از کشور و دلایل آن

ادامه تحصیل و اخذ پذیرش از دانشگاه های خارج از کشور رویایی است که بسیاری از ما حتی در میانسالی نیز به آن فکر می‌کنیم. این علاقه و شدت آن در دوران جوانی و درمیان دانشجویان خیلی بیشتر است. عطش تحصیل علم در سنین جوانی بواسطه فراغت و آمادگی ذهنی افزون‌تر، بیشتر است . و پیوسته در پی فراهم سازی شرایط جهت اخذ پذیرش می باشند . اما به هر حال بسیاری از اقشار تحصیل کرده جامعه در هر سن و سالی اگر فرصت و شرایط ادامه تحصیل در خارج از کشور را داشته باشند، به راحتی از کنار آن عبرور نخواهند کرد. دانشجویان دوره کارشناسی ارشد رویای ادامه تحصیل در مقطع دکتری در خارج از کشور را دارند ، بسیاری از اساتید و دانشجویان دکتری نیز به فکر ادامه تحصیل در دوره تخصص ، فوق تخصص و یا اخذ اقامت و مهاجرت به خارج از کشور هستند . این کار مقدمات فراوانی دارد که یکی از آغازین پله های آن اعلام خود به عنوان یک محقق متخصص و علمی با ثبت و انتشار مقالات علمی خود در ژورنالهای معتبر خارجی می باشد .یک شخص فرهیخته که قصد ادامه تحصیل و یا اقامت در خارج از کشور را دارد باید امتیازهای لازم را بدست بیاورد . پژوهشگران مستعد که نتایج علم و تلاش چندین ساله خود را در قالب مقاله درآورده اند نیازمند ثبت آنان در مجلات معتبر خارجی هستند که این امر به خودی خود امتیاز بزرگی برای اخذ پذیرش از دانشگاه های خارج از کشور می باشد ؛ موسسه اشراق چندین سال متوالی است که توانسه است با به چاپ رساندن مقالات پژوهشگران در مجلات معتبر خارجی رویای علاقه مندان به ادامه تحصیل در خارج از کشور را به حقیقت تبدیل کند . آن دسته از دوستان علاقمند که دستی در نگارش مقاله ندارند نگران نباشند ،که راه حل ویژه ای برای این عزیزان داریم . موسسه اشراق توانایی استخراج مقاله از پایان نامه عزیزان را دارد و پس از استخراج مقالات علمی را در مجلات معتبر خارجی به چاپ می رساند تا از این امتیاز بزرگ بی بهره نمانند .

 اما بهترین کشورهای جهان برای ادامه تحصیل کدامند؟ هزینه زندگی و تحصیل در این کشورها به چه اندازه است؟ پاسخ این پرسش‌ها و برخی موارد دیگر دغدغه این نوشته می باشد .

ایرانیان از قدیم الایام، کشورهای اروپایی را به عنوان مقصد مهم و اول برای ادامه تحصیل انتخاب می کردند و این موضوع به دوران قاجار باز می گردد. امروز هم که بیش از ۹۰ سال از نخستین اعزام دانشجویان ایرانی به فرنگ می گذرد، باز ایرانی های زیادی مشتاق به تحصیل در قاره سبز هستند.

تاریخچه اعزام دانشجویان به خارج از کشور

در دوره صفوی به دلیل دشمنی ایران و اروپا با امپراتوری عثمانی، نوعی نزدیکی و ارتباط میان ایران و کشورهای اروپایی برقرار شد. برای نخستین بار شاه عباس دوم که دلبسته نقاشی اروپایی شده بود در سال ۱۰۵۲ چند تن را برای یادگیری این هنر به رم فرستاد. از جمله ی این افراد،  محمد زمان فرزند حاجی یوسف است که سبک نقاشی ایران را دگرگون کرد و سبک اروپایی واقعگرا و طبیعی را وارد ایران کرد. پس از این کار تا زمان فتحعلی شاه قاجار  به دلیل نابه ‌سامانی اوضاع ایران، در زمینه فرستادن دانشجو به خارج اقدامی صورت نگرفت.

آغاز اعزام دانشجو در زمان قاجار

در دوره قاجار و پس از جنگ های ایران و روسیه ، سیاستمداران ایرانی متوجه عقب‌ماندگی ایران از کشورهای اروپایی در زمینه علم و صنعت شدند و افرادی را برای فراگیری علوم و فنون به فرنگ فرستادند.در سال 1190 خورشیدی،  عباس میرزا به توصیه میرزا بزرگ قائم مقام (پدر قائم مقام فرهانی ) دو تن را برای آموختن نقاشی و پزشکی به انگلستان فرستاد، این دو تن محمدکاظم فرزند نقاش‌باشی دستگاه نایب السلطنه و  حاجی بابا فرزند یکی از سرداران عباس میرزا بودند که به همراه وزیرمختار انگلستان به لندن فرستاده شدند. در سال 1194  عباس میرزا، پنج تن را به همراه کلنل دارسی به انگلستان فرستاد، این افراد عبارت بودند از: میرزا صالح شیرازی کازرونی برای یادگیری زبانهای خارجی (فرانسوی، انگلیسی و لاتین)، میرزا سید جعفر برای طب (پزشکی) ، میرزا رضا برای مهندسی توپخانه ، استاد محمدعلی چخماق‌ساز برای قفل و کلید سازی . در سال 1230 مدرسه دارالفنون به کوشش امیر کبیر ساخته شد و دیگر اعزام‌شوندگان به خارج ناچار به گذراندن دوره‌های اولیه تحصیل در خارج نبودند و می‌توانستند تحصیلاتشان را تا حد متوسط در ایران انجام دهند

گفتنی است که مقصد بیشتر دانشجویان در زمان قاجار و رضاشاه ، فرانسه بوده است . 

کشورهای محبوب ایرانی ها برای تحصیل در اروپا

از مطالعات آماری مهاجرت و تحصیل در خارج از کشور ایرانیان دریافتیم :

اگر چه کانادا، امریکا و حتی استرالیا در سه دهه اخیر، با استقبال گسترده دانشجویان ایرانی همراه شده است، اما سهولت اخذ پذیرش و نزدیکی مسافتی کشورهای اروپایی با ایران، یکی از مهم ترین دلایل استقبال ایرانیان به تحصیل در قاره سبز به شمار می رود.

اما مطرح ترین مقصدهای تحصیلی ایرانیان در اروپا کجاست؟

کدام کشورها و به چه دلایلی، با استقبال بیش تر متقاضیان ایرانی تحصیل در خارج از کشور مواجه شده است؟


بررسی ها نشان می دهد که کشورهایی همچون، روسیه، سوئد، نروژ، فنلاند، آلمان، فرانسه، مجارستان،  ایتالیا و در سال های اخیر، لیتوانی و بلاروس، به عنوان مقصدهای مهم دانشجویان ایرانی برای ادامه تحصیل در قاره سبز تلقی می شود و هر ساله، شمار قابل توجهی از جامعه ایرانیان مشتاق تحصیل در آنسوی آب ها، این کشورها را برای ادامه تحصیل در اولویت های گزینشی خود قرار می دهند.

سوئد

پایتخت اسکاندیناوی و از سرزمین های سرد شمالی، محفل بسیار مهمی برای دانشجویان ایران در قاره سبز به شمار می رود. تا پیش از سال ۲۰۱۱ میلادی که تحصیل دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا در دانشگاههای این کشور رایگان بود، سالانه هزاران دانشجوی ایرانی در ده ها دانشگاه سوئد مشغول به تحصیل بودند. از سال ۲۰۱۱ میلادی به بعد، با لغو سیستم Tuition free برای دانشجویان خارج اتحادیه اروپا، از استقبال ایرانیان برای مراجعه به دانشگاه های این کشور برای ادامه تحصیل به شدت کاسته شد .

هزینه های بالای تحصیل در سوئد سبب شد تا دانشجویانی که پس از سال ۲۰۱۱ به این کشور برای تحصیل سفر می کنند، سالانه بیش از ۱۰ هزار دلار شهریه دانشگاه را پرداخت کنند که برای بسیاری، رقم هنفگتی به شمار می رود.

نروژ

نروژ، یکی از خاص ترین کشورهای جهان از نظر تحصیل  و زندگی برای دانشجویان خارجی است.کشور نفت خیز و ثروتمند نروژ، همه مقاطع تحصیلی خود را برای دانشجویان خارجی، مجانی ارائه کرده است .

با وجود آن که دانشگاه های نروژ، بدون شهریه است و معمولا سیستم پذیرش سخت هم ندارد، اما هزینه زندگی در شهرهای مختلف این کشور به خصوص اسلو، بسیار گران است . به هر حال، پس از پولی شدن دانشگاه های سوئد، متقاضیان ایرانی تحصیل در سوئد، به نروژ که همسایه این کشور محسوب می شود، تمایل بیش تری نشان دادند. البته شمار دانشجویان و فارغ التحصیلان ایرانی نروژ در مقایسه با سوئد، بسیار پایین است.

 

فنلاند

پولی شدن سیستم آموزشی در سوئد، توپولوژی دانشجویان ایرانی در قاره سبز را تغییر داد و بسیاری را به سمت مقصدهای تحصیلی ارزان تر سوق داد. فنلاند، همسایه شرقی سوئد، امروزه به دلیل سیستم آموزشی با کیفیت و رایگان برای ایرانی ها، یکی از پاتوق های قابل ملاحظه دانشجویان در شمال اروپا محسوب می شود.
بسیاری از رشته های دانشگاهی در این کشور، به خصوص در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا، به زبان انگلیسی تدریس می شود و سیستم پذیرش این کشور، سختی های زیادی را فرا روی دانشجویان ایرانی قرار نمی دهد.

 

ایتالیا

ایتالیا، از قدیم الایام، پایتخت هنر ایرانیان در اروپا بوده و همچنان نیز در کنار فرانسه، یکی از مقصدهای اصلی تحصیل و سفر ایرانیان در اروپا به شمار می رود.

برای دانشجویان و فارغ التحصیلان ایرانی رشته های هنر و معماری و طراحی و امثالهم، ایتالیا و تحصیل در دانشگاه های آن، یک آرزوی دست یافتنی است . به هر حال، اگر ایتالیا را برای ادامه تحصیل درنظر دارید، باید به این موضوع توجه کنید که زبان ایتالیایی و فراگیری آن، فقط در ایتالیا و بعضا سوئیس کاربرد دارد و برای تحصیل در رشته های پزشکی و مهندسی، کشورهای بهتری را می توان در نظر داشت.

 

فرانسه و آلمان

دانشگاه های معتبر آلمان و فرانسه بیش از نیم قرن است که با استقبال گسترده دانشجویان ایرانی مشتاق به تحصیل در اروپا همراه شده و این وضعیت همچنان ادامه دارد.

یکی از مهم ترین دلیل استقبال دانشجویان ایرانی از تحصیل در فرانسه و آلمان زبان این دو کشور و هزینه های پایین تحصیل و زندگی در آنجاست که شرایط را برای دانشجویان، آسان و قابل تحمل می کند. البته، نباید از کیفیت عالی تحصیل و تحقیق در این دو کشور صنعتی قاره سبز نیز غافل شد.

بسیاری از مهندسان برجسته حال حاضر ایران، از فارغ التحصیلان دانشگاه های ممتاز این دو کشور به شمار می روند. به هر حال، فرانسه و آلمان، به واسطه ظرفیت های علمی و اقتصادی و مطرح بودن زبان ملی خود، همچنان دائمی بودن خود را به عنوان مقصد دانشجویان ایرانی در حفظ نموده اند.

 

 

انگلستان

انگلستان از روزگارهای قدیم، مقصد خاصی برای دانشجویان ایرانی علاقمند به تحصیل در اروپا بود. مکانی خاص برای آدم های خاص. برترین دانشگاه های جهان در این کشور قرار دارد. دانشجویان ایرانی در صورتی که بدون بورس داخلی و بین المللی به این کشور سفر کنند، هزینه های تحصیل بالایی را باید پرداخت نمایند. هزینه هایی که شاید بر عهده درصد کمی از جامعه امروز کشور برآید. با همه اوصاف، ایرانیان زیادی از دانشگاه های انگلستان فارغ التحصیل شده اند و هزاران دانشجوی ایرانی دیگر نیز هم اکنون در این کشور مشغول به تحصیل و تحقیق هستند.


 

اسپانیا، پرتغال و بلوک شرق

عشق خارج ها، برای رفتن از کشور و تحصیل در آنسوی آب ها، از هر ترفندی استفاده می کنند. مخصوصا عاشقان اروپا، برایشان بین فرانسه و آلمان و دانمارک با اسپانیا و لیتوانی، تفاوت چندانی نیست. به هر حال، کشورهای جنوبی اروپا مانند اسپانیا و پرتغال که زبان خاص خود را دارند ، مدت مدیدی است که مقصد اقلیت دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در این قاره شدند.

سهولت در دریافت پذیرش یکی از دلایل عمده استقبال ایرانی ها به تحصیل در این کشورها است که در مقایسه با هزینه های زندگی در شمال اروپا نیز، وضعیت قابل تحمل تری را فرا روی سبد اقتصادی دانشجویان ایرانی قرار می دهند.

 

کشورهای بلوک شرق اروپا مانند لهستان، جمهوی چک، لیتوانی، اسلواکی و بلاروس نیز، از مقصدهای نوظهور برای ایرانیان مشتاق به تحصیل در این قاره به شمار می رود. پاتوق هایی که بیش تر، با استقبال علاقمندان به تحصیل در رشته های پزشکی و به خصوص دندان پزشکی مواجه شده است .

باید اضافه کنیم که کشورهایی همچون روسیه، ترکیه، اتریش و حتی مجارستان، اگر چه با استقبال دانشجویان ایرانی همواره همراه بوده است، اما هیچ گاه نتوانسته اند تا مقصدی برای شمار زیادی از دانشجویان ایرانی در قاره سبز باشند.

درباب آنچه گفته شد لازم به ذکر است که موسسه اشراق در برخی از  مراحل تحقق رویای ادامه تحصیل در خارج از کشور و یا اخذ اقامت در کشور مورد علاقشان پابه پای پژوهشگران عزیز است که این مراحل به طور مختصر عبارت است از :

استخراج مقاله از پایان نامه

ترجمه تخصصی مقاله فارسی به انگلیسی

پذیرش و چاپ مقالات علمی در مجلات معتبر خارجی ( ISI ، SCOPUS ، ISC ، PABMED ، ELSEVIER ، JCR ، INTERNATIONAL و ... 

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری


خدمات موسسه انتشاراتی اشراق