رعایت اخلاق پژوهشی در نگارش مقالات بسیار ضروری میباشد و نویسندگان نباید قوانین نویسندگی و اخلاق در تحقیق و پژووهش را زیر پا گذارند. تاکنون متاسفانه مخصوصا در طول چند سال اخیر خبرهای بسیاری از سرقت علمی به گوش رسیده است.
نویسندگی یک اقدام فرهنگی و علمی محسوب میگردد اما برای نگارش اصولی مقالات لازم است برخی از مسائل اخلاقی و اجتماعی در نظر گرفته شود و رعایت گردد. نویسندگان گاها به دلیل درگیری های فکری زیاد و به دلیل کمبود زمان به بازخوانی مقاله و رفع ایرادات آن نمیپردازند از همین جهت امکان دارد برخی خطاها به صورت اتفاقی در متن مقاله اتفاق بیفتد اما در حالت کلی اخلاق پژوهش در تحقیق باید رعایت گردد. برخی از رایجترین خطاهای نویسندگی که بیشتر دچار آن میشوند و از بی تجربه بودن نویسنده ناشی است میتوان به ارائه توضیحات اضافی و طولانی در موارد خاص اشاره کرد و از طرفی امکان دارد توضیحات ناقص در مواردی ارائه شود که اصلا پی به مفهوم نتوان برد. برخی نویسندگان نیز به علت کمبود آگاهی امکان دارد اشاره صریح و مستقیم به منابع نداشته باشند. سرقت علمی هم امروزه یکی از متداول ترین خطاهای نویسندگی میباشد که گاها به صورت عمدی و گاها نیز به صورت غیر عمدی و اتفاقی رخ میدهد اما در هر حالت یکی از خطرناکترین خطاهای نگارشی مقاله و کتاب میباشد و عواقب بسیار خطرناکی را برای آنان در پی دارد. برای پیشگیری از وقوع ایرادات نگارشی و جهت کمک به نویسندگان تا بتوانند مقالات علمی با اصول نگارش صحیح ارائه کنند لازم است آگاهی در سطح جامعه افزایش یابد. کمبود اطلاعات نویسندگان عواقب خطرناکی در پی دارد.
یکی از رایجترین و خطرناکترین نوع اشتباهاتی که بیشتر نویسندگان دچار میشوند سرقت علمی میباشد. سرقت علمی یا دستبرد علمی یعنی استفاده بدون اجازه از افکار و تحقیقات و پژوهش های دیگران. اگر فردی به صورت عمدی و یا سهوی از آثار دیگران استفاده کند و سعی کند که آنها را با نام خود ثبت کند و مزایای پژوهشی از این راه حاصل نماید سرقت علمی انجام داده است. استفاده از اسناد و مدارک نویسندگان به هیچ عنوان غیر قانونی نمیباشد اما شرایط خاصی دارد که باید رعایت شود. نباید به صورت مستقیم و بدون تغییر در جملات از منابع دیگر استفاده کنید باید استناد به صورت کامل و واضح انجام شود. استناد دهی های ناقص و بدون جزئیات حتما سرقت علمی محسوب خواهند شد. سرقت هم در اشعار و متون ادبی ممکن است اتفاق بیفتد که سرقت ادبی گفته میشود و هم در متون عملی و تحقیق که سرقت علمی میباشد. از گذشته های بسیار دور در طول تاریخ سرقت علمی و ادبی رواج داشت که در آن زمان سرقت علمی در حد دزدیدن ایده و افکار بود اما اکنون به مراحل پیشرفته نیز رسیده است. اگر حتی یک محقق چندین اثر علمی داشته باشد نمیتواند بدون استناد از مطالب آن استفاده کند.
دلایل بسیاری وجود دارد که نویسندگان مجبور به انجام چنین حرکت ناشایستی میشوند از جمله دلایل ارتکاب به سرقت علمی میتوان به مواردی از جمله توجه بسیار به فعالیت های پژوهشی اشاره کرد که امروزه محققین در حوزه شغلی و تحصیلی در عرصه رقابت قرار میگیرند و فقط با افزایش مزایای پژوهشی میتوانند در این عرصه رقابتی پیروز شوند. از همین رو بیشترین انگیزه افراد در ارتکاب به سرقت علمی میباشد که میخواهند هر چه سریعتر و بدون هیچگونه تلاشی این امتیاز را کسب کنند. از طرفی دلیل اصلی ارتکاب به چنین خطایی را میتوان ناآگاهی مردم از عواقب سرقت علمی لحاظ کرد. شهرت طلبی و زیاده خواهی, عدم وجود قوانین اصولی, اعتماد به نفس پایین و نداشتن مهارت تحقیق و پژوهش و بسیاری از دلایل دیگر که هر یک را میتوان عامل اصلی در ارتکاب به سرقع علمی خطاب کرد.
بعد از تشخیص سرقت علمی باید مراحل رفع آن آغاز شود و برای رفع سرقع علمی باید از روش هایی برای ناب کردن جملات و از بین رفتن تشابهات آن استفاده شود. که در این بخش در نظر داریم 3 روش قابل اطمینان و دقیق را معرفی کنیم.
در تمامی روش های فوق میتوانید در صورت نیاز کلماتی را اضافه یا کم کنید و همچنین میتوانید جهت حفظ مفهوم و ساختار جمله هر تغییری که نیاز است را اعمال نمایید. برای تشخیص و رفع سرقت علمی در صورت تمایل میتوانید از پژوهشگران و محققین موسسه اشراق کمک بگیرید در این مجموعه کلیه خدمات پذیرش و چاپ مقالات با کیفیت کاملا تضمینی و تخصصی انجام میشود.