نوشتن یک مقاله برای چاپ در مجله علمی یک فعالیت بسیار رقابتی است و این مهم است که بدانیم چگونه مقاله خود را بنویسیم تا مورد تائید سردبیر مجله و گروه داوری قرار گیرد.
معمولاً محقق بعد از ۵ یا ۶ ماه کار کردن روی یک مقاله و خستگی روانی و ذهنی ناشی از فرآیند نگارش و جمع آوری داده و موارد دیگر، فکر می کند که زمان لازم را برای نگارش یک مقاله صرف کرده و سریعاً باید مقاله را برای انتشار در یک مجله سابمیت کند. در حالی که هیچ محدودین زمانی در نگارش مقاله وجود ندارد. به این موضوع فکر کنید که 1-2 ماه زمان بیشتر برای نگارش بهتر مقاله صرف کردن بهتر است یا اینکه مقاله خود را به مجله ارسال کنید و بعد از 3-4 ماه مقاله شما ریجکت شود. پس در ارسال مقاله خود به مجله عجله نکنید.
هر محقق و دانشجویی دوست دارد نتایج تحقیقات و پژوهش های خود را در یک مجله معتبر به چاپ برساند. پس مسئله مهم بعد از نگارش مقاله، انتخاب مجله مناسب است. یکی از روشهای خوب برای پیدا کردن مجله مناسب و معتبر پرسش از افرادی است که در زمینه تخصصی شما قبلاً مقاله چاپ نمودند. روش دیگر استفاده از وب سایت ژورنال فایندر است. در این وب سایت افراد عناوین مقاله، کلید واژه گان و چکیده مقالات را نشر دادهاند که شما میتوانید برای مثال با وارد کردن عنوان مقاله خود، لیستی از مجلات پیشنهادی این وب سایت را مشاهده کنید و آنها را بررسی نمایید. این کار بسیار مهم و ضروری است.
منظور از اسکوپ مجله همان حیطههایی است که مجله علاقمند به نشر آثار علمی در آن حیطههاست و به غیر از آن حیطهها حیطه دیگری را نمیپذیرد. بسیاری از مواقع مجله به خاطر آنکه مقاله شما در اسکوپ مجله آنها نیست و یا اینکه دستورالعملهای آنان را برای ساختار مقاله رعایت ننمودهاید، مقاله را ریجکت میکنند. این عدم پذیرش ممکن است سرخوردگی برای شما نسبت به مقاله تان به وجود آورد و چنین تصور کنید که مقاله شما فاقد ملاکهای لازم علمی است. دستورالعملهایی چون فونت مورد استفاده، حاشیه مقاله، شکل جداول، شماره گذاری آنها، تک ستونه یا دو ستونه بودن مقاله و موارد از این دست.
اولین چیزی که سرددبیر مجله، داوران و خواننددگان از مقاله شما میبیند عنوان و چکیده است. معمولاً در انتخاب عنوان مقاله و نگارش چکیده اصل ایجاز باید رعایت گردد. به این معنی که عنوان و چکیده می بایست شفاف و جامع باشد. علاوه بر این ویژگی، باید عنوان مقاله جذاب نیز باشد. بنابراین، مخصوصاً در نگارش عنوان یک مقاله با افراد متخصص زیادی مشورت نمایید، زیرا یک عنوان صحیح و جذاب در کنار هم میتوانند باعث شوند که شانس خوانده شدن مقاله شما در کنار مقالات دیگر از طرف داور مجله بالاتر رود.
براساس آماری که توسط Elsevier منتشر شده است، بین ۳۰ تا ۵۰ درصد از مقالات ارسال شده به مجلات الزویر، قبل از اینکه حتی به مرحله بررسی هم رسیده شوند رد می شوند و یکی از دلایل اصلی رد شدن زبان نگارشی ضعیف مقاله است. این جمله به این مفهوم است که اگر شما یک ویرایشگر متبحر داشته باشید شانس پذیرش مقاله خود را بین ۳۰ الی ۵۰ درصد افزایش میدهید و این یک خوش شانسی است!
بسیاری از مقالات که برای چاپ در مجلات معتبر ارسال میشوند از کشورهایی هستند که زبان اصلی آنها غیر انگلیسی است و درصد بسیار بالایی از این مولفین قواعد نگارش به زبان انگلیسی را نمیدانند. هرچند آنها در زبان اول خود مقاله را به عالیترین شکل ممکنه نوشته و ویرایش کردهاند اما وقتی یک مترجم کم سابقه و بی تجربه مقاله را ترجمه میکند تمامی بافتهای قوی مقاله از بین میرود و گاهاً پاراگرافها تبدیل به یک مجموعه جملات بی ارتباط به یکدیگر و بدون همبستگی میباشد. ویرایش صرفا به مفهوم نقطه و ویرگول گذاری صحیح نیست و فرآیند ویرایش میتواند از تغییر جملهبندی تا حذف بسیاری از ترکیبهای نامانوس حین ترجمه برای زبان انگلیسی باشد.
بسیاری از داوران نشریههای الزویر اذعان میدارند که اغلب مقالات ارسالی برای انها جهت داوری فاقد کاورلتر و یا کاورلتر صحیح میباشند. کاور لتر چکیده مقاله نیست. گاهی دیده شده است که مولفین چکیده مقاله خود را در کاورلتر کپی میکنند که فاجعه بار است. یک کاورلتر خوب برای اولین بار موضوع اصلی مقاله را مشخص می کند؛ دوم، شامل استدلالی در نوآوری مقاله است؛ و سوم، مربوط بودن مقاله به مجله مورد نظر را توجیه می کند. تمامی موارد ذکر شده در قالب کاورلتر میبایست در حدود نیم صفحه باشد.
در بسیاری از مواقع دیده شده است که مولف اصلاحات داور مجله و کامنتهای او را به صورت ناقص انجام میدهد. برخی اوقات نیز شاید داور مجله مسئلهای را متوجه نشده باشد و ایراد بیجایی گرفته باشد اما مولف بدون اینکه توضیحی درباره آن ارایه کند، کامنت مورد نظر را نادیده میگیرد. شما میبایست دقیقاً کامنتها را انجام دهید و اگر داور یک مجله به اشتباه کامنتی را نیز گذاشته باشد در یک سنند دیگر که همراه مقاله اصلی ارسال میشود به دقت آن را توجیه و تبیین نمایید تا مشخص شود همه کامنتها را خواندهاید. پیشنهاد میشود که در یک فایل جدید تمامی کامنتها را یاد داشت کرده و اقدامات انجام شده برای هریک از آنها را ذکر کنید و همراه با مقاله اصلی آن را مجدداً به مجله ارسال دارید.