مقالاتی که توسط محققان و یا دانشجویان به نگارش در میآیند، در صورت معتبر بودن و دارا بودن ارزش علمی بالا در مجلات معتبر علمی به چاپ میرسند تا محققان آینده بتوانند از نتایج تحقیقات انجام گرفته شده بهرهمند شوند و در صورت امکان تحقیقات را گسترش دهند و داده جدیدی به آنها اضافه کنند.
مقالاتی که توسط محققان و یا دانشجویان به نگارش در میآیند، در صورت معتبر بودن و دارا بودن ارزش علمی بالا در مجلات معتبر علمی به چاپ میرسند تا محققان آینده بتوانند از نتایج تحقیقات انجام گرفته شده بهرهمند شوند و در صورت امکان تحقیقات را گسترش دهند و داده جدیدی به آنها اضافه کنند. تشخیص مجلات معتبر از سایر مجلات راههای گوناگونی دارد. شما میتوانید این کار را با سنجش ضرایب کیفیت مختلفی که توسط سایتهای معتبر علمی برای مجلات اختصاص داده میشوند انجام دهید یا به واسطه نمایه شدن یک مجله توسط پایگاه داده معتبری آن مجله را با ارزش بشمارید. یکی از پایگاههای دادهای که با نمایه سازی مجلات به ارزش علمی آنها میافزاید، پایگاه اسکوپوس است. چاپ مقاله scopus به معنی چاپ مقاله در یکی از مجلات نمایه شده توسط اسکوپوس است که ارزش علمی مقاله و نویسنده مقاله را بالا میبرد.
مجلات و ژورنالهای نمایه شده در اسکوپوس Scopus براساس امتیاز Q يا Quartile Scores (نمرات چارکی) رتبهبندی میشود. پایگاه اسکوپوس Scopus شامل مجموعه مقالات، کتابها و خلاصه کنفرانسهای علمی است که در رشتههای مختلف علوم مهندسی، علوم پزشکی، تکنولوژي، پزشکي، علوم اجتماعي، علوم انساني و هنر به نمايه سازي و index میپردازد. مجلات Scopus، ژورنالهای نمایه اسکوپوس از طرف وزارت علوم و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یکی از پایگاهها و نمایههای معتبر به منظور پذیرش و چاپ مقالات دانشجویان کارشناسی ارشد برای نمره مقاله از پایاننامه (چاپ مقاله Scopus)، دانشجویان دکتری برای دفاع از رساله دکتری (پذیرش و چاپ مقاله در مجلات Scopus)، اساتید برای ارتقای هیات علمی (پذیرش مقاله Scopus، چاپ مقاله Scopus) معرفی شده است.
۱- ترجمه نیتیو و تخصصی مقاله: ترجمه به زبان انگلیسی از ابتداییترین مراحل پذیرش و چاپ مقاله در مجلات اسکوپوس میباشد. سطح کیفی ترجمهها با توجه به سطح مجله میتواند متفاوت باشد اما اصول اولیه و پایه ترجمه باید در آنها رعایت شده باشد. ترجمه باید توسط فرد متخصص انجام گیرد تا ضمن حفظ چهارچوب و ساختار علمی مقاله ترجمه شده قادر به ترجمه لغات و اصطلاحات تخصصی موجود در متن مقاله نیز باشد.
۲- انتخاب مجله مناسب: به جرات میتوان گفت پیدا کردن مجله برای چاپ مقاله از دشوارترین مراحل فرایند چاپ مقاله است. مجلاتی که در حوزههای مختلف علمی وجود دارند را از جهات مختلف میتوان طبقه بندی نمود، کیفیت مجلات از مهمترین معیارهای دستهبندی مجلات است. مجلات اسکوپوس از نظر کیفی در چهار گروه Q1 تا Q4 قرار میگیرند در این دسته بندی مجلات دارای Q1 بالاترین کیفیت و مجلات Q4 پایینترین کیفیت را دارند. پژوهشگران با توجه به حوزه پژوهشی خود و همچنین کیفیت مقالهی نوشته شده اقدام به انتخاب مجلهای با سطح کیفی متناسب مینمایند.
زمان پذیرش و فرایند داوری هر مجله از جمله معیارهای دیگری است که در دستهبندی مجلات بکار گرفته میشود. برخی مجلات کل پروسه داوری را در ۴ الی ۵ هفته انجام میدهند درحالی که همین فرایند در برخی دیگر از مجلات ممکن است بیش از یک سال طول بکشد. بنابراین باید این عامل را نیز بررسی و با توجه به زمانی که پژوهشگر دارد مجله مناسبتری را انتخاب کرد. دستهبندی سوم مجلات براساس درصد و احتمال پذیرش مقالات میتواند باشد. در برخی مجلات نرخ پذیرش مقاله حتی تا ۵۰ درصد نیز میرسد که به معنی این است که از هر دو مقاله ارسالی یک مقاله مورد پذیرش قرار میگیرد. از سوی دیگر نرخ پذیرش مقاله در برخی دیگر از مجلات ۵ یا ۶ درصد است که به معنی پذیرش سخت مقاله توسط این مجلات است. به غیر از عوامل گفته شده باید به عوامل دیگری نظیر اعضای تحریریه مجله، کشوری که مجله در آن منتشر میشود، ناشر مجله و همچنین نحوه انتقال وجه و واریز هزینهها نیز توجه کرد.
۳- انجام مقدمات ارسال مقاله به مجله: در این مرحله از پذیرش مقاله اسکوپوس پژوهشگر یا پژوهشگران باید مقاله را برای ارسال به مجله آماده نمایند. بسیاری از مجلات از پژوهشگران درخواست کاورلتر را دارند که باید به صورت تخصصی و با مهارت بالایی نوشته شود. پس از آن باید مقاله در فرمت مجله مورد نظر دربیاید و بنابر درخواست مجله چندین فایل شامل فایل جداول، فایل تصاویر، فایل چکیده و عنوان، فایل مشخصات نویسندگان و فایل کاورلتر آماده سازی شود.
۴- سابمیت مقاله در مجله مورد نظر: پس از یافتن مجله مناسب و انجام مقدمات، مقاله باید در مجله مورد نظر سابمیت گردد. سابمیت مقاله معمولاً به دو صورت است. در نوع اول مقاله و سایر فایلها از طریق ایمیل به آدرس ایمیل مجله ارسال میگردد که این شیوه تقریباً منسوخ شده است و مجلات بسیار کمی مقالات را از این طریق دریافت میکنند. در روش دوم مقاله از طریق سایت مجله و با استفاده از سیستمهای آنلاینی که وجود دارد سابمیت میگردد. در این روش پژوهشگر باید گام به گام به پیش برود و در هر مرحله اطلاعات و فایلهای مورد نظر را وارد کرده و بارگذاری نماید.
۵- پیگیری مکاتبات و اصلاحات مجله: پس از انجام سابمیت مقاله در مجله مورد نظر، دو حالت برای پژوهشگران پیش خواهد آمد. در حالت اول مقاله توسط سردبیر رد خواهد شد. در این صورت سردبیر اعلام میکند که از نظر وی مقاله برای مجله مورد نظر مناسب نیست و دلایلی را نیز ذکر میکند و البته در انتها اضافه میکند که در صورتی که پژوهشگر اصرار داشته باشد میتواند مقاله را برای داوران ارسال نماید. اما با توجه به دید منفی سردبیر به مقاله، به نظر میرسد که اصرار بر داوری مقالات کاری بیهوده خواهد بود. در حالت دوم مقاله توسط سردبیر به داوران ارسال میگردد و داوران اصلاحات مورد نظر خود را به سردبیر ارسال میکنند. انجام مکاتبات با مجله در این مرحله بسیار مهم است و اگر سهل انگاری صورت گیرد و در انجام اصلاحات تعللی در کار باشد مقاله ریجکت خواهد شد. با توجه به اهمیت مکاتبات، معمولاً نویسنده مسئول فردی با تجربه و مسلط به زبان انگلیسی انتخاب میشود.
مراحل ثبت سفارش چاپ مقاله اسکوپوس در موسسه اشراق