آموزش (یادگیری) الکترونیکی (E-learning) شیوه جدید یادگیري از راه دور، و مبتني بر شبکه اينترنت- اينترانت مي باشد.
آموزش بصورت مجازی (LMS) که ترجمه واژه (E-learning) است در این سالها بهعنوان یکی از دغدغه های مهم در فناوری اطلاعات در دنیا مطرح بوده است و اساس آن بر آموزش بطور الکترونیکی و با استفاده از کامپیوتر استوار بوده است . و نیز در آن موضوعات آموزشی با تکیه بر روشهای الکترونیکی (مثالا فایلهای صوتی، تصویری، اینترنتی و …) به حضور دانشجو میرسد. اکنون با روی کار آمدن دانشگاههای مجازی (LMS) نیازی به ترک منزل و صرف هزینه های نا لازم برای مسافرت و ... نیست . هر فرد در هر زمان و مکان می تواند از این امکانات بهره برده و مضاف بر آن ، ساعات کلاسها ثابت نیست و دانشجویان هر زمان می توانند در سر کلاس حضور پیدا کرده و یکی از نکات مهمی که در این نوع آموزش مطرح است آزادی عمل در انتخاب موضوعات مورد علاقه افراد است .به طور کلی می توان این مزایا را به صورت زیر بر شمرد :
1- عدم نیاز به حضور فیزیکی استاد در کلاس و روش تدریس آموزش مجازی
در این آموزش کلیه ارتباطات از طریق اینترنت انجام شده و لزومی به حضور استاد و دانشجو در کلاسی مشخص نیست . استاد و دانشجو بوسیله یک کامپیوتر در منزل یا مرکزی متصل به اینترنت به دانشگاه مجازی وصل میشوند و این امر خود سر منشأ برتریهای دیگری است . چرا که با این اوصاف دیگر هزینه های اضافی برای ساختمان سازی نخواهد بود .از جهت دیگر در شهرهای بزرگ منجر به کاهش ایاب و ذهاب درشهر شده و ترافیک ها وآلودگی هوا کاهش می یابند.
2- عدم کلاس درس به زمان خاص
این نوع آموزشی از امکانات کنفرانسهای از راه دور را ساپورت می کند ولی قسمت بیشتر این سیستم مبتنی بر دروسهایی است که در هرزمان که دانشجو بخواهد می تواند به سایت آموزشی وصل شده و دروسها را دریافت کند. این آموزش برای افراد شاغل که وقتشان برای تحصیل محدود است مناسب میباشد.
3- کیفیت بالای ارائه دروس در آموزش مجازی
در آموزشهای واقعی دروس بوسیله استادی آموزش داده می شود که این موضوع خوشایند نیست ، زیرا کیفیت موضوعات ارائه شده در کلاس به عوامل بسیاری مانند وضعیت روحی استادان ، دمای محیطی کلاس و … که تاثیری منفی میتوانند داشته باشند بستگی دارد. اما در آموزشهای مجازی این مشکلات وجود ندارد .در این نحو آموزشها دروس بوسیله تیم های باتجربه آماده شده و با بهره از فناوریهای روز و چند رسانه ای به نحو احسنت ارائه می شوند. ضمنا دانشجو می تواند به دفعات مطالب ارائه شده در جلسه خاصی را دوباره تجربه کند و این موضوع از لحاظ کیفیت آموزش بهبود می یابد.
4- پشتیبانی از تعداد زیادی فراگیر در یک درس
در آموزشهایی با حضور فیزیکی اغلب جهت محدویت های کلاس و نیز به دلیل عدم بازدهی این معضل دانشجویان ممکن است به دلیل کامل شدن ظرفیت کلاس نتوانند در دروس خود ثبت نام کرده و این مشکل در آموزش مجازی (LMS) وجود ندارد و دانشجویان ثبت نام شده در یک کلاس یا در یک درس می توانند هزاران نفر باشند.
5- بالا بردن سطح علمی جامعه به وسیله آموزش مجازی
در آموزش های فیزیکی عموما به دلیل عدم امکانات از لحاظ مکان، استادان و...هر سال تعداد محدودی دانشجو از طریق آزمون های ورودی که برگزار می شود موفق به پذیرش در دانشگاه می شوند ، اما در دانشگاههای مجازی این محدودیت ها وجود نداشته بنابر این تمامی علاقه مندان به تحصیل میتوانند در دانشگاهها ادامه تحصیل بدهند . این امر مطمئنا در بالا بردن بار علمی و فرهنگی جامعه موثر میباشد.
6- دسترسی به کتابخانه های دیجیتالی
در این نوع آموزشها کتابخانه هایی وجود دارد و در آنها دیگر نیازی به بازگرداندن کتابها نیست. زیرا ما مطالبی را که می خواهیم جستجو کرده و با سریع ترین روش ممکن به آنها دست می یابیم . همچنین در کتابخانه های عادی امکان فرسوده شدن کتاب می باشد.