یکی از مراحل مهم مقاطع تحصیلات تکمیلی، اخذ پایان نامه و نوشتن آن می باشد که بسته به موضوع ان می تواند بین 6 ماه تا 1 سال به طول انجامد.
پایان نامه بعنوان یک از مهم ترین بخش های دوران تحصیلات تکمیلی و دکتری می باشد. دانشجویان این مقاطع بعد از اتمام تمامی واحدهای درسی، بایستی 6 واحد پایان نامه را اخذ نمایند تا بتوانند این مقطع تحصیلی را به پایان برسانند. با توجه به اهمیت بالای پایان نامه برای دانشجویان، بسیاری از آنها از همان ابتدای ترم اول کارشناسی ارشد به دنبال موضوعات خوب برای پایان نامه خود هستند. البته ترم اول برای انتخاب موضوع زود است، چون هنوز دروس تخصصی که بایستی دانشجو آنها را بگذراند، در ترم دوم و سوم ارائه می شود. به همین دلیل بهتر از بعد از پایان ترم دوم به دنبال یم استاد راهنمای خوب در حوزه ای که به آن علاقه دارد بگردد. هیچ دانشجویی بدون راهنمای یک استاد و مشاور هرگز موفق به انتخاب موضوع خوب و انجام پایان نامه نخواهد شد.
با توجه به اهمیت این موضوع، در این بخش قصد داریم با آموزش و بررسی نحوه نگارش پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشجویان عزیز را در این مسیر یاری نماییم.
بعد از طی کردن تمام این موارد، نوبت به نگارش پروپوزال می رسد. منظور از پروپوزال ارائه طرح کلی پژوهش (اهداف، فرضیه ها، پیشینه تحقیق، روش کار و ...) است که تا در شورای پژوهشی دانشگاه مورد بررسی قرار بگیرد و در صورت تائید اجازه شروع کار عملی و نگارشی پایان نامه به شما داده شود.
فصل اول پایان نامه : در فصل یک پایان نامه به بررسی کلیات تحقیق پرداخته خواهد شد. در این فصل شرح مختصری از بیان مسئله تحقیق، اهداف و فرضیات تحقیق، ضرورت انجام تحقیق، روش تحقیق که شامل روش جمع آوری اطلاعات و جامعه و نمونه آماری و قلمرو تحقیق نیز می شود، بیان می گردند. در آخر نیز شرحی از لغات و مفاهیم بکار گرفته شده در تحقیق ارائه خواهد گردید. در واقع شما اطلاعات درج شده در پروپوزال خود را در این فصل کپی می کنید.
فصل دوم پایان نامه : این فصل تحت عنوان مبانی نظری و پیشینه پژوهش می باشد که به بررسی مفاهیم و تئوری های عمده در زمینه موضوع موردنظر و مفاهیم مربوطه می پردازد. برای اینکه بتوانید راحت تر مطالب این بخش را بنویسید، در ابتدا یک لیستی از تیتر مطالبی که قرار است بنویسید را تهیه کنید و بر اساس آن لیست یک به یک مطالب را تهیه کرده و در پایان نامه جاگذاری کنید. بعد از اتمام مبانی نظری بایستی پیشینه پژوهش خود را بنویسید. بری راحتی کار می توانید یک جدولی تهیه کرده و تمام پیشینه ها را بصورت مقایسه ای در جدول رار دهید.
فصل سوم پایان نامه : در این فصل که همزمان با کار عملی بایستی نوشته شود، روش کار می باشد. اگر موضوع شما نیاز به کار آزمایشگاهی یا کارگاهی دارد، در اتدا لیستی از مواد بکار برده شده در بخش های مختلف پژوهش را در قالب جدول هایی درج نمایید و سپس به سراغ شرح روش کار بروید. اگر مطالعه شما بصورت طرح پرسشنامه می باشد، اطلاعات خام پرسشنامه، مشخصات افراد و مکان تحقیق که اطلاعات را جمع آوری کرده اید را بنویسید.
فصل چهارم پایان نامه : از مهم ترین فصول پایان نامه، فصل نتایج می باشد که بسیار مورد توجه داوران جلسه دفاع پایان نامه قرار میگیرد. در واقع هدف اصلی شما از کار پژوهشی پایان نامه، ارائه نتایج کار هست. پس بایستی این بخش ها به درستی و با دقت نوشته شود. تمامی نمودارها و جداول در این بخش آورده شود.
فصل پنجم پایان نامه: این بخش پایان نامه نیز بسیار حائز اهمین می باشد و میزان مهارت شما در تحلیل آماری نتایج و مقایسه آنها با نتایج پژوهش های قبلی را نشان می دهد. این بخش معمولا بستگی به پیشینه تحقیق دارد و می تواند بین 5 تا 15صفحه نوشته شود.