نگارش و چاپ مقاله با توجه به اهمیت و حساسیت آن در مجامع علمی، یک کار تخصصی تلقی می شود. یعنی اگر فردی تجربه، دانش و تخصص کافی در زمینه نگارش مقاله نداشته باشد، هرگز موفق به چاپ مقاله نخواهد شد. هر بخش از فرایند نگارش و چاپ مقاله نیازمند مهارت خاصی می باشد و کوچکترین اشتباه در امر نگارش، سابمیت و یا چاپ مقاله اجتناب ناپذیر خواهد بود. بنابراین قبل از شروع به نگارش مقاله و اقدام به سابمیت و چاپ آن، با تمامی مراحل کار آشنا شوید و با افراد با تجربه در این زمینه مشورت نمایید تا بتوانید در زمان کوتاهی مقاله خود را نوشته و به چاپ برسانید. همچنین می توانید به پایگاه های اطلاعاتی مختلف همچون ISI مراجعه کرده و مقالات نمایه شده در این پایگاه ها را مطالعه نمایید. زیرا بهنترین کار برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نگارش مقاله، مطالعه مقالات چاپ شده در حوزه موضوعی شما در مجلات معتبر می باشد. این کار به شما کمک میکند تا با ساختار مقاله آشنا شوید و هم نحوه نگارش بخش های مختلف مقاله را یاد بگیرید.
در این بخش با عنوان "اشتباهات رایج در فرایند چاپ مقاله" قصد داریم تا برخی از اشتباهات رایجی که بسیاری از نویسندگان جوان در مقالات خود مرتکب می شوند را به شما بگوییم تا با دانستن آنها، بتوانید مقاله خود را بهتر و قابل قبول تر نوشته و به چاپ برسانید.
چاپ مقاله و اشتباهات رایج در آن
- ترجمه نامناسب مقاله. ترجمه مقاله برای ادیتور مجلات خارجی بسیار حائز اهمیت است. باید توجه داشته باشید که مقاله شما قرار است بعد از چاپ در یک مجله توسط صدها نفر خوانده شود. بنابراین هیچ مجله ای ریسک چاپ مقاله ای که از لحاظ گرامری و نگارشی دارای ایرادات زیادی است را نمی پذیرد. برای این کار می توانید مقاله خود را بعد از نگارش به دست یک ویراستار متون انگلیسی خوب بسپارید تا آن را خوانده و ویرایش نماید.
- اشتباه در فرمتبندی مقاله. هر مجلهای فورمتبندی خاص خود را دارد که در این فرمت به نحوه درج تصاویر و اشکال و نمودارها، نحوه رفرنسنویسی و مواردی مانند نوع فونت و سایز قلم ، درج اسامی نویسندگان و موارد بسیار دیگر اشاره شده است. شما نمیتوانید یک مقاله را بدون توجه به دستورالعمل فورمتبندی آن مجله، سابمیت کنید. در صورت سابمیت بدون توجه به دستورالعمل فورمت بندی مجله، مقاله شما به احتمال بسیار زیادی ریجکت خواهد شد. برای این منظور قبل از ارسال مقاله، به بخش اطلاعات نویسنده سایت مجله مراجعه کرده و آن را به طور کامل مطالعه نمایید و موارد خواسته شده را در مقاله خود اعمال کنید.
- عدم نگارش کاورلتر. بسیاری از مجلات علاوه بر مقاله ارسالی، از نویسندگان مقاله درخواست دارند تا به همراه مقاله، کاورلتر نیز ارسال نمایند. دقت نمایید که اگر سردبیر مجله از شما درخواست کاورلتر ننموده باشد، نگارش و ارسال آن الزامی نخواهد بود. اما بهتر است برای اینکه کار خود را حرفهای انجام داده باشید حتی اگر مجله کاورلتر را نخواهد ان را آماده نمود و به همراه مقاله خود ارسال کنید.
- عدم تعیین نویسنده مسئول و ایمیل نویسنده مسئول. نویسنده مسئول فردی است که مسئولیت مقاله شما را از هر لحاظ بر عهده میگیرد و مکاتبات لازم در خصوص چاپ مقاله را با مجله انجام میدهد. بسیاری از پژوهشگران متاسفانه در مقاله خود نویسنده مسئول را انتخاب نمیکنند و ادرس ایمیلی نیز بر روی مقاله درج نمیکنند که در این شرایط مقاله از طرف مجله پس فرستاده می شود.
- عدم تطابق موضوعیت مقاله با اسکوپ مجله. هر مجله ای در یک حوزه خاصی فعالیت می کند و تنها در آن حوزه اقدام به پذیرش و چاپ مقاله می نماید. بنابراین در انتخاب مجله برای چاپ مقاله لازم است تا اسکوپ مجله را دقیق بخوانید. در صورتیکه نتوانستید اشتراکی بین اسکوپ مجله و موضوعیت مقاله خود پیدا کنید از ارسال مقاله خود به مجله صرف نظر نمایید.
- عدم پیگیری چاپ و پذیرش مقاله. از لحظهای که مقاله خود را به مجله ارسال نمودید میبایست مقاله خود را پیگیری نمایید. محتوای ایمیلهای پیگیری مهم هستند. حتماً نهایتاً ۳ روز بعد از ارسال مقاله خود به مجله به صورت متناوب هر هفته ایمیل پیگیری ارسال نمایید. به محض دریافت اولین پاسخ از سردبیر، به برنامه زمانی آنها احترام بگذارید و سعی کنید به ترتیبی که سردبیر در آن ایمیل به شما گفته است عمل کنید.
- نادیده گرفتن اشکالات جزیی که داوران از مقاله گرفتهاند. بیشتر مقالات داوری شده در همان مرحله اول پذیرفته نمی شوند و اکثرا از سوی داوران یکسری ایرادات و اصلاحاتی برای آنها در نظر گرفته می شود. برخی از این اصلاحات جزئی بوده و برخی نیز بصورت کلی بیان می شوند. برخی از پژوهشگران با اصلاح ایرادات کلی، برخی از ایرادات جزیی مقاله مانند اشکالات تایپی یا موارد مشابه را که داور مجله مشخص نموده است نادیده میگیرند. دقت کنید که داوران مجله تمامی اصلاحات را از شما میخواهند؛ شما بایستی یک به یک اصلاحات خواسته شده را چه کم اهمیت و چه جزیی انجام دهید.
- عدم ارسال فهرست اشکالات و پاسخ آنها. در هر بار اصلاحات شما بهتر است فایلی را جداگانه از مقاله به سردبیر ارسال نمایید. در این فایل یک به یک مشکلات و ایراداتی که داوران نسبت به مقاله شما گرفته بودهاند را مشخص کنید و در مرحله بعدی دقیق مشخص کنید که چگونه آن اصلاح را انجام دادهاید. مثلا داور مجله گفته است بیان مساله را کوتاه کنید. شما باید این درخواست را بنویسید و در زیر آن اشاره کنید که مثلا در پاراگراف ۲، ۴ و ۵ بخشی از سطور حذف شده است. یعنی مکان دقیق انجام اصلاحات را به داوران نشان دهید.
با رعایت هر یک ار نکاتی که گفته شد، خواهید توانست یک مقاله خوب و بدون ایراد را در مجله مورد نظر خود به چاپ برسانید. موسسه اشراق همواره با شماست تا به شما در رسیدن به اهداف خود در زمینه چاپ مقاله یاری رساند. شما دانشجویان و محققان گرانقدر می توانید با مراجعه به بخش آموزشی سایت اشراق، مطالب بسیرا مفیدی که در زمینه نگارش مقاله نوشته شده است را مطالعه کرده و از آنها در نگارش مقالات خود استفاده نمایید.