مقالات علمی که با هدف اراده یک پژوهش جدید نوشته می شوند بایستی طبق اصول و قواعد درست مقاله نویسی مگاشته شوند تا بتوانند شانس چاپ شدن در مجلات علمی معتبر را داشته باشند.
مقاله در لغت به معنای ارائه یک نوشته در زمینه یک موضوع خاص می باشد. در این نوع نوشته ها، نویسنده بصورت هدفمند به بررسی یکی از مسائل علمی، ادبی، اجتماعی، اخلاقی و ... می پردازد تا بتواند پژوهش خود را یا به اثبات برساند و یا نفی کند. برای اینکه بتوانید یک مقاله بنویسید، بایستی ابتدا انواع مقاله و اجزای هر کدام از آنها را بشناسید و بدانید که اصول نگارشی هر مقاله به چه صورت است. در خصوص انواع مقاله در بخش "مقاله چیست" صحبت کردیم. در این بخش قصد داریم تا اصول و قواعد مقاله نویسی برای مجلات خارجی را بیاموزیم.
شروع کار انجام یک پژوهش برای نوشتن مقاله، جمع آوری اطلاعات لازم در آن موضوع خاص می باشد. هیچ مقاله ای بدون داشتن پیشینه تحقیق نمی تواند نوشته شود. مطالعات قبلی انجام شده در راستای موضوع تحقیق شما، می تواند شما را در مسیر کارتان راهنمایی کند. مهم ترین منابع برای گردآوری اطلاعات، مقالات علمی منتشر شده در مجلات معتبر هستند.
در حین مطالعه، تمامی مواردی که فکر می کنید برای مقاله شما مورد نیاز است را در یک فایل وورد یا یک دفترچه یادداشت نمایید. فراموش نکنید که در کنار هر مطلب، منبع آن را نیز ذکر نمایید. زیرا نوشته علمی بدون ذکر منبع فاقد ارزش و اعتبار می باشد. قبل از انتقال مطالب خود در چارچوپ مقاله، ابتدا عناوین اصلی و فرعی مقاله خود را مشخص نمایید. عناوین اصلی مقاله مانند تنه یک درخت هستند و عناوین فرعی شاخه های آن. حتی ممکن است عناوین فرعی نیز دارای زیرعناوین دیگری هم باشند. پس مشخص کردن تمامی این بخش ها، کار شما را در نگارش مقاله آسان تر می کند و به عبارتی به کار شما نظم می بخشد.
نوشتن متن مقاله مانند نوشتن یک متن معمولی نیست. جملات و عبارات باید به گونه ای نوشته شوند که هم برای یک دانشجو و محقق تازه کار قابل فهم باشد و هم برای یک پژوهشگر با تجربه و استاد دانشگاه، پیش پا افتاده نباشد. در نوشتن متن مقاله خود حتما به موارد زیر توجه کنید:
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، هر چه جملات کوتاهتر، درک آنها بهتر خواهد بود. این در خصوص پاراگراف ها نیز مطرح می شود. هر چه پاراگرافها کوتاهتر باشند، بهتر و اثربخش تر خواهند بود. اما اینگونه نباشد که قبل از اتمام بحث، ادامه ان را در یک پاراگراف دیگر را بنویسید. نکته اصلی در تنظیم یک پاراگراف حفظ یکپارچگی موضوعى آن است. سعی کنید فقط یک موضوع خاص را در هر پاراگراف بطور کامل توضیح دهید و بعد از اتمام آن، وارد پاراگراف بعدی شوید.
گاهی مشاهده شده است که جملات نوشته شده در یک متن هبچ ارتباطی با یکدیگر ندارند و این امر موجب گسیختگی ذهن خواننده شده و نمی تواند درک خوبی از متن داشته باشد. از این رو نوشتن جملات، بایستی به گونه ای انجام گیرد که رابطه واضح و منطقى بین آنها وجود داشته باشد. یعنی جمله بعدی شما بایستی ادامه توضیحات قبلی شما باشد، مگر آنکه بحث شما در خصوص یک موضوع به پایان رسیده باشد و شما بحث جدید را از پاراگراف جدیدی شروع کرده باشید.
هنگام نوشتن متن مقاله، حتما به زمان افعال خود توجه نمایید. از افعال در زمان آینده استفاده نکنید. بیشتر افعال استفاده شده در قسمت پیشینه تحقیق و نتایج در زمان گذشته نوشته می شود. سعی کنید جملات خود را بیشتر بصورت مجهول بنویسید، بخصوص در مقالات انگلیسی. زیرا زیبایی ساختار جملات شما را بیشتر می کند. به مثال های زیر توجه نمایید:
ما در این مطالعه نشان دادیم که ...... در این مطالعه نشان داده شد
یانگ و همکارانش در مطالعه خود در سال 2012 به بررسی تاثیر سیگار بر روی سرطان پرداختند ..... در مطالعه ای در سال 2012 توسط یانگ و همکارانش، تاثیر سیگار بر روی سرطان مورد بررسی قرار گرفت.
تاثیر سیگار در ابتلا به سرطان مورد بررسی قرار گرفت .... بررسی تاثیر سیگار بر سرطان
هرگز از اول شخص در مقاله خود استفاده نکنید. سعی کنید جمله را به شکل مجهول بنویسید تا نیاز به استفاده از اول شخص مفرد و جمع نباشد. از طرفی جملاتی که با فعل شروع می شوند ، بیشتر قابل درک هستند.
در مقالات تخصصی بخصوص در مقالات پزشکی، برای جلوگیری از تکرار برخی عبارات، از اختصارات استفاده می شود. اما استفاده از اختصارات قوانین خاص خود را دارد و لازم است تا در ابتدا توضیح کلی آنها اورده شود و در ادامه از اختصارات استفاده شود. اما توجه داشته باشید که استفاده پیش از حد از اختصارات باعث گیج شدن خواننده در هنگام خواندن مقاله می شود.
هر نوشته علمی زمانی دارای ارزش و اعتبار است که به منبع اصلی آن نوشته ارجاع داده شود. در نوشتن مقاله اگر سخنى، ایده اى یا اندیشه اى را از یک مؤلف و صاحب نظر نقل مىکنید، حتماً خواننده باید از منبع و مرجع آن سخن آگاه شود. برای اینکه در هنگام درج رفرنس ها در اخر مقاله دچار مشکل نشوید بهتر است در همان ابتدای کار، با نوشتن هر مقاله، رفرنس آن را هم در کنار جمله یادداشت نمایید.
ابتدا این نکته را متذکر شویم که هر مجله ای دارای دستورالعمل خاص خود می باشد که بایستی مقاله ارسالی به همان صورت قالب بندی و نوشته شود. بنابراین به شما توصیه می کنیم که قبل از نگارش مقاله خود، حتما مجله خود را انتخاب نمایید و طبق دستورالعمل آن مقاله خود را نگارش کنید. ممکن است در یک مجله ای از شما خواسته شود که تعداد کلمات چکیده شما 150 کلمه باشد و در مجله دیگر تا 250 کلمه را نیز بپذیرد. رعایت اصول نگارشی مجلات بسیار حائز اهمیت است؛ بگونه ای که مقالاتی که بر اسا آن دستورالعمل قالب بندی نشده باشند، از سوی سردبیر ریجکت می شوند.
اگر قصد چاپ مقاله خود در یک مجله خارجی را دارید، بهتر است مقاله خود را از همان ابتدا به صورت انگلیسی بنویسید. اما اگر تسلط کافی به زبان انگلیسی ندارید، بهتر است مقاله خود را بعد از نگارش به دست فردی بسپارید که هم در رشته شما تحصیل کرده باشد و هم تسلط کامل به ترجمه را داشته باشد. یکی از ایراداتی که بیشتر مجلات از مقالات میگیرند، ایرادات نگارشی و گرامری مقالات است که از یک زبان دیگر به انگلیسی ترجمه شده اند.