انتخاب یک مجله مناسب برای چاپ مقاله، همیشه یکی از دغدغههای اصلی محققان بخصوص افرادی که تازهکار هستند، بوده است. با توجه به حجم وسیع مجلات و انواع متفاوت آنها، برای انتخاب بهترین و مناسبترین مجله باید به نکاتی توجه کرد.
انتشار دستاوردهای محققان در قالب مقاله در مجلات معتبر اهمیت ویژهای دارد. زیرا دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر و یا در دانشگاههای خارج از کشور را دارند و یا اساتید دانشگاهها که میخواهند امتیاز پژوهشی و درجه علمی خود را بالا ببرند، بیش از هر شخص دیگری به چاپ مقاله در مجلات معتبر نیاز دارند. اما با توجه به اینکه حجم مقالات علمی ارائه شده توسط محققان روز به روز در حال افزایش است، بنابراین حجم مجلات علمی معتبر که در زمینه چاپ مقالات فعالیت میکنند نیز افزایش یافته است. این امر انتخاب مناسبترین مجله برای چاپ مقاله را برای محققان بخصوص افرادی که در این زمینه تازهکار هستند دشوار کرده است. لذا برای اینکه بهترین و مناسبترین مجله برای چاپ مقاله انتخاب شود، باید به نکات زیر توجه کرد.
یکی از مهمترین مسائلی که در انتخاب مجله باید به آن توجه کرد، نوع مجله است. مجلات در حالت کلی به انواع مختلفی از جمله مجلات ISI، مجلات ISC، مجلات Scopus، مجلات Pubmed، مجلات علمی پژهشی داخلی و خارجی، مجلات علمی ترویجی و مجلات علمی تخصصی تقسیم میشوند. از آنجاییکه مجلات ایندکسهای مختلفی دارند، پس باید از نمایه شدن مجلات در مؤسسات معتبر اطمینان حاصل کرد. در ادامه به بیان چند نمونه از مهمترین ایندکسهای مجلات میپردازیم:
برای کسب اطمینان از ایندکس بودن یک مجله ISI در مؤسسه تامسون رویترز میتوان به سایت زیر مراجعه کرد:
http://science.thomsonreuters.com/mjl
برای جستجوی مجلات ایندکس شده در مؤسسه اسکوپوس میتوان از سایت زیر استفاده کرد:
http://www.scimagojr.com/journalsearch.php
مجلات ایندکس شده ISC را نیز میتوان در سایت زیر مشاهده کرد:
یکی دیگر از موارد مهم در انتخاب مجله، امتیازی است که برای چاپ در آن مجله درنظر گرفته میشود که این امتیاز در مقاطع تحصیلی مختلف، متفاوت است.
از مهمترین موضوعات قابل توجه در انتخاب مجله که نسبت به سایر موارد از اهمیت ویژهای برخوردار است این است که حوزه فعالیت مجله انتخابی باید با موضوع مقاله هماهنگی داشته باشد. با توجه به اینکه اکثر مجلات معتبر تخصصی هستند و در قسمت اسکوپ خود رشته و گرایشی که پذیرش میکنند را مشخص کرده اند و فقط به داوری، پذیرش و چاپ مقالات مرتبط با موضوع فعالیتشان میپردازند لذا باید در این مورد دقت بسیاری کرد. زیرا در غیر اینصورت مقاله ارسالی بلافاصله از طرف سردبیر مجله برگشت داده میشود.
از طرفی مجلات از نظر اعتبار در سطوح متفاوتی قرار دارند. بعنوان مثال اعتبار مجلات ISI که خود به دو نوع ایمپکتدار و بدون ایمپکت تقسیم شدهاند، بر اساس ضریب تأثیر یا همان ایمپکت فاکتور ارزیابی میشود. بر این اساس مجلاتی که دارای ایمپکت فاکتور هستند از اعتبار بیشتری نسبت به سایر مجلات برخوردارند. هر چه این ضریب بالاتر باشد، اعتبار بیشتر و بدنبال آن داوری سخت تر و زمانبرتر خواهد بود.
از آنجاییکه مجلات تقلبی که با جعل عنوان مجلات معتبر محققان را گمراه میکنند و برای چاپ مقاله گاهاً مبالغ هنگفتی از آنها دریافت میکنند افزایش یافته است، لذا آشنایی با راههایی که مجلات معتبر را از مجلات جعلی تشخیص میدهد بسیار حائز اهمیت است. لیست مجلات نامعتبر و جعلی توسط دانشگاه آزاد، وزارت علوم و وزارت بهداشت در بازه زمانی معین اعلام میشود تا محققان بتوانند با مراجعه به آن از جعلی بودن یا نبودن مجله اطمینان حاصل کنند.
علاوه بر این شما عزیزان میتوانید با مراجعه به مقاله "نحوه تشخیص ژورنال جعلی" و یا با مراجعه به لیست منتشر شده مجلات نامعتبر و جعلی وزارت علوم از معتبر بودن یا نبودن یک مجله مطمئن شوید.