DOI یک کد به شکل اعداد/الفبایی برای یک اثر منتشر شده است که مخصوص و منحصر به همان اثر می باشد.
شاید برای بسیاری از دانشجویان و محققین پیش آمده باشد که هنگام ارسال مقاله خود به یک مجله علمی معتبر بخصوص مجلات jcr ، از نویسنده خواسته شده که رفرنس های مقاله را ویرایش کرده و به تمامی آنها DOI اضافه نمایند. یا هنگام فرمت بندی مقاله بر اساس دستورالعمل مجله انتخابی، یکی از موارد درخواستی مجله، درج DOI رفرنس ها در انتهای تمامی منابع می باشد و در صورت اعمال نکردن آن، مقاله مورد قبول مجله قرار نمیگیرد. در واقع DOI بارکدی برای شناسایی مقالات آنلاین است که به کمک آن رفرنسدهی برای نویسندگان سادهتر میشود.
شناسه دیجیتال مقالات علمی DOI یک کد به زبان ساده متشکل از اعداد و گاهی حروف و علامت هایی می باشد که برای هر اثر منتشر شده مانند مقاله، کتاب، کتابچه، مجلات، تصاویر، نرم افزارها و…منحصر به فرد بوده و توسط “آژانس ثبت نام بنیاد بین المللی DOI ” برای شناسایی محتوا و دسترسی به لینک آن اثر در اینترنت، اختصاص داده میشود. DOI، همانند اثر انگشت یک اثر میباشد و ناشران برای بهبود شاخصهای کیفی و کمی مقالات خود با دریافت این کد، عملا قسمت عمدهای از مراحل ارتقاء مجله و افزایش شانس نمایهسازی را پشت سر میگذارند. این کد دایمی بوده و به زبان ساده تر می توان گفت بعنوان مهر تاییدی بر اعتبار آن اثر محسوب می شود. در نتیجه توصیه میشود هم برای مقالات چاپ شده خود که بصورت الکترونیکی در دسترس هستند DOI بگیرید و هم هنگام نگارش مقاله، از منابعی استفاده کنید که DOI دارند و این شناسه را هنگام رفرنس نویسی در انتهای تک تک منابع خود نگارش کنید.
شاخص DOI از دو بخشِ کد ناشر و کد سند تشکیل شده است که با علامت (/) از هم جدا میشوند.
این کد توسط موسسه DOI صادر و به صورت یک لینک به مقاله اختصاص مییابد. اگر شما بخواهید یک مقالهای را به عنوان یکی از منابع علمی مورد نظرتان، به استاد خود معرفی کنید، به جای ارسال مشخصات مقاله مانند موضوع، نام نویسنده و تاریخ انتشار مقاله، تنها کد DOI مقاله را برای او بفرستید. بدین ترتیب او با کلیک بر روی این کد، می تواند دسترسی مستقیم به محل ذخیره مقاله داشته باشد.
شناسه دیجیتال بعنوان یک شاخص منحصر به فرد، معمولا در اطلاعات کتابشناختی هر مقاله در پایگاه مربوط یافت میشود. در ادامه نمایش این شاخص در پایگاه های Sciencdirect، Springer، IEEE، JSTOR به عنوان نمونه نشان داده می شود.
در این پایگاه یافتن DOI به سادگی انجام میشود به این صورت که پس از نمایش نتایج جستجو و کلیک روی مقاله مورد نظر در همان ابتدای صفحه ی نمایش داده شده، می توان DOI را مشاهده نمود.
بعد از جستجو در پایگاه Springer و کلیک روی مقاله مورد نظر به صفحه اطلاعات کتابشناختی رفته در پایینترین قسمت اطلاعات کتابشناختی شاخص DOI را بیابید:
در این پایگاه نیز مانند Springer در صفحه اطلاعات کتابشناختی مقاله به پایینترین قسمت رفته و شماره DOI در کنار نام کامل این شاخص پیدا کنید. مانند شکل زیر:
عملکرد این پایگاه با پایگاههای دیگر متفاوت است. به این معنا که برای ارسال DOI باید پیشوند مورد نیاز ناشر را با پسوند مقاله (آخرین قسمت از URL ذکر شده در صفحه بازیابی مقاله) ترکیب کنید. مانند نمونه زیر:
برای اطمینان از صحت DOI خود می توانید آنرا از سایت www.doi.org فراخوانی کنید.