Digital Object Identifier که به اختصار DOI گفته می شود همان شناسه برنمود دیجیتالی می باشد که یک کد برای شناسایی یک محصول دیجیتال می باشد.
آن دسته از افرادی که مقاله شان را چاپ می کنند همیشه به دنبال دریافت کد DOI از مجله هستند. اما این امر بسیار حائز اهیمت است که بدانیم این کد به مقالاتی اختصاص داده می شود که به صورت دیجیتال چاپ شوند و مرتبط به اعتبار مجله ای که مقالات را چاپ کرده است نمی گردد و اینکه اگر مجله ای کد DOI به مقالات اختصاص ندهد دلیل بر بی اعتباری آن نیست.
در اینجا می خواهیم با این کد بیشتر آشنا شویم:
کد doi چیست؟
Digital Object Identifier که به اختصار DOI گفته می شود همان شناسه برنمود دیجیتالی می باشد که یک کد برای شناسایی یک محصول دیجیتال می باشد. این محصول می تواند مقاله ، کتاب و حتی فیلم های علمی و مدیا باشد. اما معمولا برای مقالات از این کد بیشتر نام برده می شود و همه تقریبا این موضوع را برای مقالات در نظر دارند.
هر کد DOI شامل مجموعه ای از اعداد و حروف و علائم می باشد که به هر نوع منبع نوشتاری دیجیتالی اختصاص دارد. این شاخص دارای دو بخش می باشد که بخش اول کد ناشر و بخش دوم کد سند می باشد.و آنها را با (/) از هم جدا می شوند.
کد doi چه کاربردی دارد؟
کد DOI همانند اثر انگشت یا یک نوع بارکد برای هر مقاله می باشد و یک نوع کد شناسایی برای مقاله محسوب می شود.که در ایران ممکن است این کد را با نامهای دیگری همچون کد دیجیتالی، شناسه دیجیتالی، شناسه برنمود دیجیتالی، کد دی او آی شنیده باشید. از این کد برای آسان تر پیدا کردن مقالات استفاده می شود.و با داشتن این شناسه می توان به راحتی لینک مقاله را بدون در نظر داشتن عنوان مقاله و نویسنده آن مقاله را دانلود نمود.پس باز میرسیم که هبه این موضوع که این کد به چه منظور هست و نداشتن آن برای مقاله ای به منزله نامعتبر بودن مجله نمی باشد. بنابراین برای دانشجویان و پژوهشگرانی که تصمیم به پذیرش و چاپ مقالات علمی خود دارند اعلام می داریم که با توجه به وجود یا عدم وجود کد DOI به انتخاب مجلات خود نپردازید زیرا اصلا دلیلی بر اعتبار و یا امتیاز خاص مقاله و مجله نمی باشد
مزایای شناسه دیجیتال چیست؟
مهمترین مزیت این شناسه در رفرنسدهی مقاله های علمی است. ارجاع مقاله با DOI هم ساده و سریعتر است و هم احتمال بروز اشتباه را به حداقل میرساند.
به کمک شناسه دیجیتال میتوان محل ذخیرهسازی مقاله علمی را به Hyperlink تبدیل نمود و همین امر باعث ایجاد ترافیک بیشتر و موثرتر مشاهده مقاله مربوطه میشود.
مشاهده بیشتر مقاله میتواند باعث افزایش تعداد ارجاعات علمی به آن نیز شود و در همین راستا Impact Factor مقاله نیز ممکن است بالا رفته و در نتیجه اعتبار آن نیز بیشتر شود.