خدمات مقاله

خدمات ترجمه

خدمات ویراستاری

خدمات کتاب

ثبت سفارش

درباره ما

کتاب تالیفی و گردآوری شده (تدوینی) چه تفاوتی باهم دارند؟

انتشار 15 اسفند 1397
مطالعه 5 دقیقه

...

کتاب تالیفی و گردآوری شده (تدوینی) چه تفاوتی باهم دارند؟

شاید برایتان پیش آمده باشد که بر روی جلد برخی کتاب ها با کلمه تالیفی یا گردآوری شده مواجه شده باشید و یا در دانشگاه شنیده باشید که فلان استاد کتاب تالیفی چاپ کرده است، اما ندانید که کتاب تالیفی چه نوع کتاب است و چه تفاوتی با کتاب های دیگر دارد. کسانی که اهل قلم هستند و کتاب های زیادی تالیف یا تدوین کرده اند می دانند که نگارش یک کتاب تالیفی چقدر سخت است و نیازمند داشتن تجربه پژوهشی زیاد در حوزه موضوعی خاصی دارد. در واقع یک کتاب تالیفی توسط فردی نوشته می شود که بخشی از کتاب ( بر اساس قوانی تصویبی، 1 درصد از کل کتاب) نتیجه فعالیت های پژوهشی وی می باشد.  در غیر اینصورت نمی تواند آن کتاب را بعنوان یک کتاب تالیفی در نظر گرفت.
اما به دلیل عدم آشنایی با اصول و قواعد نگارش کتاب های تالیفی، بسیاری از افراد کتاب های نگارش شده خود را که هیچ یک از اصول کتاب تالیفی در آن رعایت نشده را با عنوان تالیفی به چاپ می رسانند. ما در این بخش قصد داریم تا تفاوت میان کتاب های تالیفی و تدوینی را توضیح دهیم که نویسندگان در نگارش و چاپ کتاب های خود دچار این اشتباه نشوند. 

تفاوت کتاب تدوینی (گردآوری شده) و تالیفی

برحسب اصول تالیف کتاب، دو واژه گردآوری و تالیف تفاوت زیادی باهم داشته و هر کدام سبک نگارشی خاص خود را دارد. در واقع درج کلمه تالیف و تدوین بر روی کتاب، انتقال دهنده یک پیام به خوانندگان و مخاطبان آن کتاب می باشد. در واقع درج کلمه تالیف بر روی جلد کتاب، سلیقه ای نبوده و کتاب بعد از بررسی های لازم تائید می شود که آیا می تواند کلمه تالیف را به خود اختصاص دهد یا نه. همانطور که گفته شد، وقتی فردی کتابی را به وجود می‌آورد تنها در شرایطی می‌تواند به آن یک اثر تالیفی اطلاق کند که حداقل یک درصد (۱%) منابع مورد استفاده در آن کتاب نتیجه پژوهش‌های خود وی باشد. به این منظور که وقتی فردی ادعای تالیف کتابی را دارد باید سوابق او نشان دهد که وی چه سابقه‌ علمی در حیطه بحث کتاب دارد.
در کشور ما بسیاری از اوقات افراد بدون داشتن هیچگونه سابقه‌ای کتابی را پدید آورده و نام خود را به عنوان مولف بر روی آن درج می‌کنند. با مطالعه سابقه علمی و پژوهشی فرد متوجه می‌شویم که وی هیچگونه سابقه پژوهشی درباره موضوعیت کتاب قبلاً نداشته است. برای مثال اگر شما بخواهید در مورد سرطان معده کتابی بنویسید، می‌بایست قبل از آن پژوهش‌هایی مختلفی در خصوص ان انجام ئائه باشید تا در هنگام نوشتن کتاب، حرفی برای گفتن داشته باشید. اما اگر فردی هیچگونه پژوهش یا کار علمی معتبر در این حیطه نداشته باشد و کتابی را تالیف کند که همه منابع آن نشات گرفته از کارهای دیگران باشد، بهتر است به جای کلمه تالیف از عبارت گردآوری شده استفاده نماید.
البته لازم به ذکر است که این مساله بدان مفهوم نیست که اگر فردی پژوهشی در حیطه خاص نداشته باشد نمی‌تواند کتابی نوشته و به چاپ برساند. بلکه هدف این است که فرد پدید آورنده یک کتاب بداند که کتاب وی یک کتاب تالیفی است یا گرداوریی شده.
متاسفانه هستند افرادی که با ترجمه متون مختلف از آثار مختلف کتابی را سازمان‌دهی می‌کنند و آن را یک اثر تالیفی به نام خود به بازار کتاب روانه می‌کنند. حتی اگر فردی در یک حیطه چندین سال مشغول تدریس بوده‌ و اکنون می‌خواهد کتابی را پدید آورد کند، در صورتیکه در آن حیطه پژوهش علمی انجام نداده‌ است نمی‌تواند کتاب خود را یک اثر تالیفی قلمداد کند.

ویژگی های یک کتاب تالیفی و تدوینیتصویر

  • فهرست مطالب در ابتدای کتاب آورده شود.
  • نمایه (ایندکس) در انتهای کتاب آورده شود.
  • ترجیحا منابع مورد استفاده در پایان هر فصل ارائه شود.
  • کلیه اصطلاحات لاتین معادل یابی شده و در زیر نویس ارائه گردد.
  • منابع بر اساس معاهده ونکوور نوشته شود. منابع در متن اصلی کتاب شماره گذاری شود.
  • ترجیحاً در ابتدای هر فصل اهداف مربوطه و در انتهای آن خلاصه مطالب آورده شود.
  •  منابع مربوط به شکل ها، جداول یا نمودارها در زیرنویس آنها ذکر شود.
  •  وضعیت کتاب از نظر تالیف، تدوین و یا ترجمه مشخص شود و از ذکر مواردی مثل گردآوری و ترجمه و یا تالیف و ترجمه و ... خودداری شود.
  • حداقل حجم کتاب تأليفی با فونت 12 و قطع وزيری (18 سطری) بايد معادل 100 صفحه باشد به شرط آنکه بيش از 20% کتاب مربوط به تصاوير و جداول نباشد. در موارد خاص تصميم گيری برعهده کميته تأليف و ترجمه است.
  • لازم است برای تأليف حداقل 20 منبع و برای گردآوری حداقل 10 منبع ذکر گردد.
  • در خصوص تأليف باید حداقل 1% از منابع از نتیجه پژوهش های نويسنده باشد.

شرایط تالیف و تدوین کتاب

  • هدف اصلی کتاب مشخص باشد
  • از منابع معتبر و مربوط به چندسال اخیر در نگارش کتاب استفاده شود.
  • یافته های خود و دیگران را به خوبی پردازش کرده و از نظرات خود و دیگر محققین در متن کتاب استفاده نمود.
  • مباحث مورد بحث از جامعیت و کفایت کافی برخوردار باشد.
  • فصل های کتاب از بخش بندی منظمی برخوردار باشد. 
  • مستند و مستدل بودن مطالب کتاب
  • سازگاری با اصول نوشتاری و موازین علمی و ادبی زبان فارسی

ویژگی های نویسنده کتاب تالیفی

  • نویسنده کتاب سابقه تدریس یا تحقیق در رشته تخصصی کتاب به مدت دست کم 5 سال
  • دارا بودن مقاالت چاپ شده مرتبط با موضوع کتاب
  • حداقل تالیفات در زمینه تحقیقاتی مرتبط
  • مرتبط بودن موضوع کتاب با رشته تخصصی مولف
  • تسلط به زبان نگارش اثر فارسی

گروه چاپ کتاب ترجمه و تالیفی موسسه اشراق، با ارائه خدمات مختلف در این زمینه، با سابقه چندین ساله، در کنار شماست تا در تحقق رویاهایتان به شما کمک نماید. اگر دست نوشته ای دارید که می خواهید آن را به چاپ برسانید، یا علاقمند به چاپ کتاب از پایان نامه خود هستید، کارشناسان ما در موسسه اشراق بصورت شبانه روزی و آنلاین، پاسخگوی درخواست شما عزیزان می باشند.  کافیست از طریق یکی از راه های ارتباطی با کارشناسان موسسه اشراق تماس حاصل فرمایید.

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
(امتیاز 0 توسط 0 نفر)
  ارسال به دوستان:

در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری

پرسش ها و دیدگاه های کاربران
بازدیدکننده
کارشناس موسسه اشراق
2 ماه پیش
در پاسخ به:
عالی بود خداحفظتون کنه کامل متوجه شدم بعد چندین سال
سلام احتراما از حسن توجه شما سپاسگزاریم
بازدیدکننده
سید ابوالفضل میرسعیدی
2 ماه پیش
عالی بود خداحفظتون کنه کامل متوجه شدم بعد چندین سال
بازدیدکننده
شادی معماری آذر
1 سال پیش
با سلام در مورد نوع کتاب گردآوری و تالیف سوال داشتم آیا کتاب گردآوری و تدوین جدا است؟ و کتاب تالیفی هم جدا می تواند باشد؟ و هر کدام مراجع دارند ؟
بازدیدکننده
کارشناس اشراق
1 سال پیش
با سلام و عرض ادب احتراما موسسه اشراق در این زمینه خدماتی ارائه نمی دهد.برای چاپ کتاب توسط موسسه اشراق بایدفایل کتابتان اماده باد تا بتوانیم کاهای مجوز و چاپ کتاب را انجام دهیم باتشکر
بازدیدکننده
مرضیه قاسمی
1 سال پیش
سلام برای تدوین کتاب که بابتش پول می‌گیرند آیا نویسنده هم باید وقت بگذارد اگر قراره خود نویسنده در تدوین وتایپ وقت بزاره پس پول چرا پرداخت کند و پرداخت پول به شخصی که تایپ می‌کنه وتدویم به چه صورت هست آیا صفحه ای حساب میشه ممنون پاسخ بدید


خدمات موسسه انتشاراتی اشراق