...
شاید برایتان پیش آمده باشد که بر روی جلد برخی کتاب ها با کلمه تالیفی یا گردآوری شده مواجه شده باشید و یا در دانشگاه شنیده باشید که فلان استاد کتاب تالیفی چاپ کرده است، اما ندانید که کتاب تالیفی چه نوع کتاب است و چه تفاوتی با کتاب های دیگر دارد. کسانی که اهل قلم هستند و کتاب های زیادی تالیف یا تدوین کرده اند می دانند که نگارش یک کتاب تالیفی چقدر سخت است و نیازمند داشتن تجربه پژوهشی زیاد در حوزه موضوعی خاصی دارد. در واقع یک کتاب تالیفی توسط فردی نوشته می شود که بخشی از کتاب ( بر اساس قوانی تصویبی، 1 درصد از کل کتاب) نتیجه فعالیت های پژوهشی وی می باشد. در غیر اینصورت نمی تواند آن کتاب را بعنوان یک کتاب تالیفی در نظر گرفت.
اما به دلیل عدم آشنایی با اصول و قواعد نگارش کتاب های تالیفی، بسیاری از افراد کتاب های نگارش شده خود را که هیچ یک از اصول کتاب تالیفی در آن رعایت نشده را با عنوان تالیفی به چاپ می رسانند. ما در این بخش قصد داریم تا تفاوت میان کتاب های تالیفی و تدوینی را توضیح دهیم که نویسندگان در نگارش و چاپ کتاب های خود دچار این اشتباه نشوند.
برحسب اصول تالیف کتاب، دو واژه گردآوری و تالیف تفاوت زیادی باهم داشته و هر کدام سبک نگارشی خاص خود را دارد. در واقع درج کلمه تالیف و تدوین بر روی کتاب، انتقال دهنده یک پیام به خوانندگان و مخاطبان آن کتاب می باشد. در واقع درج کلمه تالیف بر روی جلد کتاب، سلیقه ای نبوده و کتاب بعد از بررسی های لازم تائید می شود که آیا می تواند کلمه تالیف را به خود اختصاص دهد یا نه. همانطور که گفته شد، وقتی فردی کتابی را به وجود میآورد تنها در شرایطی میتواند به آن یک اثر تالیفی اطلاق کند که حداقل یک درصد (۱%) منابع مورد استفاده در آن کتاب نتیجه پژوهشهای خود وی باشد. به این منظور که وقتی فردی ادعای تالیف کتابی را دارد باید سوابق او نشان دهد که وی چه سابقه علمی در حیطه بحث کتاب دارد.
در کشور ما بسیاری از اوقات افراد بدون داشتن هیچگونه سابقهای کتابی را پدید آورده و نام خود را به عنوان مولف بر روی آن درج میکنند. با مطالعه سابقه علمی و پژوهشی فرد متوجه میشویم که وی هیچگونه سابقه پژوهشی درباره موضوعیت کتاب قبلاً نداشته است. برای مثال اگر شما بخواهید در مورد سرطان معده کتابی بنویسید، میبایست قبل از آن پژوهشهایی مختلفی در خصوص ان انجام ئائه باشید تا در هنگام نوشتن کتاب، حرفی برای گفتن داشته باشید. اما اگر فردی هیچگونه پژوهش یا کار علمی معتبر در این حیطه نداشته باشد و کتابی را تالیف کند که همه منابع آن نشات گرفته از کارهای دیگران باشد، بهتر است به جای کلمه تالیف از عبارت گردآوری شده استفاده نماید.
البته لازم به ذکر است که این مساله بدان مفهوم نیست که اگر فردی پژوهشی در حیطه خاص نداشته باشد نمیتواند کتابی نوشته و به چاپ برساند. بلکه هدف این است که فرد پدید آورنده یک کتاب بداند که کتاب وی یک کتاب تالیفی است یا گرداوریی شده.
متاسفانه هستند افرادی که با ترجمه متون مختلف از آثار مختلف کتابی را سازماندهی میکنند و آن را یک اثر تالیفی به نام خود به بازار کتاب روانه میکنند. حتی اگر فردی در یک حیطه چندین سال مشغول تدریس بوده و اکنون میخواهد کتابی را پدید آورد کند، در صورتیکه در آن حیطه پژوهش علمی انجام نداده است نمیتواند کتاب خود را یک اثر تالیفی قلمداد کند.
گروه چاپ کتاب ترجمه و تالیفی موسسه اشراق، با ارائه خدمات مختلف در این زمینه، با سابقه چندین ساله، در کنار شماست تا در تحقق رویاهایتان به شما کمک نماید. اگر دست نوشته ای دارید که می خواهید آن را به چاپ برسانید، یا علاقمند به چاپ کتاب از پایان نامه خود هستید، کارشناسان ما در موسسه اشراق بصورت شبانه روزی و آنلاین، پاسخگوی درخواست شما عزیزان می باشند. کافیست از طریق یکی از راه های ارتباطی با کارشناسان موسسه اشراق تماس حاصل فرمایید.