ضریب یا عامل تاثیر یا همان ایمپکت فاکتور (Impact Factor) یکی از مهمترین و درعینحال پرکاربردترین شاخص علم سنجی موسسه ISI برای مجلات می باشد که به صورت میانگین تعداد ارجاعات به یک مورد قابل استناد نظیر مقاله پژوهشی، مقاله مروری، نامه، شماره اختراع، یادداشت و چکیده در یک مجله علمی در طول یک دوره زمانی معین تعریف شده است.
شاخص های علم سنجی
ضریب یا عامل تاثیر یا همان ایمپکت فاکتور (Impact factor) یکی از مهمترین و درعینحال پرکاربردترین شاخص علم سنجی موسسه ISI برای مجلات میباشد که به صورت میانگین تعداد ارجاعات به یک مورد قابل استناد نظیر مقاله پژوهشی، مقاله مروری، نامه، شماره اختراع، یادداشت و چکیده در یک مجله علمی در طول یک دوره زمانی معین تعریف شده است. این شاخص فقط و فقط برای نشریاتی که در فهرست وبگاه علم (Web Of Science) قرار دارند تعریف شده است و همه ساله تحت عنوان گزارش استنادی مجلات (JCR) منتشر میگردد و بیانگر این مسئله میباشد که هر سند انتشار یافته (مقاله یا اختراع و ...) در یک مجله به طور میانگین چند بار مورد استناد قرار گرفته است. بنابراین ضریب تاثیر مختصص مجلات است نه نویسنده یا مقاله. موسسه تامسون رویترز تنها مرجع معتبر صادرکننده ایمپکت فاکتور میباشد اما در سالهای اخیر به دلیل افزایش رقابت در بین موسسات نشر آثار علمی برخی از آنها اقدام به اختصاص ضرایبی برای مجلات کردهاند که هیچ پایه و اساس علمی ندارد و فقط برای بازار گرمی و فریب مجلات آکادمیک و پژوهشگران رواج یافتهاند. این موضوع باعث میشود حساسیت افراد در انتخاب مجلات معتبر و دارای ضریب فاکتور بالا رفته و با دقت بیشتری مجلات را انتخاب کنند.
از جمله شاخصهایی که بعنوان ایمپکت فاکتورهای جعلی شناخته میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Global Impact Factor (GIF)
- Universal Impact Factor (UIF)
- Science Impact Factor (SIF)
- Scientific Indexing Services (SIS)
- Journals Impact Factor (JIFACTOR)
- International Services for Impact Factor and Indexing (ISIFI)
- General Impact Factor
- Technical Impact Factor
- Scientific Journal Impact Factor
- JPR Impact Factor
- Journals Impact Factor (JIFACTOR)
- Cosmos Impact Factor
آیا مجلات جعلی دارای ایمپکت فاکتور جعلی می باشند؟
همواره توجه داشته باشید که تنها ضریب تاثیر JCR که از طرف موسسه ISI منتشر میشود دارای اعتبار و ارزش میباشد و ضرایب لیست شده در بالا فاقد اعتبار میباشند اما این دلیلی بر جعلی بودن مجلات دارنده این ضرایب نمیباشد پس باید دقت شود بین ضریب تاثیر جعلی و مجلات جعلی تفاوت بسیاری وجود دارد. نکته قابل توجه این است که فرآیند امتیازدهی و رتبه بندی مجلات در سایر پایگاهها متفاوت از پایگاه ISI میباشد مثلا مجلاتی که توسط اسکوپوس نمایه میشوند بر حسب محتوی و کیفیتی که دارند امتیاز Q1 تا Q2 را به خود اختصاص میدهند.
باید توجه داشت قبل از ارسال مقاله خود به مجله بایستی سایت اصلی مجله را با دقت بررسی کنید و از معتبر بودن مجلات اطمینان حاصل فرمائید همچنین مجلاتی را انتخاب کنید که در حیطه پژوهشی شما باشد و در عین حال مورد تایید وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاههای آزاد و سراسری نیز باشد و در لیست سیاه مجلات معرفی شده دانشگاهها نباشد. موسسه اشراق با بیش از 5 سال سابقه در زمینه چاپ مقالات در نشریات معتبر با ضریب تاثیر مثبت همواره با ارائه خدمات حرفهای و تخصصی و مشاوره های تخصصی رایگان در خدمت پژوهشگران بزرگوار است.
موسسه اشراق راه شما پژوهشگران و محققین را برای چاپ مقالات ارزشمند خود در مجلات مورد تایید وزارت علوم هموار میسازد و خدمات ترجمه، فرمتبندی و مشاوره را ارائه میدهند تا پژوهشگران بتوانند مقالات خود را در مجلات معتبر و دارای ایمپکت فاکتور چاپ کنند. جهت استفاده از خدمات این موسسه سفارش خود را ثبت نموده تا از مشاوره و راهنماییهای کارشناسان موسسه اشراق بهرهمند گردید.