انجام پایان نامه و نوشتن مقاله از پایان نامه یکی از تجربیات شیرین برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد می باشد .
مهم ترین و در عین حال جذاب ترین بخش از تحصلات تکمیلی ، نوشتن پایان نامه و استخراج مقاله از پایان نامه می باشد. علت جذابیت پایان نامه برای دانشجویان، این است که اولین تجربه پژوهشی آنها به شمار می رود. اهمیت بالای آن نیز بخاطر این است که موضوعی که برای پژوهش انتخاب می شود و در نهایت مقاله ای که از پایان نامه استخراج می شود، می تواند در آینده تحصیلی فرد نقش تاثیرگذاری داشته باشد. پروسه انجام پایان نامه یک روند نسبتا طولانی دارد که بایستی با دقت و مهارت کافی انجام شود تا در نهایت نتایج خوبی از آن حاصل شده و دانشجو بتواند در جلسه دفاع پایان نامه، نمره کامل خود را اخذ نماید. اگر از پایان نامه ای که توسط دانشجو کار شده است، نتایج و یافته های خوبی بدست آمده باشد، انگیزه دانشجو برای نوشتن مقاله از پایان نامه و چاپ آن در مجلات معتبر ISI نیز افزایش خواهد یافت و این بهترین حالت ممکن برای یک دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد خواهد بود.
نگارش مقاله بخصوص مقاله استخراج شده از پایان نامه یکی از راه های انتشار یافته های علمی و مطلع کردن جامعه پژوهشی از یک یافته جدید می باشد. علاوه بر این امتیازات پژوهشی خوبی برای دانشجو به همراه دارد که می تواند در مصاحبه دکتری، اخذ بورسیه تحصیلی از دانشگاه های خارجی و ... تاثیر گذار باشد. اما اینکه چگونه از یک پایان نامه با حجم حدودا 100 صفحه ای بتوانیم یک مقاله 10 صفحه ای بنویسیم، سوال بسیاری از دانشجویان می باشد. مسلما خلاصه کردن یک کار پژوهشی که ماه ها به طول انجامیده کار آسانی نمی باشد. اما اگر اصول استخراج مقاله از پایان نامه را بدانید، به راحتی خواهید توانست از پایان نامه خود مقاله استخراج نمایید.
در این بخش سعی داریم اصول نگارش مقاله از پایان نامه را بطور کامل برای شما دانشجویان عزیز شرح دهیم تا بتوانند از پایان نامه خود یک یا چند مقاله خوب نوشته و در مجلات معتبر به چاپ برسانند.
پایان نامه | مقاله |
حجم پایان نامه بیشتر از 50 صفحه است. | حجم مقاله کمتر از 15 صفحه است. |
موضوع پایان نامه گسترده تر و جامع تر است. | موضوع مقاله کوتاه و تخصصی تر است. |
پایان نامه می تواند شامل چندین اهداف مختلف باشد. | یک مقاله معمولا بر روی یک هدف مشخص تمرکز میکند. |
موضوع پایان نامه یک موضوع جدید است. | مقاله می تواند هم یک موضوع جدید باشد ( مقاله پژوهشی) و هم نتیج ای از مطالعات مقالات دیگر در یک موضوع خاص باشد ( مقاله مروری) |
تعداد منابع مورد استفاده برای نوشتن پایان نامه زیاد است. | در نوشتن مقاله از منابع محدودی استفاده می شود. |
نویسنده پایان نامه همیشه یک دانشجو است. | نویسنده یک مقاله می تواند دانشجو ، محقق و یا پژوهشگر باشد. |
عنوانی که برای یک پایان نامه انتخاب می شود، می تواند بلند تر از عنوان یک مقاله باشد. علت آن هم این است که یک پایان نامه می تواند چندین اهداف را همزمان مورد مطالعه قرار دهد اما مقاله ای که از یک پایان نامه نوشته می شود معمولا بر روی یک هدف تمرکز می کند بنابراین عنوان ان کوتاهتر از عنوان پایان نامه می شود. معمولا از چنین پایان نامه هایی بیش از یک مقاله استخراج می شود. از این رو باستی عنوان پایان نامه به گونه ای بین مقالات استخراج شده از پایان نامه تقسیم شود. برای درک بهتر به مثال زیر توجه نمایید:
عنوان پایان نامه : بررسی تاثیر داروهای متفورمین، کرایسین و کورکومین بر روی مهار بیان ژن X در سلول های سرطانی روده و سینه T47D, SW480
عنوان مقاله اول: بررسی تاثیر داروی متفورمین بر روی مهار بیان ژن X در سلول های سرطانی روده SW480
عنوان مقاله دوم: بررسی تاثیر داروهای متفورمین بر روی مهار بیان ژن X در سلول های سرطانی سینه T47D
عنوان مقاله سوم: بررسی تاثیر داروهای کرایسین بر روی مهار بیان ژن X در سلول های سرطانی روده SW480
عنوان مقاله چهارم: بررسی تاثیر داروی کرایسین بر روی مهار بیان ژن X در سلول های سرطانی سینه T47D
عنوان مقاله پنجم: بررسی تاثیر داروی کورکومین بر روی مهار بیان ژن X در سلول های سرطانی روده SW480
عنوان مقاله ششم: بررسی تاثیر داروی کورکومین بر روی مهار بیان ژن X در سلول های سرطانی سینه T47D
همانطور که در مثال بالا مشاهده می کنید، از یک پایان نامه، 6 مقاله با عناوین بر گرفته از عنوان اصلی استخراج شده است. بنابراین لزومی ندارد که عنوان مقاله همان عنوان پایان نامه باشد. گاهی نیز ممکن است اهداف پایان نامه محدود باشد و تنها بتوان یک مقاله از آن استخراج کرد. در این حالت نیز می توان عنوان مقاله را تغییر داد. به مثال زیر توجه نمایید.
عنوان پایان نامه: بررسی اثر مهار کنندگی داروی ضد سرطانی بوسولفان بر روی رده سلولی سرطانی روده بزرگ
عنوان مقاله: مهار سلول های سرطان روده بزرگ تحت تاثیر داروی بوسولفان
انتخاب عنوان مقاله نوشته شده از پایان نامه از عنوان پایان نامه مهم تر است. زیرا پایان نامه شما را شاید تنها داوران جلسه دفاع و چند دانشجوی هم رشته خودتان مطالعه نماید اما مقاله نوشته شده از پایان نامه قرار است که در کل دنیا توسط محققین مختلف خوانده شود. پس هر چه عنوان مقاله شما جذاب تر باشد، مخاطبین بیشتری را به خود جذب خواهد کرد. سعی کنید در انتخاب کلمه ابتدایی عنوان مقاله خود دقت زیادی نمایید. اینکه عنوان شما بصورت یک جمله خبری نوشته شود یا یک جمله ساده می تواند بر روی مخاطب تاثیر گذار باشد. ( برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مقاله " نحوه انتخاب عنوان مناسب برای مقاله" را مطالعه نمایید).
چکیده مقاله، بعد از عنوان مقاله مهم ترین بخش از یک مقاله می باشد. در واقع معرفی کننده مقاله شما به خواننده و مخاطب، چکیده مقاله می باشد. چکیده یک خلاصه ای کوتاه و در عین حال جامع و کامل از مقاله می باشد و به خواننده کمک میکند تا با خواندن ان یک ذهنیت اولیه نسبت به موضوع مقاله شما پیدا کند و ببیند که آیا مقاله شما به درد او میخورد و آیا ارزش این را دارد که برای خواندن آن وقت بگذارد یا نه. اگر موضوع پایان نامه شما به گونه ای است که فقط یک مقاله بتواند از آن استخراج کرد، می توانید چکیده ای که برای پایان نامه نوشته اید را انتخاب نمایید. اما بهتر است یک چکیده خوب و ناب برای مقاله بنویسید که جذابیت بالایی داشته باشید. بیشتر محققین با تجربه در ابتدای کار نگارش مقاله ، چکیده مقاله را می نویسند اما ما به دانشجویان و محققین جوان توصیه می کنیم که نوشتن چکیده مقاله را به آخر سر بگذارند. زیرا بعد از اتمام کار نوشتن مقاله ، ذهن شما آمادگی بیشتری برای نوشتن چکیده مقاله دارد تا زمانی که هنوز چیزی برای مقاله خود ننوشته اید.
چکیده مقاله بر اساس تعرفه مجلات مختلف می تواند به دو شکل نوشته شود:
بصورت یک پاراگراف بدون هیچ بخش بندی: در این نوع چکیده شما ابتدا یک تعریف کلی از موضوع را نوشته سپس هدف اصلی را بیان کرده و روش کار خود را خلاصه وار گفته و نتایج و بحث را مطرح می کنید که تمام این ها نبایستی بیشتر از 300 کلمه باشد. البته این ماکزیمم حجم چکیده است. این مقدار در مجلات مختلف متفاوت بوده و بین 100 تا 300 کلمه در نظر گرفته می شود.
حالت دیگر نوشتن چکیده، فرم بخش بندی شده است. یعنی 4 بخش با عناوین ( اهداف، روش کار، نتایج و بحث) را در چکیده نوشته و هر کدام از مواردی که در بالا ذکر کردیم در جای خود می نویسید. این نوع چکیده هم حجم مشخصی داشته و توسط مجله تعیین می شود.
در هر دو فرم نوشتن چکیده، جملات بایستی بصورت خبری و در زمانی ماضی نوشته شود. از بکار بردن ضمیر اول شخص خودداری نمایید و بیشتر جملات را بصورت مجهول بکار ببرید. به مثال زیر توجه نمایید:
جمله نامناسب: من در این مطالعه به این نتیجه رسیدم که داروی متفورمین باعث مهار بیان ژن X در سلول های سرطانی T47D می شود.
چمله درست : نتایج حاصل از این مطالعه، اثر مهارکنندگی متفورمین بر روی سلول های سرطانی T47D را نشان داد.
کلمات کلیدی به کلماتی گفته می شود که هم در عنوان مقاله بکار می روند هم در چکیده مقاله و هم کلماتی هستند که توسط کاربران در موتورهای جستجو، سرچ می شوند. اگر بتوانید کلمات کلیدی پایان نامه را به درستی در مقاله استفاده نمایید، در بیشتر جستجو ها، مقاله شما در صفحه اول گوگل نمایش داده خواهد شد. در واقع کلمات کلیدی بیشترین و نزدیک ترین رابطۀ معنایی را با محتوای مقاله دارند. تعداد کلیدواژه هایی که در یک مقاله بکار می رود معمولا بین 6 تا 10 کلمه می باشد. کلمات کلیدی در مقالهف بعد از چکیده نوشته می شوند.
همانطور که می دانید، مقدمه پایان نامه طولانی ترین بخش از پایان نامه است که تقریبا یک سوم از حجم آن را دربر می گیرد. اما بخش مقدمه مقاله، در بیشترین حالت خود می تواند 2 صفحه باشد. اگر توجه کرده باشید در بیشتر مقالات پژوهشی مقدمه خیلی کوتاه و در حد یک صفحه نوشته می شود. فقط در مقالات مروری هست که به دلیل نداشتن روش کار و نتایج، مقدمه طولانی نوشته می شود. بنابراین بایستی خلاصه ای از مقدمه پایان نامه خود را در مقاله بیاورید. سعی کنید مطالب این بخش را به ترتیب اولویت بنویسید. یعنی ابتدا یک توضیح کلی از موضوع مقاله ارائه دهید، سپس به بیان مسئله اصلی، عوامل به وجود آورنده مسئله و زمینه های ایجاد مسئله بپردازید. در مقدمه مقاله سعی کنید شرایط دقیق مسئله را عرضه نمایید و به این مطلب بپردازید که مسئله چه چیزی است، چرا بوجود آمده است و چه شرایطی باعث به وجود آمدن آن شده است. در پاراگراف آخر مقدمه خود، به بیان هدف اصلی خود از این مطالعه اشاره نمایید. یک مقدمه خوب تبیین دقیق و روشن از مسئله ای که انگیزۀ اصلی نگارش یک مقاله بوده است را نشان می دهد.
برای برخی از دانشجویان این سوال پیش می آید که بین مقدمه مقاله و بیان مساله تفاوتی وجود دارد؟ باید بگوییم که منظور از مقدمه همان بیان مساله می باشد و با هم نوشته می شود. جدایی این دو عبارت بیشتر در مجلات داخلی دیده می شود که از لحاظ اصول مقاله نویسی، درست نمی باشد. در زیر نحوه نگارش هر کدام از بخش های مقدمه بصورت جداگانه توضیح داده شده است.
این بخش از مقاله، عینا مشابه فصل سوم پایان نامه نوشته می شود با این تفاوت که برخی از جداول مربوط به لولزم مورد نیاز غیر ضروری، حذف می شود. روش کار با توجه به حساسیت بالایی که دارد بایستی با دقت بیشتری در مقاله نوشته شود تا محققین دیگر در صورت علاقمندی به تکرا کار شما، به نتایج مشابه شما دست یابند. کوچکترین خطا در نگارش این بخش از مقاله جبران ناپذیر خواهد بود. زیرا مقاله بعد از چاپ به دست صدها محقق دیگر می رسد و پس از چاپ مقاله نمی توان اشتباه رخ داده را تصحیح کرد.
اگر کار شما ازمایشگاهی است به نحوه ترتیب آزمایش نوع کنترل و نحوه اخذ داده ها و در نهایت روش تحلیل داده ها اشاره کنید. اگر کار غیر ازمایشی دارید به منبعی که داده ها را از آنها گردآوری کرده اید، اشاره کنید. در این بخش می توانید به گامهای اجرای پژوهش بعد از گرآوری ادبیات نظری و پژوهشی بپردازید.
در انهتای این بخش به نحوه تحلیل داده های مقاله اشاره کنید. بر کیفی و کمی بودن پژوهش، مقطعی یا طولی بودن پژوهش و نوع نرم افزار و همچنین نوع آزمون یا شبیه سازی یا طرح آزمایشی خود را مطرح کنید.
مهم ترین بخش از مقاله از دید داوران مجله و هکچنین محققیننی که مقاله شما را می خوانند، بخش نتایج مقاله است که از فصل چهارم پایان نامه نوشته می شود. تقریبا تمامی نتایجی که در فصل چهارم پایان نامه نوشته اید در مقاله خود می آورید. در صورتی که حجم داده ها و نتایج شما بالا باشد، بهتر است ان را در قالب دو مقاله بنویسید. سعی کنید تنها جداول و نمودارهای مهم و ضروری را در مقاله خود بیاورید تنا حجم مقاله شما خیلی بالا نباشد. از طرفی بکار بردن نمودار و جداول در مقاله باعث جذابیت آن می شود و مقاله از یکنواختی خارج می شود. نتایج خود را دقیق و کامل بنویسید تا جای هیج گونه ابهامی برای خواننده باقی نماند.
این بخش نیز یکی از بخش های مهم مقاله می باشد و بیشتر به هنر تحلیلی نویسندگی مقاله مربوط می شود. بسیاری از محققین جوان در نوشتن این بخش ار مقاله دچار اشتباه و سردرگمی می شوند و بسیار دیده شده است که نتایج خود را مجددا در این بخش ذکر می کنن که این از دید داوران مجله کاملا نادرست است. منظور از آورن بخش بحث در مقاله، تحلیل نتایج بدست آمده و مقایسه آنها با نتایج پژوهش های قبلی می باشد تا نشان دهدا شود که چه میزان تشابه و تفاوت بین نتایج کارها وجود دارد. در نوشتن این بخش ابتدا سعی کنید به یافته های مربوط به هرسوال و فرضیه های خود بپردازید تا خواننده متوجه شود این یافته شما چه معنایی دارد. سپس به مقایسه نتایج بپردازید. این بخش از مقاله معمولا بین 1 تا 1.5 صفحه نوشته می شود. بعد از بحث می توانید یک نتیجه گیری کلی از کار خود را بنویسید و آینده نگری آن را بیان کنید.
آخرین بخش از یک مقاله پژوهشی، ارائه پیشنهادات کاربردی به ذی نفعان در جهت استفاده از یافته های شما برای حل مشکلات مرتبط با انها می باشد تا بتوانند با یک نقشه راه دقیق مسائل پیش امده در راستای موضوع مورد بررسی را حل کنند. در بخش بعدی به پژوهشگران اتی پیشنهادهای جهت ادامه مسیر پژوهش برای شناسایی جوانب پنهان که از دید شما پنهان مانده ارائه دهید تا بتوانند در راستای کار شما به تحقیق پرداخته و به نتایج جدیدتری برسند.
اگر در انجام کار پژوهشی مقاله خود با محدودیت ها و موانعی روبرو شدید، آن را برای استفاده کنندگان ذکر کنید تا در تفسیر آن دچار اشتباه نشوند. البته منظور از محدودیت ها، مشکلات پژوهش نیست یعنی مواردی مانند نبود منابع یا نبود ابزارهای پژوهش . حتما فقط محدودیت های ذاتی پژوهش را نام ببرید.
ذکر منابه نیز از مهم ترین بخش های مقاله می باشد که ارزش و اعتبار علمی مقاله شما را نشان می دهد. نیازی نیست که تمامی منابعی که در پایان نامه استفاده کرده اید را حتما در مقاله استفاده کنیدو معمولا بطور نرمال تعداد رفرنس های یک مقاله پژوهشی بیشتر از 40 مورد نمی شود. اما سعی کنید تمامی منابع خود را در گوگا اسکولار چک کرده و از شیوه رفرنس نویسی مناسبی برای مقاله خود استفاده کنید. برای این منظور می توانید به بخش اطلاعات نویسمدگان مجله انتخابی خود مراجعه نمایید ( برای آشنایی با انواع سبک رفرنس نویسی مطلب " آموزش رفرنس نویسی" را مطالعه نمایید).
موسسه رتحقیقاتی اشراق به عنوان یکی از مراکز مهم تحقیقاتی و با کادری با تجربه و متخصص از سال 1393 فعالیت خود را با کمک جمعی از دانشجویان با انگیزه ی دانشگاههای معتبر کشور آغاز نموده است. اگر قصد استخراج یا نوشتن مقاله از پایان نامه را دارید اما زمان کافی یا تجربه خوبی در این زمینه ندارید، کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن متناسب با حجم پایان نامه شما، مقالات با ارزشی را استخراج کرده و در صورت تمایل بصورت ترجمه شده خدمتتان ارسال می کند. کافیست با ما از طریق یکی از راه های ارتباطی در تماس باشید تا در اولین فرصت پاسخگوی درخواست شما عزیزان باشیم.