تبدیل پایاننامه به مقاله و کتاب میتواند مزایای بسیار خوبی برای ادامه تحصیل در دوره دکتری داشته باشد که از جمله میتوان به افزایش سطح علمی، بهبود اعتبار علمی و افزایش شانس پذیرش در مصاحبه دکتری اشاره کرد. در این مطلب قرار است راهکارهای مفیدی را در زمینه تبدیل پایاننامه به مقاله و کتاب خدمتتان معرفی کنیم.
نوشتن پایاننامه و تبدیل آن به مقاله یکی از تجربههای پژوهشی هر دانشجوی تحصیلات تکمیلی است. اگر محتوای علمی و پژوهشی پایاننامه به شکل مناسبی نوشته شده باشد، حتماً انگیزه شما برای انتشار یافتههای پایاننامه خود بصورت مقاله (علمی پژوهشی، ISC ,ISI ,Scopus و PUBMED) افزایش خواهد یافت. زیرا به اشتراک گذاشتن یافتههای یک پایاننامه در سطح بینالمللی تنها از طریق انتشار مقاله امکانپذیر خواهد بود. علاوه بر این چاپ مقاله استخراج شده از پایاننامه امکان استفاده دیگران از نتایج پژوهشی و افزایش سطح علمی در موضوع مورد بحث در مقاله را هر چند ناچیز افزایش خواهد داد. چاپ مقاله در واقع ارتباطی بین محققان و پژوهشگران در سرتاسر جهان هست که میتوانند یافتههای علمی خود را در مورد موضوع کاری خود با همدیگر به اشتراک گذاشته و به نتایج علمی و پیشرفتهای بیشتری در آن دست یابند. همچنین چاپ مقاله راه شما را برای ورود به دورههای تحصیلی بعدی یا ورود به شغل موردنظرتان هموارتر مینماید.
پایاننامه یا اصطلاحهای رایج دیگری که برای پایاننامه کاربرد دارد مانند رساله و تز (thesis)، عصاره آموختههای یک دانشجو در طول دورههای تحصیلی تکمیلی است که در مورد موضوع انتخابی و مربوط به رشته او نوشته میشود. در نگارش پایاننامه که اغلب با راهنمایی و کمک اساتید راهنما و مشاور نوشته میشود موضوع خاص و جدیدی که تا به حال در مورد آن بحث نشده است مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میگیرد و راهحلها و روشهایی برای موضوعاتی که تاکنون نتیجه نرسیده و حلنشدهاند ارائه میشود و نهایتاً در جلسه دفاع که اساتید و دانشجویان دیگر نیز حضور دارند در قالب گزارش ارائه میشود.
مقاله معمولاً نوشتهای است که در مورد یک موضوع ویژه نوشته میشود. در بین محققان و دانشجویان انتشار و چاپ مقاله موضوعی کاملاً جاافتاده هست و بخصوص در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا چاپ مقاله از الزامات دانشجویان است.
پایاننامه و مقاله تفاوتهای زیادی با هم دارند از جمله تفاوتهای اساسی مقاله و پایاننامه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اصلیترین موردی که در تفاوت پایاننامه و مقاله مطرح میشود هدف از نگارش آن است. معمولاً هدف نگارش پایاننامه سنجیدن سطح سواد و علم دانشجو و برای دریافت مدرک دانشگاهی هست که برای دانشگاه باید ارائه نماید. اما هدف از نگارش مقاله معمولاً سنجیدن سواد نویسنده نیست بلکه پیشبرد سطح سواد عمومی و ارائه تحقیقات خود نویسنده برای استفاده سایر محققان است.
مورد دیگری که برای تفاوت پایاننامه و مقاله میتوان در نظر گرفت مخاطب پایاننامه و مقاله هست. معمولاً مخاطب پایاننامه اساتید دانشگاهی هستند حالآنکه مخاطب مقاله معمولاً افراد بیشتری در مقایسه با مخاطب پایاننامه میباشند.
فرمت پایاننامه معمولاً بر اساس دستورالعمل دانشگاه مقصد نوشته میشود و حجم آن بسیار زیاد هست و در قالب چند فصل آماده میشود اما فرمت مقاله در قالب فرمت درخواستی مجله موردنظر نویسنده نوشته شده و در مقایسه با پایاننامه حجم خیلی کمتری دارد و در چند صفحه نگارش میشود. مقاله محدودیت کلمه دارد اما پایاننامه محدودیت کلمه ندارد .
مقالات را از نقطه نظرهای متفاوتی میتوان تقسیمبندی کرد. اما از نظر ماهیت و از نظر محل انتشار اصلیترین تقسیمبندی مقالات هستند.
مقالات از نظر ماهیت و ساختار به دو نوع کلی مقالات علمی پژوهشی و مقالات مروری تقسیمبندی میشوند. مقالات پژوهشی مقالاتی هستند که از یک پژوهش جدید و داده آزمایشگاهی به دست میآیند و در واقع نویسنده برای یافتن پاسخ تحقیق خود آزمایش و تحقیق میکند و نتایج خود را تحلیل مینمایند و مقاله علمی با دادههایی که خود انجام داده است تهیه مینماید و نتایج تحقیق خود را شرح داده و گزارش میدهد، اما مقالات مروری مقالاتی هستند که نویسنده در آن نتایج تحقیق محققان دیگر را مورد مرور و بررسی قرار میدهد. مقالات دیگری نیز مانند مقالات Short reports or Letters، Case Studies، Methodologies or Methods و نیز مقالات کنفرانسی وجود دارند که این موارد هم از نظر ماهیت در دو دسته کلی مقالات پژوهشی و مروری جای میگیرند.
محل انتشار مقالات مهمترین عاملی هست که به امتیاز آن مقاله تأثیر میگذارد و میتوان به مجلات داخلی و خارجی اشاره کرد:
در مجلات خارجی مجلات isi, scopus, pubmed, isc, International و در مجلات داخلی مجلات نمایه علمی پژوهشی، علمی ترویجی، علمی تخصصی و همایشی اشاره کرد.
یکی از علتهای مهم در تبدیل پایاننامه به مقاله استفاده از نمره پژوهشی و امتیاز آن هست که در واقع برای دانشجویان هم در دوره کارشناسی ارشد و هم در دوره دکترا ملزم به چاپ مقالهشان خصوصاً مقاله استخراج شده از پایاننامه در مجلات معتبر علمی میباشند. دانشجویان برای ارائه مقاله علمی خود به مجلات و اثبات اینکه پایاننامه و رساله خوب و درخور توجهی را برای دانشگاه ارائه دادهاند مجبور به چاپ مقاله خود در مجلات است. از جمله مزایای تبدیل پایاننامه به مقاله میتوانیم به موارد زیر اشاره نماییم:
دریافت مدرک تحصیلی و همچنین رضایت فردی از ارائه نتایج تحقیقات خود برای دیگران
تقویت رزومه تحصیلی برای استفاده و تحصیل در دورههای علمی بالاتر
تقویت رزومه شغلی برای ارتقا شغلی و استخدام در مصاحبههای شغلی
تقویت رزومه علمی اساتید برای دریافت مدارک بالاتر و ارتقاء رتبه علمی
دسترسی سایر افراد و دانشپژوهان به مطالب و یافتههای علمی جدید
تقویت رزومه تحصیلی برای اپلای دانشگاههای خارج کشور
دریافت کسری خدمت برای سربازی
جهت تبدیل پایاننامه به مقاله باید هم به موضوع پایاننامه و هم نحوه نگارش مقاله اشراف کافی داشته باشید. باید بدانید پایاننامه به چه صورت نوشته شده است و نحوه نگارش مقاله علمی به چه صورت هست تا بتوانید یک مقاله خوب و با کیفیت استخراج نمایید. در ادامه چارچوب اصلی یک مقاله علمی به طور مختصر شرح داده میشود و راهکارهایی را در خصوص نحوه استخراج مقاله از پایاننامه ارائه میدهیم تا بتوانید به راحتی از پایاننامه خود یک مقاله خوب استخراج کنید.
یک مقاله علمی چارچوب خاصی دارد که باید در همه مقالات رعایت شود:
عنوان مقاله لزوماً نیاز نیست دقیقاً عنوان پایاننامه باشد. ممکن است پایاننامه شما متغییر و دادههای زیادی داشته و قابلیت استخراج بیشتر از یک مقاله را داشته باشد. بنابراین بسته به اینکه از کدام قسمت از دادهها و نتایج میخواهید مقاله بنویسید، عنوان را متناسب با مسئله موردنظر انتخاب کنید. همچنین توجه داشته باشید که عنوان مقاله باید مختصرتر از عنوان پایاننامه باشد.
چکیده خلاصهای از مقاله نوشته شده است و باید طوری نگارش شود که خواننده با خواندن چکیده مقاله متوجه مطالب داخل مقاله و هدفی که دنبال میکند باشد. در نگارش چکیده رعایت موارد زیر ضروری هست:
معمولترین تعداد کلمات چکیده بین 250 تا 300 کلمه است؛ جملههای یک چکیده مقاله باید خبری و به صورت گذشته یا ماضی بعید نوشته شده باشند. ابتدای چکیده مقاله را با ارائه هدف پژوهش و ضرورت آن در یک یا دو جمله شروع کنید. معرفی موضوع یا ارائه پیشزمینه در یک یا دو جمله؛ به نحوه انجام یا اجرای پژوهش اعم از نحوه نمونهگیری، نحوه آزمایش یا شبیهسازی، نحوه گردآوری دادهها، ابزارهای پژوهش اشاره کنید؛ یافتههای اصلی پژوهش را به صورت مختصر بیان کنید؛ به کاربرد اصلی یافتهها یا (Contribution بهره اصلی پژوهش) پژوهش اشاره کنید. برای درج کلیدواژه کلماتی را انتخاب کنید که بیشترین و نزدیکترین رابطۀ معنایی را با محتوای مقاله دارد. به طور معمول بین سه تا شش کلمه را میتوانید به عنوان کلیدواژه در نظر بگیرید.
در مقالات بینالمللی منظور از مقدمه همان بیان مسئله اصلی و عوامل به وجود آورنده مسئله و زمینههای ایجاد مسئله است تا خواننده به صورت کامل به مشکل و مسئله اصلی پی ببرد. برای نگارش مقدمه مناسب لازم است تا شواهدی دال بر وجود مسئله بیان کنید. ابعاد و شرایط دقیق مسئله را بیان کنید. به این مطلب بپردازید که مسئله چه چیزی است و چرا به وجود آمده است، چه شرایطی باعث به وجد آمدن آن شده است و در پاراگراف آخر مقدمه مقاله هدف از انجام پژوهش را مطرح کنید و مشخص کنید که در طی فرایند پژوهش به دنبال چه چیزی هستید به این نکته توجه کنید که در مقالات به خصوص مقالات بینالمللی، منظور از مقدمه همان بیان مسئله است.
بخش پیشینه تحقیق جزء اصلی مقاله است. باید بدانید که هر متغیری دارای نظریههای مختلفی در آن زمینه است. پس بدون درج نظریههای پایه در مورد یک یا چند متغیر، یک مقاله کامل نمیشود. معمولاً پیشینه در فصل دوم پایاننامه نوشته شده است. هر چقدر بیشینه تحقیق شما از جدیدترین و مرتبطترین نظریههای باشد، اعتبار مقاله شما بیشتر خواهد بود.
اگر میخواهید مقاله شما در مجلات ISC, ISI ،SCOPUS و PUBMED پذیرفته و چاپ شود، سعی کنید موارد زیر را حتماً رعایت کنید:
نظریات و تئوریهای مربوط به موضوع پژوهش را خلاصه کنید.
به صاحبنظران اصلی اشاره کنید.
متغیرهای پژوهش را با رفرنسهای جدید تعریف کنید و مؤلفهها و مفاهیم مرتبط با آن را بررسی کنید.
در پایان مبانی نظری پژوهش را جمعبندی کرده و به خلأ به وجود آمده در راستای تکمیل یا تائید نظریه اشاره کنید.
با رعایت این موارد در بخش پیشینه تحقیق، داوران نیز به همراستایی کار شما و نظریههای پیشین پی ببرند و این کار امکانپذیرش مقاله شما را در ژورنالها و مجلات معتبر افزایش میدهد.
در این قسمت باید به پژوهشهای قبلی انجامشده در ارتباط با موضوع شما اشاره کرده و آنها را نقد کنید. هر چقدر از پژوهشهای جدید استفاده کنید بر اعتبار مقاله شما افزوده میشود. حتماً پژوهشها را نقد کنید چون این کار نیز تصور داوران را به نسبت به پژوهش شما مثبتتر خواهد کرد.
هرگز پیشینههای پژوهشی را به صورت ترجمه چکیده ننویسید چون نشاندهنده عدم تسلط شما به نتایج و نقد آن است و اعتبار مقاله شما را کم میکند. تا حد امکان از پیشینههای قدیمی استفاده نکنید. یکی از تکنیکهای قوی در نوشتن بیشینه پژوهشی، درج جدول مقایسهای پیشینههای پژوهشی به ترتیب سال است.
بعد از اتمام پیشینه پژوهشی بلافاصله اهداف و فرضیههای مقاله را مطرح کنید. این قسمت در فصل اول پایاننامه شما و یا در فصل سوم نوشته میشود.
در این بخش نحوه انجام کار را شرح دهید. برای این کار در فصل مربوط به روش پژوهش که عموماً فصل سوم است مراجعه کرده و خلاصهای از کار را بنویسید. اگر کار شما آزمایشی است به نحوه ترتیب آزمایش نوع کنترل و نحوه اخذ دادهها و در نهایت روش تحلیل دادهها اشاره کنید. اگر کار غیر آزمایشی دارید به منبعی که قرار است از آنها داده گردآوری کنید، به نحوه اخذ آن اشاره کنید.
این بخش نیز عموماً در فصل سوم پایاننامه شما موجود است. در این بخش بر کیفی و کمی بودن پژوهش، مقطعی یا طولی بودن پژوهش و نوع نرمافزار و همچنین نوع آزمون یا شبیهسازی یا طرح آزمایشی خود اشاره کنید.
این بخش نیز از فصل چهارم یا فصل یافتههای پژوهش شما قابل خلاصه و درج است.
دقت داشته باشید که اگر قصد دارید بیش از یک مقاله از پایاننامه استخراج کنید، صرفاً فقط نتایج مربوط به فرضیه پژوهش را بنویسید. در مقاله از نوشتن یافتههای اضافی و آوردن جداول جانبی خودداری کنید و فقط جداولی بیاورید که دقیقه مربوط به سؤال پژوهشی شما است.
این بخش نیز یکی از بخشهای مهم مقاله است و بیشتر به هنر نویسندگی پژوهشگر مرتبط است. پرورش یک نتیجهگیری خوب و با قلمفرسایی پژوهشگر کار برای پذیرش مقاله آسانتر خواهد شد. برای این کار به فصل پنجم یا بخش نتیجهگیری مراجعه کنید و به صورت خلاصه و منسجم به نتیجهگیری کار بپردازید. ابتدا به یافتههای مربوط به هر سؤال و فرضیه پرداخته و به تبیین آن یعنی چگونگی و چرایی یافته بپردازید تا خواننده متوجه شود این یافته شما چه معنایی دارد. این بخش را به طور متوسط با یک تا سه صفحه منسجم به پایان برسانید.
یکی از اهداف پایاننامه و نوشتن مقاله از آن، ارائه یک یا چند پیشنهاد کاربردی برای حل مشکلات باشد. شما باید پیشنهادهای کاربردی و اجرایی به ذینفعان پژوهش بدهید تا بتوانند با یک نقشه راه دقیق مسائل پیشآمده در راستای موضوع مورد بررسی را حل کنند. در بخش بعدی به پژوهشگرانی که میخواهند در آینده موضوعی شبیه به موضوع پایاننامه شما را کار کنند، پیشنهادهای جهت ادامه مسیر پژوهش برای شناسایی جوانب پنهان که از دید شما پنهان مانده ارائه دهید.
اگر در طی اجرای پژوهش با محدودیتهای مواجه بودید که بر نتایج شما تأثیرگذار بود، حتماً آن را ذکر کنید تا در تفسیر آن دچار اشتباه نشوند. البته منظور از محدودیتها، مشکلات پژوهش مانند نبود منابع یا نبود ابزارهای پژوهش نیست. حتماً فقط محدودیتهای ذاتی پژوهش را بیان کنید.
در نوشتن منابع یا رفرنس حتماً به سبکهای رفرنس نویسی در مجلهای که قصد دارید مقاله خود را در آن چاپ کنید، توجه کنید. چون نحوه ارجاع منابع و رفرنس دهی در مجلههای مختلف با هم متفاوت است و قبل از ارسال مقاله حتماً به این امر توجه کنید.
ممکن است برخی دانشجویان تصور نمایند چون یک بار مطالب ارائه شده در پایاننامه را ارائه دادهاند ارائه مجدد آن در قالب مقاله نوعی سرقت علمی هست اما در حقیقت این طور نیست و شما در ارائه پایاننامه به سبب اینکه پایاننامه حجم بالایی دارد و در دسترس عموم قرا نمیگیرد و مطالب آن نیز بلااستفاده باقی میماند بهتر هست در مجلات و ژورنالهایی که معتبر هستند و قابل دسترسی به عموم دارند چاپ شود تا هم از نظرات و مطالب آن استفاده شود و هم اینکه اتفاقاً مجلات از این نوع مقالات که دارای زمینه تحقیقاتی گسترده هستند استقبال مینمایند.
همان طور که در پاسخ سؤال قبل اشاره شد چون پایاننامه و رساله انتشار معتبر و رسمی محسوب نمیشوند و در واقع فقط برای دانشگاه مقصد ارائه میشود بهتر هست در قالب یک یا چند مقاله علمی منتشرشده و در دسترس جامعه علمی قرار گیرند. و از طرفی پایاننامهها این حق چاپ را به نویسندگان خود میدهند که نویسندگان بتوانند این مطالب آن را برای چاپ ارائه نمایند.
بله قطعاً یکی از راههای دریافت امتیاز در مصاحبه دکترا ارائه رزومه علمی هست و از آنجایی که اکثر شرکتکنندگان در مصاحبه دکترا دانشجویان دوره کارشناسی ارشد هستند بنابراین انتظار بالایی برای ارائه مقالات زیاد در حوزههای مختلف وجود ندارد چون نه فرصت و نه دانش کافی در این مورد رو ندارند و ارائه یک یا چند مقاله از پایاننامه میتواند یکی از مزیتهای تبدیل پایاننامه به مقاله برای دانشجو در مصاحبه دکترا باشد.
در محاسبه هزینه تبدیل پایاننامه به مقاله عوامل زیادی از جمله زبان پایاننامه، مدتزمان تحویل مقاله استخراجی، نوع فایل پایاننامه، کیفیت مقاله استخراجی دخیل هستند. همچنین ممکن است در طول مراحل استخراج بخواهید علاوه بر استخراج مقاله از پایاننامه ویرایش ادبی نیز در متن مقاله انجام شود و یا به فرمت مجله موردنظر نیز قالببندی انجام شود.
با توجه به اینکه نگارش کتاب نیاز به یک ذهن خلاق و پویا دارد و همچنین زمان زیادی نیاز هست تا نویسنده صرف کند تا یک کتاب خوب به مرحله چاپ برساند، از عهده هر فردی برنمیآید؛ از این رو دغدغه دانشجویانی که قصد شرکت در آزمونهای استخدامی یا مصاحبه دکتری دارند این است که بتوانند به هر طریقی امتیاز چاپ کتاب را دریافت نمایند. استخراج کتاب از پایاننامه یکی از روشهای اصولی دریافت امتیاز چاپ کتاب است. یکی از دلایلی که برای ترغیب دانشجویان باعث میشود تا با انگیزه و استعداد بیشتری سطح کیفی پایاننامه خود را بالا ببرند انگیزه استخراج مقاله و کتاب از پایاننامه است. دریافت امتیاز چاپ کتاب در مصاحبه دکترا بسیار آسان هست و دانشجویان میتوانند به راحتترین حالت ممکن این امتیاز را از طریق تبدیل پایاننامه به کتاب دریافت نمایند.
نگارش و چاپ کتاب امتیازات بیشماری دارد که نویسندگان میتوانند برای استفاده از این امتیازات پژوهشی به رزومه خود امتیاز چاپ کتاب بیفزایند. کتابها مزیت اجتماعی دارند و هر کتاب میتواند در جامعه شمار کثیری از افراد جامعه را تحت پوشش قرار دهد. کتابها برای جامعه بسیار مفید هستند و اهمیت زیادی دارند البته علاوه بر جامعه، کتابها امتیازات بیشماری برای نویسنده نیز دارند که نویسنده از طریق این امتیازات میتواند در مصاحبههای دولتی و خصوصی شرکت کند.
مزایای فردی چاپ کتاب:
چاپ کتاب برای نویسنده قبل از هر چیز موجب افزایش اعتماد به نفس میشود.
جایگاه علمی نویسنده کتاب در کشور ارتقا مییابد.
اعتبار علمی کسب می کند که میتواند پروژههای بزرگ با در آمد زیاد بگیرد.
رتبه شغلی اش در محیط کار ارتقا مییابد که می تواند موجب افزایش حقوق و مزایا شود.
می تواند به راحتی و با اعتماد به نفس کامل در مصاحبههای شغلی دولتی و خصوصی شرکت کند.
چاپ کتاب در مقایسه با چاپ مقاله آسانتر هست.
از دیگر مزایای استخراج کتاب از پایاننامه میتوان به کسب امتیاز برای شرکت در مصاحبه دوره دکتری اشاره داشت.
پایاننامه با کتاب تفاوتهای عمدهای دارد و زمانی که میخواهید پایاننامه را تبدیل به کتاب نمایید باید فرمت را تغییر دهید. تبدیل پایاننامه به کتاب این نیست که شما صرفاً برای پایاننامه یک جلد طراحی و آن را به چاپ برسانید، باید تمامی موارد و مطالبی که در متن پایاننامه هست و به پایاننامه مربوط میشود را حذف نمایید و فرمت و قالب یک کتاب دربیاورید و بعد برای چاپ اقدام نمایید .
درست هست که بخش اعظم کتاب از مطالب پایاننامه استفاده میشود اما نیاز نیست که کل 5 فصل پایاننامه در کتاب آورده شود. در پایاننامه مواردی از جمله پیشینه تحقیق، روش پژوهش و یا دستورالعملهای خاصی که در نگارش پایاننامه از طرف دانشگاه اعلام شده، نیازی نیست آورده شود و این موارد قبل از اقدام به تبدیل پایاننامه به کتاب باید حذف شوند.
بهطورکلی برای تبدیل پایاننامه به کتاب باید مراحل زیر طی شوند:
همان طور که در بالا اشاره شد باید موارد و نکاتی که مربوط به پایاننامه هست حذف شوند و عنوان مناسبی برای کتاب در نظر گرفته شود چون معمولاً عنوان پایاننامه برای کتاب مناسب نیست و همچنین باید چکیده از پایاننامه حذف شود و به جای آن پیشگفتار اضافه شود. در تمامی صفحات و مطالب مواردی که به پایاننامه اشاره شده حذف شود و همچنین حذف صفحاتی از جمله صفحات مربوط به تعهد دانشجو و ...
بعد از حذف مطالب و تبدیل فرمت بهتر هست مطالب بار دیگر مطالعه شود و غلطهای املایی و نگارشی و یا مواردی که از قلم افتاده اعمال شوند.
بعد از اتمام بازخوانی و ویرایش برای صفحهآرایی متن اقدام میشود. صفحهآرایی هنر انتخاب فونت، اندازه کلمات، فواصل خطوط، فاصله از حاشیهها، زیباسازی و طراحی گرافیکی صفحات، جاگذاری مناسب عکسها و … است. صفحهآرایی به مجموعه عملیات قبل از آمادهسازی چاپ کتاب گفته میشود. انتخاب مناسب رنگها جهت چاپ با کیفیت، دید خلاقانه و طراحی قوی از دیگر فاکتورهای یک صفحهآرایی مناسب است. در صفحهآرایی با چیدمان مناسب مطالب و تصاویر به برقراری ارتباط بین مفاهیم و مخاطب کمک میشود. صفحهآرایی هر اثر بازتابدهنده موضوع کتاب، مجله و یا مقاله است.
شمارهٔ استاندارد بینالمللی کتاب یا شابک شمارهای متشکل از 10 یا 13 رقم است، که به کتابهای منتشرشده منسوب میشود و هر شماره منحصر به یک کتاب (یا یک نگارش یا نوع مشخص از آن کتاب) است، اما تجدید چاپ کتاب باعث تغییر شابک نمیشود. شابک را در زبانهایی که از خط لاتین استفاده میکنند با سرواژهٔ ISBN (مخفف عبارت انگلیسی International Standard Book Number) نشان میدهند.شابک کتاب درواقع همان « شماره استاندارد بینالمللی کتاب » است. شابک به شما کمک میکند که یک کتاب را از میان کتابهای دیگر بدون آنکه به اسم کتاب، ناشر، نویسنده و یا سایر مشخصات دیگر کتاب نیاز داشته باشید از طریق این شماره بازیابی و جستجو کنید. پس از طی مراحل اولیه کتاب به هر کتاب یک شابک یا ISBN اختصاص داده میشود که از آن زمان به بعد این کد منحصربهفرد، نشاندهنده شماره شناسه کتاب خواهد بود. لازم به ذکر است شابک یا (ISBN) در قسمت شناسنامه کتاب، فیپای کتاب و پشت جلد کتاب به صورت بارکد نوشته میشود.
برای استعلام شابک کتابتان کافی است وارد سایت NLAI.ir شوید و از قسمت جستجو نام خود و یا کتابتان را وارد کنید تا اطلاعات مربوط را در اختیارتان قرار دهد، بعد از ورود اطلاعات، صفحهای باز میشود و لیست آثاری که به نام شماست را به شما نشان میدهد.
طرح فهرستنویسی پیش از چاپ برای اولین بار در امریکا در سال 1870 به صورت غیررسمی پیشنهاد شد. بعد از آن در سال 1901 کتابخانه کنگره آمریکا به طور رسمی این کار را آغاز کرد. در سال 1973 کتابخانه کنگره با روشی جدید که از طرح فهرستنویسی از ایده گرفته شده بود، این کار را دوباره شروع کرد. بعد از سه سال 65% از کتابخانههای امریکا دارای فهرست برگه بودند.
در ایران صدور مجوز فیپا تنها توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران انجام میگیرد. این سازمان، اطلاعات فیپا را به صورت رایگان در اختیار انتشارات و نویسندگان کتاب قرار میدهد.
در فیپای هر کتاب عناوین و اطلاعات زیر ذکر میشود:
سرشناسه: در قسمت سرشناسه نام نویسنده اصلی کتاب همراه با سال تولد ایشان میآید.
عنوان و نام پدیدآور: در این قسمت نام کتاب و نام تمامی نویسندگان نوشته میشود.
مشخصات نشر: در این قسمت آدرس انتشارات کتاب، نام انتشارات کتاب و سال چاپ کتاب میآید.
مشخصات ظاهری: شامل تعداد صفحات کتاب و در صورت وجود جدول، تصویر، نمودار است.
شابک یا (ISBN): شماره شابک یا (ISBN) کتاب در این قسمت درج میگردد.
موضوع: موضوع کتاب و کلمات کلیدی کتاب را شامل میشود.
شناسه افزوده: در صورتی که کتاب بیش از یک نویسنده داشته باشد نام بقیه نویسندگان به صورت جداگانه در شناسه افزوده نوشته میشود.
ردهبندی کنگره، ردهبندی دیویی و شماره کتابشناسی ملی: این مشخصات مربوط به کدهای ثبت کتاب در کتابخانه ملی و مرکز فیپا است.
فهرستنویسی پیش از انتشار کتاب مزایای زیادی دارد که در زیر به چند نمونه از اینها اشاره میکنیم:
هماهنگی در سازمان دادن کتابها در سراسر کشور
سهولت ثبت فهرستنویسی در کتابخانههای کشور
جلوگیری از انجام کارهای تکراری در ثبت
سرعت در بازیابی منابع کتاب در کتابخانه و انتقال و گردش اطلاعات
اعتماد و اطمینان از صحت کتاب یا سند
صرفهجویی در هزینه و زمان و نیروی انسانی
اشتراک اطلاعات کتابشناسی در سطح ملی و بینالمللی
فهرستنویسی پیش از انتشار " فیپا " توسط اداره پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی انجام میشود. صدور فیپا برای تمام نویسندگان رایگان بوده و برای دریافت آن میبایست فایل نهایی کتاب ، مدارک شناسایی نویسنده ، مشخصات کتاب و کد شابک آن موجود باشد. پس از دریافت فیپا نیز میبایست برای کسب مجوز وزارت ارشاد به سایت ketab.samandehi.ir مراجعه کرد.
طرح جلد کتاب به منظور ایجاد اولین ارتباط بصری مخاطب با کتاب و در ترغیب به خریداری و مطالعه کتاب حائز اهمیت هست. باید طرحی انتخاب شود که علاوه بر اینکه به موضوع کتاب اشاره مینماید و مرتبط با مطالب داخل کتاب هست باید جذب مخاطب را نیز به همراه داشته باشد. هرچقدر ذهن خلاقتر و بازتر باشد طرح جلد ارائه شده هم جذابتر خواهد بود.
آخرین مرحله بعد از اخذ مجوزها و اتمام مراحل در پروسه تبدیل پایاننامه به کتاب چاپ کتاب هست که در چاپخانه فایل نهایی چاپ و صحافی میشود.
هزینه تبدیل پایاننامه به کتاب به عوامل زیادی از جمله:
تعداد جلد درخواستی
تعداد صفحات فایل
تعداد صفحات رنگی
نوع کاغذ استفادهشده در چاپ
نوع جلد استفادهشده در کتاب
زبان کتاب موردنظر
قطع کتاب موردنظر
تعداد جداول و یا شعر و فرمول در فایل کتاب
نوع ارسال
بستگی دارد.
در این مقاله سعی شد تمامی اطلاعات در مورد تبدیل پایاننامه به مقاله و کتاب در اختیار شما دوستان عزیز قرار گیرد. اگر برای تبدیل پایاننامه به مقاله و کتاب نیاز به راهنمایی داشتید میتوانید از خدمات موسسه اشراق استفاده نمایید. در موسسه اشراق تمامی خدمات به صورت کامل و توسط متخصصین مربوطه انجام میشود. کافی است فایل پایاننامه را در اختیار کارشناسان قرار دهید تا با بررسی دقیق هم برای تبدیل پایاننامه به مقاله و هم کتاب اقدامات لازم را انجام دهند. همچنین شما میتوانید به صورت مستقیم با کلیک بر روی لینکهای زیر به صفحه ثبت سفارش منتقل شوید:
راههای ارتباطی با موسسه انتشاراتی اشراق
کارشناسان و مشاوران موسسه انتشاراتی اشراق به صورت تماموقت حتی در روزهای تعطیل آماده ارائه خدمات حرفهای و باکیفیت به مشتریان و کاربران خود هستند. برای دریافت مشاوره میتوانید از طریق سایت به صورت آنلاین با مشاورین موسسه گفتوگو کنید و یا از طریق تماس تلفنی با شمارههای زیر در ارتباط باشید:
eshragh_company
isi.eshragh@gmail.com
09149724933
041-33373424
لطفاً جهت ارائهی هر نوع پیشنهاد سازنده و انتقاد، از طریق ایمیل زیر با مدیریت اجرایی مجموعه به همراه ارسال مستندات و قرار دادن شماره تماس در ارتباط باشید که حداکثر ظرف کمتر از 48 ساعت کاری به دستورات شما رسیدگی شود.
بله می توانید از مطالب پایان نامه هم برای استخراج مقاله استفاده نمایید و هم برای تبدیل به کتاب.
برای تبدیل پایان نامه به مقاله کل فایل پایان نامه مورد بررسی قرار میگیرد و استخراج از کل متن انجام می شود.
بله، برای هر کتابی چه تألیفی باشد، چه ترجمه، نیاز به اخذ مجوز ارشاد وجود دارد.