اولین قدم برای دستیابی به شغل و حرفه انتخابی خود، داشتن یک رزومه کاری حرفه ای می باشد. البته حرفه ای به این معنا نیست که حتما باید سابقه کاری خیلی عالی و یا مهارت های خاصی داشته باشید. بلکه نحوه نگارش رزومه شما باید بصورت حرفه ای انجام گیرد که حتی با وجود نداشتن سابقه کاری خاصی بتوانید نظر کارفرمای خود را جلب نمایید.
با توجه به اینکه تعداد مراجعه کنندگان برای مصاحبه یک آگهی استخدامی همیشه چندین برابر ظریفیت درخواستی می باشد. در نتیجه، فرد یا افردای می توانند در این رقابت پیروز شوند که بتوانند باعث جلب رضایت کارفرمای خود شوند. بودند کسانی که با وجود داشتن سوابق کاری بسیار خوب ، نتوانسته اند در مصاحبه کاری موفق شوند. پس هرگز تصور نکنید که چون هیچ سابقه کاری ندارید و مهارتی بلد نیستید پس نمی توانید یک رزومه کاری برای خودتان داشته باشید. با ما همراه باشید تا به شما بگوییم چگونه یک رزومه خوب برای خودتان بنویسید.
رزومه چیست؟
رزومه کاری ، یک فرم حاوی اطلاعات شخصی، سوابق کاری و تحصیلی و مهارت یک فرد برای ارائه به کارفرما برای یک مصاحبه کاری می باشد. پس می توان گفت که رزومه مانند یک ویترینی می باشدکه افراد جویای کار به واسطه آن و نحوه چیدمان مطالب آن سعی میکنند کارفرمایان را متقاعد کنند که از خریداری مهارتها و تجارب آنها سود خواهند برد. یک روزمه کاری برای یک کارفرما یا مکان خاصی تنظیم نمی شود و شما می توانید رزومه کاری خود را به چندین حوزه کاری مختلف ارسال نمایید. البته بسته به نوع درخواست کاری می توانید برخی از تجربیات کاری خود را در رزومه بولد کنید تا بیشتر به چشم بیایند.
در برخی از استخدام ها، از متقاضیان درخواست رزومه نمی شود و در مقابل از فرمهای استخدام استفاده می شود و متقاضیان بایستی اطلاعات خود را طبق خواسته های فرم استخدامی وارد نمایند.
- رزومهی معکوس : این نوع رزومهی زمانی رایجترین نوع رزومه بود و بیشتر مورد قبول کارفرمایان بود. در این نوع رزومه تمامی سوابق کاری و تحصیلی از آخر به اول نوشته می شد. در این نوع رزومه پیشرفت شغلی فرد مشهودتر بود. تنها اشکال رزومههای معکوس این بود که وقفهها و تغییرات شغلی متقاضی بیشتر به چشم می آمد.
-
رزومهی مبتنی بر مهارت : در رزومهی مبتنی بر مهارت، ابتدا توانایی ها و مهارت هایی که مرتبط با شغل درخواستی بود، در ابتدای رزومه نوشته می شد و سوابق تحصیلی و حرفهای متقاضی زیاد مورد توجه قرار نمی گرفت. این نوع رزومه برای افرادی مناسب بود که تناسب شغلی و رشته تحصیلی آنها برایشان اهمیت نداشت و بیشتر به دنبال یک شغل جدید بودند.
رزومه کاری شامل چه اطلاعاتی است؟
- اطلاعات فردی : شامل نام و نام خانوادگی متقاضی به همراه نشانی، سال تولد، شماره تماس و ایمیل است.
- سوابق تحصیلی : تمام سوابق و مدارک تحصیلی خود را با نام دانشگاه محل تحصیل و سال ورود به دانشگاه و سال فراغ التحصیلی را هم ذکر نمایید.
- تجارب حرفهای : تجارب کاری خود را به گونه ای بنویسید که مهارتهای شما با شغل درخواستیان مرتبط باشند. مثلا اگر می خواهید در وارد شغل امور مالی شوید، مطمئن باشید که تنرکز این نوع مشاغل بیشتر بر روی مهارت هایی مانند حسابرسی، تحلیل و حل مسئله خواهد بود.
- علاقهمندیها : علایق خود را بطور مختصر بیان نمایید. این نکته را در نظر داشته باشید که هرچه سن متقاضی بیشتر باشد، بخش سوابق حرفهای در اولویت قرار میگیرد و از اهمیت بخش علاقهمندیها کم می شود. سعی ککنید علاقمندی های خود را بصورت عبارتی و نام گذاری ذکر نمایید. مثلا «فعالیتهای ورزشی» یا «سرگرمیهای خلاقانه».
- مهارتها: منظور از مهارت، کارهای عملی می باشد که بابت یادگیری آن مدرک دریافت نموده اید. این مهارت حتی می تواند داشتن گواهینامه رانندگی نیز باشد. چند نمونه از مهارتهایی که معمولا در رزومه ذکر میشوند:
- تسلط به زبان انگلیسی یا زبان های دیگر
- آشنایی با کامپیوتر: ( MS Access و Excel و ...)
- رانندگی: (گواهینامه پایهی یکم)
- معرفها : این بخش بیشتر در فرم های استخدامی ذکر می شود و کمتر دیده شده که در رزومه های عمومی نوشته شود.
- پروفایل شخصی : این بخش در ابتدای رزومه نوشته می شود و خلاصهای از مهارتها، نقاط قوت و کلیدیترین تجارب فرد می باشد. پروفایل شخصی کمک میکند خودتان را متمایزتر نشان دهید و به همین دلیل، بیشتر مناسب مشاغلی است که متقاضیان انبوهی دارند.
به طور کلی، رزومهی افرادی که تازه فارغالتحصیل شدهاند، نباید بیشتر از دو صفحه باشد. ناگفته نماند که این روزها با توجه به حجم انبوه رزومههایی که در پی آگهیهای استخدام ارسال میشوند، کارفرمایان فرصت کافی برای بررسی رزومههای طولانی را ندارند و به همین دلیل در بسیاری از مشاغل، رزومههای یک صفحهای ترجیح داده میشوند.
نکات مهمی که باید در نوشتن رزومه کاری رعایت کنید
- متن رزومه باید خوانا باشد.
- برای توجه بیشتر، اطلاعات کلیدی را برجسته کنید
- عناوین شغلی و دانشگاه محل تحصیل را برجسته کنید.
- رزومه را در صفحات پشت و رو چاپ نکنید.
- فهرست مهارتها و علاقهمندیها را بولت گذاری کنید.
- کوتاه و مفید بنویسید.
- در معرفی خودتان اعتماد به نفس داشته باشید.
- از ارائه اطلاعات دروغ و بزرگ نمایی خود بپرهیزید.
- وسط بالای صفحهی اول رزومه قسمتی است که بیشترین توجه کارفرمایان را به خود جلب میکند. پس مطمئن شوید که ضروریترین اطلاعات را در این قسمت طلایی گنجاندهاید.
قالبهای ارسال رزومه کاری
- از متداول ترین قالبهای رزومه PDF می باشد. مزیتی که قالب PDF دارد این است که متن رزومهتان ظاهر منظم و یکسان خواهد داشت.
- فرم دیگر برای ارسال رزومه، قالب docx می باشد که برای رزومه معمولا مناسب نمی باشد. زیرا این قالب قابلیت ویرایش و دستکاری دارد و مطمئنا هیچ فردی دوست ندارد اطلاعات او ویرایش شود. از طرفی این قالب ممکن است روی پلتفرمهای لینوکس یا Apple اجرا نشوند. همچنین فایلهای docx. ممکن است به ویروسهای ماکرو نیز آلوده باشند، در نتیجه برخی از کارفرمایان ترجیح میدهند که فایلهای با پسوند docx. را باز نکنند. با این حال، برخی کارفرمایان از رزومههایی که در قالب docx. ارسال میشوند استقبال میکنند، چرا که امکان ویرایش دارند و میتوانند نکات دلخواهشان را به فایل اضافه کنند تا در روز مصاحبه از متقاضی بپرسند.اما با توجه به اینکه در این قالب، متن سیو شده ممکن در سیستم ها مختلف با فونت های مختلف باز شود، در نتیجه انکان به هم ریختگی در متن رزومه شما وجود دارد.
- رزومههای مبتنی بر وب در قالب HTML آماده می شوند. متقاضی می تواند آدرس وب سایت رزومهی خود را از طریق ایمیل به کارفرما ارسال نماید.. در این قالب از امکان اضافه کردن عناصر گرافیکی، رنگ، هایپرلینک، صدا و تصاویر ویدئویی برخوردار هستید و میتوانید مهارتهای فنی و نمونهکارهای خود را نشان دهید. این قالب رزومه به ویژه مناسب متقاضیانی است که قصد دارند در حوزهی چند رسانهای (multimedia)، طراحی وبسایت یا بازیهای کامپیوتری فعالیت کنند.