انتشار مقاله در ژورنال های معتبر Article Submission Or Publication به عنوان جزء اجتناب ناپذیر پروسه تحصیل در مقاطع دانشگاهی به شمار می آید. چاپ مقالات علمی نشان دهندهی علاقهی دانشجو به انجام کار تحقیقاتی و میزان جدیت وی در انجام آن میباشد.
از جمله موارد لاینفک دوران تحصیل دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی نگارش و چاپ مقاله در مجلات معتبر میباشد. در این بین انتشار مقاله (article submission or publication) در ژورنالهای معتبر خارجی از اهمیت دوچندان برخوردار میباشد. چرا که ارزش و اعتبار مقالات به میزان ارزش مجلهای است که در آن به چاپ میرسد. با توجه به تصوری که در بین عموم دانشجویان و پژوهشگران مبنی بر درجه و اعتبار بالای مجلات خارجی وجود دارد، این نشریات با اقبال خوبی از طرف پژوهشگران کشورمان مواجه است.
چاپ مقالات علمی از آن جهت حائز اهمیت است که اولاً نشان از علاقهی دانشجو به انجام کار تحقیقاتی و میزان توانایی و جدیت وی در انجام آن میباشد. دانشجویانی که دارای مقالات علمی هستند، شانس بالاتری برای دریافت پذیرش در مقاطع بالای تحصیلی به ویژه در مقطع دکترا دارند همچنین موفقیت در انتشار و چاپ مقالات علمی یکی از فاکتور های تعیین کننده در ارزیابی فعالیت های تحقیقاتی و طرح های پژوهشی محسوب می گردد.
نشریات معتبر خارجی
نشریات خارجی به دلیل اعتبار بالای علمی، همواره مورد توجه دانشجویان و پژوهشگران داخلی کشور قرار داشتهاند. با توجه به مقبولیت پژوهشی این مجلات، با پذیرش در این نشریات، دانشجویان، پژوهشگران و اساتید هیئت علمی میتوانند به بسیاری از اهداف علمی و شغلی خود دست یابند.
مجلات تامسون رویترز (ISI)
پایگاه ISI یکی از معتبرترین پایگاه علمی جهان است که اطلاعات کتابشناختی مقالات را همراه چکیده و همچنین اطلاعات کتابشناختی منابع مورد استفاده قرار گرفته در آنها را به پژوهشگران ارائه میدهد. مجلاتی که توسط موسسه ISI نمایه میشوند بر دو نوع ایمپکت دار و بدون ایمپکت تقسیم میشوند. مجلاتی که داری ایمپکت فاکتور میباشند را در اصطلاح مجلات JCR و مجلات بدون ایمپکت فاکتور را اصطلاحاً مجلات ISI listed مینامند. مجلات JCR معتبرترین مجلات این پایگاه هستند و دریافت پذیرش از این ژورنالها بسیار سخت و مستلزم ارائهی مقالهای با محتوای بسیار قوی است. جهت اطمینان از اینکه ژورنالی در پایگاه تامسون رویترز ایندکس شده است یا نه، میتوانید به سایت Http://Ip-Science.Thomsonreuters.Com/Mjl مراجعه نمایید.
مجلات اسکوپوس
پایگاه اسکوپوس یکی دیگر از نمایههای استنادی و بسیار معتبر در جهان که اطلاعات کتابشناختی حدود 60 میلیون سند علمی را در خود دارد. پایگاه اسکوپوس یکی از محصولات الزویر است که استفاده از اطلاعات آن نیاز به پرداخت هزینه و خرید اشتراک از این سایت را دارد. اسکوپوس مجلات خود را براساس کیفیتی که دارند با استفاده از نمرات چارکی به چهار رده از Q1 تا Q4 تقسیم میکند. بدین ترتیب که مجلاتی که دارای نشان Q1 هستند برترین کیفیت را دارند و مجلات با نشان Q4 از درجه و اعتبار کمتری برخوردار میباشند. از همین منظر دریافت پذیرش از مجلات درجه اول اسکوپوس کار آسانی نبوده و مستلزم ارائه مقالهای پربار با موضوع ناب است.
مجلات پابمد
مجلات پابمد، مجلات تخصصی گروههای پزشکی و زیست شناسی میباشند. پایگاه پابمد از محیطهای جست و جوی منابع حوزه پزشکی است که توسط موسسه مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی NCBI=National Center For Biotechnology Information و کتابخانه ملی آمریکا (NLM) فراهم می گردد.این مجلات بسیار معتبرند جهت اخذ پذیرش برای چاپ مقاله بایستی مقالهای با محتوای بسیار قوی به مجله فرستاد.
در حالت کلی مجلات خارجی که اقدام به نمایهسازی و نشر یافتههای علمی میکنند را میتوان در دو گروه به شرح زیر تقسیمبندی کرد:
مراحل پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی
پس از نگارش مقاله نوبت ارسال آن به مجله مورد نظر میرسد. مجلهای که با اسکوپ مقاله شما همخوانی دارد، در انتخاب مجله جهت ارسال مقاله بایستی دقت کرد تا از نظر موضوعی و کیفی مجله با مقاله مطابقت داشته باشد. بدین ترتیب که مجلهای که در حیطه پژوهشی مقاله نباشد در مرحله قبل از داوری تخصصی بدون اعتنا به محتوای مقاله آن را رد مینماید در این حالت نویسنده از نظر زمانی و یا حتی مالی متضرر خواهد بود، این مسئله زمانی اهمیت مییابد که نویسنده مقاله دانشجویی باشد که برای اخذ مجوز دفاع و یا نمره پایان نامه اقدام به نگارش مقاله کرده و زمان زیادی برای اخذ پذیرش و ادامه روند دفاع نداشته باشد. مقاله بایستی از نظر کیفیتی که دارد با مجله مدنظر متناسب باشد، مقالهای که از محتوای قوی و پربار برخوردار نباشد موفق به اخذ پذیرش از مجلات درجه اول و با اعتبار نمیگردد به همین دلیل برای اینکه فرایند پذیرش و چاپ مقاله راحتتر انجام گیرد در انتخاب مجله نهایت دقت و حوصله را به خرج دهید.
حال با قطعی شدن تصمیمتان در مورد مجله میتوانید با مراجعه به سایت مجله فرمت ارائه شده برای مقاله را ملاحظه کنید تا مقاله خود را طبق آن تنظیم و آماده ارسال نمایید. با این کار توجه سردبیر مجله به مقاله و به تبع آن شانس پذیرش مقاله افزایش مییابد. شیوه ارسال مقاله بسته به مجلهای که انتخاب کردهاید متفاوت خواهد بود، با مراجعه به سایت مجله از روند ارسال آگاهی یابید. مرحله سابمیت مقاله با دریافت نامه اعلام وصول از طرف مجله به اتمام میرسد و در ادامه باید منتظر اعلام نظر سردبیر و داروان مجله بود. در صورت موافقت برای پذیرش، نامه پذیرش به همراه زمان چاپ مقاله به ایمیل نویسنده ارسال خواهد شد. همچنین ریجکت و یا نیاز به اصلاح داشتن مقاله نیز به نویسنده اعلام میشود.
در اینجا ذکر نکتهای ضروری به نظر میرسد، هزینهای که برای چاپ مقاله از طرف مجلات مختلف دریافت میشود بسته به نوع مجله متفاوت و متغییر خواهد بود که در سایت هر مجله قابل رویت میباشد. بر این اساس مجلات به دو نوع Open و Close اکسس تقسیم میشوند.
مجلات Close Access: مجلات ایمپکت دار معمولا مجلاتی هستند که داوری سختگیرانه دارند و در رتبه بندی مجلات بین المللی در درجه A قرار دارند. این مجلات جز Close Access هستند که برای پذیرش و چاپ مقاله از نویسندگان هزینه ای دریافت نمی کنند. این مجلات، ISI، PubMed، JCR و اسکوپوس سطح Q1 و Q2 را شامل می شود. 70 درصد پذیرش در این مجلات به محتوای علمی مقاله بستگی د ارد و موسسات تا 30 درصد حق رایزنی دارند.
مجلات Open Access: مجلات بدون ایمپکت دارای داوری راحت تری نسبت به مجلات ایمپکت دار هستند و در درجه B رتبه بندی مجلات بین المللی قرار دارند. این مجلات Open Access هستند که تمام هزینه های پذیرش و چاپ مقالات را از نویسندگان دریافت می کنند. این مجلات ISI Listed، مجلات اسکوپوس سطح Q3 وQ4 و مجلات ISC را شامل می شوند. در پذیرش این مقالات موسسات تا 70 درصد حق رایزنی دارند و نهایتا تا یک ماه پذیرش میگیرند بنابراین پذیرش در این مجلات تضمینی است.
جهت ثبت مقالات خود در نشریات معتبر خارجی میتوانید از طریق لینک های زیر اقدام نمایید:
http://www.sciencepubco.com
http://www.journals.elsevier.com
https://www.sciencedirect.com
https://www.emeraldinsight.com
https://www.springer.com
http://www.ijser.org
http://www.ijarcs.info
http://www.palgrave-journals.com
http://onlinelibrary.wiley.com
http://highwire.stanford.edu
http://www.jstor.org
http://www.icehm.org
http://www.scirp.org