کراس مارک لوگویی است که از طرف شرکت کراس رفرنس به مجلات واجد شرایط اعطا می شود و در کنار نام مقالات قرار داده می شود تا پژوهشگر بتواند با کلیک بر روی آن وضعیت فعلی مقاله را مشاهده کند. با استفاده از کراس مارک می توانیم از آخرین تغییرات اعمال شده بر روی مقالات مطلع شد و همواره از نسخه به روز رسانی شده اسنادی استفاده کرد.
آیا این لوگو را میشناسید؟
بله دقیقا این همان لوگویی است که در صفحه اول مقالات بسیاری از ناشرین از جمله الزویر قابل مشاهده است. منظور از این لوگو چیست؟
تا بحال به این موضوع اندیشیدهاید که مقالاتی که پذیرش و چاپ می شوند امکان به روز شدن دارند یا نه؟ در صورت بروز رسانی چطور می توانیم به نسخه جدید و بروز شده آنها دسترسی پیدا کرد؟
در پاسخ به این سوالات باید گفت کراس مارک همان گزینهی فعالی است که در سال 2012 توسط شرکت کراس رفرنس (Crossref) در صفحه اینترنتی و یا فایل PDF مقالات افزوده شده است و به خوانندگان امکان دسترسی به اطلاعات بروز شده مقاله را میدهد.
کراس مارک چیست؟
کراس مارک لوگویی است که از طرف شرکت کراس رفرنس به مجلات واجد شرایط اعطا میشود و در کنار نام مقالات قرار داده میشود تا پژوهشگر بتواند با کلیک بر روی آن وضعیت فعلی مقاله را مشاهده کند. با استفاده از کراس مارک میتوانیم از آخرین تغییرات اعمال شده بر روی مقالات مطلع شد و همواره از نسخه به روز رسانی شده اسنادی که نشان کراس مارک را دریافت نمودهاند استفاده کرد به عبارتی وسیله این نشان میتوانیم پی ببریم که آیا در حال حاضر از نسخه به روز مقاله استفاده میکنیم یه نه. در صورتی که مقاله به روز رسانی شده باشد از طریق لینک DOI قابل مشاهده خواهد بود. وجود لوگوی کراس مارک در یک صفحه Html یا سند PDF یا فایل Text نشان از پشتیبانی ناشر از اثر منتشر شده در مقابل به روز رسانی، انجام اصلاحات یا تغییرات میباشد.
کاربرد کراس مارک چیست؟
کراس مارک به محقق کمک میکند تا بدون دانستن ناشر و یا محل ذخیره یک مقاله در وب، از آخرین تغییرات محتوایی آن مقاله آگاه شود و مانع از استفاده محققین از نسخههای قدیمی مقاله میشود. با کلیک بر روی لوگوی کراس مارک با دو وضعیت متفاوت روبرو خواهید شد، در صورتی که مقاله شما دارای تغییرات بوده و بروز رسانی شده باشد صفحهای به شکل زیر برایتان نمایان خواهد شد که با مراجعه به آدرس اینترنتی ثبت شده در آن میتوانید به آخرین تغییرات مقاله دسترسی پیدا کنید.
اما در صورتی که تغییراتی بر روی مقاله اعمال نشده باشد صفحهای به شکل زیر ظاهر میشود.
در حالت کلی اطلاعاتی که کراس مارک به شما خواهد داد عبارت خواهند بود از: اطلاع از امکاناتی که اخیرا از سمت مجله اضافه شده، آگاهی از بازپس گیری سند و همچنین اطلاع از آخرین تغییرات علمی و غیرعلمی مقاله.
لازم به توضیح است که صرف وجود گزینه کراس مارک درون فایل PDF و یا صفحه Html یک سند تائیدی بر بروز بودن سند نمیباشد و با زدن این دکمه تنها میتوانید بروز بودن یا نبودن سند را مشاهده کنید و محتوای فایل سند شما و یا صفحه اینترنتی در حال نمایش تغییری نمیکند و تنها در صفحهای جدید آدرس صفحه برای تغییرات احتمالی (براساس DOI) مشاهده میگردد. چرا که نشان کراس مارک تنها به دادهها و مقالاتی اعطا میشود که پذیرش نهایی را اخذ کرده و در روند چاپ قرارگرفتهاند. محل قرار گیری لوگوی کراس مارک در مقالات و پایگاه های مختلف متفاوت میباشد. مثلا در انتشارات الزیویر و تیلور همانگونه که مشاهده می کنید شکل و محل لوگوی کراس مارک باهم فرق میکند اما در هر صورت این نشان در صفحه اول مقالات قرار میگیرد.