خدمات مقاله

خدمات ترجمه

خدمات ویراستاری

خدمات کتاب

ثبت سفارش

درباره ما

ایمپکت فکتور یا ضریب تاثیر چیست؟

انتشار 25 اسفند 1395
مطالعه 3 دقیقه

اشراق: ضریب تأثیر یا Impact Factor درواقع میزان تأثیری است که یک مقاله بر مقالات بعدی می‌گذارد و به عنوان شاخصی کمّی است که میزان ارجاع (رفرنس دهی) به مقالات یک ژورنال را نشان می‌دهد.

ایمپکت فکتور یا ضریب تاثیر چیست؟

عبارت (impact factor (IF معادل ضریب تاثیر می باشد که از یک شاخص کمی و مقیاسی که رقم متوسط سالانه استنادها را نسبت به جدیدترین مقالات منتشر شده در همان ژورنال نشان می دهد. از این رقم غالبا به عنوان یک پروکسی در اهمیت نسبی ژورنال در حوزه تخصص خود ژورنال استفاده می شود. ژورنال هایی که دارای ضریب تاثیر بالایی هستند نسبت به ژورنال هایی که از ضریب تاثیر پایینی برخوردارند از اهمیت بالایی برخوردارند.

تاریخچه ایمپکت فکتور (IF) :

ضریب تأثیر مجله‌ها نخستین بار توسط دکتر یوجین گارفیلد و آیروینگ شر در دهه ۱۹۶۰ به مؤسسه اطلاعات علمی (ISI) آمریکا ارائه شد تا در انتخاب مجله‌های علمی برای نمایه استنادی علوم به کار گرفته شود. دو نوع ضریب تاثیر وجود دارد؛ ضریب تاثیر 2 ساله و ضریب تاثیر 5 ساله که معمولا در صفحه اصلی سایت مجله نوشته می شود. نحوه محاسبه ضریب تاثیر گویای این نکته است که مجله سعی می کند مقاله ای را بپذیرد که به آن استناد شود. ضرایب تاثیر از سال 1975 به صورت سالانه برای ژورنال هایی محاسبه می شود که در فهرست JCR) journal citation reports) به معنای گزارش استناد ژورنال قرار دارند. مؤسسه اطلاعات علمی (ISI)  این عامل تاثیر یا IF را هر سال یک بار  بر اساس ارجاعاتی که به هر یک از مجلات علمی می شود محاسبه و نتیجه آن را در گزارش‌های ارجاع مجله منتشر می‌کند. این ضریب در واقع برای مجله محاسبه می‌شود و نه برای نویسنده یا مقاله ای که وی نگارش کرده است. محاسبه عامل تاثیر  هر سه سال یکبار صورت می‌گیرد؛ به عبارت ديگر براي هر سال معين، ضريب تاثير يك مجله متوسط تعداد ارجاعات داده شده به هر مقاله‌ي منتشره در ان مجله در طي دو سال متوالي قبلي مي‌باشد. به عنوان مثال اگر در سال 94 جمعاً ۴۰ ارجاع به مقاله‌های سال‌های 92 و 9۳ آن مجله صورت گرفته باشد و در آن مجله در سال 9۲ تعداد ۲۶ مقاله و در سال 93 تعداد ۲۴ مقاله چاپ شده باشد، ضریب ارجاع آن مجله از تقسیم ۴۰ بر (۲۶+۲۴=۵۰) به دست می‌آید که ۰/۸ است؛ یعنی به طور متوسط هر مقاله آن نشریه ۰/۸ مرتبه مورد استناد مقالات دیگر قرار گرفته است. در این میان هستند افراد و مجلات و شرکت هایی که ضریب تاثیر مجلات را جعل می کنند. ضرایب تاثیر بر نحوه ارزیابی پژوهش های علمی منتشر یافته تاثیر زیاد و بحث برانگیزی دارند.

کاربرد ایمپکت فکتور (IF):

مهم ترین کاربرد ضریب تاثیر این است که از آن برای برای ارزیابی، مقایسه و رتبه‌بندی نشریات علمی در انواع رشته‌های مختلف در  سطح ملی و داخلی یا برای مقایسه مجله‌ها در سطح بین‌المللی و جهانی  به کار گرفته می‌شود. این شاخص نشان‌دهنده فراوانی استنادهایی است که در طول یک دوره زمانی مشخص به یک مقاله چاپ و در یک نشریه داده می‌شود.  

نحوه محاسبه ضریب تاثیر (IF):

بنا بر فرض مثال اگر در سال 2012 جمعاً 40 ارجاع به یک مجله صورت گرفته باشد و در آن مجله در سال 2010 تعداد 26 مقاله و در سال 2011 تعداد 24 مقاله چاپ شده باشد، ضریب تاثیر یا ایمپکت فاکتور آن مجله از تقسیم 40 بر 50 به دست می‌آید که 0.80 است. یعنی به طور متوسط هر مقالهٔ آن نشریه 0.80 مرتبه مورد استناد مقالات دیگر قرار گرفته است. بنابراین ایمپکت فاکتور تابع یک دوره سه ساله است که دو سال آن برای چاپ مقاله ها و سال سوم مربوط به ارجاعات به مقالات دو سال قبل است.

نحوه دسترسی به IF مجلات:

به منظور تعیین ضریب تاثیر یک مجله می توان به سایت مربوطه به آن مجله مراجعه کرده و اطلاعات مورد نیاز را بدست آورد. بعلاوه، برای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده می توان از سایت های معتبری همچون SJR , Bioxbio استفاده کرد:

SJR: www.scimagojr.com
Bioxbio: www.bioxbio.com
CiteFactor: www.citefactor.com

انتقاد از ایمپکت فکتور (IF) :

با اینکه این عامل نشان دهند اعتبار مجله می باشد اما مورد انتقاد بسیاری نیز قرار گرفته است. در خصوص استفاده از ضریب تاثیر انتقادهای فراوانی وجود دارد.یک دلیل این است که ضریب تاثیر احتمالا همواره در حسابرسی مستقل بازتولید نشود. هم چنین در خصوص اعتبار ضریب تاثیر به عنوان مقیاس اهمیت ژورنال و تاثیر روند کاری که ویراستاران در پی افزایش ضریب تاثیر خود هستند بحث و مباحثی وجود دارد. هم چنین از انتقادهای دیگر می توان به تاثیر ضریب تاثیر بر رفتار پژوهشگران، ویراستاران و سایر سهام داران اشاره کرد.

موسسه اشراق با بهره گیری از فهرست جامع و کامل ژورنال های معتبر JCR ایمپکت فاکتور دار، آماده خدمت رسانی به شما پژوهشگران محترم می باشد.

پل ارتباطی با موسسه اشراق:

ایمیل: info@p-bartar.com

تماس: 09149724933 و ⌕

وبسایت: www.p-bartar.com6

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری

پرسش ها و دیدگاه های کاربران
بازدیدکننده
تیم پشتیبانی
5 سال پیش
با سلام و احترام فرهیخته گرامی احتراما مجلات ایمپکت دار چون محتوا محور می باشند نمی توان تضمین صد درصد برای پذیرش اعلام کرد . و باید ابتدا محتوای مقاله داوری و بعد نتیجه اعلام شود . جهت دریافت اطلاعات بیشتر لطفا با کارشناسان موسسه در ارتباط باشید : شکاری 09149724933 isi.eshragh@gmail.com مسعودی 09149724933 isi.eshragh@gmail.com
بازدیدکننده
کرباسی
5 سال پیش
شما چاپ مقاله در مجلات ایمپکت دار رو به صورت تضمینی انجام میدین؟


خدمات موسسه انتشاراتی اشراق