شاید برا ی برخی از دانشجویان و پژوهشگران این سوال به وجود آید که کد دی او آی را به چه نوع مقالاتی می دهند ؟ و اصلا دلیل وجود کد دی او آی چیست ؟ چرا برخی از دانشجویان اصرار دارند که مقالاتشان دارا کد دی او آی باشد ؟ و اصلا کاربرد این کد در چیست ؟
شاید برا ی برخی از دانشجویان و پژوهشگران این سوال به وجود آید که کد دی او آی را به چه نوع مقالاتی می دهند ؟ و اصلا دلیل وجود کد دی او آی چیست ؟ چرا برخی از دانشجویان اصرار دارند که مقالاتشان دارا کد دی او آی باشد ؟ و اصلا کاربرد این کد در چیست ؟
موسسه اشراق که سابقه ای طولانی مدت و درخشان در امر پذیرش و چاپ مقالات علمی در مجلات معتبر داخلی و خارجی دارد ، به تازگی با حجمی از سوالات در خصوص کد دی او آی DOI مواجه شده است . دانشجویان و پژوهشگران بسیاری سوالاتی در خصوص کد دی او آی با این عناوین داشته اند :
کد DOI چیست ؟ کدام مجلات کد DOI دارند ؟ به چه نوع مقالاتی کد DOI داده می شود ؟ کد دی او آی چه ارتباطی با اعتبار مجله دارد ؟ دلیل وجود کد دی او آی چیست ؟ مزیت استفاده از این کد در چیست ؟
برای پاسخ گویی به این سوالات و ابهام زدایی از ذهنیت و افکارات دانشجویان و پژوهشگران عزیزی که کد DOI را مرتبط با اعتبار مجله می دانند ، به معرفی و بررسی کد دی او آی DOI می پردازیم :
شناسگر DOI شامل مجموعه ای از اعداد، حروف و برخی از علامت ها و نشانه ها است که به هر یک از منابع دیجیتالی بصورت منحصر به فرد و یکتا اختصاص می یابد.
شاخص DOI از دو بخش کد انتشارات و کد سند تشکیل شده و با علامت / از یکدیگر جدا می شود مانند 10.1016/j.ijpe.2018.01.001 که نشان می دهد j.ijpe.2018.01.00 کد سند است و 10.1016 کد ناشر است.
شاخص DOI کاملا منحصر به فرد است و هر مقاله و یا اثر دیجیتالی تنها دارای یک شناسه DOI است . این شناسه معمولا در بخش اطلاعات کتاب شناختی هر مقاله وجود دارد و محقق می تواند آنرا از روی وب سایت مجله و یا فایل مقاله دانلود شده پیدا نماید. به عنوان مثال DOI مقاله از روی سایت مجلات وابسته با الزیور Sciencedirect و یا اشپرینگر Springer، امرالد Emerald نمایش داده شده است.
زمانی که DOI به مقاله اختصاص می یابد، محققین با به اشتراک گذاری آن در شبکه های علمی باعث می شوند سایر پژوهشگران بتوانند با ذکر کد شناسگرDOI به مقاله محقق ارجاع دهند.
این کد دیجیتال باعث می شود لینک ها به درستی با یکیدیگر متصل شوند . و جستوجو و یا همان سرچ مقالات و پیداکردن مجلات راحت تر باشد . یعنی می توانید کد مقاله را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بزارید تا آمار بازدید و دانلود و مطالعه آن بالا رود . یعنی بدون استفاده و ذکر نام صاحب اثر می توان مقاله را پیدا کرد . در واقعیت گویا لینک مقاله خود را به اشتراک می گزارید .
مزایای DOI برای مقالات:
باتوجه به آنچه گفته شد در می یابیم که کد DOI یک کد دیجیتالی است که صرفا برای پیدا کردن راحت تر مقاله در سایت های آنلاین است . با داشتن این کد می توان به جای اینکه در رفرنس دهی به طور کامل نام نویسنده اثر ، نام اثر و تاریخ نشر را بنویسید فقط یک کد بنوسید . که البته در کارهای چاپی انتقال این کد و سرچ آن برای یافتن آن اثر سخت و دشوار است مگر اینکه مقاله را بصورت انلاین دانلود کنید و این کد که در بخش رفرنس های آن است را در سایت های سرچ مقالات انتقال دهید .البته داشتن این کد می تواند بازدید و مطالعه مقاله را بالا ببرد زیرا به جای اینکه نام مقاله و نویسنده را در اختیار دیگران قرار دهید فقط یک لینک را ارسال می کنید .
بنابراین درمیابیم که وجود کد DOI هیچ مزیت علمی و اعتباری برای مقاله و مجله ندارد و صرفا برای استفاده در دنیای دیجیتال و آنلاین می باشد . بنابراین مجلاتی که چاپ آنلاین و دیجیتالی دارند می توانند از این کد استفاده کنند .