مجلات علمی پژوهشی در صدر جدول رده بندی نشریات علمی کشور قرار گرفته اند. و از استانداردهای چاپ بالایی برخوردار می باشند تا جاییکه این مقالات با مقالات چاپ شده در مجلات معتبر خارجی برابری می کنند بدین معنی که تنها مقالات با کیفیت علمی بالا و محتوای قوی موفق به چاپ در این مجلات می شوند.
تعریفی از مجلات علمی پژوهشی
مجلاتی که به تایید وزارت علوم و وزارت بهداشت رسیده باشند مجلات داخلی نام دارند که شامل مجلات علمی پژوهشی و مجلات علمی ترویجی میباشند. همانطور که از نام هر کدام بر میآید مجلات علمی پژوهشی مقالات علمی پژوهشی (research paper) را منتشر میکنند و مجلات علمی ترویجی مقالات علمی ترویجی (review paper) را پذیرش و چاپ مینمایند. و اما تفاوت این دو در چیست؟
مقالات علمی پژوهشی که از آنها با عنوان مقالات اورجینال (original article) نیز یاد میشود براساس ایده و تفکری نو شکل میگیرد و یافتههای جدیدی را به علم موجود میافزایند این در حالی است که مقالات علمی ترویجی یا مقالات مروری به گردآوری و مرور یافتههای پیشین پژوهشگران میپردازد. از نظر اعتبار و برتری علمی حد و مرز مشخصی برای این دو نوع مقاله نمیتوان تعیین کرد ولی میتوان گفت مقالات علمی پژوهشی به رفع یک مشکل خاص اختصاص داده میشود که قبلاً درباره آن راه حلی ارائه نشده است و یا راه حلهای ارائه داده شده شک برانگیز هستند و در نتیجه در جوامع علمی حرف جدیدی برای گفتن دارند در حالی مقالات مروری تنها به جمعبندی یافتههای قبلی میپردازند.
اهمیت چاپ مقاله در مجلات علمی پژوهشی
مجلات علمی پژوهشی در صدر جدول ردهبندی نشریات علمی کشور قرار گرفتهاند. و از استانداردهای چاپ بالایی برخوردار میباشند تا جاییکه این مقالات با مقالات چاپ شده در مجلات معتبر خارجی برابری میکنند بدین معنی که تنها مقالات با کیفیت علمی بالا و محتوای قوی موفق به چاپ در این مجلات میشوند از اینرو این مقالات در تمامی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور مورد تایید قرار میگیرند و مشمول کلیه امتیازات تعلق یافته به پژوهشهای معتبر میباشند. نگارش و چاپ مقالات مرتبط با رشته تخصصی در ژورنالهای علمی پژوهشی داخلی برای یک مقاله دارای 7 تا 22 امتیاز در نظر گرفته شده است بنابراین در صورت چاپ مقاله در یکی از نشریات علمی پژوهشی میتوانید از امتیاز آن در مصاحبه دکتری، دفاع از پایاننامه و ارتقاء هیئت علمی بهرهمند گردید.
وزارت علوم همچنین لیستی از مجلات علمی ترویجی را نیز منتشر کرده است که آنها نیز دارای اعتبار هستند اما امتیاز تعلق گرفته به آنها در مصاحبه دکتری، ارتقاء هیئت علمی و دفاع از پایاننامه در مقایسه با مجلات علمی پژوهشی پایینتر است. دانشجویان، اساتید و پژوهشگران باید توجه نمایند که مجلاتی که با عنوان علمی تخصصی منتشر میشوند عموماً امتیازی ندارند و چاپ مقاله در آنها امتیازی در موارد ذکر شده ندارد. البته با توجه به اینکه برخی از این مجلات در پایگاههایی مانند گوگل اسکولار و ابسکو نمایه میشوند، چاپ مقاله در آنها برای افزایش تعداد استنادات و افزایش تعداد مقالات توصیه میگردد.
روند چاپ مقاله در مجلات علمی پژوهشی
همانند سایر مجلات معتبر دنیا پذیرش و چاپ مقاله در مجلات علمی پژوهشی نیز طبق چهارچوب و استانداردهای تعریف شدهای انجام میگیرد لذا برای اخذ پذیرش از مجلات علمی پژوهشی داخلی باید فرایندی را به شرح زیر طی کرد:
پس از نگارش چکیده مقاله به همراه متن کامل آن در صورت نیاز به ترجمه تخصصی، توسط مترجم متخصص ترجمه شود بطوریکه از هرگونه ایراد و اشتباه به دور باشد.