همانطور که میدانید رشته روانشناسی یکی از زیر شاخههای رشته علوم انسانی است و همه ساله پژوهشها و آزمایشهای جدیدی در حول محور این رشته انجام میشود. همچنین، روز به روز به تعداد مجلات معتبر در این حوزه افزوده میشود. در این مطلب به شما کمک خواهیم کرد تا مجلات به روز این رشته را بشناسید و از راههای چاپ مقاله در آنها مطلع شوید.
اگر قصد چاپ مقاله در مجلات معتبر داخلی یا خارجی را دارید، بایستی قبل از هرگونه اقدام با انواع این مجلات آشنایی دقیق و کاملی داشته باشید و سپس با تطابق نوع مقاله خود و همچنین هدف از چاپ مقاله، یکی از مجلات را انتخاب نمایید. در این بخش میخواهیم توضیحات کامل و جامعی در خصوص این مجلات ارائه دهیم.
در بین مجلات داخلی، مجلات علمی پژوهشی دارای امتیاز بیشتری هستند. این مجلات مقالات پژوهشی را که دارای نوآوری هستند و ساختار محتوایی بسیار قوی دارند، پذیرش میکنند؛ بنابراین جهت چاپ مقاله خود باید مهارت مقاله نویسی بالایی داشته باشید و همچنین موضوع تحقیقی که برای مقاله خود انتخاب میکنید، جدید و نو باشد تا بتواند نظر داوران مجله را جلب کند. برای اطمینان از پژوهشی بودن مجله، یا میتوانید به سایت خود مجله و یا وزارت علوم، مراجعه نمایید.
مجلات علمی ترویجی نوعی از مجلات داخلی هستند که امتیاز و اعتبار آنها نسبت به مجلات علمی پژوهشی، یک پله پایینتر است. این نوع مجلات بیشتر مقالات مروری را مورد ارزیابی قرار میدهند. مقاله مروری برعکس پژوهشی موضوع و یا تحقیق جدیدی برای ارائه ندارد. مجلات علمی ترویجی نیز طرفداران خود را دارند و هم اینکه در مصاحبه دکتری و یا برای رزومه پژوهشی امتیازآور هستند؛ اما دارای امتیاز کمتری میباشند.
مجلات علمی تخصصی، نوع سوم از مجلات داخلی است که درواقع امتیاز خاصی برای نویسنده به همراه ندارد. پذیرش مقاله در این نوع مجلات به مراتب بسیار آسانتر از دو مجله قبلی است؛ اما متاسفانه امتیاز خاصی را نصیب نویسنده نخواهد کرد و صرفاً سبب محبوبیت و کسب شهرت او خواهد شد. برای مثال شرکتها و سازمانهایی که در یک حوزه تخصصی فعالیت دارند و یا به تولید کالا و خدمات میپردازند، برای اطلاع رسانی عمومی، این نشریات را برمیگزینند.
مجلات علمی پژوهش خارجی و یا همان مجلات اینترنشنال، شامل یکسری از مجلات خارجی هستند که جدیدالنشر به حساب میآیند و هنوز موفق به کسب نمایههای معتبری همچون ISI، اسکوپوس و یا پابمد نشدهاند و یا قبلاً دارای این نمایهها بودهاند که پس از مدتی به دلایلی از نمایه خارج شدهاند. این نوع مجلات نیز متقاضیان خاص خود را دارد؛ اما توجه داشته باشید که زیاد نمیتوان برای کسب امتیاز به این مجلات استناد کرد.
هر پژوهشگری که تجربه چاپ مقاله را دارد، قطع به یقین نام مجلات ISI را شنیده است. میتوان گفت مجلات بین المللی isi یکی از معتبرترین و امتیازآورترین مجلات در سطح جهان هستند. صاحب امتیاز نشریات isi شرکت چند ملیتی تامسون رویترز است که معمولاً این مجلات را به دو دسته JCR و ISI listed تقسیم بندی میکنند. مجلات JCR دارای ایمپکت فکتور و مجلات ISI listed بدون ایمپکت هستند. بدیهی است مجلات دسته اول دارای اعتبار بیشتری نسبت به مجلات دسته دوم هستند.
مجلات Scopus نیز همانند مجلات ISI دارای اعتبار زیادی هستند. این مجلات که متعلق به یک انتشارات هلندی به نام الزویر است در چهار سطح رتبه بندی میشود. درجه مجلات اسکوپوس از Q1 تا Q4 شروع میشود که به ترتیب Q1 دارای اعتبار بیشتر و Q4 نیز دارای اعتبار کمتری میباشد. مجلات اسکوپوس در تمامی زمینههای علمی از جمله روانشناسی، مجلات زیادی با درجههای مختلف دارد که مرتباً نیز به روز رسانی میشوند.
مجلات پابمد که به مجلات پزشکی معروف هستند و بیشتر دانشجویان پزشکی و همچنین پزشکان مطرح دنیا با آن آشنایی کامل دارند، مجلات خوبی در حوزه روانشناسی نیز دارند اما بیشتر مقالاتی که تخصص پزشکی، مهندسی پزشکی، زیست شناسی، علوم آزمایشگاهی، پرستاری و... دارند، مجلات پابمد میتواند گزینه مناسبی برای آنها باشد. همچنین پاب مد PubMed مهمترین ابزار برای جستجوی مقالات منتشر شده در این حوزه تخصصی نیز میباشد.
مجلاتIslamic World Science Citation Center در چهارمین رتبه از مجلات بین المللی قرار دارند. ISC مجلاتی هستند که در کشورهای جهان اسلام همانند کشورهای جنوب شرقی آسیا، عربی، کشورهای اسلامی غیر عرب و سایر کشورهای اسلامی واقع در خاورمیانه و... فعالیتهای پژوهشی دارند. در ایران نیز اکثر مجلات علمی پژوهشی داخلی موفق به کسب نمایه ISC شدهاند که اگر مقاله شما در آنها پذیرش شود، دارای نمایه ISC خواهد بود.
از آنجایی که رشته روانشناسی یک رشته پرطرفدار در بین دانشجویان و پژوهشگران به حساب میآید و همچنین به دلیل اینکه این علم مستقیماً با انسان سر و کار دارد و موضوع اصلی آن بررسی رفتارهای اوست، به طور مداوم به پژوهشها و تحقیقات آن افزوده میشود و روز به روز مقالات و کتابهای علمی زیادی در این حیطه تخصصی، نگارش میشوند. از جمله مزایایی که چاپ مقالات روانشناسی برای پژوهشگر به ارمغان میآورد میتواند موارد زیر باشد:
قبولی در مصاحبه دکتری و ورود به دانشگاههای معتبر روانشناسی
امکان عضویت در بنیاد ملی نخبگان
عرضه پژوهش و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی روانشناسی به افراد زیادی در تمامی نقاط جهان
شناخته شدن به عنوان متخصص و صاحب نظر در موضوعات روانشناسی
کمک به اخذ مجوز جهت راه اندازی کلینیک مشاوره و روانشناسی
ارتقای رتبه علمی اساتید در دانشگاه
حال که با انواع مجلات آشنا شدید، نوبت آن است تا با مراحل چاپ مقاله ارزشمند خود نیز آشنا شوید و بدانید که قرار است در این پروسه، چه اقداماتی انجام دهید و چگونه مقاله خود را به مرحله چاپ برسانید. در این بخش به طور مفصل با این مراحل آشنا خواهید شد. لازم به ذکر است شما باید با توجه به ویژگیهای مقاله خود مراحل را برگزینید و ممکن است انجام تمامی این مراحل الزامی نباشد.
همانطور که مشخص است قدم اول، تهیه و تدوین مقاله میباشد. شما برای این کار دو راه پیش روی خود دارید؛ یا باید یک پروژه و یا تحقیق جدیدی انجام دهید و بر اساس آن یک مقاله ساختارمند پژوهشی بنویسید. این کار را معمولاً کسانی انجام میدهند که محدودیت زمانی نداشته باشند و علاقه مند به کارهای تحقیقاتی و پژوهشی باشند و پس از اتمام مقاله نویسی خود، اقدام به چاپ آن در مجلات معتبر میکنند. راه دوم که ترجیح بسیاری از پژوهشگران نیز هست، استخراج مقاله از پایان نامه میباشد. این کار هم باعث صرفه جویی در زمان و هزینه خواهد بود و هم اینکه ممکن است در برخی از پایاننامهها قابلیت استخراج چند مقاله بهطور همزمان نیز وجود داشته باشد و این کاملا به نفع پژوهشگر خواهد بود. در هر صورت چه راه اول را انتخاب کنید و چه راه دوم، مقاله شما بایستی ساختاری صحیح و اصولی داشته باشد.
هر قدر در انجام این مرحله، دقت بیشتری داشته باشید و وقت کافی بگذارید، همانقدر هم به نفع شما خواهد بود؛ زیرا بسیاری از مقالات به دلیل انتخاب نادرست مجله، صرفاً باعث اتلاف وقت و هزینه پژوهشگر میشود. اگر مجله انتخابی شما نسبت به کیفیت مقاله تان در سطح و اعتبار بسیار بالاتری قرار داشته باشد، موجب عدم پذیرش مقاله میشود و اگر مجله انتخابی شما در سطحی پایینتر از مقاله شما باشد و حتی پذیرش و چاپ نیز شود، منجر به بی ارزش شدن مقالهتان خواهد شد. در انتخاب مجله بایستی فاکتورهای مهمی زیر را در نظر بگیرید:
همانطور که میدانید یکی از خط قرمزهای داوران مجله، وجود تشابه زیاد در مقاله یا به اصلاح پلاجیاریسم مقاله است و آنها قبل از بررسی و ارزیابی مقاله، با استفاده از نرمافزارهای معتبر، درصد تشابه آن را میسنجند؛ اما شما خودتان هم میتوانید قبل از ارسال مقاله این کار را انجام دهید و از درصد تشابه آن اطمینان حاصل نمایید. اگر این درصد بیشتر از حد مجاز تعیین شده در مجله بود، بایستی پارافریز تخصصی مقاله انجام دهید و سعی کنید این درصد را به حداقل برسانید. تکنیک پارافریز یکی از روشهای اصولی کاهش سرقت ادبی است که در آن با بازنویسی جملات و جابجایی آنها کاری انجام میشود که علاوه بر اینکه محتوا آسیب نبیند، درصد تشابه تا حد زیادی نیز کاهش یابد.
ویرایش تخصصی مقاله باعث میشود که متن مقاله شما کاملاً بدون ایراد نگارشی و نکات دستوری به مجله ارسال گردد. موضوع ویراستاری تخصصی مقاله، علی الخصوص در مقالات فارسی بسیار نکته مهمی به حساب میآید. همچنین در مقالات انگلیسی نیز، متن شما بایستی از لحاظ گرامری، ترجمه و سایر موارد کاملاً بدون ایراد باشد. اگر بخواهیم ویراستاری متن را دسته بندی کنیم، باید بگوییم به طور کلی ویرایش تخصصی به سه دسته تقسیم میشود:
ویرایش صوری-زبانی که به نکات دستوری مرتبط با فعلها، اسمها، صفتها، قیدها و هر سرفصل دیگری از دستور زبان مربوط میشود.
ویرایش ساختاری نیز عموماً برای یک دست کردن و حفظ انسجام و یکپارچگی متون انجام میشود، به این ترتیب که به شکل و ظاهر نوشتهها و هر آنچه که انسجام ظاهری نوشتهها و مقالات را بهبود میبخشد دقت میکند.
امر ترجمه تخصصی برای مجلات معتبر، به ویژه ژورنالهای خارجی، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ بنابراین اگر زبان اصلی مقاله شما فارسی است و قصد ترجمه آن را دارید، سعی کنید ترجمه حتماً به صورت تخصصی انجام شود؛ یعنی درواقع مترجمی این کار را برای شما انجام دهد که خود در حوزه تخصصی مقاله شما تسلط و آشنایی کامل داشته باشد؛ زیرا یک مقاله علمی برای مثال در رشته روانشناسی، دارای اصطلاحات و عبارات تخصصی بسیار زیادی است که در صورتی که به صورت صحیح ترجمه نشوند، از بار علمی مقاله کاسته میشود؛ بنابراین در ترجمه مقاله خود فقط به برگردان آن توجه نکنید و مطمئن شوید که به صورت تخصصی ترجمه خواهد شد.
فرمت بندی مقاله نیز یکی از مراحل لاینفک چاپ مقاله است. در این روش با مطالعه راهنمای نویسندگان در سایت مجله، از نحوه تدوین و نگارش مقاله مطلع شوید و بایستی قالب مقاله خود را بر طبق موارد گفته شده آماده کنید. در فرمت بندی مقاله بر طبق فرمت مجله، مواردی همچون اندازه و نوع فونت، ساختار اجزای مختلف مقاله، فاصله حاشیههای متن، سبک رفرنس نویسی، تعداد کلمات و صفحات مقاله و مواردی از این قبیل بایستی مورد توجه قرار دهید. دقت داشته باشید اگر فرمت مجله را رعایت نکنید، سردبیر مجله در مرحله اولیه ارزیابی، مقاله شما را برگشت خواهد زد تا بر طبق فرمت مجله اصلاح نمایید.
مرحله آخر از این پروسه، مربوط است به ارسال مقاله به مجله یا همان سابمیت مقاله. سابمیت مقاله قوانین خاص خود را دارد که با توجه به نوع مجله این قوانین ممکن است متفاوت باشد. در برخی از مجلات سابمیت از طریق سایت مجله و بصورت آنلاین انجام میشود و در برخی مجلات دیگر سابمیت از طریق ایمیل سردبیر انجام میشود. در هر صورت قبل از اینکه بخواهید وارد مرحله سابمیت شوید، به دقت قوانین و تبصرههای آن را مطالعه کنید. برای مثال ممکن است در برخی سابمیت های پنلی، از نویسنده کد ارکید درخواست شود و در برخی دیگر نیازی به دریافت آن نباشد. در هر صورت پس از انجام سابمیت، یک کد مقاله برای شما در نظر گرفته خواهد شد که بایستی این کد را نزد خود نگهدارید؛ زیرا ممکن است برای پیگیریهای پس از سابمیت نیاز باشد.
معمولاً زمانی که شما مقاله خود را به مجله سابمیت میکنید، اولین مرحلهای که پیش روی مقاله شماست، ارزیابی آن توسط سردبیر مجله میباشد. سردبیر مجله، مقاله شما را از لحاظ مواردی چون همخوانی موضوع مقاله با اسکوپ مجله، نگارش صحیح چکیده، نگارش صحیح کاورلتر، رعایت فرمت بندی مقاله بر طبق فرمت مجله و... به دقت برسی میکند؛ معمولاً مدت زمان بررسی این مرحله توسط سردبیر، زیاد طول نمیکشد. نتیجه بررسی سردبیر، ممکن است سه حالت داشته باشد: پذیرش مقاله و ارسال آن به داوران اصلی جهت ارزیابی، ریجکت مقاله، برگشت مقاله به نویسنده جهت انجام اصلاحات و سابمیت مجدد آن. در حالت اول، مقاله شما توسط داوران اصلی، بار دیگر به صورت تخصصی ارزیابی میشود. این مرحله ممکن است طی چند ماه تا یکسال نیز به طول بیانجامد؛ بنابراین در این مرحله بایستی صبور باشید و منتظر نتیجه داوری بمانید. نتیجه داوری، اکسپت، ریجکت و یا درخواست اصلاحات خواهد بود.
در بخشهای قبلی، با مراحل چاپ مقاله آشنا شدید و دانستید که در این راه بایستی چهکارهایی انجام دهید تا مقاله شما قابل ارسال به مجلات معتبر داخلی یا خارجی شود و تحت داوری قرار گیرد؛ اما برخی از موارد مهم و جزئی دیگری نیز وجود دارد که در صورت رعایت آنها، شانس خود را جهت پذیرش مقاله خود به طرز چشمگیری افزایش خواهید داد و برای چاپ مقاله شما بسیار کمک کننده خواهد بود. در این بخش میخواهیم به برخی از این موارد مهم اشاره کنیم:
سعی کنید در قسمت رفرنسهای مقاله خود، به چند نمونه رفرنس از مقالاتی که قبلا در مجله انتخابی خود چاپ شده است نیز اشارهای داشته باشید.
در انتخاب مجله، بسیار دقت کنید؛ چرا که انتخاب اصولی آن برای شما بسیار کمک کننده خواهد بود. برای مثال رشته روانشناسی گرایش های مختلفی دارد، سعی کنید مجله ای را انتخاب نمایید که اسکوپ آن دقیقا بر تخصص مقاله شما منطبق باشد.
علاوه بر مطالعه راهنمای نویسندگان در سایت مجله، چند نمونه مقالات چاپ شده در شمارههای پیشین را نیز بررسی نمایید تا بتوانید دقیق تر الگو بگیرید.
رعایت فرمت بندی مقاله امر بسیار مهمی است. حتی اگر موردی از نظر شما صحیح است ولی از نظر مجله بایستی اصلاح گردد، حتما اینکار را انجام دهید. برای مثال اگر مجله محدودیت تعداد کلمات دارد؛ اما مقاله شما قابلیت کاهش کمیت ندارد، به همان شکل ارسال نکنید و مجله خود را تغییر دهید.
اگر تصور میکنید متن مقاله شما از لحاظ میزان تشابه، نیازی به پارافریز ندارد، برای کسب اطمینان از این موضوع حتما قبل از ارسال به مجله، با برنامههای مشابهت یاب، گزارش بگیرید.
موضوع ویراستاری برای داوران مجله بسیار مهم است این موضوع اللخصوص در مقالات فارسی بسیار صدق میکند. در مقالات انگلیسی نیز سعی کنید ترجمه تخصصی و نیتیو ارائه دهید.
در برخی از مجلات، اللخصوص مجلات داخلی، اگر در بین اسامی نویسندگان، شخصی نوشته شود که دارای رتبه علمی بالایی همانند هیئت علمی، استاد، استادیار و... باشد؛ ممکن است دیدگاه مثبت تری به آن مقاله به وجود آید.
در رشته روانشناسی، که پیچیدگیهای نظری و روششناختی خاص خود را دارد، ارسال و پذیرش مقاله در مجلات علمی، نیازمند دقت بالا، دانش تخصصی، و آشنایی کامل با فرایندهای داوری و استانداردهای مجلات مختلف است.
مؤسسه اشراق با تکیه بر تیمی متخصص و آشنا به ساختار و الزامات نگارش علمی در حوزه روانشناسی، خدمات جامعی را در زمینه سابمیت مقالات ارائه میدهد. این خدمات از مرحله انتخاب مجله مناسب با توجه به موضوع مقاله، اعتبار علمی مجله، نمایههای معتبر (مانند ISC، Scopus، PubMed و Web of Science)، تا آمادهسازی مقاله طبق فرمت و راهنمای نویسندگان مجله، مکاتبه با سردبیران، پیگیری فرایند داوری، پاسخ به کامنت داوران، و در نهایت چاپ مقاله را دربر میگیرد.
نکته قابل توجه این است که مؤسسه اشراق در تمام این مراحل، ارتباط مستمر با نویسنده حفظ میکند، تصمیمگیریها را با مشورت مستقیم انجام میدهد و تمام تلاش خود را بهکار میگیرد تا فرآیند سابمیت با حداکثر دقت و حداقل خطا انجام شود. پشتیبانی مداوم، احترام به زمانبندی پژوهشگران، و ارائه خدمات باکیفیت، از ویژگیهایی است که اشراق را به یکی از گزینههای قابل اعتماد در این حوزه تبدیل کرده است.
اگر بهدنبال راهی مطمئن، سریع و حرفهای برای ارسال و چاپ مقاله روانشناسی خود در مجلات معتبر داخلی یا خارجی هستید، بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
راههای ارتباطی با موسسه انتشاراتی اشراق
کارشناسان و مشاوران موسسه انتشاراتی اشراق به صورت تماموقت حتی در روزهای تعطیل آماده ارائه خدمات حرفهای و باکیفیت به مشتریان و کاربران خود هستند. برای دریافت مشاوره میتوانید از طریق سایت به صورت آنلاین با مشاورین موسسه گفتوگو کنید و یا از طریق تماس تلفنی با شمارههای زیر در ارتباط باشید:
eshragh_company
isi.eshragh@gmail.com
09149724933
041-33373424
پذیرش مقاله کاملا وابسته به کیفیت مجله میباشد. برخی از ژورنالها مقاله را به صورت تضمینی پذیرش میکنند اما برخی دیگر پذیرش تضمینی ندارند و همه چیز وابسته به نظر داوران میباشد.
اما اگر نتیجه داوری سریعتر مشخص شود مقاله در سریعترین زمان ممکن پذیرفته خواهد شد پس نتیجه کاملا وابسته به زمان داوری در مجله انتخابی است.
مدت زمان لازم برای چاپ مقاله با توجه به مجلات مختلف می تواند متفاوت باشد و بستگی به خود مجله دارد.
برای انتخاب یک مجله معتبر، باید به نمایههای علمی مانند ISI، Scopus، PubMed و ISC توجه کنید. همچنین، بررسی ضریب تأثیر (Impact Factor)، رتبهبندی مجله و مدتزمان داوری آن میتواند در تصمیمگیری کمک کند.
بله، مجلات علمی پژوهشی داخلی که دارای مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت هستند، در بسیاری از موارد برای رزومههای دانشگاهی و ارتقای شغلی معتبر محسوب میشوند.