چکیده گرافیکی، یکی از انواع چکیدههاست که در اکثر مجلات علمی از نویسنده خواسته میشود تا همراه با مقاله ارسال شود. اگر میخواهید هر آنچه را که نیاز است در مورد چکیده گرافیکی بدانید، مطالعه این بخش از اشراق را از دست ندهید و تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
پژوهشگرانی که با چاپ مقاله در مجلات آشنایی دارند، حتماً میدانند که در برخی از مجلات، قوانینی را برای نویسنده اعمال میکنند تا در هنگام نگارش مقاله، آن موارد را نیز لحاظ کند. نوشتن انواع مختلف چکیده نیز بنا بر سلیقه مجلات، ممکن است متفاوت باشد. به طور کلی علاوه بر چکیده اصلی مقاله که نوشتن آن الزامی میباشد و جز اجزای ضروری مقاله به حساب میآید، چند نوع چکیدههای مختلف دیگری نیز وجود دارد که جز اجزای اصلی یک مقاله به حساب نمیآیند؛ اما برخی از مجلات نوشتن آنها را ضروری میداند. در ادامه به معرفی انواع چکیده میپردازیم:
چکیده اصلی مقاله که یکی از اجزای لاینفک مقاله به حساب میآید و حتماً باید نگارش شود، به نوعی خلاصه متن مقاله را نشان میدهد؛ یعنی چکیده یک مقاله باید دارای بخشهای مقدمه، روش شناسی، یافتهها و نتایج تحقیق میباشد. درواقع شما باید در قسمت چکیده، به اختصار توضیح دهید که در مقالهتان چه مواردی را بررسی کردهاید تا اگر کسی به متن اصلی مقالهتان نیز دسترسی نداشته باشد، با مطالعه چکیده بتواند تا حدودی درکی از مطلب شما داشته باشد. چکیده اصلی مقاله میتواند به دو صورت ساختارمند؛ یعنی دارای اجزای مشخص شده باشد و یا انسجام یافته بوده و تمامی قسمتهای آن به صورت یک پاراگراف کلی نوشته شود.
یکی از انواع دیگر چکیده که در اکثر مقالات علمی وجود دارد، چکیده مبسوط یا چکیده تفصیلی میباشد. این نوع چکیده تقریباً ساختاری شبیه به چکیده اصلی مقاله دارد، با این تفاوت که به صورت جزئیتر و مفصلتر به اجزای مربوط مانند، مقدمه، روششناسی، یافتهها و نتایج پرداخته میشود. حجم چکیده مبسوط معمولاً بیشتر است و در 2 الی 3 صفحه آماده میشود. همچنین در چکیده مبسوط به چند مورد از جداول، نمودارها، اشکال و همچنین رفرنسهای مربوطه نیز اشاره میگردد.
چکیده ویدیوئی، نوع دیگری از چکیده میباشد. همانطور که از اسمش پیداست، به صورت متنی نیست و به حالت ویدیوئی در قالب انیمیشن و یا شبیه سازی ارائه میگردد. معمولاً کاربرد این نوع چکیده محدود میباشد و ممکن است در برخی از مجلات محدود از نویسنده درخواست ارائه چکیده ویدیوئی شود. مقدمه، روش شناسی، یافتهها و... به صورت فیلم و در مدت زمان 3 الی 4 دقیقه به نمایش گذاشته میشود.
آخرین نوع چکیده که مربوط به موضوع مورد بحث ما در این مطلب نیز میباشد، چکیده گرافیکی است. چکیده گرافیکی نیز تقریباً همانند چکیده ویدیوئی میباشد؛ یعنی نوعی از چکیده است که به صورت متنی نیست و برای نشان دادن اجزای چکیده، از تصویر و اشکال مختلف کمک گرفته میشود. برای ترسیم این نوع چکیده، باید با برخی از نرمافزارهای گرافیکی آشنایی داشته باشید تا بتوانید یک چکیده گرافیکی باکیفیت طراحی کنید. هدف از ترسیم این نوع چکیده این است که مخاطب در یک نگاه کلی و بدون مطالعه هیچ متنی، پژوهش انجام گرفته شما را درک کند. در ادامه این مطلب به طور مفصل به نحوه ترسیم این چکیده پرداخته شده است.
پاسخ این سوال کاملاً بستگی به نوع مجلهای دارد که پژوهشگر جهت سابمیت مقاله خود، انتخاب میکند. زمانی که شما به بررسی یک مجله میپردازید، معمولاً به قسمت راهنمای نویسندگان و یا authors guidelines مراجعه میکنید و نوع فرمت بندی مقاله طبق فرمت ژورنال و یا مواردی که قرار است همراه با مقاله ارسال شود را مطالعه میکنید. اگر در این بخش ارسال چکیده گرافیکی (تصویری) را الزامی کرده باشند، شما موظف هستید تا برای مقاله خود چکیده گرافیکی نیز ترسیم کنید. معمولاً چند مورد نمونه در سایت مجله بارگذاری میشود تا بر طبق آن، چکیده رسم شود. اگر در قسمت راهنمای نگارش مقاله، حرفی از چکیده گرافیکی نباشد، به معنی آن است که ترسیم آن نیز الزامی نمیباشد و نیاز نیست در فایل مقاله قرار داده شود.
در ترسیم چکیده گرافیکی با استفاده از نرمافزارهای مربوطه که در ادامه معرفی خواهند شد، بایستی برخی از اصول و قواعد رعایت شوند. چکیده گرافیکی ترسیم شده، نباید آنچنان پیچیده و دارای اشکال زیادی باشد که مخاطب را سردرگم کند و نباید بسیار ساده و پیش پا افتاده باشد که ارزش مقاله کار شده را زیر سوال ببرد. در این بخش میخواهیم به نکاتی اشاره کنیم که در ترسیم چکیده گرافیکی میتواند به شما کمک کننده باشد.
در ترسیم یک چکیده گرافیکی، شما هر چقدر هم که مهارت زیادی به خرج دهید و آن را با کیفیت رسم کنید؛ اما اگر فرمت گفته شده در مجله را رعایت نکنید، باز هم مورد تایید مجله مربوطه قرار نخواهد گرفت. پس بنابراین قبل از هر کاری باید ببینید مجله از شما میخواهد چه اجزایی را در چکیده خود، به تصویر بکشید. یا مثلاً در چکیده مجاز به استفاده از متن برای ارائه توضیحات مختصری نیز هستید یا خیر، اگر مجاز به استفاده هستید، متون به کار گرفتهشده، به فارسی باید باشد یا انگلیسی و... تمامی این موارد را به دقت مورد بررسی قرار دهید و بر طبق الگوی تعیین شده پیش بروید.
در گام دوم؛ وقتی که فرمت کلی چکیده را فهمیدید، باید به سراغ متن کلی مقالهتان بروید. در این مرحله شما باید ابتدا قسمتها و مفاهیمی که از نظر خودتان نقش پررنگتری دارند و مخاطب با دیدن آنها بهتر میتواند مقصود مقاله شما را درک کند را گلچین کرده و بر روی کاغذ به صورت خلاصه وار و یا تیترگونه بنویسید. در این مرحله فعلاً وارد کار ترسیم نشدهاید؛ بلکه فقط نکات مهم را گردآوری و خلاصه نویسی میکنید.
در گام سوم؛ نوبت آن است که از خلاقیت خود استفاده کنید و بر طبق مطالبی که جمع آوری کردهاید، روی کاغذ اشکال و تصاویری را رسم کنید تا مفهوم آن مطالب را بدون اینکه نیاز باشد مخاطب به متن اصلی رجوع کند، برساند. در این مرحله همیشه باید از زاویه دید مخاطب نگاه کنید. انسجام بخشی به عناصر مورد دیگری است که بایستی رعایت کنید به این معنا که از ترسیم تصاویر پراکنده بپرهیزید و سعی کنید اشکالی را که استفاده میکنید، به صورت زنجیره وار و انسجام یافته باشند. لازم است چکیده یک شروع و پایان مشخص داشته باشد و ترجیحاً عناصر و نوشتههای آن در جهت و ترتیب بالا به پایین یا چپ به راست گذاشته شوند.
در این مرحله باید تصاویری را که ترسیم کردهاید به نرم افزاری منتقل کنید که تسلط و تبحر کافی در آن دارید. دقت داشته باشید تا اندازهگیریها، رنگ، چگونگی استفاده از خطوط و... را باید طبق فرمت گفته شده در مجله انجام دهید. همچنین از نوع فایل خروجی که بهصورت jpg، png و... باشد آگاهی داشته باشید. سعی کنید از فونتهای Times، Arial، Courier، یا Symbol استفاده کنید. اندازه فونت را به اندازه کافی بزرگ انتخاب نمایید؛ زیرا در فهرست مطالب، اندازه تصویر شما به ارتفاع 200 پیکسل کاهش خواهد یافت. دقت کنید که بیش از حد از رنگهای مختلف استفاده نکنید و از دو رنگ اصلی در طی کل چکیده گرافیکی استفاده کنید (بقیه رنگها هم بهتر است سایههای این دو رنگ اصلی باشند) همچنین فرمت رنگهایی که در ترسیم چکیده گرافیکی استفاده میکنید باید RGB باشد.
چکیده گرافیکی، سه سبک مهم و اصلی دارد که قبل از ترسیم آن بایستی یکی از سبکهای مربوطه را انتخاب کنید و تمامی اجزای آن را بر طبق سبک انتخابی جلو ببرید. اگرچه ممکن است در مجله موردنظر، سبک طراحی را یاد نکرده باشند و به عهده نویسنده بگذارند؛ اما باز هم شما باید یک سبک را به سلیقه و مناسب با مقالات خود انتخاب کرده و بر طبق آن چکیده را ترسیم نمایید. از انواع سبکهای چکیده گرافیکی میتوان به سه نوع زیر اشاره کرد:
در این نوع سبک، چکیده گرافیکی به کمک نمودارها، آیکونها و چارتهای متنوعی ترسیم میشود. از این نوع چکیده گرافیکی، بیشتر برای نشان دادن انواع جامعه آماری، نمونه و... استفاده میشود.
سبک دیاگرام نوعی توالی و ارتباط زنجیره واری بین متغیرها و مراحل مربوط را نشان میدهد. درواقع برای نشان دادن رابطه علت و معلولی بیشتر از این نوع سبک جهت ترسیم چکیده گرافیکی بهره گرفته میشود.
در این نوع سبک نیز، از تصاویری استفاده میشود که به عبارتی حالتی داستان گونه دارند و به صورت مصور نمایش داده میشوند. درواقع اجزای مقاله توسط متون و تصاویر روایت میشوند. این سبک بیشتر برای رشتههای علوم انسانی مناسب است.
با توجه به اینکه چکیده گرافیکی شما تا چه حد پیچیدگی دارد، متناسب با آن میتوانید یک نرم افزار مناسب را انتخاب کنید و دست به کار شوید. با برخی از نرمافزارهایی که در ذیل اشاره خواهیم کرد، ممکن است از قبل آشنایی داشته باشید و برخی دیگر برایتان جدید باشد. درهرحال برای ارائه یک خروجی با کیفیت یا ملزم به یادگیری آنها هستید و یا اینکه اگر خودتان وقت کافی برای این کار ندارید، میتوانید آن را به دست متخصصان حرفهای و باتجربه بسپارید.
سادهترین نرم افزاری که با آن میتوان چکیده گرافیکی ترسیم کرد، نرم افزار paint میباشد که به طور خودکار در تمامی ویندوزها وجود دارد و قابل استفاده میباشد. اگر به نرمافزارهای پیچیده گرافیکی تسلط ندارید، این گزینه برای شما بهترین خواهد بود. فقط باید دقت داشته باشید که چکیده گرافیکی که انتخاب میکنید ساده باشد؛ زیرا این نرم افزار امکانات پیشرفتهای ندارد و صرفاً برای پروژههایی قابل استفاده است که پیچیدگی خاصی نداشته باشند.
رایگان و ساده بودن، پشتیبانی از فرمتهای مختلف
نداشتن ابزارها و امکانات پیشرفته جهت ترسیم مدلهای پیچیده
نرم افزار پاورپوینت نیز دومین نرم افزار شناخته شده هست. اکثر کسانی که در دوران تحصیل و یا اشتغال خود، تجربه ارائه کنفرانس دارند، با این نرم افزار به خوبی آشنا هستند. مزیتی که پاورپوینت نسبت به پینت دارد این است که دارای اسمارت آرت های زیاد و اشکال ترسیمی با تنوع مختلف است. همچنین اشکال به صورت وکتور استفاده میشوند یعنی با تغییر سایز اشکال، مقیاس آنها به هم نمیریزد. شما به کمک خطوط راهنما و خط کش میتوانید به راحتی اشکال چکیده گرافیکی خود را ترسیم کنید؛ ولی دقت کنید که در این نرم افزار هم مانند پینت سعی کنید چکیده گرافیکی سادهتری انتخاب کنید.
سهولت استفاده، پشتیبانی از وکتور، دارای اشکال ترسیمی متنوع
پولی بودن، محدودیت و کمبود در امکانات و ابزارهای طراحی
نرم افزار کم دراو، یک نرم افزار اختصاصی است برای کسانی که در رشته شیمی و یا زیست شناسی تحصیل کردهاند. این نرم افزار پیشرفته در طراحی حلقهها، پیوندها، زنجیرهها، اتمها و گروههای عاملی که میتوان هم به شکل ساختاری و هم به شکل سه بعدی نمایش داد بسیار مناسب است. پس اگر موضوع تخصصی مقاله ارزشمندتان، یکی از رشتههای شیمی، زیست شناسی و یا فیزیک میباشد، انتخاب این گزینه برایتان مناسبتر خواهد بود.
پیشرفته و به روز بودن، مناسب رشته های شیمی و زیست
پولی بودن، محدود بودن به ساختارهای شیمی و زیست
این دو نرم افزار در بین طراحان گرافیک جز نرمافزارهای پرچم دار هستند که دارای بهروزترین و پیشرفتهترین امکانات در طراحی میباشد. اگر میخواهید چکیده گرافیکی پیچیده و حرفهای ارائه دهید، این دو گزینه میتواند بهترین انتخاب برای شما باشد. بدیهی است که یادگیری این دو نرم افزار حرفهای، زمان بر بوده و کار کردن با آنها نیازمند تجربه و استفاده مکرر میباشد.
حرفهای و پیشرفته بودن، مناسب برای طرحهای پیچیده
پولی بودن، نیازمند وقت و انرژی زیاد برای کسب مهارت و یادگیری
در این بخش چند نمونه از چکیدههای گرافیکی آماده که قبلاً طراحی شده است، جهت گرفتن ایده و درک بهتر مطالبی که تا به اینجا ارائه شد، برای شما گردآوری شده است. دقت داشته باشید؛ شما زمانی میتوانید یک چکیده گرافیکی باکیفیتی ارائه دهید که کپی برداری از سایر طرحها نباشد و یک ایده کاملاً ناب و جدید ارائه دهید؛ بنابراین استفاده از طرحهای زیر را صرفاً جهت ایده یابی در نظر بگیرید.
تا به اینجای مطلب با چگونگی ترسیم چکیده گرافیکی آشنا شدید و اگر با نرمافزارهای مربوط به رسم چکیده، آشنایی داشته باشید؛ میتوانید دست به کار شده و چکیده تصویری خود را رسم کنید؛ اما اگر فرصت و یا آشنایی کافی برای این کار ندارید می تواید انجام آن را به دست یک متخصص حرفهای که مسلط به حوزه تخصصی شما باشد، بسپارید؛ اما قبل از اقدام برای این کار، حتماً در مورد موسسه انتخابی تحقیق بسیاری کنید و پارامترهای مختلفی را در نظر بگیرید. مواردی که برای انتخاب یک موسسه جهت انجام کار باید مدنظر بگیرید، در ذیل آورده شده است:
اگر فرصت کافی برای آموزش طراحی چکیده گرافیکی ندارید، باید آن را به کسی بسپارید که علاوه بر داشتن تخصص در رشته موردنظر، با طراحی گرافیک نیز آشنایی داشته باشد تا بتواند یک چکیده گرافیکی باکیفیت ارائه دهد. موسسه انتشاراتی اشراق در کنار شماست تا به شما کمک کند بهترین چکیده گرافیکی را برای مقالهتان رسم کنید. با توجه به نیاز مشتریان عزیز اعم از دانشجویان و اساتید و دانشگاهیان برای ترسیم چکیده گرافیکی مقاله، موسسه انتشاراتی اشراق با گزینش دقیق و چند مرحلهای تیم فنی خود، در صدد ارائه خدمات با حفظ نهایت تعهد در امانتداری و کیفیت است تا دغدغهی مراجعین را برطرف سازد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درمورد خدمات ترسیم چکیده گرافیکی، می توانید با کارشناسان موسسه انتشاراتی اشراق در ارتباط باشید.
موسسه انتشاراتی اشراق در راستای انجام رسالت پاسخگویی به مخاطبان خود و رعایت الزامات استاندارد ISO 10004 ، مجهز به سیستم پاسخگویی 24 ساعته در 7 روز هفته شده است. برای ارتباط با قسمت پشتیبانی و دریافت مشاوره از کارشناسان، کافی است یکی از راههای زیر را انتخاب کنید:
eshragh_company
isiisc2011@gmail.com
09149724933
041-33373424
هزینه ترسیم چکیده گرافیکی در موسسه انتشاراتی اشراق، با توجه به زمان بندی و کیفیت پروژه مشخص میشود.
شما می توانید نام مجله و فایل ارزشمند مقاله خود را ارسال فرمایید تا بر حسب این دو برای شما در بهترین کیفیت، چکیده گرافیکی ترسیم شود.
اگر داوران مجله، هرگونه اصلاحات و یا تغییری در چکیده گرافیکی درخواست کنند، موسسه انتشاراتی اشراق تمامی موارد را انجام خواهد داد.
بله- خدمات فرمت بندی به همراه سابمیت مقاله و یا صرفا فرمت بندی نیز در موسسه انتشاراتی اشراق، قابل انجام میباشد.
بله در موسسه انتشاراتی اشراق انواع حالت های زمان بندی مانند زمان بندی عادی، فشرده و فشرده پلاس وجود دارد که با توجه به نیاز خود میتوانید یکی از حالات را برگزینید