یکی از مسائل مهم برای انجام پژوهش و پایان نامه ها در دوره های تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری دسترسی به منابع علمی متعدد و دریافت مقالات و یا پایتن نامه های علمی بین المللی می باشد. مشکلی که سر راه این پژوهشگران قرار می گیرد لزوم پرداخت وجه در ازای دسترسی به منابع و یا تحریم های اخیر اعمال شده در حوزه های علمی متفاوت می باشد.
یکی از مسائل مهم برای انجام پژوهش و پایان نامه ها در دورههای تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری دسترسی به منابع علمی متعدد و دریافت مقالات و یا پایاننامههای علمی بینالمللی میباشد. مشکلی که سر راه پژوهشگران قرار میگیرد به دلیل نیاز به پرداخت وجه در ازای دسترسی به منابع و یا تحریمهای اخیر اعمال شده در حوزههای علمی متفاوت دو چندان میباشد. تا جائیکه که به دلیل حاکم بودن شرایط مذکور دانشگاهها نیز معمولا قادر به خرید و دسترسی به کل آرشیو مقالههای مورد نیاز دانشجویان نمیباشند. علیرغم وجود سایتهای مختلف داخلی و خارجی که با دریافت وجهی اندک، نقش رابط را به منظور دسترسی به مقالات ISI و علمی پژوهشی انگلیسی ایفا میکنند، چندین روش نیز برای دسترسی و دانلود رایگان و مستقیم به مقالات انگلیسی وجود دارد.
۱ – رجوع به Google Scholar
سرویس گوگل اسکالر ابزاری فوقالعاده برای جستجوی کتابها، مقالات علمی و دانشگاهی میباشد که اکثر دانشجویان با آن آشنا هستند، برای جستجو پس از ورود به سایت Scholar.google.com موضوع مورد نظر خود را جستجو نمایید. شما میتوانید در این سایت به روش Digital Object Identifier) DOI) جستجوی خود را انجام دهید بدین صورت که هر مقاله علمی یک ترکیبی عددی به نام DOI دارد، تمامی مقالات مندرج در ژورنالهالی علمی و پایگاههای اطلاعاتی را با DOI به هر مقاله نسبت میدهند. برای اینکه شما بتوانید بدون پرداخت هزینه به این مقالات دسترسی داشته باشید، تنها کافی است در وبسایت Google Scholar (گوگل اسکالر) مقاله خود را جستجو کنید. سپس گوگل اسکالر با توجه به جستجوی شما، چندین پیشنهاد مقاله به شما میدهد و شما با انتخاب هر مقاله به وبسایت پایگاه اطلاعاتی که آن مقاله را دارد ارجاع داده وارد می شوید. در آنجاست که شما میبایستی DOI مقاله مورد نظر را پیدا کرده و سپس از طریق زیر نسبت به دریافت آن اقدام کنید.
با استفاده از این سایت روسی میتوانید به صورت رایگان بالغ بر 58 میلیون مقاله معتبر علمی را دانلود نمایید. برای استفاده از این کتابخانه مجازی، میتوانید ابتدا به بانکهای اطلاعاتی معتبر جهانی از جمله ScienceDirect و IEEE Xplore Digital Library و Emerald Insight و Springer Link و The ACM Digital Library مراجعه نموده و با استفاده از کلمات کلیدی و محدودهی زمانی مد نظر مقاله مورد نظر خود را جستجو نمایید، پس از جستجو نتیجه آن در قالب عنوان چندین مقاله ظاهر میشود که برای دانلود فایل مربوطه نیاز به پرداخت وجه است. اما روشی به شما پیشنهاد میکنیم که بدون هیچ هزینهای بتوانید مقاله مورد نظر خود را دانلود کنید برای اینکار کد DOI مقاله یا آدرس صفحه مقالهای را که میخواهید دانلود کنید (لینک چکیده مقاله) را کپی کرده و وارد سایت دانلود رایگان مقالات معتبر ISI و SCOPUS بینلمللی (https://sci-hub.tw) شوید. (یا در صفحه نتایج جستجو، روی عنوان مقاله کلیک راست کرده و گزینه Copy link address را انتخاب کنید). در نوار جستجوی این سایت، آدرس صفحه مقاله یا کد DOI مقاله را وارد نموده و روی دکمه Open ( دکمه سمت راست با علامت کلید) کلیک کنید، در صفحه بعد دانلود مقاله پس از چند لحظه بصورت خودکار شروع میگردد.
۲ – دانلود PDFهای رایگان از Google Scholar
در بیشتر موارد تعدادی فایل PDF رایگان برای دانلود در صفحات اول جستجوی شما و در موضوع مورد نظر نمایش داده میشود. در این صورت شما بسیار خوش شانس هستید و کافی است، برای دانلود آنها اقدام کنید. البته در برخی موارد شما به صفحات خلاصه مقالات هدایت میشوید که باید اصل مقاله را از آن وب سایت خریداری کنید.
۳ – دسترسی رایگان به مقالات از JSTOR
اگر PDFهای رایگان پیدا شده در گوگل، نیاز شما را برطرف نمیکند، میتوانید به وبسایت JSTOR بروید – JSTORE. org – تا ادبیات پژوهش خود را غنیتر کنید. این وب سایت یک پایگاه داده مجلات و تحقیق و پژوهش آنلاین بوده و بنابراین، ایجاد یک حساب کاربری رایگان است، پس یک حساب کاربری برای خود را ایجاد کنید. با این کار شما خواهید توانست تا سه مقاله را رایگان در حساب خود و در بخش Shelf ذخیره کنید. دسترسی نامحدود به مقالات ماهیانه ۱۹.۵۰ دلار هزینه دارد، ولی خوشبختانه JSTOR به شما اجازه دسترسی رایگان PDFها را میدهد و شما در بخش Shelf قادر به ذخیره سه مقاله به شکل کامل برای خواندن هستید و اگر بیش از سه مقاله مورد نیاز خود پیدا کردید، میتوانید به سادگی یکی از مقالات را از Shelf خارج کرده و مقاله جدید را جایگزین آن کنید.
کافی است، کلید واژههای موضوع خود را جستجو کنید. البته توجه داشته باشید این جستجو منحصر به منابع موجود در JSTOR خواهد بود؛ اما بر اساس تجربه، میتوان گفت تقریبا مقالات بسیاری در موضوع مورد نظر بر JSTOR پیدا خواهید کرد، زیرا این یک پایگاه داده عظیم از مقالات علمی است. به این ترتیب و با Scholar گوگل و امکان دسترسی رایگان JSTOR میتوانید همزمان تقریبا به چند مقاله علمی معتبر و بهروز در موضوع خود دسترسی پیدا کنید. اگر این تعداد برای شما کافی نیست، همیشه پیدا کردن مسیرهای ارتباط با نویسندگان، یکی از بهترین راههای دسترسی به منابه مورد نیاز است؛ هر چند طولانی و زمان بر.
4- استفاده از برخی سایت های فارسی مناسب جهت دانلود رایگان مقالات انگلیسی
برخی از سایتهای ایرانی هم امکان دسترسی دانشجویان به مقالات درخواستی انگلیسی را فراهم کرده اند؛ با راه اندازی سرویسهای مختلف، امکان دسترسی به تمام منابع بینالمللی فراهم شده است؛ دسترسی به برخی از این منابع به صورت رایگان و برخی با پرداخت هزینه میسر است. بدین ترتیب که در برخی از این سایتها، پیش از اقدام به دانلود مقالات، شما می بایست در ابتدا به عضویت آن سایت درآید. همچنین برای دانلود مقالات انگلیسی از برخی بانکهای اطلاعاتی، محدودیت تعداد دانلود مقاله برای شما وجود دارد که البته با خرید اعتبار، میتوانید مجددا مقاله مورد نظر خود را دانلود بفرمایید.
5- درخواست مقاله رایگان از نویسنده آن
یکی از آسانترین روشها برای دستیابی رایگان به مقالات علمی، درخواست آنها به طور مستقیم از نویسنده مقاله است؛ برای این کار ابتدا آدرس ایمیل نویسنده مقاله را از دانشگاه دریافت کرده و درخواست خود را برای او ارسال کنید. در این حالت علاوه بر اینکه شما به صورت رایگان به مقاله دست پیدا میکنید، ممکن است نویسنده مقاله علمی شما را با مقالات یا پروژههای مشابه در حوزه مدنظرتان آشنا کرده و اطلاعات وسیع تری را در اختیارتان قرار دهد. اغلب این نویسندگان نسخه دیجیتالی آثار خود را به سادگی در اختیار دانشجویان قرار میدهند و از توجه دانشجویان به کار علمی خود خشنود نیز میشوند. تنها موضوع بر سر زمان و پیدا کردن نویسنده است.