نگارش و چاپ مقاله یکی از اصلی ترین دغدغه های دانشجویان میباشد که برای کسب مزایای پژوهشی مجبور به نگارش مقاله و چاپ آن در ژورنالهای معتبر جهانی میباشند. در این مقاله قصد داریم مراحل کلی نگارش و چاپ مقاله را برای شما عزیزان آموزش دهیم.
سختترین بخش تمامی کارهای پژوهشی مراحل آزمایش و جمع آوری داده میباشد که فرد ماه ها و سال ها عمر خود را میگذارد تا به یکسری از نتایج و تحقیقات دست پیدا کند اما این نتایج برای جامعه زمانی ارزشمند محسوب میشوند که چاپ شوند و انتشار یابند تا در اختیار تمام مراجعه کنندگان قرار بگیرند. وقتی شما نتوانید حاصل پژوهش های خود را در قالب یک مقاله یا کتاب در سطح جهان ارائه کنید ثمری نخواهد داشت. بنابر این همان اندازه که تحقیقات شما ارزشمند میباشند و زمان زیادی را صرف آنها کرده اید باید نسبت به چاپ آنها نیز اقدام فرمایید خوشبختانه این روز ها با توجه به افزایش تکنولوژی دسترسی به تمامی موسسات انتشار کننده تحقیقات به مراتب ساده تر شده است. همه میتوانند حاصل پژوهش های خود را به سادگی در قالب یک مجله یا کتاب چاپ کنند و در سطح دنیا منتشر کنند. در این مقاله قصد داریم نحوه تبدیل کامل تحقیقات و پژوهش ها به یک مقاله و ترفند های انتشار آن در ژورنالهای معتبر را به شما آموزش دهیم. کلیه مراحل به صورت گام به گام و با دقت بالا نوشته شده است.
وقتی مراحل تحقیقات و پژوهش ها به اتمام رسید باید آنها را به شکل ساختار یافته ای تبدیل کنید تا به شکل یک مقاله تبدیل شود. هر مقاله بخش های مختلفی دارد که باید آنها را به ترتیب و با دقت بنویسید. بخش های مختلف یک مقاله علمی به ترتیب زیر میباشد:
عنوان مقاله
شما باید قبل از هر چیر یک عنوان برای تحقیقات خود انتخاب کنید عنوان باید کاملا نزدیک به محتوای مقاله باشد. انتخاب بهترین عنوان در جذب مخاطب بیشتر تاثیر زیادی خواهد داشت و این نکته را مد نظر داشته باشید که داوران و مراجعه کنندگان اولین بخشی که از مقاله شما مشاهده خواهند کرد عنوان میباشد به همین دلیل عنوان هر مقاله باید مشخصات زیر را دارا باشد:
چکیده مقاله
چکیده در هر مقاله بسته به نوع آن مقاله متفاوت میباشد. مثلا برخی از ژورنالهای چکیده طولانی و در برخی دیگر کوتاه و مختصر میباشد و تعداد واژه ها کاملا بستگی به نوع ژورنال انتخابی شما دارد. در بخش چکیده، مختصری از کل مقاله به شکل ساده بیان میشود. چکیده چیزی فراتر از خلاصه متن یک مقاله است؛ خلاصه بازنویسی شده کل متن در جملات کوتاهتر و برای کسانی است که قبلاً متن را مطالعه کردهاند، در حالی که چکیده مختصری از گزارشات تحقیق است که مناسب افرادی است که متن را مطالعه نکردهاند و قصد دارند در رابطه با ادامه مطالعه آن تصمیم بگیرند. با این وجود چکیده نمیتواند جایگزین مناسبی برای کل متن اصلی باشد.
مقدمه مقاله
مقدمه را در همه کتاب ها و مقالات دیده اید و همچنین در کلیه سخنرانی ها و کنفرانس ها یک تایم بسیار کوتاه برای مقدمه اختصاص داده میشود. مقدمه ابتدایی ترین بخش هر تحقیق و پژوهش میباشد برای نوشتن مقدمه جذاب سعی کنید از موضوعات کلی مقاله شروع کنید و به بخش های جزئی برسید ولی اصل مطلب را بیان نکنید در این بخش شما باید بتوانید متدی را پیاده کنید که خواننده برای مطالعه ادامه مقاله مشتاق تر شود. مقدمه را چندان طولانی نکنید چون ممکن است خارج از زمان و حوصله مخاطب باشد بهتر است کوتاه و مفید نوشته شود. واضح تر میتوان گفت که برگ برنده مقاله شما در اختیار عنوان و مقدمه میباشد پس تمام تلاش و دقت خود را برای نوشتن یک مقدمه با کیفیت به کار بگیرید.
روش تحقیق
تحقیقات و پژوهش هایی که در طول چندین ماه انجام داده اید در نهایت باید منجربه هدف خاصی شوند و روش ها و متد تحقیقات خود را به صورت گام به گام در این بخش بنویسید گام های تحقیقاتی شما و ابزار هایی که به کار گرفته اید هدف مهمی در این بخش به حساب میآید که باید رعایت فرمایید.
نتایج تحقیق
کلیه مراحل و متد های تحقیق باید در نهایت ختم به نتیجه گیری هایی شود. نتایج تحقیق را تا جایی که میتوانید دقیق بنویسید و اشاره به مراحل نتیجه گیری نیز داشته باشید نتایج هر تحقیق ارزشمندترین دستاورد آن تحقیق میباشد.
بحث و تجزیه تحلیل
در این قسمت نویسنده توضیحات بیشتری در رابطه با نتایج به دست آمده، همبستگی متغیرها و تفسیر آنها در اختیار خواننده قرار میدهد. در این قسمت نویسنده بایستی علت هرگونه انحراف از نتایج مورد انتظار و یا نتایج تحقیقات پیشین را برای مخاطب توضیح دهد.
نتیجه گیری
در طریقه نوشتن تحقیق بایستی نحوه نتیجه گیری کلی را در نظر داشت. در این قسمت نویسنده بایستی بتواند به سادگی نتیجه کلی حاصل از تحقیق، معنای آن و تفسیر خود از نتایج به دست آمده را برای خواننده متن ارائه کند.
منابع
در این قسمت نویسنده بایستی لیستی از تمامی منابعی که در نگارش مقاله به آنها استناد کرده است، تهیه کرده و در انتهای مقاله خود آن را درج کند. استفاده از هرگونه داده، تصویر، نمودار و غیره از مقالات علمی دیگر بدون اشاره به نام آن در لیست منابع، نوعی سرقت علمی به شمار میرود.
مراحل یک مقاله را به صورت کامل برای شما معرفی کردین سعی کنید هر بخش را دقیقا به همین ترتیبی که قرار داده شده است بنویسید. حق جابه جایی هیچ یک از بخش های تحقیق را ندارید مگر اینکه از جانب ژورنال انتخابی مشخص شود که کدایم یک از بخش ها باید جابه جا شوند.
بعد از اینکه نگارش مقاله تمام شد شروع به مراحل چاپ کنید که آخرین بخش میباشد و در واقع تثبیت کننده اعتبار مقاله شما چاپ شدن در ژورنال های معتبر میباشد. که هم از این طریق میتواند در اختیار همه مراجعه کنندگان قرار بگیرد و هم میتواند مزایای پژوهشی برای شما عزیزان کسب کند.
قبل از هر چیز باید تصمیم بگیرید که میخواهید مقاله خود را در یک ژورنال داخلی چاپ کنید یا خارجی اگر بخواهیم به طور مختصر تفاوت ژورنالهای داخلی و خارجی را در نحوه محاسبه اعتبار بیان کنیم قابل ذکر است که کلیه مزایای پژوهشی برای تمامی ژورنالهای داخلی یا خارجی در داخل کشور یکسان است اما ضریب و نحوه محاسبه امتیاز بستگی به نوع ژورنال دارد تنها تفاوت ژورنالهای داخلی و خارجی در این است که ژورنالهای داخلی در خارج از کشور اعتباری ندارند اما ژورنالهای خارجی اعتبار بین المللی دارند و نحوه محاسبه امتیاز در آنها به صورت جهانی میباشد.
ترجمه تخصصی
این مرحله برای ژورنال های خارجی و برخی از ژورنال های داخلی میباشد که باید ترجمه کیفیت بسیار بالایی داشته باشد و کلیه مقالات تخصصی توسط مترجمین متخصص و با تجربه و خبره انجام شده باشد.
انتخاب ژورنال
باید مقاله اعتبار سنجی شود و مناسب ترین مجله از لحاظ سطح اعتبار علمی و حوزه نگارشی مقاله مشخص شود. انتخاب ژورنال بسیار مهم است و چنانچه مقاله شما اعتبار کافی در سطح ژورنال انتخاب شده را نداشته باشد احتمال دارد که ریجکت شود. بنابر این انتخاب ژورنال مناسب موضوع مهمی میباشد.
فرمت بندی و ویرایش مقاله
باید مقاله مورد نظرتان را بر حسب استاندارد های تعیین شده از طرف ژورنال ویرایش و فرمت بندی کنید فرمت بندی دقیق مقالات از دیدگاه داوران بسیار ضروری میباشد و اگر مقاله شما در فرمت تعیین شده از طرف ژورنال نباشد احتمال دارد ریجکت شود.
سابمیت مقاله
سابمیت مقاله به ژورنال مورد نظرتان باید از طریق روش های آنلاین و آدرس ایمیل و یا راههای ارتباطی دیگری که از طرف ژورنال در اختیارتان قرار میگیرد باشد.
انتظار برای نتیجه داوری
زمان مشخص شدن نتیجه داوری اصلا مشخص نیست و کاملا بستگی به مجله و نظر داوران دارد. این زمان در برخی از ژورنال ها بسیار طولانی و در حد چند ماه میباشد و در برخی دیگر از ژورنال ها بسیار فشرده و کوتاه در حد چند هفته بنابر این قبل از انتخاب ژورنال باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که ابتدا از زمان داوری اطمینان حاصل فرمایید و سپس مقاله را سابمیت کنید.