خدمات مقاله

خدمات ترجمه

خدمات ویراستاری

خدمات کتاب

ثبت سفارش

درباره ما

ایمپکت فکتور چیست؟

انتشار 18 تیر 1399
مطالعه 4 دقیقه

ضریب تأثیر (به انگلیسی: Impact Factor)، یک شاخص کمی است که برای ارزیابی، مقایسه و رتبه‌بندی نشریات علمی در رشته‌های مختلف در سطح ملی یا برای مقایسه مجله‌ها در سطح بین‌المللی به کار گرفته می‌شود.

ایمپکت فکتور چیست؟

تاریخچه ایمپکت فکتور (IF) :

ضریب تأثیر مجله ها نخستین بار توسط دکتر یوجین گارفیلد و آیروینگ شر در دهه ۱۹۶۰ به مؤسسه اطلاعات علمی (ISI) آمریکا ارائه شد تا در انتخاب مجله های علمی برای نمایه استنادی علوم به کار گرفته شود. دو نوع ضریب تاثیر وجود دارد؛ ضریب تاثیر 2 ساله و ضریب تاثیر 5 ساله که معمولا در صفحه اصلی سایت مجله نوشته می شود. نحوه محاسبه ضریب تاثیر گویای این نکته است که مجله سعی می کند مقاله ای را بپذیرد که به آن استناد شود. ضرایب تاثیر از سال 1975 به صورت سالانه برای ژورنال هایی محاسبه می شود که در فهرست JCR) journal citation reports) به معنای گزارش استناد ژورنال قرار دارند. مؤسسه اطلاعات علمی (ISI) این عامل تاثیر یا IF را هر سال یک بار بر اساس ارجاعاتی که به هر یک از مجلات علمی می شود محاسبه و نتیجه آن را در گزارش های ارجاع مجله منتشر می کند. این ضریب در واقع برای مجله محاسبه می شود و نه برای نویسنده یا مقاله ای که وی نگارش کرده است. محاسبه عامل تاثیر هر سه سال یکبار صورت می گیرد؛ به عبارت ديگر براي هر سال معين، ضريب تاثير يك مجله متوسط تعداد ارجاعات داده شده به هر مقاله ي منتشره در ان مجله در طي دو سال متوالي قبلي مي باشد. در این میان هستند افراد و مجلات و شرکت هایی که ضریب تاثیر مجلات را جعل می کنند. ضرایب تاثیر بر نحوه ارزیابی پژوهش های علمی منتشر یافته تاثیر زیاد و بحث برانگیزی دارند.

ایمپکت فکتور چیست؟

ضریب تاثیر (impact factor (IF)) یک ژورنال علمی ، بیانگر میانگین تعداد استنادها (مرجع خوردن یا citations) مقالات آن ژورنال درسایر ژورنال ها و مراجع علمی است . ولذا این ضریب در واقع بیانگر اعتبار آن ژورنال در زمینه پژوهشی خود در میان سایر ژورنال ها می باشد. (ژورنالی با IF بالاتر اهمیت بیشتری نسبت به ژورنالی با IF پایین تر دارد).

محاسبه مقدار IF یک ژورنال بر اساس رابطه Impact Factor = α / β انجام میگیرد. که مقدار α برابر تعداد دفعات مرجع خوردن (نقل شدن) مقالات ژورنال در سایر ژورنال های ایندکس شده JCR در طول دو سال اخیر بوده و مقدار β تعداد مقالات انتشار یافته توسط ژورنال در طول دو سال اخیر است. ولذا مقدار IF یک ژورنال در سال ۲۰۱۵ بر اساس اطلاعات دو سال ۲۰۱۴ و ۲۰۱۳ می باشد. (در حقیقت IF سال ۲۰۱۴ در گزارش سال ۲۰۱۵ ارائه خواهد شد).

ضریب تاثیر چه اهمیتی برای ما دارد؟

از آن جا که ضریب تاثیر برای نویسنده و مقاله بررسی نمی شود و فقط مجله ها را رتبه بندی می کند، ممکن است به نظر برسد هنگام ارسال یک مقاله اهمیتی ندارد ضریب تاثیر یا Impact Factor آن مجله چند است. باید توجه داشته باشیم اگر مجله ای ضریب تاثیر پایینی داشته باشد ممکن است از لیست مجله های ISI خارج شود. علاوه بر آن بسیاری از مجله ها یا همایش های غیر معتبر هستند که ادعای چاپ مقاله در مجله های ISI را دارند. پس باید از ضریب تاثیر یک مجله آگاه باشیم و سپس نسبت به ارسال مقاله برای آن مجله تصمیم بگیریم.

تفاوت مجلات isi listed و jcr

بطورکلی تفاوت مجلات isi listed و jcr در اینست که مجلات ISI که دارای ایمپکت فکتور هستند، مجلات جی سی آر نامیده می شوند و مجلاتی که دارای نمایه ISI بوده ولی ایمپکت فاکتور ندارند، مجلات ISI listed نام گرفته اند.

رنج ضریب تاثیر یا ایمپکت فاکتور چه عددی باید باشد؟

ضریب تاثیر مجلات علمی یک شاخص مقایسه ای است. نمی توان بدون درنظر گرفتن رتبه مجلات، عدد معینی را به عنوان یک عدد قابل اتکا معرفی کرد. اما می توان ایمپکت فاکتور مجلات برتر در هر سال را به عنوان یک معیار قابل قیاس درنظر گرفت.

ذکر این نکته ضروری است که نام برخی از ژورنال ها با وجود ایندکس شدن در سایت موسسه تامسون رویترز، اما در گزارش JCR سالانه حضور ندارند. علت این امر آن است که این ژورنال ها به تعبیری در لیست انتظار یا لیست احتمالی JCR قرار گرفته اند.

🌷... موســسه اشــراق ...🌷

دانشجویانی که دارای مقالات علمی هستند، شانس بالاتری برای دریافت پذیرش در مقاطع بالای تحصیلی به ویژه در مقطع دکتری دارند همچنین موفقیت در انتشار و چاپ مقالات علمی یکی از فاکتورهای تعیین کننده در ارزیابی فعالیت های تحقیقاتی و طرح های پژوهشی محسوب می گردد.
اگر آشنایی کافی با فرایند ارسال و چاپ مقاله ندارید و یا اولین تجربه شما در چاپ مقاله می باشد، می توانید مقاله خود را به موسسه ما بسپارید تا تمام مراحل ارسال، پذیرش و چاپ را در کمترین زمان برای شما انجام دهد.

🌼جهت ارسال سفارشات و مشاوره رایگان در این زمینه می توانید عضو سامانه اشراق شوید و با شماره های 09149724933-09911851170-04133373424 تماس بگیرد و یا با آدرس ایمیل:isiisc2011@gmail.com یا isi.eshragh@gmail.com درخواست خود را ارسال نمایید.

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری


خدمات موسسه انتشاراتی اشراق