خدمات مقاله

خدمات ترجمه

خدمات ویراستاری

خدمات کتاب

ثبت سفارش

درباره ما

کد DOI چیست ؟

انتشار 29 آذر 1397
مطالعه 3 دقیقه

با کد DOI آشنا شوید و دلیل اختصاص این کد به برخی از مقالات مجلات را بدانید . چرا فقط برخی از مقالات دارای این کد هستند ؟ چرا به تمامی مجلات و مقالات اختصاص داده نمی شود ؟ آیا وجود کد DOI در مقالات دلیلی بر اعتبار و ارزش مقالات دارد ؟

کد DOI چیست ؟

با کد DOI آشنا شوید و دلیل اختصاص این کد به برخی از مقالات مجلات را بدانید . چرا فقط برخی از مقالات دارای این کد هستند ؟ چرا به تمامی مجلات و مقالات اختصاص داده نمی شود ؟ آیا وجود کد DOI در مقالات دلیلی بر اعتبار و ارزش مقالات دارد ؟

امروزه کد DOI مقالات در بین اساتید و دانشجویان زیاد مورد توجه قرار گرفته است . اما این کد doi چیست ؟ چرا مورد اهمیت قرار گرفته است ؟ و اصلا چرا باید مقاله ای کد doi داشته باشد ؟

DOI چیست؟

DOI  مخفف سه کلمه "Digital Object Identifier" است که برگردان فارسی آن "شناسه برنمود دیجیتالی" می شود و جهت دسترسی آدرس محتوای موجود در اینترنت از قبیل مقاله، کتاب، مدیا و ... مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع این شناسه برای هر محتوای اینترنتی منحصر بفرد و مستقل صادر می شود. همچنینDOI می تواند شامل اطلاعات جزئی در مورد آن محتوای مورد نظر همچون تاریخ انتشار یا تعداد صفحه نیز باشد.

 این کد در کشور ما به نامهای دیگری نیز در فضای مجازی و یا در بین اشخاص شناخته می شود که ممکن است شما با آنها روبرو شوید. این نامها عبارتند از:

کد دیجیتالی، شناسه دیجیتالی، شناسه برنمود دیجیتالی، کد دی او آی که همگی اینها همان DOI است و بدین معناست که از طریق این کد به آدرس محتوای مورد نظر خود و کلیه خصوصیات و جزییات آن بطور ثابتی دسترسی خواهید یافت.

شناسه دیجیتال مقالات علمی یا DOI، یک کد منحصر به فرد برای هر مقاله است که همانند اثر انگشت برای آن مقاله می‌باشد . DOI مثل یک بارکد برای شناسایی مقالات آنلاین عمل می‌کند. ناشران برای بهبود شاخص‌های کیفی و کمی مقالات خود با دریافت این کد، عملا قسمت عمده‌ای از مراحل ارتقاء مجله و افزایش شانس نمایه‌سازی را پشت سر می‌گذارند.

هر اسم DOI شامل مجموعه ای از اعداد و گاهی حروف و علامت‌هاست که به هر نوع منبع نوشتار دیجیتالی اختصاص می‌یابد. این شاخص از دو بخش یعنی کد ناشر و کد سند تشکیل شده است که با علامت (/) از هم جدا می‌شوند.

به عنوان مثال فرض کنید می‌خواهید مقاله‌ای را به استاد خود در دانشگاه به عنوان یکی از منابع علمی مورد نظرتان، معرفی کنید. در این حالت کافی است به جای اینکه تمامی مشخصات مقاله مانند موضوع، نام کامل نویسنده و تاریخ انتشار آن مقاله را برای وی ارسال کنید، تنها کد DOI مقاله را برای او بفرستید. بدین ترتیب او فقط با کلیک بر روی این کد، مستقیما به محل ذخیره مقاله مورد نظر شما که احتمالاً یک دیتابیس علمی یا وب‌سایت یک مجله است، منتقل خواهد شد.

مزایای شناسه دیجیتال چیست؟

مهمترین مزیت این شناسه در رفرنس‌دهی مقاله های علمی است. ارجاع مقاله با DOI هم ساده و سریع‌تر است و هم احتمال بروز اشتباه را به حداقل می‌رساند.

به کمک شناسه دیجیتال می‌توان محل ذخیره‌سازی مقاله علمی را به Hyperlink تبدیل نمود و همین امر باعث ایجاد ترافیک بیشتر و موثرتر مشاهده مقاله مربوطه می‌شود.

طبق آنچه که گفته شد کد DOI صرفا یک کد دیجیتالی است که برای مجلات دیجیتالی می باشد و صرفا برای پیدا کردن آسان تر مقالات است یعین لینک مستقیم مقاله و با آن لینک می توان در حالت آنلاین بدون دانستن نام مقاله و نویسنده آن مقاله را دانلود نمایید . بنابراین کد DOI هیچگونه با اعتبار و امتیاز مقاله مرتبط نیست و حاکی از بالا بودن اعتبار یک مجله و مقاله نیست . بلکه برای یافتن راحت تر و آسان تر مقاله در فضای مجازی و دیجیتال است . وجود این کد باعث می شود میزان بازدید و مطالعه مقاله افزایش یابد . مانند این است که لینک دسترسی مطلب و مقاله ای را در اختیار دیگران قرار دهیم و با در دسترس داشتن لینک مستقیم میزان بازدید و دانلود مقاله افزایش می یابد .

بنابراین برای دانشجویان و پژوهشگرانی که تصمیم به پذیرش و چاپ مقالات علمی خود دارند اعلام می داریم که با توجه به وجود یا عدم وجود کد DOI به انتخاب مجلات خود نپردازید زیرا اصلا دلیلی بر اعتبار و یا امتیاز خاص مقاله و مجله نمی باشد .

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری


خدمات موسسه انتشاراتی اشراق