یکی از روش های دریافت امتیازات پژوهشی و معیار سنجش رزومه علمی و شغلی پژوهشگران و محققان نگارش و چاپ مقاله است. ارسال و چاپ مقاله در مجلات معتبر خارجی ، به دلیل نگرش مثبت دانشجویان و اهل علم به این مجلات ، و اعتبار و معیار سنجش بالای مجلات معتبر خارجی سبب شده است تا از جایگاه بسیار بالایی در بین پژوهشگران برخوردار شوند.
هر محققی انتظار دارد پس از انجام مطالعات پژوهشی و دستیابی به یافته های جدید، نتیجه زحمات طولانی مدت خود را در سطح بین المللی در قالب مقاله علمی منتشر کند تا علاوه بر انتشار علم خود، از مزایای چاپ مقاله نیز بهره مند شود.
مجلات معتبر خارجی از بهترین انتخاب ها برای چاپ مقاله جهت اعتبار بخشیدن به مقاله و نویسنده مقاله هستند. مجلات معتبر خارجی در مجامع علمی از اعتبار بسیار بالایی برخوردار می باشند. چون این مجلات در سطح جهانی شناخته شده هستند. از جمله معتبر ترین ژورنالهای خارجی که می توان به آنها اشاره کرد ISI ,pubmed ,scopus ,jcr می باشند که هم در مراکز علمی داخل کشور و در دانشگاههای خارجی بسیار مورد توجه هستند. اما برای چاپ مقاله در مجلات خارجی بایستی اصول و نکاتی را در کل فرایند نگارش و چاپ مقاله مد نظر داشت. چرا که موفقیت در این امر، یکی از گام های مثبت برای تقویت رزومه محققین و دانشجویان می باشد که تاثیر قابل توجهی در کسب امتیازات پژوهشی دارد.
در ایران بالاترین امتیاز به پژوهشگری تعلق می گیرد که بتواند مقاله خود را در مجله ISI چاپ نماید. طبق بخش نامه وزارت علوم نتیجه فعالیت های پژوهشی که به صورت مقاله های علمی چاپ می شوند بر اساس WOS (یا JCR) بودن یا ISI Listed بودن یا ISC بودن دارای امتیازات جداگانه هستند.
مجلات نمایه شده در پابمد (pubmed) مجلاتی هستند که برای گروه علوم پزشکی و زیست شناسی مناسب هستند و دارای ایندکس pubmed پابمد هستند. این دیتابیس تا سال ۲۰۰۸ حاوی ۱۷ میلیون عنوان بود که قدیمیترین آنها به سال ۱۸۶۵ باز می گردد. این دیتابیس بطور رایگان برای جهانیان قابل دسترس است.
پايگاه اسکوپوس یکی از محصولات الزویر است که استفاده از اطلاعات آن نیاز به اشتراک و پرداخت هزینه دارد. محصولات الزویر دارای بیش از 55 میلیون مقاله و کتاب است که در حدود 22000 عنوان مجله و کتاب چاپ شده اند. اسکوپوس همه حیطه های علوم که شامل علوم زیستی، فیزیک و شیمی و علوم اجتماعی می شود را در برمی گیرد.
به خوبی می دانید که هم ژورنالهای داخلی و هم خارجی فرمت خاصی برای پذیرش مقاله دارند. اما ساختار کلی مقاله و ترتیب قرار گیری بخش های اصلی کاملا یکسان می باشد تفاوت در فرمت مقالات ممکن است باشد. برای نوشتن یک مقاله خارجی ابتدا باید یک موضوع در نظر داشته باشید و تصمیم گیری کنید که در چه حوزه ای قصد نگارش مجله را دارید سپس بر حسب آن نگارش را شروع کنید مراحل کلی نگارش یک مقاله به ترتیب زیر می باشد:
عنوان انتخابی برای مقالاتی که قرار است در یک ژورنال خارجی معتبر چاپ شود باید کوتاه و جذاب باشد و همچنین ناب و جدید باشد وجود کلمات کلیدی مرتبط با حوزه نگارشی مقاله در جذب بیشتر مخاطب و نظر داوران تاثیر مثبتی خواهد داشت.
برخی از مقالات که سطح علمی بسیار بالایی دارند احتمال دارد که چند نویسنده داشته باشند باید اسامی هر یک از نویسندگان را به همراه اطلاعاتی از جمله نام شهر و نام دانشگاه بنویسید. در این بخش باید عنوان نویسنده مسئول را نیز با علامت ستاره مشخص فرمایید.
عنوان و چکیده مقاله به همراه کلیدواژه ها تنها بخش های یک مقاله هستند که در بازیابی آن در پایگاه های علمی و جستجوگرها مورد استفاده قرار می گیرند. نگارش چکیده مناسب می تواند شانس دیده شدن مقاله را افزایش یا کاهش دهد و به تبع آن امکان افزایش یا کاهش استنادها به مقاله وجود دارد. همچنین چکیده یک خلاصه مختصر از محتوای مقاله به خواننده ارائه می دهد تا بتواند با یک بررسی کوتاه با کل مقاله آشنا شود.
کلمات کلیدی باید کاملا متناسب با زمینه نگارشی مقاله انتخاب شوند و انتخاب 10 تا 15 کلمه به عنوان ک کافی است.
آغاز کننده هر مقاله و کتاب باید مقدمه باشد در مقدمه شما شانس جذب مخاطبینتان را خواهید داشت بنابر این تا حدی که می توانید سعی کنید از موضوعات کلی مقاله بیشتر و جذاب تر بنویسید تا خواننده به مطالعه ادامه مقاله ترغیب شود.
بخش روش کار، قلب پژوهشنامه و مقاله است. در اينجا با اين سؤالات روبرو مي شويد: از چه مسائلي استفاده كرديد و چه كرديد؟ بخش روشها بايد با يك توالي منطقي شرح دهد كه يك مطالعه چگونه طرح ريزي و اجرا شده است و داده ها چگونه تحليل گرديده اند. تمامي موارد ذكر شده در اين بخش را به تفصيل توضيح دهيد. اين بخش بايد به گونه اي نوشته شود كه اگر محقق ديگري تصميم به تكرار كار شما گرفت براحتي بتواند مطالعه را عيناً و يا به شكل ديگري انجام دهد.
نتایج باید به طور مشخص و ساده بیان شوند زیرا این نتایج هستند که دانش و اطلاعات جدیدی را که شما به جهان ارائه می کنید تشکیل می دهند. بخش های نخست مقاله (مقدمه، مواد و روش ها) برای گفتن چرایی و چگونگی نتایج حاصل شما طراحی می شوند: بخش آخر مقاله (بحث) برای گفتن آنچه که آنها معنی می دهند، طراحی می شود؛ بنابراین کل مقاله مشخصاً باید بر مبنای نتایج پابرجا و معتبر بماند یا حتی ممکن است سقوط کند. بنابراین، نتایج باید با وضوح و شفافیت کامل ارائه شوند.
در نوشتن قسمت بحث و نتیجه گیری به تفسير نتايج، بحث و نتیجه گیری و ارتباط ميان يافته ها با تحقيقات و تئوري هاي پيشين پرداخته می شود. ساختار اين بخش بر عكس مقدمه است، از جزئيات نتايج پژوهش شروع و به سمت كليات حركت مي كنيم. در این قسمت، بايد به اين سؤالات پاسخ دهيد که «نتايج به دست آمده چه كاربردهايي دارد؟»، «نتايج به دست آمده چه معنايي دارد؟». نگارش بحث و نتیجه گیری دشوارترين قسمت مقاله است و نياز به تفكر دقيق دارد. حجم اين بخش نبايد بيش از يك سوم كل نوشتار باشد.
چنانچه در طول تحقیق به منابع یک نویسنده دیگر استناد کرده باشید باید در این بخش به آنها اشاره کنید و اسامی منابع را به همراه نام نویسنده بنویسید چنانچه در بخش منابع اشاره ای به نام منابع نکنید احتمال دارد که مقاله شما رد شود.
در مرحله بعد شما باید انتخاب کنید که از بین اقسام گوناگون مقالات انگلیسی، چه نوع مقاله ای می خواهید به رشته تحریر درآورید. البته این امر به اطلاعاتی که شما در اختیاردارید بستگی دارد. یعنی ابتدا بایستی کار پژوهشی تان را موردبررسی و ارزیابی قرار دهید. برای این مورد می توانید از مشاوره های همکاران پژوهشی یا اساتید راهنما و مشاور بهره ببرید.
گام بعدی، انتخاب مجله است. یکی از رایج ترین روش ها برای برگزیدن ژورنال هدف این هست که مشاهده کنید مقاله های مشابه با موضوع پژوهش شما یا مقاله های که به آن ها استناد و یا از آن ها استفاده کرده اید در چه مجلاتی چاپ شده اند. همچنین، می توانید از سایت های مخصوصی که برای انتخاب ژورنال راه اندازی شده اند و با عنوان سایت های ژورنال یاب (journal finder یا همان journal selector) فعالیت می کنند استفاده کنید.
پس از انتخاب ژورنال مناسب با توجه به فاکتورهای فوق، محقق بایستی در سایت مجله به دنبال قسمت راهنمای نویسندگان (تحت عناوینی مثل instructions for authors، guides for authors یا author instructions یا author guidelines و عناوین مشابه) باشد و این راهنماها را به صورت کامل و دقیق مطالعه کند.
بخاطر داشته باشید که راه های زیادی برای فراگرفتن قواعد مقاله نویسی و نوشتن یک مقاله خارجی وجود دارد اما بهترین راه، ساده ترین آنهاست! یعنی هرقدر پژوهش و محتوای مقاله نگارش شده ساده تر و قابل فهم تر باشد جذابیت آن برای مخاطب بیشتر است. اما این سادگی نباید به نحوی باشد که اصطلاحات و جملات حالت عامیانه پیدا کند و از صورت علمی و تخصصی بودن نوشتار خارج شود.
فراموش نکنید سبک نوشتار شما در جذب مخاطب بسیار مؤثر است. تحقیق، نگارش و رعایت ساختار مقاله نویسی یک مقاله تنها نیمی از مراحلی است که باید برای نگارش مقاله خارجی طی شود و نیم دیگر آن انتشار توسط مجلات علمی معتبر است.
قبل از شروع به نگارش مقاله و آشنایی با مراحل مقاله نویسی، ابتدا باید بدانید ارزش هر پژوهش علمی به داشتن ایده تازه و منحصربه فرد است. پس سعی کنید کپی کاری نکنید.
موسسه اشراق با همکاری مشاوران و کارشناسان متخصص و مجرب در خصوص پذیرش و چاپ مقاله خدمات زیر را ارائه می دهد:
جهت ارسال سفارشات و مشاوره رایگان در این زمینه می توانید عضو سامانه اشراق شوید و با شماره های 09149724933-09911851170-04133373424 تماس بگیرد و یا با آدرس ایمیل:isiisc2011@gmail.com یا isi.eshragh@gmail.com درخواست خود را ارسال نمایید.