با توجه به پوشش بالای پایگاه پابمد و دسترسی آسان به مقالات علمی معتبر دنیا در زمینه پزشکی، روش های جستجوی مقاله را در این پایگاه به شما می آموزیم.
يكي از محيط هاي جستجو و بازيابي منابع حوزه ي علوم پزشكي Pubmed در وب جهان گستر National Center) NCBI) است كه توسط مركز ملي اطلاعات بيوتكنولوژي (Web World Wide)تهيه شده است. (NLM) واقع در كتابخانه ي ملي پزشكي آمريكا (for Biotechnology Information) دسترسي به پايگاه اطلاعاتي مدلاين (Medline) را بطور رايگان در اختيار كاربران قرار مي دهد.
هم اكنون اين پايگاه اطلاعاتي بيش از 18 ميليون مقاله از ۴۵٠٠ نشريه در رشته هاي پزشكي، پرستاري، دندانپزشكي، دامپزشكي و علوم پايه (پيش باليني) منتشر شده در آمريكا و هفتاد كشور جهان را دارا مي باشد. پوشش اين پايگاه از نظر تاريخ به 1955 بر مي گردد.
براي تسريع در عمل جستجو، مي توانيد پس از وارد كردن كليد واژه ي مورد نظر ( موضوع مورد جستجو، عنوان مقاله، نام نويسنده، نام مجله و ... )، جستجوي خود را انجام دهيد. در اين روش جستجو، شما نمي توانيد به جستجوي خود محدوديت هاي زيادي را اعمال نماييد و ايجاد محدوديت ها مستلزم استفاده از نشانه ي فيلد و اعمال عملگرهاي مناسب (AND, OR, NOT) میباشد. به مثال زير توجه نماييد:
وارد كردن نام خانوادگي نويسنده به همراه حروف اول نام كوچك. نياز به هيچ نشانه اي ابتدا يا انتهاي اسم نيست.
مثال:
smith ja
jones k
ساده ترين راه براي دستيابي به مقالات يك مجله وارد كردن نام كامل آن و يا مي توان هر يك از عنوان هاي زير را در باكس جستجو وارد كرد:
مثال: new england journal of medicine
Date of Publication]dp] : تاريخ انتشار
Entrez Date]edat] : تاريخ ثبت مقاله در پاب مد
Mesh Date]mhda] : تاريخ ثبت مقاله به عنوان لغات مش
مثال:
1997/10/06 [edat]
1998/03/15 [dp]
1997 [edat]
1997/03 [dp]
هر كدام از سه تاريخ فوق كه مد نظر باشند، مي توانند با نشانه هاي فيلد خاص خود و يا از طريق انتخاب شوند. وارد كردن ماه و روز اختياري است. مي توانيد محدوده ي Publication Date منوي زماني مورد نظر را با گذاشتن دو نقطه (:) و همچنين نشانه ي فيلد مناسب مشخص كنيد.
مثال:
1993:1995 [dp]
1997/01:1997/06 [edat]
محدود کردن دامنه جستجو با استفاده از گزینه limits
در ستونی که در زیر جعبه جستجو قرار دارد گزینه limits را انتخاب و تغییرات لازم را ایجاد کنید. با کلیک بر روی تب limits صفحه ای برای شما باز خواهد شد که می توانید محدودیت های بیشتری از نظر زمانی، زبانی، جنس، نوع مدرک و... اعمال نمایید. محدودیت های ایجاد شده به صورت برجسته و به رنگ زرد در بالای نتایج جستجو دیده خواهند شد. اگر در جستجوهای بعدی نیازی به اعمال محدودیت ندارید، باید گزینه limits را از حالت انتخاب شده خارج کنید.
برای استفاده از جستجوی پیشرفته تر بهره بردن از امکانات آن، بر روی لینک بالای صفحه به نام Advanced Search کلیک کنید. می توان گفت بخش جستجوی پیشرفته تمامی امکانات تب limits برای محدود سازی جستجو و امکاناتی بیشتر برای کاربرانی که قادر به انجام عملیات جستجو از راه نشانه های فیلد نیستند شامل می شود.
با كليك بر روی آن به صفحه ی جستجوی پيشرفته وارد مي شويم. یکی از امکانات مهم در جستجوی پیشرفته استفاده از دکمه ی Brows the index می باشد. در ابتدا کلیدواژه ی خود را وارد جعبه ی جستجو نموده و فیلد مورد نظر (نام نویسنده، نام ژورنال، عنوان و ...) مربوط به کلیدواژه را انتخاب کنید. سپس روی دکمه ی Brows the index کلیک کنید. لیستی از نام ها و یا واژه هایی که واژه ی مورد نظر یا واژه ی مشابه در آن وجود دارد، همراه با تعداد مدرک واجد آن واژه نمایش داده می شود که می توان واژه ی مناسب تری از میان آن ها با کلیک بر روی آن انتخاب کرد.
نیمه ی پایینی صفحه ی جستجوی پیشرفته مشابه امکانات تب limits می باشد که می توان همان محدودیت ها را در اینجا نیز اعمال نمود.
برای شروع صفحه اصلی PubMed را باز کنید (www.pubmed.gov) و بعد از باز شدن صفحه در قسمت مربوط به جستجو، موضوع مورد را تایپ کنید. یک میزان قابل توجهی از مقالات را برای شما نمایش می دهد. حتی در شرایطی که کار جستجوی پیشرفته را انتخاب نماییم حداقل 7 مقاله برایمان از سوی پابمد پیشنهاد می شود. خواندن این هفت مقاله آن، هم موقعی که شما وسط دوره امتحاناتتان هستید و باید کارهای روتین بخش را هم انجام بدهید و در کنار آن، تکلیف دانشگاه را انجام دهید بسیار وقت گیر می باشد.
حال چگونه می توانیم از بین این مقالات فقط مقالاتی را که برای ما مفید تر است را انتخاب نماییم ما در این مطلب راهکاری را به شما ارائه می دهیم تا بتوانید ایده ال ترین آنها را که مرتبط با مقاله و موضوع شما می باشد دست یابید. با شناختن این چهار موضوع، قبل از وارد شدن به PubMed میتوانید موضوع مورد بحثتان را برای خودتان به راحتی تفکیک کنید. موقع جستجو در PubMed این مسأله به شما کمک خواهد کرد:
1- مسأله: بیمار یا موضوع مورد بحث در این قسمت قرار میگیرد.
2- مداخله: روشهای مداخلهای که برای درمان به کار میروند در این قسمت جای میگیرند. درمان، آزمایش و مواجههها نیز مداخله به حساب میآیند.
3- مشابه: روشهای مداخله به روشهایی که به طور جایگزین میتوانند به جای روش اصلی استفاده شوند.
4- ماحصل: نتیجه حاصل از انواع مداخلات، یا نتیجهای که مورد انتظار شما است این قسمت را تشکیل میدهد.
اکثر سؤالات پزشکی را میتوان به اجزایی تقسیم کرد که در دو یا بیشتر از دو مورد از چهار قسمت فوق قرار بگیرند.
مثلاً سؤالی را که به عنوان تکلیف به شما در کارگاه تحقیق داده شده بود، به این طریق میتوان به «چهار میم» تفکیک کرد:
«مسأله» در اینجا بیماری است که همان آترواسکلروز است. «مداخله» در این جا یک روش درمانی که منظور شلاتورتراپی است. هیچ روش «مشابه» وجود ندارد و در موضوع مورد بحث «ماحصل» هم مطرح نشده است. از این چهار میم که حالا به خوبی کار با آن را یاد گرفتهاید میتوان به راحتی در «PubMed» استفاده کرد.