اشراق: یکی از ملاک های اصلی انتخاب یک مقاله توسط یک خواننده، جذاب بودن موضوع مقاله می باشد.
با توجه به اینکه در عصر پیشرفت و انفجار علم هستیم باید بتوانیم با استفاده از یافته های حاصل از مطالعات مختلف کیفی و کمی، پژوهش های جدیدی را طراحی کرده و با ترکیب پژوهش های کیفی مختلف مرتبط با طرح خود و تفسیر و تحلیل آنها، در نهایت با نگارش یک مقاله علمی خوب و چاپ آن در مجله، موضوعات و یافته های جدیدی را به دنیای علم بیفزاییم.
شروع هر کار پژوهشی، طراحی یک ایده و داشتن یک هدف درست است. ابتدا باید سوال خود را مطرح کنید و از خودتان بپرسید که به دنبال چه چیزی هستید؟ انتخاب یک موضوع برای یک طرح تحقیقاتی بایستی هدفمند باشد. یعنی اگر شما ندانید که به دنبال چه چیزی هستید مطمئنا به هیچ نتیج ای هم نخواهید رسید.
بعنوان مثال وقتی موضوعی با عنوان " تاثیر ترکیب کورکومین بر کاهش آمار ابتلا به سرطان روده" توسط یک محقق مطرح می شود، در واقع این محقق بدنبال این است که ببینید "آیا کورکومین می تواند باعث کاهش ابتلا به سرطان روده شود یا نه". پس موضوعی که طراحی شده است هدفمند بوده است.
اینکه ما به دنبال چه چیزی هستیم، مهم ترین سوال طرح پژوهشی ما خواهد بود. زیرا با طرح سوال "چه چیزی" هدف ما مشخص می شود و با مشخص شدن هدف، سوال اصلی ما طرح می شود و به دنبال آن طرح پژوهشی شکل می گیرد. بعد از محقق باید از خود بپرسد که در صورت رسیدن به جواب، چه اتفاقی می افتد، چه چیزی را ثابت خواهد کرد و پیامد آن چه خواهد بود. اگر بتواند به تک تک این سوالات پاسخ دهد، و پاسخ او قانع کننده باشد، طرح پژوهشی او قابل قبول بوده و هیچ جای شکی وجود نخواهد داشت که این طرح به نتیجه می رسد.
موارد مهم دیگر وجود دارند که در انتخاب یک موضوع پژوهشی باید آنها را مد نظر داشت: