خدمات مقاله

خدمات ترجمه

خدمات ویراستاری

خدمات کتاب

ثبت سفارش

درباره ما

روش تحقیق (Research Methodology)

انتشار 7 اردیبهشت 1396
مطالعه 3 دقیقه

روش های تحقیق و پزوهش چند نوع اند؟

روش تحقیق (Research Methodology)

 

تعریف روش تحقیق

روش تحقیق یک طرح اصولی برای پیشبرد و هدایت تحقیق است.روش تحقیق بر دو نوع  کمی و کیفی طبقه بندی می شود.از جمله این روش ها،تجربه و آزمایش ،پژوهش و تحقیق  و داده های ثانویه و فرعی را می توان نام برد.هدف روش های کمی ،طبقه بندی خصوصیات،تعداد آنها و ایجاد مدل های آماری جهت آزمون فرضیه ها و توضیح دادن مشاهدات است.هدف روش های کیفی ،شرح جزییات مشاهده است که شامل محتوای رویدادها و موقعیت ها است.

 

انواع روش های تحقیق

در علوم اجتماعی،دو گروه اصلی روش تحقیق وجود دارد:

  1. گروه تجربی_تحلیلی:این نوع تحقیق روی دانش عینی تمرکز دارد،سوالات پژوهش که با جواب بله یا خیر پاسخ داده می شود و متغیرهای آن قابل اندازه گیری است.این روش تحقیق،از استدلال استقرایی یا قیاسی و با استفاده از تئوریهای موجود به عنوان یک اساس برای بیان فرضیه ای که نیاز به تست دارد ،استفاده می کند.این رویکرد بر روی توضیح تمرکز دارد.
     
  2. گروه تفسیری ،روشی است که روی درک پدیده در یک مسیر جامع و کامل تمرکز دارد.روش تحلیلی روی نمایان کردن هدف انجام کار توسط افراد تمرکز دارد.به عبارت دیگر،روش تفسیری به بررسی چرا ،چگونه و دلیل انجام کار توسط افراد می پردازد.روش تحلیلی به شما اجازه می دهد تا ارتباط خود را با پدیده های مورد مطالعه بشناسید.اما به دلیل اینکه گروه تفسیری روی دانش ذهنی و طرز تفکر شخص تمرکز دارد ،به دقت بیشتری در بیان متغیرها نیاز دارد.

 

نگاهی جزئی به انواع روش های تحقیق

آزمایش

آزمایش یک نوع روش تحقیق است که به بررسی رابطه ی علت و معلول ،تحت شرایط کاملا کنترل شده می پردازد.

هنگام انجام یک آزمایش ،محققان یک فرضیه را تست می کنند.فرضیه بیانیه ای است که به بررسی چگونگی ارتباط بین دو یا چند متغیر می پردازد.

برای مثال،می خواهیم بدانیم آیا مطالعه شخص روی معدل آن فرد تاثیر دارد؟فرضیه ما برای این آزمایش ممکن است چنین باشد:مطالعه ی بیشتر یک فرد،معدل او را بالا می برد .در این مثال،مطالعه متغیر مستقل (علت) و معدل فرد متغیر وابسته (معلول) می باشد.

اگر بخواهیم این فرضیه را تست کنیم،بایستی موضوع مطالعه را به طور تصادفی به دو گروه تقسیم بندی کنیم.گروه تجربی ،گروه افرادی است که متغیرهای مستقل را نشان می دهند.در طرف دیگر نیز گروه کنترل قرار دارد که متغیرهای مستقل را نشان نمی دهد.ما باید بخواهیم تا گروه کنترل به هیچ وجه مطالعه نکند اما گروه تجربی در هر هفته حداقل 10 ساعت مطالعه داشته باشد.بعد از یک ترم،ما تمایل داریم گروهی که بالاترین معدل را دارد مشخص نماییم.بالا بودن آمار معدل گروه تجربی نشان می دهد که فرضیه ی ما درست است.

توجه داشته باشید که در بعضی مواقع،یک تغییر در متغیر وابسته،می تواند نتیجه ی کاملا متفاوتی به دنبال بیاورد.(برای مثال:ممکن است آنهایی که برای گروه تجربی انتخاب شده اند واقعا باهوش تر از افراد گروه کنترل باشند.)موقعی که دو متغیر با هم تغییر کنند اما هیچ یک علت دیگری نباشد،این ارتباط نادرست می باشد.

پژوهش و تحقیق

بررسی یک روش تحقیق است که در آن به سوالات و بیانیه های پرسشنامه یا مصاحبه پاسخ داده می شود.هدف برخی از افراد را که تمرکز زیادی روی تحقیق دارند،بررسی نمایید.از آنجا که جمعیت معمولا بسیار بزرگ است و کار کردن روی تمامی افراد کاری غیر ممکن است،محقق تعدادی از افراد جامعه را به عنوان نمونه انتخاب می کند.در واقع نمونه بخشی از جمعیت است که به نمایندگی از همه ی افراد جامعه،مورد بررسی قرار می گیرد.

هنگامی که نمونه ی ما انتخاب شد،ما برای پرسیدن سوالات و ثبت پاسخ آنها به یک طرحی نیاز داریم.شایع ترین نوع بررسی ،پرسشنامه و مصاحبه است.پرسشنامه فمجموعه ای از بیانیه و سوالات نوشته شده است.در مصاحبه کردن ،محقق شخصا یک سری سوال از شرکت کننده می پرسد و به آنها اجازه می دهد تا در پاسخ دادن ازاد باشند و به سوالات آنگونه که می خواهند پاسخ دهند.

پرسشنامه و مصاحبه می تواند شامل سوالات بی انتها (اجازه دادن به شخص برای پاسخگویی آزاد) یا سوالات مطلق(سوالاتی که پاسخ معینی دارند) باشد.

یک روش تحقیق موثر بایستی :

  • روش کلی جهت بررسی مساله تحقیق را معرفی نماید.
  • روش خاصی را که برای گردآوری داده ها در نظر دارید ،نشان دهد.
  • چگونگی تجزیه و تحلیل نتایج تحقیق را شرح دهد.
  • برای روشهایی که برای خواننده ناآشنا است ،زمینه و دلیل منطقی فراهم کند.
  • برای موضوع انتخابی تحقیق و روش نمونه گیری،یک توجیه بیان کند.
  • محدودیت های بالقوه و پنهانی را توصیف نماید.

 

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
(امتیاز 0 توسط 0 نفر)
  ارسال به دوستان:

در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری


خدمات موسسه انتشاراتی اشراق