اگر در حال خواندن این مقاله هستید، احتمالاً به دنبال راهنمایی هایی در مورد نحوه نوشتن انگیزه نامه تحصیلی و یا مهاجرتی هستید، موسسه اشراق با توضیح تمام نکات مهم در نوشتن SOP و ارائه نمونه انگیزه نامه تحصیلی، شما را در این مسیر یاری می نماید.
SOP مخفف عبارت Statement of Purpose به معنای انگیزه نامه یا اظهار هدف یا بیان هدف است. انگیزه نامه توسط متقاضی تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور نوشته میشود و همانطور که از اسم انگیزه نامه پیداست، SOP یا انگیزه نامه دلایل و انگیزه شما برای ادامه تحصیل در دانشگاههای خارجی معتبر را نشان میدهد. انگیزه نامه پیشینه تحصیلی فرد، مهارتها و ویژگیهای وی و همچنین اهداف فرد برای ادامه تحصیل را بهصورت واضح بیان میکند. در sop باید فرد متقاضی توضیح دهد که چه کسی هست؟ علایق حرفهای وی چیست؟ هدف وی از ادامه تحصیل چیست؟ چرا آن دانشگاه را انتخاب کرد است؟ و ...
انگیزه نامه یکی از مهمترین فایلهای درخواستی دانشگاه یا سفارت از متقاضیان اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاههای برتر و یا کسانی است که قصد مهاجرت دارند. همینطور تنها بخشی که صدر صد آن در دست شماست. هرساله متقاضیان زیادی برای دانشگاهها و سفارتها بهمنظور مهاجرت انگیزه نامه خود را ارسال میکنند؛ ازآنجاییکه انگیزه نامه یا SOP معرف شما و اهداف شما است، کمیته داوری بعد از مطالعه آن تصمیم میگیرند که شما فرد مناسبی برای پذیرش هستید یا خیر. پس باید تمام تلاش خودتان را بکنید تا SOP شما بتواند نظر داوران را جلب کند.
اگر شما هم متقاضی مهاجرت و یا ادامه تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور هستید حتماً مطلع هستید که باید یک انگیزه نامه نیز به همراه مدارک و سوابق تحصیلی و کاری خودتان به کمیته داوری دانشگاه و یا سفارت ارسال نمایید. ولی چرا دانشگاهها و سفارت از شما تقاضای انگیزه نامه میکنند؟ در واقع انگیزه نامه جدای از مدارک و سوابق تحصیلی و کاریتان، شخصیت و دیدگاه و اهداف شما را به کمیته داوری بازگو مینماید. بدون وجود این انگیزه نامه داوران نمیدانند هدف شما از تقاضای تحصیل یا مهاجرت چیست؟ آیا فردی هستید که در شرایط نابسامان بتوانید کنترل امور را در دست بگیرید؟ Sop یا بیانیه هدف تنها مدرکی است که برخلاف سایر مدارک ارائهشده کاملاً تحت کنترل شما است. از طریق sop شما میتوانید کمیته پذیرش دانشگاه موردنظر خود را متقاعد کنید که شما گزینه خوبی برای انتخاب هستید. SOP درواقع وصف کننده ویژگیها و علایق شما هست و بر اساس آن کمیته پذیرش دانشگاه شمارا داوری میکنند.
هر SOP که به کمیته پذیرش دانشگاه و یا اداره مهاجرت کشورها ارسال میشود باید بیانکننده چند مسئله مهم در مورد فرد باشد و ویژگیهای یک انگیزه نامه خوب را داشته باشد تا کمیته داوری بتواند بر اساس آن تصمیم به پذیرش و یا رد فرد بگیرد. در ادامه به این موارد میپردازیم.
هدف شما از تقاضای تحصیلی و یا مهاجرتی چیست؟ قصد دارید در کدام رشته تحصیل کنید و یا قصد اشتغال در چه حوزهای رادارید؟
دلیل شما از انتخاب رشته ، شغل، دانشگاه و یا کشور مقصد چیست؟
آیا قبلاً سابقه کاری و یا تحصیلی مرتبط با موضوع انتخابیتان دارید؟
برنامه شما برای بعد از فارغالتحصیلی و یا پذیرش از کشور مقصد چیست؟
حتماً در SOP تمامی تجربیات را بیان کنید، اگر کارآموزی، تجربه یا پروژهای انجام دادهاید، مقاله یا کتابی چاپ کردید و یا هر فعالیت دیگری که داشتید حتماً بیان کنید.
اغلب افراد تصور میکنند میتوانند با دانلود نمونه انگیزهنامه از اینترنت و یا کپی از دوستان خود یک انگیزهنامه با کیفیتی بنویسند ک مورد تایید کمیته داوری دانشگاهی باشد. ولی باید بگوییم این تصور کاملا اشتباه است و چیزی جز بی اعتباری برای شما ثمرهای نخواهد داست. نوشتن SOP نیازمند پیروی از یک استراتژی به خصوصی است. برای اینکه انگیزه نامه شما حرفهای باشد و ذهنیت مثبتی از شما در دید داوران دانشگاه ایجاد کنید باید استراتژی مخصوصی به کار بگیرید و منحصربهفرد بودن آن را ثابت کنید. در ادامه به توضیحات بیشتری در این زمینه میپردازیم.
بیشتر متقاضیان دانشگاهها انگیزه نامهای مینویسید که گویا یک مقاله درباره خودشان است. و طبیعتاً چیزهای یکنواخت مینویسند که هیچ جذابیتی ندارند. به این دلیل است که انگیزه نامههای بسیاری هرساله از طرف دانشگاهها رد میشود. درواقع دانشگاهها میخواهند ببینند که شما چرا و چقدر علاقه دارید در آن دانشگاه تحصیل کنید؟
اکثر انگیزه نامهها بهصورت زیر شروع میشوند:
"من برای مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی در دانشگاه ... درخواست میکنم زیرا معتقدم مهارتهای فنی من در برنامه شما شکوفا میشود زیرا جایی است که در آن به چالش کشیده میشوم و میتوانم دانش علمی و فنی خود را توسعه دهم. ”
یا مانند زیر:
من مفتخرم که برای کارشناسی ارشد در دانشگاه ... اقدام کنم زیرا از زمانی که به یاد دارم، عاشق مهندسی/علوم زیستی بودم. از کودکی در مدرسه، میدانستم که میخواهم دانشمند/مهندس شوم.»
99 درصد انگیزه نامههای ارسالی به دانشگاهها همین جملات تکراری با ساختار مشابه رادارند. اغلب متقاضیان این جملات را از اینترنت و یا دوستان خود کپی=پیست کرده و ویرایش میکنند که باعث میشود حتی بیربط به برنامه آنها به نظر برسد. اگر میخواهید از این افراد متمایز شوید و کمیته داوری شمارا به خاطر بسپارد باید انگیزه نامه منحصربهفردی بنویسید و در آن داستانسرایی کنید. باید دلایل قوی برای تقاضای به دانشگاه برای ادامه تحصیل داشته باشید. وقتی این دلیل قوی را پیدا کردید، آن را بهعنوان یک داستان بگویید. یک روایت کوتاه اما عالی بنویسید که چه چیزی باعث شد این انتخاب را انجام دهید. در مورد اینکه چرا این رشته را در این دانشگاه انتخاب کردهاید. با خط داستانی خلاقانه خود کمیته را تحت تأثیر قرار دهید و فواید آن را در مدتزمان کوتاهی دریافت کنید.
به متن زیر توجه کنید:
"یکشنبهشب دیروقت بود، خودم را در وسط یک دفتر متروک با پانزده هزار خط کد دیدم. پر از کافئین در جریان خونم، وزندگی پوچ بیرون از دفتر، متوجه شدم که کامپیوترها شروع به کدگذاری مغزم و کنترل زندگی من کردند. دیگر نمیخواستم اجازه دهم ماشینها از من تغذیه کنند، تصمیم گرفتم که به دانشگاه بروم که میتوانست نجاتدهنده من باشد.»
این همان داستانی است که در ذهن کمیته داوری خواهد ماند.
در نکته قبلی اشاره کردیم که باید انگیزه نامه خود را داستان گونه بنویسید ولی این داستان نباید شبیه پایاننامه باشد. بهترین انگیزه نامه متنی است که علاوه بر کیفی بودن باید کمی نیز باشد. باید از اعداد در انگیزه نامه خود استفاده کنید، و به یاد داشته باشید این اعداد باید قابلاندازهگیری باشند تا خواننده بتواند آن را درک کند.
برای مثال:
در طول تحصیل در رشته مهندسی به یک سازمان غیردولتی محلی بهعنوان معلم ریاضی پیوستم. در این سازمان مفاهیم پایه ریاضی را به بچه آموزش میدادم.
در طول سال دوم تحصیل در رشته مهندسی به Teach Math که یک سازمان غیردولتی محلی بود بهعنوان معلم خصوصی ریاضی پیوستم. به مدت 10 ماه به بیش از 30 دانشآموز پایه پنجم و ششم ریاضیات پایه مانند جبر، هندسه و حسابان تدریس کردم. و تکتک دانشآموزانی که به آنها درس میدادم در آن سال نمره A را در ریاضی کس کردند ، هرگز در زندگیام اینقدر احساس غرور نکرده بودم.
تفاوتهای دو متن را مشاهده فرمودید؟ این اعداد دیدگاه جدیدی به خواننده میدهند و احترام آنها نسبت به شما ناگهان چند برابر میشود. اعداد به داستان شما اعتبار میدهند و باعث میشوند داستان شما در خاطر داوران بماند.
مواردی را در انگیزه نامه خود بنویسید که به صحت آن مطمئن هستید. صرفاً به این دلیل که کمیته داوری را تحت تأثیر قرار دهید مطالب کذب ننویسید. هر چیزی که در sop مینویسید با جزئیات آن را بیان کنید. برای مثال نگویید " من این رشته را انتخاب کردم چون عاشق این رشته هستم" بلکه با شفافیت توضیح دهید چرا این رشته را دوست دارید، چه چیزی باعث شده است تصمیم بگیرید که میخواهید تا آخر عمر در این زمینه کاری کنید، چه مهارتهایی را میخواهید کسب کنید؟
مانند زمانی که با دوستان خود صحبت میکنید از موضوع طفره نروید. از جملات ایده آل مانند "میخواهم دنیا را تغییر دهم" یا " میخواهم درونم را کشف کنم" و یا جملات مانند این استفاده نکنید. فقط روراست باشد و همیشه سر اصل مطلب بمانید ، ولی نه آنقدر که مغرور شوید. دلیل خود را پیدا کنید و سپس یکراه خوب و بهیادماندنی برای بیان آن پیدا کنید.
کمیته داوری به خواندن انگیزه نامه شما نیاز دارند نه به این دلیل که میخواهند درباره شما و زویاهای شما مطلع شوند، بلکه آنها باور دارند نوشتن انگیزه نامه باعث میشود خودتان فکر کنید که چرا چنین گامی برای تغییر زندگیتان برمیدارید. چرا فکر میکنید این بهترین چیزی است که میتواند برای شما اتفاق بیفتد. و چرا فکر میکنید برای موفقیت در زندگی واقعاً به آن نیاز دارید.
"چرا" همیشه مهم است و همچنین سؤالی است که پاسخ به آن دشوار است، اگر بتوانید جوابی برای تمام چراها پیدا کنید موفق خواهید بود.
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که متقاضیان مرتکب میشوند این است که یک قالب پایه برای انگیزه نامه خود تهیه میکنند و اگر برای چند دانشگاه متفاوت قصد ارسال داشته باشد تنها اسم و مشخصات مرتبط را تغییر میدهند و مابقی متن را بدون تغییر کپی پیست میکنند.
این کار بههیچوجه ایده خوبی نیست، زیرا اگرچه دانشگاهها شبیه به هم به نظر میرسند، ولی هر دانشگاه تفاوتهای بسیار زیادی با سایر دانشگاهها دارد. هر دانشگاهی مجموعهای از ویژگیهایی است که متفاوت از سایرین است برای مثال فرهنگ، دیدگاهها، ارزشها، نقاط قوت و ضعف آنها متفاوت از سایرین است.
بنابراین اگر برای چند دانشگاه درخواست ارسال میکنید باید تمام ویژگیهای هر دانشگاه را در نظر بگیرید و انگیزه نامه خود را بر اساس آن بنویسید. صرفاً تغییر نام و جزئیات کافی نیست و باید SOP خود را طوری تنظیم کنید که کمیته داوری دانشگاه فکر کنند شما برای جامعه آنها مناسبترین فرد هستید.
الآن که صحبت از فرهنگ شد به یاد داشته باشید که کشورهای مختلف فرهنگهای متفاوتی دارند و حتی ممکن است یک کشور بزرگ مانند ایالت متحده فرهنگهای مختلفی در بخشهای مختلف کشور داشته باشد. بنابراین ، قبل از نوشتن انگیزه نامه بهتر است درباره فرهنگ عمومی منطقهای که دانشگاه هدفتان در آن قرار دارد تحقیق کنید. این کار نهتنها شمارا در نوشتن انگیزه نامه کمک میکند بلکه ممکن است درروند تصمیمگیریتان نیز تأثیر داشته باشد. اگر فرهنگ منطقهای برای شما چندان جذاب نیست نباید وقت خود را برای ارسال درخواست به دانشگاه آن منطقه هدر دهید.
تقریباً تمام نوشتهها و جملات به دو صورت کلی نوشته میشوند؛ یا خیلی رسمی و خیلی دوستانه. اگر انگیزه نامه خود را به حال خیلی رسمی بنویسید شبیه این است که دارید برای ستوان خود در ارتش نامه مینویسید. و زمانی که انگیزه نامه خود را به حالت دوستانه مینویسید مانند این است که یک ایمیل دوستانه به دوست خود مینویسید. اگر سؤال شود که کدام به نظر بهتر میرسد؟ بیشتر دانشجویان میگویند حالت رسمی! و تعداد بسیار کمی هم معتقدند حالت دوستانه مناسب است. باید بگوییم هر دو مورد نادرست است.
تصور کنید در حال صحبت با رئیس دانشگاه یا مدیر کالج خود هستید. چگونه صحبت میکنید؟ انگیزه نامه شما باید اینگونه نوشته شود. طنز در لابهلای صحبتها ایرادی ندارد ولی نباید خیلی خندهدار و یا خیلی هوشمندانه به نظر برسید. هیچچیز خندهدار عمدی نباید در انگیزه نامه نوشته شود. به یاد داشته باشید هدف از نوشتن انگیزه نامه، قبولی در دانشگاه هدف است نه تحت تأثیر قرار دادن بقیه افراد. بنابراین اگر نوشته شما لبخندی بر چهره خواننده میآورد مشکلی نیست ولی نباید باعث شود داوران دانشگاه تنها به این دلیل که بهاندازه کافی جدی به نظر نمیرسید انگیزه نامه شمارا دور بی اندازند.
انگیزه نامه را بهعنوان وسیلهای برای انتقال نگرش، شخصیت و کاراکتر در نظر بگیرید. پس باید sop معیارهای شمارا به تصویر بکشد و به کمیته داوری بگوید که شما:
فارغالتحصیل مسئولیتپذیری خواهید بود که به جمعآوری بودجه برای تحقیقات، زیرساختها و امکانات آن دانشگاه کمک خواهد کرد.
فارغالتحصیل موفق دانشگاه خواهید بود که در آینده میتواند به دانشجوهای دیگر کمک کند.
در آینده شغلی خود بهعنوان یک نماینده بالقوه موفق آن دانشگاه شناخته خواهید شد.
قادر هستید تحصیلات تکمیلی را در مدتزمان مقرر با درصد خوبی به اتمام برسانید.
دانشجوی باهوشی هستید که میتواند برنامه آموزشی تحصیلات تکمیلی را تحمل کند.
نسبت به رشتهای که انتخاب کردید بسیار علاقهمند هستید.
شخصی کاملاً مشتاق و آماده مطالعه دروس جدید هستید.
قادر به مقابله با چالشهای تحصیل در دانشگاه هستید.
اینها پارامترهایی هستند که کمیتههای دانشگاهی به آن توجه میکنند.
اگر به شما بگوییم انگیزه نامه تنها میتواند 1000 کلمه باشد متعجب میشوید که چگونه میتوان حجم زیادی از مطالب را در 1000 کلمه جای دارد. در اینجا است که به اهمیت مهارت نوشتن انگیزه نامه پی میبرید. شما بهسادگی نمیتوانید بگویید " من اشتیاق زیادی به رشتهای که انتخاب کردم دارم. این جمله آخرین چیزی باید باشد که در sop خود باید به آن فکر کنید. باید کلماتی بهجای این جمله در متن sop خود بنویسید که بهطور غیرمستقیم همان منظور را برساند. میتوانید از مثالهای کوتاهی استفاده کنید تا نشان دهید چرا اینقدر به رشتهتان علاقه دارید.
برای مثال میتوانید چیزی شبیه این بنویسید:
" پدربزرگ من مکانیک ماشین بود. خاطرم هست وقتی 9 سال داشتم اولین بار من را به گاراژ خودش برد ونشانم داد چطور میتواند دوچرخه خراب منو تعمیر کند و میتوانم دوباره دوچرخهام را برانم. چند سال بعد زمانی که پدربزرگم درگذشت، تمام گاراژ را برای من گذاشت که نقطه عطف زندگی من بود. بهترین روزهای من در این گاراژ سپری شد، وقتی از مدرسه برمیگشتم، سعی میکردم وسایل مختلف خانه را تعمیر کنم. این چیزی بود که باعث شد من مهندس مکانیک شوم.
عبارت بالا درباره شما و علاقهتان به مهندسی مکانیک صحبت میکند بدون اینکه شما مستقیماً آن را بیان کنید. هیچ کمیته دانشگاهی در جهان دانشجویی را با این داستان شگفتانگیز رد نمیکند. حالا ، به یاد داشته باشید، نباید دروغ بگویید. تلاش کنید داستانهای واقعی از زندگیتان را به یاد بیاورید که تصمیمات شمارا شکل دادند. و آنها را با زیبایی به اهداف و زویاهای خود متصل کنید.
به دلیل اینکه از شما خواستیم داستان بنویسید، طبیعتاً به این منظور نیست که از خودتان داستان خلق کنید! اصلاً این کار را نکنید. فقط در صورتی داستان بنویسید که واقعاً یک داستان عالی دارید. اگر زندگی سادهای داشتید و دستاورد چشمگیری در زندگیتان نداشتید ایرادی ندارد، این موضوع کاملاً طبیعی است. اگر داستان خیلی عالی ندارید آن را در sop ننویسید. در نوشتن انگیزه نامه خودتان باشید و داستان معمولی خودتان را بنویسید.
این کار بهتر از این است که وانمود کنید شخصی هستید که واقعاً نیستید . کمیته داوری دانشگاهها روانشناسهای ماهری هستند که میتوانند تنها با یکبار خواندن انگیزه نامه شما متوجه شدند داستان شما واقعی است یا دروغین. بنابراین با داستان سازی شانس خود را برای پذیرش از دانشگاه از دست میدهید. فقط خودتان باشید، و تنها داستانهایی را بنویسید که واقعاً برای شما اتفاق افتاده است و یا به آن علاقه دارید.
بهجای اینکه بگویید " من تحقیق را دوست دارم" چون فکر میکنید داوران از این جمله خوششان میآید، باید شواهدی در داستان خود ارائه دهید که این گفته را ثابت میکند.
انگیزه نامه موقعیت خوبی است تا بتوانید بعضی از مشکلات خود را مطرح نمایید. اگر پیشینه تحصیلی خوبی ندارید و یا وقف ای طولانی بین سالهای تحصیلی خود دارد و یا مشکلاتی مربوط به کارتان دارید میتوانید در انگیزه نامه آنها را بیان کنید تا این اطمینان را به کمیته پذیرش دانشگاه بدهید که در نگارش sop صادق بودهاید.
بهجای دفاع از خودتان، باید دلایل واقعی مشکلاتتان را بیان کنید، ولی کته مهمتر این است که ، باید این نکته را در SOPخود برجسته کنید که چگونه بر این مشکلات غلبه کردید و از تجربیات بهدستآمده چه چیز کسب کردید. برای مثال تصور کنید تمام نمرات دروس شما در یکترم خاص C و D بود. این نمرات برای دانشگاه هدف قابلقبول نیست مگر اینکه دلیل قوی پشت آن باشد. بنابراین کمی زمان بگذارید و چند خط را به توضیح در رابطه با اتفاق رخداده اختصاص دهید.
اگر در زمان امتحانات بیمار بودید و یا شکست احساسی داشتید، یا کسی را ازدستداده بودید و یا مجبور به بر عهده گرفتن مسئولیت خانواده بودید، در انگیزه نامه خود به آن اشارهکنید. ولی حتماً به این نکته نیز اشارهکنید که چطور نمراتتان بعدازآن دوران بالا رفت.
اگر بهخوبی بتوانید داستان شکست خود را بیان کنید میتوانید کمیته داوری را تحت تأثیر قرار دهید تا شمارا بهعنوان فرد بالغی ببینند که میتوانید چالشهای مازاد بر درس خواندن را نیز مدریت نمایید و دانشگاه خود را در زمان مقرر به پایان برسانید.
این نکته بسیار مهم است که باید در زمان نوشتن انگیزه نامه آن را به کار بگیرید. قبل از ارسال درخواست به دانشگاهها باید جزئیات همه دانشگاههایی که برای آنها درخواست ارسال میکنید را بررسی نمایید. هر چیزی که در رابطه با دانشگاه هدف دوست دارید، یادداشت کنید.
بیشتر دانشجویان از جملات کلیشهای استفاده میکنند مانند" "من از اهمیتی که دانشگاه شما به تحقیق میدهد تحت تأثیر قرارگرفتهام"" یا " مایل هستم در دانشگاه شما تحصیل کنم زیرا 100 مدرک دکترا و 20 برنده جایزه نوبل دارید." . کمیته داوری میداند که دانشگاه آنها چقدر عالی است و لازم نیست شما آن را بارها و بارها یادآوری کنید. باید به آنها بگویید که دقیقاً چه چیزی راجع به آن دانشگاه نظر شمارا جذب کرده است که میخواهید در آنجا تحصیل کنید. به جزئیات توجه کنید چون خیلی مهم هستند.
برای مثال میتوانید چیزی شبیه به این را بگویید.
" به خاطر علاقهام به شیمی مولکولی از منابع کاملی ک دانشگاه والنبرگ فراهم کرده است، استفاده خواهم کرد. آزمایشگاههای 24 ساعته که برای تحقیقات دانشجویان درزمینهٔ شیمی مولکولی دایر هستند همان چیزی است که من دقیقاً به دنبال آن است چراکه میتوانم خودم را شبانهروز در آزمایشگاهها ببینم."
مشاهده کردید متن بالا چقدر حرفهای نوشتهشده است؟ متنهای اینچنینی نشان میدهد که شما چقدر مشتاق تحصیل در آن دانشگاه هستید. برای نوشتن چنین متنی باید تحقیقات گستردهای را بهصورت آنلاین و آفلاین در مورد دانشگاه، امکانات آنها، اساتید و دورهها انجام دهید تا بتوانید یک SOP منحصربهفرد برای آن دانشگاه بنویسید.
از دوستان و خانواده خود بخواهید که مقاله شمارا بخوانند.اشتباه دیگری که دانشجویان مرتکب میشوند این است که انگیزه نامه خود را به کسی نشان نمیدهند. شاید بهاینعلت که خجالت میکشند و یا فکر میکنند دوستان و یا خانوادهشان تخصص کافی در این زمینه را ندارند. برای همین تصور میکنند فایدهای ندارد که دوستان و خانوادهشان SOP آنها را بخوانند. باید بگوییم که این تصور کاملاً اشتباه است. SOP درباره شما بهعنوان دانشجو و یک فرد صحبت میکند. شاید دوستان و خانواده شما درزمینهٔ تحصیلی شما تخصص نداشته باشند ولی بهخوبی روی شما شناخت دارند و این دلیلی است که باید از آنها بخواهید انگیزه نامه شمارا بخوانند.
علاوه بر اینکه خانواده و دوستان نکات مفیدی به انگیزه نامه شما اضافه میکنند بلکه میتوانند داستانهای ارزشمندی از زمان مدرسه و یا کودکیان بازگو کنند که شما آنها را به خاطر نداشتید. علاوه بر این، صحبت کردن در مورد شخص دیگری کار ساده است ولی تعریف کردن خود برای شخص دیگری کار بسیار مشکلی است. به این دلیل است که نزدیکانتان بهتر میتوانند شمارا توصیف کنند. انگیزه نامهتان را غلطگیری و ویرایش کنید تا جایی که خودتان و نزدیکانتان مطمئن شوید که این بهترین انگیزه نامه در دنیاست. به اشتباهات تایپی دقت کنید، از جاگذاری درست نقطه و ویرگول در SOP مطمئن شوید، بیشازاندازه از گیومه و لغات و جملات پیچیده استفاده نکنید.
اگر استادی در دانشگاه قبلی خود میشناسید درباره انگیزه نامهتان با وی مشورت کنید. آنها در این زمینه مهارت دارند و هزاران انگیزه نامه در طول سالهای کاری خود دیدهاند. علاوه بر این، برخلاف نزدیکانتان ، اساتید نگاهی تخصصی به SOP دارند و میتوانند درزمینهٔ بیان مهارتهای فنی و شغلی یاریتان نمایند.
بههرحال یک استاد میداند که استاد دیگر به دنبال چه چیز در دانشجو است و همین باعث میشود به شما کمک کند تا استادان دانشگاه هدف را تحت تأثیر قراردادی.
همانگونه که در مطالب بالاتر نیز اشاره کردیم کپی کردن یک SOP از اینترنت و یا از دوستان خود فاجعه است. تصور کنید اساتید دانشگاهها روزانه یک انگیزه نامه واحد را بارها و بارها میخوانند و اطلاع دارند که آن را از جایی کپی کردید و یا خودتان با توجه به علایق و اهداف خود آن را نوشتهاید. به خاطر داشت باشید هر دانشگاه و کشوری فرهنگ و آداب خاص خود را دارد که باید در انگیزه نامهتان نشان دهید که با آداب و رسوم مرسوم آن منطقه هماهنگ هستید و بنابراین میتوانید فرد مناسبی برای انتخاب باشید. همچنین شرایط هر دانشگاه و نقاط قوت آن نیز با بقیه دانشگاهها فرق میکند شما باید در انگیزه نامه خود نشان دهید درباره اساتید و برنامههای آن دانشگاه آگاهی لازم را دارید و از آن برای رسیدن به اهدافتان استفاده خواهید کرد. پس مسلماً متنی که بدون شناخت دانشگاه و اساتید داور آن دانشگاه نوشتهشده باشد و هیچ نقطه منحصربهفردی نداشته باشد نظر هیچ داوری را به خود جلب نخواهد کرد.
نوشتن یک SOP حرفهای واقعاً کار آسانی است به شرطی که چند نکته مهم را رعایت کنید.
SOP باید در پاراگرافهای دقیقی دستهبندی شود. اما باید ارتباط بین پاراگرافها باهم حفظ شوند.
معمولاً یک SOP خوب بیشتر از دو صفحه نیست. البته این دو صفحه باید با فونت 12 نوشته شود و فاصله بین سطرها دو برابر باشد.
SOP باید ساده نوشته شود. از استفاده از تصاویر و یا تغییر رنگ نوشتهها پرهیز کنید. بهترین حالت رنگ مشکی برای نوشتهها است.
در یک انگیزه نامه حرفهای ، نیازی به نوشتن نام یا جزییات دوره نیست. SOP بخشی از پروفایل درخواست پذیرش/ دانشجوییتان است، بنابراین، بهطور پیشفرض نام شمارا دربر خواهد داشت. البته ممکن است واردکردن نام و یا سایر مشخصات در SOP برخی دانشگاهها الزامی باشد که در این صورت دانشگاهها دستورالعملهای خاصی درباره چگونگی و مکان نوشتن مشخصات شخصیتان ارائه میکنند.
اگر قصد نوشتن SOP رادارید حتماً برایتان سؤال است که آیا تعداد صفحات و یا کلمات انگیزه نامه محدودیت دارد و یا به حجم دلخواهتان میتوانید آن را تکمیل نمایید؟ در جواب این سؤال باید بگوییم برخی دانشگاهها فرمت SOP مخصوص به خود رادارند که هر دانشجو متقاضی ادامه تحصیل در این دانشگاه باید با دانلود آن از صفحه رسمی دانشگاه و مطالعه آن به این محدودیتها پی ببرد. ولی اغلب دانشگاهها فرمت مخصوص به خود ندارند و دست متقاضی را باز گذاشتهاند و هر فرمت و حجمی را میپذیرند. اما بهطورکلی یک SOP حرفهای حداکثر باید 2 صفحه ( بین 800 الی 1300 کلمه ) باشد. درست است که این تعداد کلمه واقعا برای توضیح تمام آن چیزی که میخواهید بیان کنید خیلی کم است و شاید دوست داشته باشید متن انگیزه نامهتان را مقداری طولانیتر کنید ولی اینکار به هسچ وجه توصیه نمیشود چراکه خواندن SOP با حجم مطلب بیشتر از این به دلیل وقتگیر بود از حوصله داوران خارج است.
در یک انگیزه نامه خوب باید از هر سه زمان گذشته ، حال و آینده صحبت کنید. باید موفقیتها و شکستهایی که در گذشته داشتهاید و تجاربی که کسب کردهاید را بیان کنید. اگر موفق به اخذ مدرک خاصی شده بودید یا سابقه فعالیتی در زمینه مرتبط داشتید حتما درباره آن توضیح دهید. مشارکتها و فعالیتهایی که در زمان حال دارید را بنویسید. مشغول به انجام چه پروژه یا فعالیتی هستید را شرح دهید. و در آخر برنامه و اهدافتان برای آینده را ذکر نمایید. باید اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود را تعیین کنید.. متن SOP را به پاراگرافهایی تقسیم کنید تا بهتر بتوانید متن آن را مدیریت نمایید.
پاراگراف اول |
---|
بیشتر اشتباهی که متقاضیان مرتکب میشوند این است که فکر میکنند پاراگراف اول برای معرفی است. این پاراگراف نباید شمارا معرفی کند ولی باید به چیزی اشاره کند که قصد دارید در SOP خود از آن صحبت کنید. رویکردهای زیر را برای نوشتن پاراگراف اول در نظر بگیرید. در پاراگراف اول درباره اهداف بلندمدتان و ارتباط آن با ایدههایی که دارید صحبت کنید. درک خودتان از زمینه انتخابیتان و نحوه مشارکتتان در آن زمینه را شرح دهید. سابقه مرتبط با تقاضایتان و ارتباط آن با اهداف آیندهتان را در 2 الی 3 سطر توضیح دهید. اگر داستانی دارید که نقطه عطف انتخابتان برای تقاضا است را بیان کنید. |
پاراگراف دوم و سوم |
---|
در این پاراگرافها درباره سابقه تحصیلتان صحبت کنید. درگذشته چه فعالیتهایی داشتید و اکنون در حال انجام چهکارهایی هستید. نقاط ضعف و قوتتان را صادقانه بیان کنید. |
پاراگراف چهارم |
---|
دلیل شما برای تقاضای تحصیلی و یا مهاجرتی برای کمیته داوری بسیار مهم است. بنابراین یک پاراگراف مجزا برای این موضوع باید اختصاص داده شود. در این پاراگراف باید صادقانه بیان کنید که چرا تمایل به درخواست فوق دارید؟ همچنین باید مهارتها و دستاوردهایی که بعد از پذیرش به دست خواهید آورد را بیان کنید. |
پاراگراف پنجم |
---|
این پاراگراف مهمترین بخش در SOP شما است. در پاراگراف پنجم باید اهداف کوتاهمدت و بلندمدتان را بازگو کنید. هدف کوتاهمدت شما این است که بلافاصله بعد از پذیرش در کشور مقصد و یا فارغالتحصیلی از دانشگاه هدف میخواهید به چهکاری مشغول شوید؟ به عبارتی درباره موقعیت و شغلی که میخواهید به دست بیاورید صحبت کنید. سپس اهداف بلندمدت خود را بیان کنید. درباره آیندهای که برای 10 یا 15 سال دیگر تصور میکنید صحبت کنید. برای مثال قصد تأسیس شرکتی رادارید یا میخواهید در سطح مدیرعامل و یا مدیر ارشد در شرکتی فعالیت کنید. یا قصد ادامه در مقطع دکتری و یا بالاتر رادارید. |
پاراگراف ششم |
---|
در این پاراگراف باید به دانشگاه و یا کشور مقصد ثابت کنید شما بافرهنگها و ارزشهای آنها کاملاً آشنا هستید، دلایل شما برای تقاضا قوی است و میتوانید با شرایط جامعه آنها هماهنگ باشید و یک کاندید ایدئال برای آنها هستید. |
پاراگراف پایانی |
---|
مانند تمام نوشتههای دیگر آخرین پاراگراف برای نتیجهگیری در نظر گرفته میشود. درنتیجه گیری باید خود را برای تمام چالشهای پیشرویتان آماده نشان دهید. همچنین شوق و اشتیاقی که برای موفقیت بعد از پذیرش دارید را نشان دهید. |
برای اینکه با یک انگیزه نامه حرفهای آشنا شوید نمونهای در ادامه آورده میشود ولی همانطور که قبلاً نیز اشاره شد بههیچوجه کپی پیست کردن و تغییر دادن بخشهایی از آن بههیچوجه کار درستی نیست. چراکه کمیته داوری میدانند شما خود آن را نوشتهاید و یا تنها بخشهایی از یک SOP آماده را تغییر دادهاید.
My decision to major in food science was not made hastily; rather, it has evolved through time. I have observed how my family grows crops, prepares meals with them, and preserves them using various farming techniques. As I became older, my curiosity about the scientific basis for their farming, canning, and cooking methods rose.
I started my journey with a bachelor’s in biotechnology and pursued a master’s in food technology. I worked on various projects and chose the dissertation topic “XXX” for my undergraduate course. My training at XYZ updated me about industrial-level operations in nutrition, microbiology, and contaminants in the food industry.
During the master’s program, food safety and quality assurance, post-harvest technology of fruits and vegetables, food processing, and bioprocess engineering captured my interest. I pursued a minor project on “ABC” and a dissertation on “XYZ”. My training at various laboratories across the county updated me on multiple techniques and aspects of food preservation, where I worked on and published seven research papers.
I am eager to pursue a PhD in food science and am interested in the processing and fresh produce industries as a specialization. Prof. ABC research work on Fruits and Vegetables are encouraging to me. Her publications on XYZ amazed and inspired me. Besides, I am also interested in (other professor’s work).
For my research, I aim to work on other food commodities, fruits and vegetables, and their wastage to synthesize nutritional and bioactive components and convert them into functional foods. Food safety is another department that fascinates me.
With the help of this doctoral program, I intend to not just learn more about the interdisciplinary subjects but also continue to work on my research and design skills. I wish to research independently along with gaining the most from the team when working on an assignment that directly influences smaller communities and society at large.
I just hope your institution grants me admission to this course and helps in achieving my dreams and serving society better. I promise that you won’t find me lagging in my quest or effort, and I pledge to do my best in all the tasks I am assigned.
در این پست سعی کردیم به نحوه نگارش SOP، فرمت نوشتاری آن و نکات مهمی که شما را در نوشتن انگیزه نامه یاری میکند به طور کامل توضیح دهیم. نوشتن SOP حرفهای کار آسانی است به شرطی که با سلیقه کمیته داوری آشنا باشید و بدانید آنها در فرد متقاضی به دنبال چه چیزی هستند. به یاد داشته باید شما تنها یک شانس برای هر دانشگاه و کشور دارید پس نباید با ارسال یک SOP غیر حرفهای این شانس را از دست بدهید. پیشنهاد میکنیم حتما برای نوشتن SOP از اساتید و افراد متخصص مشورت بگیرید تا پیچ و خمهای مسیر را به شما نشان دهند. امروزه مؤسسات معتبر زیادی وجود دارند که خدمات نگارش SOP را انجام میدهند. این مؤسسات ماهانه بیش از 100 انگیزه نامه تحصیلی و یا شغلی برای متقاضیان مینویسند و با آگاهی و تجربهای که دارند میتوانند بهترین انگیزه نامه را برای شما آماده کنند تا موردپذیرش کمیته داوری واقع شود.
موسسه اشراق یکی از چندین موسسه معتبر در سطح کشور است که درزمینهٔ نگارش SOP بهصورت تخصصی و حرفهای فعالیت دارد. موسسه اشراق تاکنون برای بیش از 500 دانشجو و متقاضی مهاجرتی تدوین انگیزه نامه انجام داده است و با آگاهی کامل به سلیقه کمیته پذیرش دانشگاهها و سفارتها میتواند انگیزه نامه حرفهای نگارش کند که نظر داوران را جلب نماید.
برای ثبت سفارش نگارش انگیزه نامه یا SOP در موسسه اشراق میتوانید به طریق زیر عمل نمایید:
تکمیل جایگاه زیر یا تماس با موسسه اشراق
دریافت مشاوره رایگان و آشنایی با روند کار
انجام SOP حرفهای و تخصصی توسط موسسه اشراق
4. تحویل کار و پشتیبانی نامحدود تا زمان تایید آن توسط شما
موسسه اشراق فعالیت خود را از سال 1393 آغاز کرده است و همواره کوشیده است بهترین خدمات را با مناسبترین قیمتها ارائه دهد. تدوین SOP یا انگیزه نامه یکی از مواردی است که بهصورت تخصصی در موسسه اشراق انجام میگیرد. نتیجه پذیرش و یا رد تقاضای داوطلب تماماً بستگی به SOP وی دارد و موسسه اشراق از این امر کاملا واقف است. در موسسه اشراق برای هر داوطلب انگیزه نامه منحصر به فردی نوشته میشود که مشابه هیچ SOP دیگری نیست و این امر باعث میشود شما در خاطر داوران بمانید و نظر پذیرش آنها را جلب نمایید. برای اطلاع از شرایط و مشاوره رایگان میتوانید با کارشناسان موسسه اشراق در ارتباط باشید.
برای ثبت سفارش SOP خود میتوانید با کارشناسان موسسه اشراق به شماره تماس 09149724933 تماس بگیرید و یا درخواست خود را از طریق ایمیل به isi.eshragh@gmail.com ارسال نمایید.
خیر. یک انگیزه نامه باید به خوبی علاقه مندی شما را به تحصیل در آن دانشگاه نشان دهد. نگارش یک SOP برای تمامی دانشگاهها عاقلانه نیست و شانس پذیرش شما را از بین میبرد.
خیر. به دلیل اینکه سایر مدارک شخصی نیز به همراه انگیزه نامه ارسال میشوند نیازی به ذکر نام و نام خانوادگی در SOP نیست؛ مگر اینکه فرمت مشخصی از طرف دانشگاه برای SOP تعریف شده باشد که ذکر نام و نام خانوادگی در آن فرمت الزامی باشد.
بهترین لحن برای نگارش SOP حالت رسمی اما مکالمهای است. یک SOP حرفهای نه حالت کاملا رسمی دارد و نه کاملا محاورهای و دوستانه نوشته میشود.
بلی. یک SOP نباید متجاوز از 1300 کلمه باشد. بهترین حالت بین 800 الی 1300 کلمه است.