این مطلب راهنماییهایی کاربردی برای نوشتن انگیزهنامه تحصیلی یا مهاجرتی ارائه میدهد. موسسه اشراق با تشریح نکات کلیدی در تهیه SOP و ارائه نمونههای انگیزهنامه، به مخاطبان در نگارش صحیح و مؤثر این نوع نامهها کمک میکند.
SOP مخفف عبارت Statement of Purpose به معنای انگیزه نامه یا اظهار هدف یا بیان هدف است. انگیزه نامه توسط متقاضی تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور نوشته میشود و همانطور که از اسم انگیزه نامه پیداست، SOP یا انگیزه نامه دلایل و انگیزه شما برای ادامه تحصیل در دانشگاههای خارجی معتبر را نشان میدهد. انگیزه نامه پیشینه تحصیلی فرد، مهارتها و ویژگیهای وی و همچنین اهداف فرد برای ادامه تحصیل را بهصورت واضح بیان میکند. در sop باید فرد متقاضی توضیح دهد که چه کسی هست؟ علایق حرفهای وی چیست؟ هدف وی از ادامه تحصیل چیست؟ چرا آن دانشگاه را انتخاب کرد است؟ و ...
انگیزه نامه یکی از مهمترین فایلهای درخواستی دانشگاه یا سفارت از متقاضیان اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاههای برتر و یا کسانی است که قصد مهاجرت دارند. همینطور تنها بخشی که صدر صد آن در دست شماست. هرساله متقاضیان زیادی برای دانشگاهها و سفارتها بهمنظور مهاجرت انگیزه نامه خود را ارسال میکنند؛ ازآنجاییکه انگیزه نامه یا SOP معرف شما و اهداف شما است، کمیته داوری بعد از مطالعه آن تصمیم میگیرند که شما فرد مناسبی برای پذیرش هستید یا خیر. پس باید تمام تلاش خودتان را بکنید تا SOP شما بتواند نظر داوران را جلب کند.
هر SOP که به کمیته پذیرش دانشگاه و یا اداره مهاجرت کشورها ارسال میشود باید بیانکننده چند مسئله مهم در مورد فرد باشد و ویژگیهای یک انگیزه نامه خوب را داشته باشد تا کمیته داوری بتواند بر اساس آن تصمیم به پذیرش و یا رد فرد بگیرد. در ادامه به این موارد میپردازیم:
هدف شما از تقاضای تحصیلی و یا مهاجرتی چیست؟ قصد دارید در کدام رشته تحصیل کنید و یا قصد اشتغال در چه حوزهای رادارید؟
دلیل شما از انتخاب رشته ، شغل، دانشگاه و یا کشور مقصد چیست؟
آیا قبلاً سابقه کاری و یا تحصیلی مرتبط با موضوع انتخابیتان دارید؟
برنامه شما برای بعد از فارغالتحصیلی و یا پذیرش از کشور مقصد چیست؟
حتماً در SOP تمامی تجربیات را بیان کنید، اگر کارآموزی، تجربه یا پروژهای انجام دادهاید، مقاله یا کتابی چاپ کردید و یا هر فعالیت دیگری که داشتید حتماً بیان کنید.
همانگونه که در مطالب بالاتر نیز اشاره کردیم کپی کردن یک SOP از اینترنت و یا از دوستان خود فاجعه است. تصور کنید اساتید دانشگاهها روزانه یک انگیزه نامه واحد را بارها و بارها میخوانند و اطلاع دارند که آن را از جایی کپی کردید و یا خودتان با توجه به علایق و اهداف خود آن را نوشتهاید. به خاطر داشت باشید هر دانشگاه و کشوری فرهنگ و آداب خاص خود را دارد که باید در انگیزه نامهتان نشان دهید که با آداب و رسوم مرسوم آن منطقه هماهنگ هستید و بنابراین میتوانید فرد مناسبی برای انتخاب باشید. همچنین شرایط هر دانشگاه و نقاط قوت آن نیز با بقیه دانشگاهها فرق میکند شما باید در انگیزه نامه خود نشان دهید درباره اساتید و برنامههای آن دانشگاه آگاهی لازم را دارید و از آن برای رسیدن به اهدافتان استفاده خواهید کرد. پس مسلماً متنی که بدون شناخت دانشگاه و اساتید داور آن دانشگاه نوشتهشده باشد و هیچ نقطه منحصربهفردی نداشته باشد نظر هیچ داوری را به خود جلب نخواهد کرد.
نوشتن یک SOP حرفهای واقعاً کار آسانی است به شرطی که چند نکته مهم را رعایت کنید.
SOP باید در پاراگرافهای دقیقی دستهبندی شود. اما باید ارتباط بین پاراگرافها باهم حفظ شوند.
معمولاً یک SOP خوب بیشتر از دو صفحه نیست. البته این دو صفحه باید با فونت 12 نوشته شود و فاصله بین سطرها دو برابر باشد.
SOP باید ساده نوشته شود. از استفاده از تصاویر و یا تغییر رنگ نوشتهها پرهیز کنید. بهترین حالت رنگ مشکی برای نوشتهها است.
اگر قصد نوشتن SOP رادارید حتماً برایتان سؤال است که آیا تعداد صفحات و یا کلمات انگیزه نامه محدودیت دارد و یا به حجم دلخواهتان میتوانید آن را تکمیل نمایید؟ در جواب این سؤال باید بگوییم برخی دانشگاهها فرمت SOP مخصوص به خود را دارند که هر دانشجو متقاضی ادامه تحصیل در این دانشگاه باید با دانلود آن از صفحه رسمی دانشگاه و مطالعه آن به این محدودیتها پی ببرد. ولی اغلب دانشگاهها فرمت مخصوص به خود ندارند و دست متقاضی را باز گذاشتهاند و هر فرمت و حجمی را میپذیرند. اما بهطورکلی یک SOP حرفهای حداکثر باید 2 صفحه ( بین 800 الی 1300 کلمه ) باشد. درست است که این تعداد کلمه واقعا برای توضیح تمام آن چیزی که میخواهید بیان کنید خیلی کم است و شاید دوست داشته باشید متن انگیزه نامهتان را مقداری طولانیتر کنید ولی اینکار به هسچ وجه توصیه نمیشود چراکه خواندن SOP با حجم مطلب بیشتر از این به دلیل وقتگیر بود از حوصله داوران خارج است.
در یک انگیزه نامه خوب باید از هر سه زمان گذشته ، حال و آینده صحبت کنید. باید موفقیتها و شکستهایی که در گذشته داشتهاید و تجاربی که کسب کردهاید را بیان کنید. اگر موفق به اخذ مدرک خاصی شده بودید یا سابقه فعالیتی در زمینه مرتبط داشتید حتما درباره آن توضیح دهید. مشارکتها و فعالیتهایی که در زمان حال دارید را بنویسید. مشغول به انجام چه پروژه یا فعالیتی هستید را شرح دهید. و در آخر برنامه و اهدافتان برای آینده را ذکر نمایید. باید اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود را تعیین کنید. متن SOP را به پاراگرافهایی تقسیم کنید تا بهتر بتوانید متن آن را مدیریت نمایید.
پاراگراف اول |
---|
بیشتر اشتباهی که متقاضیان مرتکب میشوند این است که فکر میکنند پاراگراف اول برای معرفی است. این پاراگراف نباید شمارا معرفی کند ولی باید به چیزی اشاره کند که قصد دارید در SOP خود از آن صحبت کنید. رویکردهای زیر را برای نوشتن پاراگراف اول در نظر بگیرید. در پاراگراف اول درباره اهداف بلندمدتان و ارتباط آن با ایدههایی که دارید صحبت کنید. درک خودتان از زمینه انتخابیتان و نحوه مشارکتتان در آن زمینه را شرح دهید. سابقه مرتبط با تقاضایتان و ارتباط آن با اهداف آیندهتان را در 2 الی 3 سطر توضیح دهید. اگر داستانی دارید که نقطه عطف انتخابتان برای تقاضا است را بیان کنید. |
پاراگراف دوم و سوم |
---|
در این پاراگرافها درباره سابقه تحصیلتان صحبت کنید. درگذشته چه فعالیتهایی داشتید و اکنون در حال انجام چهکارهایی هستید. نقاط ضعف و قوتتان را صادقانه بیان کنید. |
پاراگراف چهارم |
---|
دلیل شما برای تقاضای تحصیلی و یا مهاجرتی برای کمیته داوری بسیار مهم است. بنابراین یک پاراگراف مجزا برای این موضوع باید اختصاص داده شود. در این پاراگراف باید صادقانه بیان کنید که چرا تمایل به درخواست فوق دارید؟ همچنین باید مهارتها و دستاوردهایی که بعد از پذیرش به دست خواهید آورد را بیان کنید. |
پاراگراف پنجم |
---|
این پاراگراف مهمترین بخش در SOP شما است. در پاراگراف پنجم باید اهداف کوتاهمدت و بلندمدتان را بازگو کنید. هدف کوتاهمدت شما این است که بلافاصله بعد از پذیرش در کشور مقصد و یا فارغالتحصیلی از دانشگاه هدف میخواهید به چهکاری مشغول شوید؟ به عبارتی درباره موقعیت و شغلی که میخواهید به دست بیاورید صحبت کنید. سپس اهداف بلندمدت خود را بیان کنید. درباره آیندهای که برای 10 یا 15 سال دیگر تصور میکنید صحبت کنید. برای مثال قصد تأسیس شرکتی رادارید یا میخواهید در سطح مدیرعامل و یا مدیر ارشد در شرکتی فعالیت کنید. یا قصد ادامه در مقطع دکتری و یا بالاتر رادارید. |
پاراگراف ششم |
---|
در این پاراگراف باید به دانشگاه و یا کشور مقصد ثابت کنید شما بافرهنگها و ارزشهای آنها کاملاً آشنا هستید، دلایل شما برای تقاضا قوی است و میتوانید با شرایط جامعه آنها هماهنگ باشید و یک کاندید ایدئال برای آنها هستید. |
پاراگراف پایانی |
---|
مانند تمام نوشتههای دیگر آخرین پاراگراف برای نتیجهگیری در نظر گرفته میشود. درنتیجه گیری باید خود را برای تمام چالشهای پیشرویتان آماده نشان دهید. همچنین شوق و اشتیاقی که برای موفقیت بعد از پذیرش دارید را نشان دهید. |
موسسه اشراق فعالیت خود را از سال 1393 آغاز کرده است و همواره کوشیده است بهترین خدمات را با مناسبترین قیمتها ارائه دهد. تدوین SOP یا انگیزه نامه یکی از مواردی است که بهصورت تخصصی در موسسه اشراق انجام میگیرد. نتیجه پذیرش و یا رد تقاضای داوطلب تماماً بستگی به SOP وی دارد و موسسه اشراق از این امر کاملا واقف است. در موسسه اشراق برای هر داوطلب انگیزه نامه منحصر به فردی نوشته میشود که مشابه هیچ SOP دیگری نیست و این امر باعث میشود شما در خاطر داوران بمانید و نظر پذیرش آنها را جلب نمایید.
راههای ارتباطی با موسسه انتشاراتی اشراق
کارشناسان و مشاوران موسسه انتشاراتی اشراق به صورت تماموقت حتی در روزهای تعطیل آماده ارائه خدمات حرفهای و باکیفیت به مشتریان و کاربران خود هستند. برای دریافت مشاوره میتوانید از طریق سایت به صورت آنلاین با مشاورین موسسه گفتوگو کنید و یا از طریق تماس تلفنی با شمارههای زیر در ارتباط باشید:
eshragh_company
isi.eshragh@gmail.com
09149724933
041-33373424
برای ثبت سفارش SOP خود میتوانید با کارشناسان موسسه اشراق به شماره تماس 09149724933 تماس بگیرید و یا درخواست خود را از طریق ایمیل به isi.eshragh@gmail.com ارسال نمایید.
خیر. یک انگیزه نامه باید به خوبی علاقه مندی شما را به تحصیل در آن دانشگاه نشان دهد. نگارش یک SOP برای تمامی دانشگاهها عاقلانه نیست و شانس پذیرش شما را از بین میبرد.
خیر. به دلیل اینکه سایر مدارک شخصی نیز به همراه انگیزه نامه ارسال میشوند نیازی به ذکر نام و نام خانوادگی در SOP نیست؛ مگر اینکه فرمت مشخصی از طرف دانشگاه برای SOP تعریف شده باشد که ذکر نام و نام خانوادگی در آن فرمت الزامی باشد.
بهترین لحن برای نگارش SOP حالت رسمی اما مکالمهای است. یک SOP حرفهای نه حالت کاملا رسمی دارد و نه کاملا محاورهای و دوستانه نوشته میشود.
بلی. یک SOP نباید متجاوز از 1300 کلمه باشد. بهترین حالت بین 800 الی 1300 کلمه است.