نوشتن پایاننامه مرحلهای است که هر دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد در تهیه و تنظیم آن با چالشهایی میشود که فکر و ذهن او را درگیر کرده است. اگر اطلاعات ما در این مورد به صورت جامع و کامل باشد، کمتر دچار مشکل خواهیم بود. در این بخش از اشراق میخواهیم در مورد فرمت بندی پایاننامه صحبت کنیم. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
اگر بخواهیم مفهوم دقیق فرمت بندی را بیان کنیم باید بگوییم فرمت بندی به معنای چیدمان صحیح ساختاری و اجزایی پایاننامه است که باید رعایت شود به عبارتی فرمت بندی به معنای رعایت فرمت خاصی است که به موارد ریزی مانند نوع فونت، سایز فونت، میزان فاصله از طرفین صفحه، نوع نوشتن منابع، چکیده، نوع نگارش صفحات، نوع نگارش ضمایم و … بازمیگردد که بایستی به طرز صحیحی در کنار هم قرار گیرند. هر دانشگاهی نیز برای اینکه پایاننامههای نگارش شده توسط دانشجویان را در جلسه دفاع تحت داوری قرار دهد فرمت بندی خاص دانشگاهی خود را دارد که تمامی پایاننامهها در قالبی یکسان و یکپارچه باشند. دانشجویان نیز بهتر است از همان ابتدا با فرمت بندی پایاننامه آشنا شوند و پایاننامه خود را طبق دستورالعملهای گفتهشده در آن پیش ببرند.
بهطورکلی فرمت بندی پایاننامه به دو قسمت تقسیم میشود: 1) فرمت بندی محتوایی 2) فرمت بندی ساختاری. فرمت بندی محتوایی پایاننامه به عهده خود دانشجوست و باید خود او انجام دهد اما فرمت بندی ساختاری را میتوان توسط متخصصان و کارشناسان انجام داد. در ذیل به شرح هر یک از آنها میپردازیم:
فرمت بندی محتوایی پایاننامه مربوط است به تحقیقات انجامگرفته و شرح نتایج مستخرج از آن تحقیقات در بخشهای مختلف پایاننامه. همانطور که اشاره شد این نوع فرمت بندی را باید خود محقق انجام دهد زیرا بستگی به نوع موضوع و فرضیهای که انتخاب کرده است دارد. دانشجو در این فرمت بندی باید اساس کار تحقیق خود را مشخص کند و ابزارها و آزمایشهای مرتبط با آن را به کار گیرد و یا اگر نیاز است پرسشنامه طراحی کند باید به صورت اصولی و در راستای سؤال مطرحشده او در عنوان پایاننامه باشد. همه اینها مواردی است که به فرمت بندی محتوایی برمیگردد و پژوهشگر بهتر از هرکسی میتواند آن را اعمال کند.
فرمت بندی ساختاری پایاننامه، بعد از اتمام نگارش پایاننامه انجام میگیرد زیرا شامل اقداماتی زیر است: حاشیهبندی صفحات، فاصلهگذاری کلمات، فصلبندی، بخشبندی، صفحهبندی، پاراگرافبندی، تنظیم فونت متن، کنترل اندازه و قلم تیترها، فونت متن انگلیسی و فارسی پایاننامه، فهرستنویسی دقیق و ایجاد فهرست خودکار مطالب، اتوماتیک کردن فهرست شکلها، لیست جدولها و نمودارها، شمارهگذاری صفحات، ویرایش و تنظیم صفحات ابتدایی فصلها و صفحات پایانی پایاننامه، ویرایش پانویس، زیرنویس و پاورقی فارسی و لاتین، شماره بندی خودکار عناوین تیترهای اصلی و فرعی، فرمولها، روابط ریاضی، زیرنویس تصاویر، اشکال، جداول و نمودارها و به طور کلی اعمال هر آنچه در فایل شیوه نگارش پایاننامه گفتهشده است.
قبل از نگارش پایاننامه، شما بایستی یک موضوع و عنوان خوب انتخاب کنید و سپس بقیه اجزای پایاننامه را بر اساس آن بنویسید. انتخاب موضوع پایاننامه کارشناسی ارشد باید دربرگیرنده اهداف اصلی پایاننامه باشد و طوری انتخاب شود که مخاطب با خواندن آن به ایده اصلی پایاننامه پی ببرد. پس از انتخاب موضوع خود بایستی مراحل زیر را به ترتیب در پایاننامه خود به درستی انجام دهید. به طور کلی پایاننامه از بخشهای زیر تشکیل میشود:
همانطور که از اسم چکیده پیداست به معنی فشرده و عصاره پایاننامه هست که در صفحه آغازین آورده میشود. درواقع شما در چکیده پایاننامه باید به شرح انگیزه خود از انجام این تحقیق، پیشزمینه، اهداف، روشها، دستاوردها، نتایج و فرجام تحقیق بپردازید. مخاطب بعد از خواندن چکیده شما بایستی به پاسخ سؤالاتی نظیر چرایی شروع شدن تحقیق، چگونگی انجام تحقیق، چگونگی رسیدن به نتیجه تحقیق برسد. به ویژگیهای یک چکیده خوب در ذیل اشاره شده است:
اصولاً چکیده از متن اصلی پایاننامه مستقل است و این به این معنی است که چکیده شما باید بهگونهای باشد که برای فهم آن نیاز به مراجعه به سایر بخشهای پایاننامه نباشد.
افکار و عقاید شخصی نباید در چکیده آورده شوند به عبارتی چکیده یک گزارش کوتاه از تحقیق شماست و نباید حالت قضاوتی داشته باشد.
زمان افعال به کار برده شده در چکیده باید ماضی باشند و از استفاده از افعال آینده مانند من بحث و استدلال خواهم کرد ... یا من تجزیهوتحلیل خواهم کرد ... بپرهیزید.
از آوردن عبارات و جملات اضافی و بیهوده مانند باید بگویم ...، ناگفته نماند ...، البته قابل ذکر است که ... و بنابراین نتیجه میگیریم که ... بپرهیزید.
پس از نگارش چکیده در صفحه آغازین پایاننامه به ترتیب به فهرست مطالب، فهرست علائم و نشانهها، فهرست جداول، فهرست اشکال و سایر فهرستها اشاره میشود. فهرست مطالب معمولاً بعد از پایان یافتن کل پایاننامه گردآوری میشود. برای تنظیم این قسمت توصیه میشود از فهرستنویسی خودکار که در نرمافزار Word وجود دارد میتوانید استفاده کنید تا هم درصد خطا کاهش یابد و هم اینکه در وقت خود صرفهجویی کنید.
به طور کلی پایاننامههای استاندارد در مقطع کارشناسی ارشد دارای پنج فصل هستند که در شکل مقابل مشاهده میکنید.
درواقع بخشهای اصلی پایاننامه در این پنج فصل گنجانده شده است. ممکن است فرمت بندی این فصول در برخی از بخشهای جزئی در دانشگاهها متفاوت باشد شما بایستی قبل از تهیه و تنظیم این فصول به دستورالعمل دانشگاه خود مراجعه و به دقت تمامی بندهای آن را مطالعه کنید اما به طور کلی نحوه گردآوری و نگارش آنها از قوانین یکسانی پیروی میکند که در ذیل به شرح هر یک میپردازیم:
فصل اول پایاننامه با مقدمه و طرح مسئله اصلی تحقیق شروع میشود. خود مقدمه از لحاظ محتوایی به سه قسمت تقسیم میشود. در بند اول مقدمه شما باید به معرفی مسئله اصلی تحقیق خود بپردازید نحوه نگارش بند اول مقدمه بسیار مهم است و باید نقش مؤثری را در جذب مخاطب داشته باشد و ذهن خواننده را با توصیف موقعیت و شرایط برای آغاز موضوع خود آماده کنید. در قسمت دوم مقدمه به پیشینه تحقیق پرداخته میشود درواقع قسمت زیادی از مقدمه تحقیق را همین بخش پیشینه یا مرور ادبیات تحقیق تشکیل میدهد شما با پیوند دادن تحقیقات انجام شده در گذشته سهم خود را در انجام این تحقیق پر کردن شکافی که در تحقیقات قبلی وجود دارد بیان میکنید. در قسمت سوم مقدمه به مخاطب میگویید که دقیقاً با نگارش مقالهتان به دنبال چه بودید، چرا به دنبال این موضوع رفتید (اهمیت موضوع) و چگونه از پس آن برآمدید.
در فصل دوم به ارائه روشهای انجام تحقیق پرداخته میشود درواقع اینجا قسمتی است که توانایی و مهارت شما در انجام تحقیق خود سنجش میشود. در این قسمت باید توانایی ارائه اطلاعات شفاف و واضح به مخاطب را داشته باشید. منظور از اطلاعات شفاف این است که روش تحقیق شما باید طوری باشد که دیگران نیز با انجام آن به نتیجه یکسانی که شما به آن رسیدهاید، دست پیدا کنند. در این بخش شما در ابتدا به ارائه اطلاعات و دادههای خود که در انجام آزمایشهایتان از آنها استفاده کردهاید بپردازید و سپس روشهای انجام پژوهش خود را که شامل آزمایشهای مربوطه، محاسبات ریاضی و... است را بیان میکنید.
در فصل سوم از پایاننامه به ارائه مدلها و ایدههای تحقیق پرداخته میشود. شما در این بخش به معرفی متغیر خود در پایاننامه میپردازید و خصوصیات و حالتهای مورد اندازهگیری آن را بیان میکنید. مدل تحقیق به ما کمک میکند که به متن و درون پدیدههایی که نمیتوانیم مستقیماً آنها را ببینیم هدایت شویم. مدلسازی یا در واقع طرح و برنامهریزی تحقیق بسیار مهم است زیرا متغیرهای انتخابشده با اهداف تحقیق ارتباط خواهند داشت.
طبیعی است که بعد از معرفی متغیر موردبحث در تحقیق، به یافتهها و نتایجی که از آن استخراجشده است، بپردازیم. بنابراین، فصل چهارم پایاننامه به این بخش اختصاص داده شده است. برای تبیین یافتههای تحقیق میتوانیم از جداول، نمودارها و تصاویر استفاده کنیم. میتوانید این نتایج را با پیشبینیهای مدل خود مقایسه کنید و نتایج کلیدی را به صورت خلاصهوار نشان دهید. همچنین میتوانید نتایج رد کننده فرضیات تحقیق و پژوهش را نیز مانند نتایج تأییدکننده فرضیات آن بیان کنید.
آخرین فصل از پایاننامه و شاید گفت مشکلترین بخش آن قسمت نتیجهگیری است. زیرا پژوهشگران فکر میکنند برای این قسمت مطلبی باقی نمانده است و مطالبی که در مقدمه و چکیده گفتهاند مجدداً تکرار میکنند. اما باید گفت درواقع مهمترین قسمت تحقیق شما همینجاست. در این قسمت بایستی به اهمیت و مهم بودن تحقیق خود اشارهکرده و با ارتباط دادن آن با تحقیقات پیشین میتوانید به محدودیتهایی که در انجام این تحقیق با آنها مواجه بودهاید اشاره کنید و همچنین پیشنهادات خود را برای انجام پژوهشهای آینده مطرح کنید. برای ارائه بهتر این بخش سعی کنید از دید مخاطبان فکر کنید تا بتوانید به درستی به نگارش و جمعآوری آن بپردازید.
در انتهای پایاننامه، بایستی بهتمامی مواردی که در متن از آثار سایر نویسندگان استفادهشده است در قسمت منابع و رفرنس دهی اشاره شود. ارجاع دهی نیز روشهای مختلفی دارد که بستگی به دستورالعمل دانشگاه خود بایستی یکی از آنها را انتخاب کنید. در زیر مثالهایی از رفرنس دهی استاندارد را مشاهده میکنید:
الف) اگر در داخل متن به موضوع مطالعه اشاره گردد، نام نویسنده و همچنین سال انتشار ، داخل پرانتز نوشته شود: (In a recent study of reaction time (Rogres, 1994
ب) اگر نام نویسنده اشاره گردد، سال انتشار داخل پرانتز درج گردد: Peplau ( 1985) defines loneliness as a difference between desired and achieved social relationship
ج) اگر مقالهای دارای دو نویسنده باشد ، هر دو به همراه سال انتشار داخل پرانتز ارجاع شود: (Loneliness is inversely related to communication competence ( Reinkng & Bell, 1991
فرمت بندی پایاننامه در واقع مرتبسازی بخشها و نحوه قرارگیری هر یک از بخشهای آن است. درواقع رعایت فرمت خاصی که به موارد ریزی مانند نوع فونت، سایز فونت، میزان فاصله از طرفین صفحه، نوع نوشتن منابع، میزان کلمات چکیده، نوع نگارش صفحات، نوع نگارش ضمایم و … بازمیگردد. اگر شما دانشجویان عزیز فرصت و یا اطلاعات کافی در مورد فرمت بندی ساختاری پایاننامه خود ندارید میتوانید با خیال راحت آن را به دست متخصصان و کارشناسان باتجربه موسسه انتشاراتی اشراق بسپارید. شما عزیزان میتوانید طبق مراحل زیر اقدام به ثبت سفارش فرمت بندی پایاننامه کنید:
ثبت سفارش و ارسال فایل و مشخصات
فرمت بندی پایان نامه توسط متخصص
بررسی فایل نهایی توسط بازرس
تحویل فایل فرمت بندی شده
هر دانشگاه، برای هماهنگسازی مقالات و یکپارچهسازی و یکدست کردن آنها در زمان داوری، فرمت خاصی را برای پایاننامهها در نظر میگیرد. فرمت بندی یکی از اصول مهم برای موفقیت در جلسه دفاع است. با توجه به نیاز مشتریان عزیز مخصوصاً دانشجویان برای خدمات فرمت بندی، موسسه انتشاراتی اشراق با گزینش دقیق و چندمرحلهای گروه فنی خود، درصدد ارائه خدمات با حفظ نهایت تعهد در امانتداری و کیفیت است تا دغدغهی مراجعین برای فرمت بندی مقاله, پایاننامه, اسناد اداری و ... را برطرف سازد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد فرمت بندی پایاننامه، میتوانید با کارشناسان موسسه انتشاراتی اشراق در ارتباط باشید و یا با کلیک بر روی لینک زیر به صفحه ثبت سفارش منتقل شوید:
فرمت بندی پایان نامه در واقع به معنای درآوردن قالب و ساختار پایان نامه به فرمت مخصوص دانشگاهی است.
فرمت بندی پایان نامه معمولاً حدود یک الی دو هفته زمان میبرد.
بله، تغییر فرمتبندی بعد از نوشتن مقاله یا پایاننامه امکانپذیر است، اما ممکن است وقتگیر باشد. به همین دلیل، بهتر است از ابتدا فرمتبندی را رعایت کنید تا نیاز به تغییرات عمده نداشته باشید.
بله، استفاده از نرمافزارهایی مانند Microsoft Word، LaTeX و نرمافزارهای مدیریت منابع مثل EndNote و Zotero میتواند در فرمتبندی صحیح و سریعتر محتوا کمک کند.
استفاده از جداول و شکلها میتواند به نمایش بهتر دادهها و نتایج کمک کند و خوانایی مقاله یا پایاننامه را افزایش دهد. اما ضرورت استفاده از آنها بستگی به موضوع و نوع تحقیق دارد.