اشراق: برای نگارش بحث مقاتله خود بایستی تجزیه و تحلیل خوبی از نتایج کار خود داشته باشید تا بتوانید نتایج خود را با نتایج تحقیقات مشابه قبلی مقایسه نمایید.
قسمت بحث و نتیجه گیری آخرین بخش از مقاله علمی می باشد که هدف آن ارائه یک نتیجه کلی از پژوهش انجام شده و نتایج حاصل از آن می باشد. نحوه نگارش بخش بحث و نتیجه گیری می تواند از مجله ای به مجله دیگر متفاوت باشد. برخی مجلات ترجیح می دهند که بخش بحث و نتایج جدای از یکدیگر باشند و مقاله با بحث خاتمه پیدا کند. اما برخی دیگر از مجلات ترجیح می دهند که بخش نتایج و بحث با یکدیگر نوشته شوند. و حتی گاهی برخی مجلات از نویسنده می خواهد که بخش نتایج، بحث و نتیجه گیری را جداگانه بنویسند که در مقالات انگلیسی به ترتیب تحت عنوان result, discussion, conclusion نامیده می شوند. در مقالاتی علمی که بخش نتیجه گیری جدای از بحث نوشته می شود، معمولاً یک یا دو جمله مهم از بحث را در قسمت نتیجه گیری ها می آورند. در نتیجه بهتر است قبل از اقدام به نگارش مقاله، ابتدا بخش راهنمای سایت مجله را مطالعه کرده و سپس بر اساس دستورالعمل آن مجله، مقاله خود را نگارش کنید.
برای تمامی محققین و دانشجویان جوان، همیشه نگارش بخش بحث و نتیجه گیری مشکل تر از بخش های دیگر مقاله هست. برای نگارش این بخش بایستی تجزیه و تحلیل خوبی از نتایج کار خود داشته باشید تا بتوانید نتایج خود را با نتایج تحقیقات مشابه قبلی مقایسه نمایید. بارها مشاهده شده است که برخی از نویسندگان در نوشتن قسمت بحث و نتیجه گیری اهمال کرده و آن را به گونه ای از سر باز میکنند. برخی از آنها، عین نتایج را در قسمت بحث می آورند و یا بخش چکیده مقاله را با کمی تغییر در آنجا ذکر می کنند که این ها از دید ویراستار یک مجله اصلا درست نمی باشد.
بسیاری از مقالات با عناوین خوب به علت ضعف در نگارش بحث و نتیجه گیری، از سوی داوران مجله رد شده اند. زیرا داوران مجله بعد از خواندن بخش چکیده مقاله و نتایج، به سراغ بحث و نتیجه گیری می روند. اگر این بخش به خوبی و بصورت حرفه ای نوشته شود، نظر داوران را به خود جلب خواهد کرد.
برای آنکه بتوانید بخش بحث مقاله خود را بنویسید، ابتدا بایستی یکسری سوالات برای خود طراحی کنید و با پاسخ به آنها، بخش نتایج خود را بنویسید. از جمله سوالاتی که می توان برای این بخش مطرح کرد:
چه مقدار از آن شکاف تحقیقاتی ذکرشده در قسمت مقدمه را پر کرده اید و چه عواملی در مسیر انجام پژوهش ، مانع رسیدن به نتایج می شدند.
همانطور که گفته شد، قسمت بحث و نتیجه گیری دارای محتوای گوناگونی است و نگارش آن کمی مشکل به نظر میرسد.
در قسمت نتایج میتوان ما بصورت کلی به محتویات و نتایج حاصل از تحلیل آماری داده ها اشاره می کنیم و هیچ بحث و استدلالی از نتایج ارائه نمی دهیم. اما در قسمت بحث بر خلاف قسمت نتایج و یافته ها، شروع به تحلیل یافته ها و مقایسه آنها با یافته های قبلی می کنیم. همیشه در قسمت بحث، از مباحث وسیع و مختلفی استفاده می شود.
اینکه اولین جمله این قسمت در چه موردی باشد و چگونه نوشته شود، بسیار مهم است و به هیچ وجه نباید تصادفی باشد. در اکثر مواقع قسمت بحث و نتیجه گیری با اشاره به مطالبی از قسمتهای قبل شروع میشوند. برای مثال میتوانید قسمت بحث و نتیجه گیری را با مهمترین جنبه های پژوهشتان آغاز کنید:
نویسنده ممکن است در ابتدا قسمت مقدمه را بازگو کند تا نقطه ضعف خاصی که در پژوهشهای قبلی وجود داشته را یادآوری کند.
نویسنده در بخش بحث و نتیجه گیری پژوهش نشان می دهد که در کجای نقشه تحقیقاتی حوزه مورد مطالعه جا دارد و اینکه چطور برای این حوزه مناسب است. مطالبی که در بخش بحث نوشته می شود، در هیچ جای دیگر مقاله مطرح نمی شود. در قسمت بحث و نتیجه گیری بایستی دقیقاً به آن پژوهش هایی اشاره شود که از کار تحقیقاتی شما تأثیر گرفته است.
از ویژگی های دیگر قسمت بحث و نتیجه گیری، تمرکز بر روی دستاورد یا سهم کار پژوهشی در پیشرفت علمی است. بدین منظور شما باید با ارائه شفاف فواید و مزیتها، ماهیت دستاوردهایتان را مشخص کنید.