بهطور تقریبی میتوان گفت که بیش از نیمی از مقالههای علمی که یک دانشجو یا پژوهشگر در زمان اشتغال به امر پژوهش مطالعه میکند، نام و لوگوی الزویر (Elsevier) و اغلب بهطور همزمان نام ساینسدایرکت (Science Direct) نیز نقش بسته است.
معرفی پایگاه الزیویر (Elsevier)
بهطور تقریبی میتوان گفت که در بیش از نیمی از مقالههای علمی که یک دانشجو یا پژوهشگر در زمان اشتغال به امر پژوهش مطالعه میکند، نام و لوگوی الزویر (Elsevier) و اغلب بهطور همزمان نام ساینسدایرکت (Science Direct) نیز نقش بسته است. امّا بهراستی تفاوت میان واژههایی مانند ساینس دایرکت ، الزویر، اسکوپوس و حتی عناوین ژورنالهایی که در بالای مقالات دیده میشود چیست؟
نام شرکت Elsevier در سال ۱۵۸۰، زمانی که لوئیس الزویر شروع به فروختن کتاب به دانشجویان کرد مطرح شد. Elsevier یکی از اولین ناشرانی است که به چاپ مجلات علمی و شرح وقایع علمی پرداخته است. شعبه اصلی Elsevier Science در آمستردام هلند است. شرکت Elsevier یک ناشر چندرسانهای پیشرو است. این شرکت محصولات و خدمات علمی، فنی پزشکی را در سراسر دنیا منتشر میکند. ازجمله این خدمات میتوان به پایگاه Science Direct اشاره کرد.
لوگوی الزویر که یکی از معروفترین تصاویر دنیا شده است. پیرمردی مشاهده میشود که در حال چیدن انگور از یک تاک است. این تاک به دور یک درخت نارون پیچیده است. در بخشی از تصویر نوشتهای مشاهده میشود تحت عنوان Non solus به معنی “تنها نه”. در تاریخچه رسمی الزویر آمده است که این تصویر نشانگر رابطه ناشر و محقق است. درخت نارون نماد ناشر است. باید یک حمایت مستحکم برای تاک که نماد محقق است ایجاد کند. تا میوه تولید شود. این ناشر در سالهای بعد از آغاز فعالیت رسمی خود، گسترش بسیار زیادی داشته است که از جمله آن میتوان به ساینس دایرکت و اسکوپوس اشاره کرد.
ساینس دایرکت Science Direct
همانگونه که اشاره شد الزویر و ساینس دایرکت در واقع رابطه کل و جزء دارند و ساینس دایرکت یکی از زیرمجموعههای شرکت الزویر است. حدود بخشی از تولیدات علمی دنیا توسط الزویر انجام میگیرد و این تولیدات در سایت ساینس دایرکت عرضه میگردد. در حال حاضر در بیشتر رشتهها از جمله علوم پایه، روانشناسی، آموزش، سیاست، فیزیک، حقوق، مهندسی کامپیوتر و بسیاری از رشتههای دیگر در سایت ساینس دایرکت دهها مجله به چاپ میرسد. پایگاه ساینس دایرکت در برگیرنده موارد زیر میباشد:
در پایگاه اطلاعاتی ساینس دایرکت، موضوعات به چهار دسته اصلی شامل Physical Sciences and Engineering ،Life Sciences ،Health Sciences و Social Sciences and Humanities تقسیمشدهاند. موضوعاتی که در این پایگاه تحت پوشش قرار میگیرند عبارتاند از: کشاورزی و علوم زیستی، هنرها و علوم انسانی، بیوشیمی، ژنتیک و زیستشناسی مولکولی، تجارت، مدیریت و حسابداری، مهندسی شیمی، شیمی، علوم تصمیمگیری، زمین و علوم سیارهای، اقتصاد، اقتصادسنجی و مالی، مهندسی، محیطزیست، ایمنیشناسی و میکروبیولوژی، علوم مواد، ریاضیات، پزشکی و دندانپزشکی، علوم اعصاب، پرستاری، فارماکولوژی، سمشناسی و علوم دارویی، فیزیک و ستارهشناسی، روانشناسی، علوم اجتماعی، دامپزشکی و علوم دامی.
در سال ۲۰۰۴ شرکت الزویر با همکاری ۲۱ موسسه از سرتاسر جهان اقدام به راهاندازی اسکوپوس گرفت. اسکوپوس را میتوان به نوعی رقیب تامسون رویترز دانست. هدف این موسسه تعیین کیفیت مقالات، برترین کشورهای از نظر تولید علمی، نشریات معتبر، و بررسی موسسات علمی و دانشمندان است. همچنین این موسسه به بررسی تعداد استنادات و ارائه چکیده مقالات میپردازد. در حال حاضر اسکوپوس حدود ۱۸۵۰۰ مجله را از ۵ هزار انتشارات بینالمللی نمایه میکند.
مزایا و مراحل چاپ مقاله در مجلات الزویر
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات الزویر، ساینس دایرکت و اسکوپوس جهت تقویت رزومه تحصیلی و پژوهشی دانشجویان و محقیق بسیار موثر میباشد. دانشجویان عزیز میتوانند جهت اخذ مجوز دفاع از رساله دکتری و یا کسب نمره کامل پایاننامه خود همچنین برای افزایش شانس قبولی در مصاحبه دکتری و شغلی اقدام به چاپ مقاله در مجلات الزویر نمایند. علاوه بر دانشجویان چاپ مقاله الزویر برای اساتید دانشگاهی نیز در جهت تقویت رزومه و به تبع آن ارتقاء مرتبه علمی و شغلی گزینه مناسبی میباشد.
روند چاپ مقاله در مجلات الزویر بی شباهت به چاپ مقاله در سایر مجلات نیست بدین منظور پس از اتمام نگارش مقاله بایستی نسبت به انتخاب مجلهای متناسب با موضوع مقاله اقدام نمایید برای اینکار میتوانید از سایت https://journalfinder.elsevier.com/ کمک بگیرید در انتخاب مجله باید توجه داشته باشید مجلهی انتخابی شما در لیست مجلات معتبر و مورد تائید وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد قرار داشته باشد و همچنین این مجلات در بلک لیست هیچ وزارتینی قرار نداشته باشد. اهمیت انتخاب مجله مناسب به این خاطر است که مقاله شما در مرحله داوری به دلیل عدم همخوانی با اسکوپ مقاله و یا عدم هماهنگی با فرمت مجله ریجکت (رد) نشود و از اتلاف زمان و هزینه جلوگیری گردد. پس از اینکه مقاله خود را در فرمت ارائه شده مجله تنظیم و آماده کردید با مراجعه به سایت الزویر (www.elsevier.com) مراحل ارسال و سابمیت مقاله خود را پی بگیرید. مراحل ارسال مقاله به صورت گام به گام در الزویر به شرح زیر میباشد:
1- ثبت نام در سیستم Elsevier
2- ورود به عنوان نویسنده
3- پر کردن فرم های online به صورت گام به گام
3-1- عنوان مقاله
3-2- چکیده
3-3- کلمات کلیدی
3-4- وارد کردن نویسندگان و ...
در مرحله آخر موارد زیر به ترتیب در سایت الزویر upload میشود:
1- نامه cover letter که درواقع نامه کوتاهی است خطاب به سردبیر مبنی بر اینکه مقاله برای داوری ارسال می گردد.
2- متن مقاله بدون وجود جدول و شکل (برخی مجلات اعلام می کنند که اسم نویسندگان بایست حذف شده باشد و در این صورت یک صفحه جدا شامل اسم نویسندگان نیز باید ارسال گردد)
3- فایل تمام جداول در قالب فایل word، آپلود گردد.
در مرحله بعدی سیستم کلیه مدارک را به صورت یک pdf ساخته و برای شما میفرستد. شما باید آن را چک کرده و در صورت تایید دکمه submit را بزنید در این صورت مقاله شما برای سردبیر ارسال شده و کار شما در این مرحله به اتمام میرسد. پروسه داوری و پذیرش مقالات در الزیویر 6 تا 7 ماه طول میکشد. پس از داوری در صورت پذیرش نامه اکسپت معتبر از سوی مجله برای نویسندگان مقاله ارسال میگردد. در مورد هزینه چاپ مقالات الزویر نیز باید گفت بسته به نوع مجله اینکه open acces باشه یا close acces و همچنین اعتبار مجالات هزینههای مختلفی (بر حسب دلار) از نویسندگان مقاله دریافت میشود.
با توجه به پیچیده گی خاص چاپ مقاله در نشریات الزویر موسسه اشراق با همکاری ادیتورهای بینالمللی و رایزنیهای مداوم در نشریات معتبر الزویر قادر به چاپ مقالات شما فرهیختگان عزیز در کوتاهترین زمان و با حداقل هزینه میباشد. مراحلی که برای چاپ و پذیرش مقاله الزویر در موسسه اشراق انجام میگیرد به قرار زیر میباشد:
برای ثبت سفارش در اولین فرصت درخواست خود را از طریق ایمیل موسسه به کارشناسان ما ارسال بفرمایید تا جهت پیگیری با شما در ارتباط باشند.