موسسه اطلاعات علمی Institute for Scientific Information بانک اطلاعات ISI، مرکزجامعی برای فهرستکردن و پوششدادن مهمترین مجلات علمی منتشرشده در سراسر دنیا، جهت تبادلاطلاعات میان پژوهشگران حوزههای مختلف در دنیا میباشد. در ادامه مطلب به بررسی و توضیحات بیشتر در مورد این مقالات میپردازیم.
وجود یک مرجع ارزیابی که هم نیازهای استفادهکنندگان را بهخوبی شناسائی کند و از طرفی دیگر نقاطضعف و قوت منتشرات علمی و پژوهشی در زمینههای مختلف را ارزیابی نماید، میتواند راهگشای خوبی برای پژوهشگران باشد. در دنیای تحقیقات و پژوهشهای حرفهای که اساتید، محققان و دانشجویان با آن سروکار دارند، همیشه حرف از نوعی مقالات موسوم به "ISI" است. موسسات مختلفی در جهان به نمایهسازی مجلاتعلمی اشتغال دارند که این موسسات با تعیین استانداردهای مختلف و دنبالکردن این استانداردها در مجلات منتشرکننده مقالات علمی، بهنوعی اسباب سنجش فعالیتهای علمی در حوزههای مختلف علمی را فراهم میکنند. یکی از این موسسات که از اعتبار و شهرت بیشتری برخوردار است، "ISI" نام دارد که مخفف حروف اول موسسه "Institute for Scientific Information" میباشد. این موسسه بخشی از موسسه "تامسون رویترز" است. در واقع "ISI" یک مرجع تعیین استاندارد و معتبربودن نشریات علمی در سراسر جهان است. بدین معنا که صلاحیت نشریات مختلف در زمینههای یاد شده بررسی شده و در صورت داشتن اعتبار علمی و رعایت اصولفنی چاپ نشریه، در لیست نشریات این موسسه قرار میگیرد. بههمین دلیل مجلاتی که در لیست مجلات این موسسه قرار میگیرند به مجلات "ISI" مشهور هستند و اگر مقالهای در چنین مجلاتی به چاپ رسد، مقاله "ISI" میباشد و همچنین دارای اعتبار علمی میباشند. به عبارت ساده، "ISI" مخزن بزرگی از دادهها و اطلاعاتعلمی و دقیق از سراسر جهان است. در این پایگاه بیشاز 20 هزار مقاله در رشتههای مختلف نمایه شدهاند که طی سالها در نشریات این گروه منتشر شدهاند.
بنیانگذاران "ISI": "یوجین گارفیلد (Eugene Garfield)" بنیانگذار و موسس ISI است. وی دکترای زبانشناسی خود را در سال 1961 از دانشگاه "پنسیلوانیا" گرفته بود و در سال 1956، این موسسه را بنیان نهاد و تا سال 1992 نیز، مدیریت آن را برعهده داشت. در همین سال، موسسه علمی تامسون (تامسون رویترز) این بنیاد را خریداری کرد و هم اکنون، نام "Thomson Scientific" را بر خود دارد. اگر چه با عنوان پیشین ISI شناخته میشود.
در حال حاضر بنیاد تامسون رویترز، صاحب غول رسانهای رویترز، مالک این موسسه است و در واقع، ISI بخشی از "Healthcare & Science" شرکت تامسون رویترز است.
نشریاتی که در فهرست ISI قرار دارند موضوعات تخصصی بسیار زیادی را در بر میگیرند. موضوعاتی همچون علوم کشاورزی، زیستشناسی و بیوشیمی، علوم کامپیوتر، اکولوژی و محیط زیست، اقتصاد، تجارت، مهندسی، علوم زمین، ایمونولوژی تا ریاضیات و علوم فضایی و فیزیک و فارماکولوژی و… . هریک از افراد بسته به تخصص زمینه فعالیت خود در هریک از حوزههای تحقیقاتی، میتوانند مقالات خود را برای نشریات مرتبط به رشته تخصص خود ارسال کنند و در انتظار داوری مقاله خود باشند. از جمله دلایلی که برای پذیرش یک مجله در فهرست این موسسه وجود دارد عبارت است از:
هماهنگی ویژگیهای مجله با معیارهای کمیته علمی موسسه
تنوع بینالمللی مقالات چاپشده در هر مجله
نشر بهموقع و منظم مجله
همانطور که عنوان شد ملاک ISI بودن یا نبودن یک مجله، قرار گرفتن نام آن مجله در فهرست مجلات موسسه تامسون رویترز میباشد. بنابراین برای بررسی اینکه مجلهای ISI میباشد یا خیر، میبایست به وبسایت این موسسه به نشانی http://mjl.clarivate.com/ مراجعه نموده و نام مجله و یا شاپای مجله (ISSN) را جستجو کنید. در صورتیکه نام مجله در نتایج جستجو نمایش داده شود، مجله مورد نظر شما جزو مجلات ISI میباشد. بیش از 1500 مجله در هر سال به فهرست این موسسه اضافه میشود، اما این را هم باید بدانید که اگر مجلهای به پانتئون مجلات پایگاه ISI اضافه میشود، این حضور تا ابد نخواهد بود و امکان دارد که سال بعد نتواند معیارهای حضور را حفظ کند و از فهرست خارج شود. به همین منظور باید به وبسایت تامسون رویترز مراجعه نموده و نام و یا ISSN مجله را جستجو نمایید.
نکته: بهتر است به جای نام مجله، ISSN مجله را جستجو نمایید.
همانطور که در مطالب قبلی بیان شد مجلات یا ژورنال های ISI، مجلاتی هستند که در لیست مجلات موسسه تامسون رویترز قرار دارند و مجلات معتبری هستند. اما پرسشی که مطرح میشود این است که آیا همه مجلات ISI، دارای اعتبار یکسانی هستند و بین آنها تفاوتی نیست؟ مسلماً جواب این پرسش، این است که همه مجلات ISI از نظر اعتبار در سطح یکسانی قرار ندارد و برخی مجلات معتبرتر از مجلات دیگر هستند. اما ملاک رتبهبندی مجلات ISI چیست؟ ملاکی که موسسه تامپسون رویترز برای ارزشدهی به مجلات ISI استفاده میکند، "ایمپکت فاکتور (IF)" و یا "ضریب تاثیر" نام دارد و بهصورت میانگین تعداد دفعاتی که به مقالات یک مجله در دو سال قبل رفرنس داده شده است، تعریف میگردد. در واقع ضریبتاثیر، معیاری است که به واسطه آن، تعداد استنادات یا همان مرجعخوردنهای مقالات یک ژورنال را بهطور میانگین نشان میدهند. هر چقدر که این شاخص بیشتر باشد، ارزش و اعتبار مجله هم بالاتر خواهد رفت. چون بالابودن شاخص ضریبتاثیر برای هر ژورنال نشان میدهد که تعداد "سایتیشنها (citation)" یا همان استناد مقالات دیگر به مقالات موجود در مجله زیاد بوده است. مجلات "JCR" بهطور سختگیرانهتری اقدام به پذیرش مقالات میکنند.
برای نگارش مقالهای که از سوی ژورنالهای معتبری همچون ISI پذیرفته شوند، نیازبه رعایت برخی نکات و اصول داریم تا بتوانیم در کوتاهترین زمان، پذیرش مقاله عملی خود را از سوی داوران مجله ISI دریافت کنیم. این اصول عبارتند از:
نکته:
برای شروع نگارش مقالهای که قرار است از سوی مجلهای معتبر و نمایهشده در پایگاه ISI به چاپ برسد باید موضوعی مهم و قابلاعتنا برای نگارش انتخاب کنیم. اگر قرار است موضوعی تکراری را با روش و نتیجهگیری قدیمی و کارشده نگارش کنید، شانسی برای موفقیت در پذیرش از سوی مجلات معتبر نخواهید داشت. شما زمانی میتوانید از پذیرش مقاله خود از سوی مجلات مهم مطمئن شوید که سوژههایی جدید، بارز اهمیت و بحثبرانگیز انتخاب کنید.
شما زمانی میتوانید در مسیر تولید مقالات با موفقیت قدم بردارید که محتوای پژوهش علمیتان را به صورت واضح و دقیق بنویسید. ضمن اینکه، لازم است بدانید مجلات ISI به زبان انگلیسی هستند و برای چاپ اثر خود در آن، نیازمند نگارش به زبان انگلیسی روان هستید.
نگارش صحیح و اصولی مقاله به زبان انگلیسی بسیار حائز اهمیت است. زیرا حتی اگر محتوای علمی پژوهش و مقاله شما بسیار درست و مناسب باشد اما نتوانید آن را به شیوهای مناسب به زبان انگلیسی ترجمه کنید، در رسیدن به نتیجه مطلوب یعنی پذیرش از سوی مجلات ISI بازخواهید ماند. بنابراین یکی از مهمترین ابعاد نگارش مقاله خارجی، رعایت اصول نگارشی و دستوری و همچنین محتوایی انگلیسی در ترجمه مقاله است. اگر خودتان هم به زبان انگلیسی واقف نیستید، باید از مترجمان و موسسات خبرهای کمک بگیرید که توانایی و تجربه کافی در عرصه ترجمه دارند.
فرآیند تحقیقات و پرداخت محتوا بسیار حائز اهمیت است. چرا که در بسیاری از مواقع، لکنتی که در ارائه نتایج و بسطدادن به موضوع در مقالات وجود دارد، مانع از پذیرش آنها در مجلات معتبر میشود. بعد از اینکه بدنه و نتایج پژوهش بهخوبی در مقاله منعکس میشود، نوبت به رعایت ساختار مجلات موردنظر و در نظرگرفتن استناددهی صحیح میرسد.
شما باید بتوانید منابع و مآخذ معتبری برای متن مقاله خود پیدا کنید و در نگارش و چارچوببندی بخشهای مختلف کار هم از دستورالعملهای موردنظر مجله موردنظرتان کاملا پیروی کنید. شیوه ارسال و نکات مرتبط با آن رابیاموزید و بهدقت پیگیری کنید. در این صورت احتمال پذیرش مقاله و نشر آن در مجلهای ISI میسر خواهد بود.
همانطور که در مطالب قبلی بیان شد، مقالات ISI از معتبرترین آثار علمی هر فرد بهحساب میآیند. اعتباری که وجود این دسته از مقالات میتواند به رزومهتان اضافه کند، بسیار زیاد است. از جمله مزایای چاپ این مقالات که میتوان به آنها اشاره کرد عبارتند از:
با داشتن این مقالات در رزومه خود میتوانید نمرات بهتری در دفاع از پایاننامه و تِز خود در دوران تحصیلات تکمیلی بهدست بیاورید.
اساتید با داشتن تعداد مشخصی از مقالات ISI امکان ارتقای درجه پیدا میکنند.
در مصاحبههای دکتری، داشتن مقالات ISI در رزومه موجب دریافت امتیاز میشود و شانس قبولی را بیشتر میکند.
اگر خواهان دریافت پذیرش دانشگاههای خارجی هستید، باید بدانید که این دانشگاهها به رزومهتان نگاهی دقیق دارند و در صورت وجود مقالات معتبری مانند ISI، شانستان برای پذیرش بیشتر میشود.
وجود رزومهای پربار که در آن مقالات علمی ISI وجود دارد، اعتبار و شأن حرفهایتان را بالا میبرد و بهعنوان چهرهای قابلاعتماد شما را به جامعه حرفهای و تخصصیتان معرفی میکند.
امکان توسعه همکاریها میان افراد و شرکتهای مختلف از طریق حضور در مجلات معتبر بیشتر میشود. بسیاری از ایدههای علمی و پژوهشی در سایه انتشار در مجلات معتبر مورد توجه شرکتها قرار میگیرند و زمینه تولید و ساخت ایدهها و بهکارگیری عملی نظرات میسر میگردد.
برای اینکه مقالهای را در مجلات ISI به چاپ برسانیم باید مراحل زیر را طی کنیم:
از ابتدای کار باید حواسمان باشد که خواستار چاپ مقاله خود در چه ژورنالی هستیم. لازم است، ژورنالی که انتخاب میکنیم دارای چشمانداز کاری، در زمینهای باشد که مطلب و محتوای خود را آماده کردهایم. یعنی چشمانداز یا اصطلاحا اسکوپ کاری مجله باید با موضوعی که کار میکنیم، یکسان باشد. در غیر این صورت، احتمال پذیرش بسیار اندک خواهد بود. بنابراین باید در انتخاب مجله مناسب دقتنظر زیادی به خرج بدهیم . بعد از انتخاب، مرحله ارسال یا سابمیت(submit) مقاله به مجله موردنظرمان است. پس از اینکه مقاله را برای تحریریه مجله ارسال کردیم، تحتنظر داوران قرار میگیرد و اگر مقاله برای مجله مناسب نباشد و اصطلاحا در اسکوپ آن تعریف نشود، سریعا رد میشود. اگر هم که چشمانداز همسو باشد، برای داوری به دست داوران سپرده میشود.
برای حضور حرفهای در دنیای تخصصی رشته خود باید با مقالهنویسی برای مجلات معتبر مانند مجلات ISI آشنا شوید. ساختار مقالات و مجلات آن را بشناسید و با مطالعه آثاری که در زمینه رشته تخصصیتان نوشته میشوند با سبک و اصول نگارش آنها آشنا شوید. شاید در آغاز راه، مسیری سخت را برای نوشتن مقالات ISI متصور شوید اما اینطور نیست. زمانیکه همهچیز را یاد بگیرید و شروع به نوشتن کنید، بقیه موارد برای شما آسان خواهد شد. در واقع، تمرین و ممارست کافی و داشتن تجربه، به شما کمک میکند تا محتوایی درجهیک و مناسب تولید نمایید. محتوایی که از سوی مجلات معتبر مختلف مورد استقبال قرار میگیرد.
موسسه انتشاراتی اشراق با بیش از 5 سال سابقه در زمینه چاپ مقالات در نشریات معتبر با ضریب تاثیر مثبت همواره با ارائه خدمات حرفهای و تخصصی و مشاورههای تخصصی رایگان در خدمت پژوهشگران بزرگوار است.
موسسه اشراق حاصل تلاش پژوهشگران و محققین برای چاپ مقالات ارزشمند خود در مجلات مورد تایید وزارت علوم را هموار میسازد و خدمات ترجمه، فرمتبندی و مشاوره را ارائه میدهند تا پژوهشگران بتوانند مقالات خود را در مجلات مورد تایید وزارت علوم چاپ کنند.
به طور کلی دو نوع مجله ISI داریم که بهترتیب عبارتند از: 1- مجلات ISI که دارای ضریبتاثیر یا ایمپکتفکتور (impact factor) هستند و به آنها JCR گفته میشود 2- مجلات isi-listed که فاقد ضریبتاثیر هستند
1- هماهنگی ویژگیهای مجله با معیارهای کمیته علمی موسسه 2- تنوع بینالمللی مقالات چاپشده در هر مجله 3- نشر بهموقع و منظم مجله
معمولا مقالات ISI در مقطع کارشناسی ارشد و بالاتر، در حیطه رشته تحصیلی نگارش می شود