پروپوزال ارائه یک طرح پیشنهادی از ذهنیت خودتان و ایده تان می باشد که تهیه و تحویل استاد راهنمایتان می شود تا ایرادات آن گرفته شود و با حل آن بتوان یک تحقیق کامل ارائه نمود.
انتخاب موضوع پایان نامه و تهیه پروپوزال زمان بر نمی باشد اما در نوشتن آن باید دقت کافی داشته باشید؛ چرا که این طرح پیشنهادی همان تحقیق اصلی شما می باشد. پس هر چقدر تمرکز بر روی پروپوزال بیشتر بوده و محاسبات و تحقیقات عمیق تر باشد، محقق در ادامه کار با موانع کمتری رو به رو خواهد بود. فرضیه ها و سوالات تحقیق بحث هایی هستند که پژوهشگر در طول تحققات بایستی به انها برسد. لذا لازم است تا با مطالعه دقیق و کافی نوشته شود. موضوع تحقیق و اهمیت آن از جمله مباحثی است که باید با احاطه کامل پژوهشگر بر آنها تعیین شود.
عنوان پروپوزال: اولین مرحله در انجام یک کار تحقیقاتی انتخاب عنوان تحقیق است. بدون عنوان کار محقق شروع نمی شود. در تهیه عنوان پروپوزال باید به نکات زیر توجه کرد.
عبارات و کلمات کلیدی در پروپوزال: در هر طرح تحقیقاتی معمولا بین ۳ تا ۶ واژه تخصصی و کلمه کلیدی می توانید انتخاب نمایید. لذا لازم است تا بر اساس منابع معتبر هر کدام از آنها به دقت توضیح دهید.
طرح مساله و بیان مشکل:در این بخش پژوهشگر معظلی که در ذهن دارد را بایستی مطرح کرده و راه حل پیشنهادی برای آن را به روشنی بیان کند. باید دقت کرد که تا حد امکان مساله مورد بحث به طور واضح تشریح شود و راهکارهای آن مبهم نباشد. در بیان موضوع تحقیق بهتر است به موارد زیر دقت نمایید:
اهمیت طرح تحقیق: در این بخش، کاربردها و اهمیت تحقیق نشان داده میشود. لازم است تا ضرورت مساله مورد طرح در این قسمت مورد بحث قرار گیرد. بهتر است برای اهمیت طرح به سوالات زیر پاسخ دهید.
سابقه تحقیقاتی گذشته: هر طرح ارائه شده در زمره طرح های مشابه قبل تر از خود قرار میگیرد. لذا لازم است تا پژوهشگر با مطالعه مستندات قبلی و آشنایی با نتایج آنها از مدارک فوق در اعتبار طرح خود استفاده کند. بهتر است تا در تکمیل نمودن این بخش به موارد زیر دقت کرد:
برای رسیدن به چنین اهدافی باید نکات زیر را مورد تامل قرار داد:
اهداف تحقیق در پروپوزال: اهداف تحقیق در دو دسته عمده قرار میگیرند:
سوالات پژوهش: اگر موضوع تحقیق به گونه ای باشد که نتوان یافته ها را پیش بینی کرد و جهت گیری خاصی برای آن متصور شد لذا از سوالاتی استفاده می کنند تا ارتباط بین متغیرها را حدس بزنند.در این بخش لازم است به نکات زیر دقت شود:
فرضیه های پژوهش: اگر پژوهشگر بتواند به سوالاتی که در مرحله قبل طراحی کرده پاسخ دهد در واقع فرضیه ساخته است. یک فرضیه حدسی است که پژوهشگر از مشکل طرح شده در ذهن خود میزند و تلاش میکند تا آن را در طول تحقق اثبات یا رد کند.فرضیه میتواند حاصل هر یک از موارد زیر باشد:
فرضیه ها به صورت جملات خبری نوشته می شوند که در آنها متغیرهای وابسته و مستقل دیده می شود. باید دقت نمود که تایید یا رد نمودن فرضیه ها پس از انجام آزمایشات و تجزیه و تحلیل یافته به دست می آید.معمولا فرضیه ها و سوالات تحقیق در یک راستا هستند.
روش انجام تحقیقات: در این بخش لازم است تا محقق کار خود را به بخش های مختلف نظیر جمع آوری داده، مشخص نمودن جامعه آماری، تجزیه و تحلیل نتایج و.. تقسیم کند. در قدم بعدی لازم است تا روش ها و آزمایشاتی که ممکن است در طول تحقیق به آنها نیاز پیدا کند به دقت شرح بدهد.محقق باید بتواند روش بررسی و تجزیه و تحلیل کیفی و کمی داده ها را توضیح دهد. تحقیقاتی که بر اساس هدف شکل میگیرند در یکی از دسته های زیر قرار دارند:
تحقیقاتی که بر اساس ماهیت شکل میگیرند در یکی از دسته های پایین طبقه بندی می شوند:
کاربرد طرح و یافته های پژوهش:این بخش این مهم را میرساند که یافته های به دست آمده در کدام سازمان و نهاد میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
محدودیت های پژوهش:هر تحقیق برای رسید ن به نتیجه میبایست یک سری حدود را رعایت کند . ذکر این محدودیتها موجب میشود تا از هر قضاوت ناعادلانه ای جلوگیری شود.در زیر تعدادی از کمبودهایی که ممکن است در طرح های پژوهشی،محقق با آن روبه رو شود لیست شده است: