تمامی پژوهشگرانی که در مقاله نویسی، مهارت دارند، تفاوت بین مقاله های علمی را خوب می دانند. اینکه کدام نوع از مقاله ها دارای اعتبار و امتیاز بیشتری است و برای پذیرش آن ها در مجلات معتبر چه باید کرد؟ در این مطلب از اشراق می خواهیم در خصوص پذیرش تضمینی مقاله در مجلات صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
تا به اینجای کار متوجه شدید که مقاله علمی-پژوهشی، نسبت به سایر مقالات درجه و اعتبار بیشتری دارد. پس بنابراین مجلاتی را باید جهت پذیرش و چاپ مقاله انتخاب کرد که معتبر بوده و ارزش چاپ مقاله را داشته باشد. اگر کیفیت مقاله نگارش شده شما خوب باشد و نوآوری داشته باشد، میتوانید امیدوار باشید که در مجلات زیر به صورت تضمینی پذیرش و چاپ شود:
اگر انتخاب شما جهت چاپ مقاله علمی-پژوهشی خود، در مجلات داخلی باشد، بنابراین بایستی مجله داخلی هم که انتخاب خواهید کرد، داخلی باشد؛ اما دقت داشته باشید مجلات داخلی از نظر نوع انتشار مقالات، هدف و داوری به سه دسته مجلات علمی-پژوهشی، مجلات علمی ترویجی و مجلات علمی تخصصی طبقهبندی میشوند. مجلات دسته اول یعنی علمی-پژوهشی، از لحاظ امتیاز و اعتبار بالاتر از سایر مجلات قرار دارند و به همین منظور نیز اگر مقاله شما از نوع پژوهشی است، باید این مجلات را انتخاب کنید؛ زیرا به پذیرش مقالاتی میپردازند که در آن نوعی پژوهش و نوآوری صورت گرفته باشد. در خصوص سایر مجلات نیز میتوانید مقاله خود را ارسال نمایید اما مجلات علمی ترویجی برای مقالات مروری و مجلات علمی تخصصی نیز برای مقالات کنفرانسی و یا اطلاعرسانی مناسب است؛ بنابراین اگر مقاله علمی-پژوهشی شما در این دو مجلات چاپ شود، ممکن است ارزش علمی آن کاهش یابد.
مجلات ISI در داخل ایران، در حکم مجلات داخلی علمی-پژوهشی هستند و اعتبار و امتیاز زیادی برای نویسنده مقاله به ارمغان میآورند. پایگاه علمی ISI در سال 1992 توسط شرکت چندملیتی تامسون رویترز خریداری شد و از آن پس به یکی از زیرمجموعههای این شرکت درآمد. اگر بخواهیم بهطور دقیقتر مجلات ISI را دستهبندی کنیم، باید بگوییم این مجلات خود به دو نوع مجلات JCR و مجلات ISI listed طبقهبندی میشوند. تفاوت این دو نوع مجله نیز در مورد مهمی به نام ایمپکت فکتور (impact factor) است. درواقع مجلات JCR با داشتن ایمپکت فکتور، دارای اعتبار بیشتری نسبت به مجلات بدون ایمپکت فکتور که ISI listed نام دارد، است. اگر شما موفق به چاپ مقاله در مجلات ISI شوید، امتیاز بسیار زیادی از این مورد نصیب خود میکنید.
دومین پایگاه معتبر علمی در دنیا، پایگاه اسکوپوس است که اقدام به چاپ مقالات علمی در حوزههای مختلف میکند. اسکوپوس توسط یک ناشر هلندی به نام الزویر تأسیس شد و هماکنون نیز یکی از بزرگترین بانکهای اطلاعاتی به شمار میرود. این پایگاه در زمینههای مختلف از جمله تکنولوژی، پزشکی، علوم اجتماعی، علوم پایه و هنر بیش از هزاران مقاله و پژوهش علمی را در خود جای داده است. رتبهبندی مجلات اسکوپوس به صورت چارک است و از Q1 الی Q4 رتبهبندی میشوند که به ترتیب Q1 دارای درجه و اعتبار بیشتر و Q4 دارای اعتبار کمتری است.
مجلات پابمد نیز از جمله مجلات معتبری هستند که اگر مقاله علمی-پژوهشی شما در رشتههایی مانند پزشکی، زیستشناسی، دندانپزشکی، پیراپزشکی، آموزش پزشکی و بهطور کلی تمامی مقالاتی که در حوزه پزشکی و زیستی باشد، بهترین گزینه برایتان خواهد بود. مجلات پابمد مانند مجلات isi یا اسکوپوس دارای رتبهبندی و شاخص خاصی نیستند؛ اما یکی از بهترین و ارزشمندترین منابع در حوزه خود هستند که بسیاری از اساتید، پزشکان و پژوهشگران سرتاسر دنیا نیز از مطالب بهروز این منبع بهرهمند میشوند.
آخرین دستهبندی از مجلات نیز مربوط است به مجلات جهان اسلام یا همان ISC که هدف از تأسیس این پایگاه، گسترش علم و دانش در کشورهای جهان اسلام که در رأس آنها ایران است، است. معمولاً اگر یک مقاله در مجلات علمی-پژوهشی داخلی، به چاپ برسد، در اکثر موارد قریب به اتفاق در پایگاه ISC نیز نمایه میشوند. هماکنون 57 کشور در زمینه تولید مقاله ISC فعالیت دارند. در حال حاضر کشور آمریکا و پایگاه ISI با 60 سال قدمت در زمینه جمعآوری و تولید مقالات علمی در رتبه اول قرار دارد و پس از آن کشور هلند و پایگاه Scopus رتبه دوم را دارند و سومین پایگاه استنادی بر مبنای تولید مقالات علمی با کیفیت نزد ایران و پایگاه ISC است. نشر مقالات در پایگاه ISC به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی صورت میگیرد.
اگر بخواهیم از لحاظ هزینه چاپ مقاله علمی-پژوهشی، مجلات را ارزیابی کنیم باید مجلات را به چند دسته تقسیم کرد معمولاً مجلات به لحاظ اخذ هزینه چاپ، به دو دسته مجلات کلوز اکسس و اوپن اکسس طبقهبندی میشوند که در ذیل به توضیح هر یک میپردازیم:
مجلات کلوز اکسس close access مجلاتی هستند که در سایت مجله امکان دسترسی آزاد به مقالههای چاپشده وجود ندارد و مخاطبان بایستی جهت دانلود و استفاده از مقالههای علمی، به مجله هزینه واریز کنند و یا برای مدت زمان مشخص شده اشتراک تهیه کرده و از مقالههای چاپشده استفاده نمایند. درواقع پروسه کاری این مجلات به این شکل است که هزینههای انتشار مقاله در مجله را از مخاطبان دریافت میکنند و نویسندگان مقالات هیچ هزینهای در قبال چاپ مقاله خود پرداخت نمیکنند. معمولاً شرایط داوری این نوع مجلات میتواند به مراتب سختگیرتر از مجلات اوپن اکسس باشد. اغلب مجلات JCR و یا اسکوپوس Q1 و... که جز مجلات معتبری هستند به صورت کلوز اکسس فعالیت دارند.
مجلات اوپن اکسس open access حالتی برعکس مجلات کلوز اکسس دارند؛ به عبارتی در ژورنال اوپن اکسس هزینه چاپ و انتشار مقاله در سایت مجله، از نویسندگان مقاله دریافت میشود نه از مخاطبان! یعنی کسانی که میخواهند از مقالات چاپشده پیشین در مجله استفاده کنند به راحتی و رایگان با توجه به دسترسی آزاد به مقالات، میتوانند آنها را دانلود کرده و استفاده نمایند. برخی تصور میکنند اوپن اکسس بودن مجله نشاندهنده کم اعتبار بودن آن است در حالی که حتی برخی از مجلات کلوز اکسس، در قوانین خود گزینهای دارند که اگر نویسندگان بخواهند مقالهشان به صورت اوپن اکسس انتشار شود، باید هزینه واریز کنند. اوپن اکسس بودن مقاله به افزایش سایتیشن مقاله نیز کمک خواهد کرد. معمولاً هزینهای که مجلات چه از نویسندگان و چه از مخاطبان دریافت میکنند صرف مواردی همچون هزینه داوری مقاله، هزینههای چاپ و انتشار مقاله و یا در برخی موارد هزینههای داوری سریع و... میشود.
بعد از این که اطلاعات جامع و کاملی در خصوص انواع مجلات معتبر علمی کسب کردید و دانستید که باید چه نوع مقالهای را به کدام مجلات بایستی ارسال کرد. نوبت آن است که وارد مراحل مهم و حساس کار شوید تا مقاله ارزشمندتان را جهت ارسال به مجله موردنظر آماده کنید. در ذیل به اقداماتی اشاره شده است که جهت بهبود کیفیت مقاله بایستی انجام شوند. لازم به ذکر است این مراحل و اقدامات را با توجه به نیاز مقاله خود انجام دهید و شاید نیاز به انجام تمامی مراحل ذکرشده نباشد.
اولین و مهمترین مرحله از چاپ مقاله، انتخاب یک مجله مرتبط است. این مرحله بهقدری حائز اهمیت است که باید وقت زیادی برای تحقیق و بررسی آن در نظر بگیرید. انتخاب صحیح یک مجله باعث میشود تا شما نصف این راه پر پیچوخم را با موفقیت سپری کنید؛ زیرا اکثر مقالاتی که از سمت مجله ریجکت میشوند، به دلیل عدم همخوانی با مجله است. در انتخاب یک مجله مناسب باید موارد مهمی از قبیل همخوانی موضوع مقاله با اسکوپ مجله، هزینههای چاپ و یا داوری در مجله، معتبر بودن نمایه مجله، بررسی مقالات چاپشده پیشین در مجله، مدت زمان داوری مقاله، بررسی راهنمای نویسندگان و فرمت مجله موردنظر و... است.
در صورتی که بخواهید قبل از ارسال مقاله خود به مجله از درصد تشابه آن با سایر مقالات مطمئن شوید، بایستی به وسیله نرمافزارهای مشابهت یاب مانند ایرانداک، سمیم نور، iThenticate و یا Plagiarism X checker در ابتدا گزارش میزان درصد تشابه را انجام دهید. اگر این درصد بیشتر از حد مجاز تعیین شده در مجله بود، بایستی متن مقاله خود را پارافریز کنید تا درصد تشابه کاهش یابد؛ زیرا اگر مقاله را به همان شکل ارسال کنید علاوه بر ریجکت مقاله، مقالهتان به سرقت ادبی نیز متهم خواهد شد. پارافریز مقالات درواقع یک تکنیک بسیار مفید است که در آن متن مقاله شما بدون اینکه آسیبی به محتوای اصلی آن وارد شود، توسط یک متخصص بایستی بازنویسی گردد. پس از بازنویسی نیز باید مجدداً در گزارش مشابهت یاب، درصد تشابه را محاسبه کنید تا از کاهش آن اطمینان کسب کنید.
مقالهای که به مجله ارسال میگردد، بایستی عاری از هرگونه خطا و اشتباهات احتمالی در جملات، علائم نگارشی و قواعدی باشد؛ بنابراین اگر متن مقاله شما نیاز به ویراستاری دارد، بایستی قبل از ارسال آن به مجله، توسط یک ویراستار، اصلاح شود. به طور کلی سه نوع ویراستاری میتوان در مقاله انجام داد. ویرایش محتوایی و علمی که بهتر است توسط خود نویسنده صورت گیرد و مربوط است به اجزای تخصصی مقاله مانند ساختار چکیده، تعداد رفرنس دهی و...، ویرایش فنی عموماً برای یک دست کردن و حفظ انسجام و یکپارچگی متون انجام میشود و در نهایت ویرایش دستوری و زبانی هم همانطور که از نامش پیداست به مقوله رعایت دستور زبان و قواعد زبان در ویراستاری مقاله میپردازد.
اگر هدف شما از چاپ مقاله، مجلات خارجی باشد، در صورتی که مقاله شما به زبان فارسی است، بایستی ترجمه تخصصی به زبان انگلیسی انجام دهید. مفهوم ترجمه تخصصی این است که ترجمه متن مقاله شما را کسی انجام دهد که به حوزه تخصصی آن کاملاً تسلط داشته باشد تا بتواند عبارات و اصطلاحات تخصصی آن را بدون اشتباه و در بهترین کیفیت ترجمه کند. برای مثال اگر حوزه تخصصی متن شما در رابطه با روانشناسی باشد، باید مترجمی عهدهدار ترجمه شما باشد که خودآگاهی کافی در مورد رشته روانشناسی داشته باشد. یکی از عوامل پذیرش تضمینی مقاله در مجله، ارائه ترجمه با کیفیت است.
همان طور که میدانید هر مجله فرمت مخصوص به خود را دارد و این کار به دلیل ایجاد یکپارچهسازی مراحل دریافت و داوری مقاله صورت میگیرد. درواقع زمانی که مقاله شما تمامی دستورالعملهای گفتهشده در مجله را رعایت میکند به نوعی شما این پیغام را می رسیانید که به قوانین مجله احترام گذاشتهاید و طبق مراحل گفتهشده در آن اقدام کردهاید. برای اطلاع از فرمت مجله بایستی در سایت آن به قسمت راهنمای نگارش مقاله که تحت عنوان راهنمای نویسندگان گفته میشود، مراجعه کنید و دستورالعمل گفتهشده را در آن قسمت به دقت مطالعه کنید. به یاد داشته باشید که با رعایت فرمت بندی صحیح مقاله، درصد پذیرش مقاله بسیار افزایش خواهد یافت.
زمانی که مراحل گفتهشده در بالا را انجام داده و به اتمام رساندید، نوبت به ارسال مقاله به مجله یا به اصطلاح سابمیت مقالهتان رسیده است. معمولاً دو روش برای سابمیت مقاله وجود دارد: 1) سابمیت آنلاین از طریق سایت مجله که اکثر مجلات امروزه از این روش بهره میبرند 2) سابمیت مقاله از طریق ایمیل به سردبیر مجله. در هر صورت بایستی به روش گفتهشده در سایت مجله، مقاله خود را سابمیت کنید. در ادامه مطلب با مراحل سابمیت مقاله بیشتر آشنا خواهید شد.
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که واقعیت امر این است که هیچکس نمیتواند قبل از طی شدن روند داوری مقاله، نتیجه آن را پیشبینی کند و به دنبال آن نیز تضمین صددرصدی پذیرش هیچ مقاله علمی-پژوهشیای در مجله وجود ندارد. فقط مواردی هستند که در بخش قبلی نیز به آنها اشاره شد باعث افزایش کیفیت مقاله و به دنبال آن افزایش احتمال پذیرش آن در مجله موردنظر میشوند که بایستی توسط نویسنده رعایت شود. همچنین موضوع انتخاب مجله بسیار مهمتر از آن چیزی است که نویسندگان تصور میکنند. در خصوص بررسی مجله موردنظر، باید تمامی ابعاد آن بررسی شوند. نمونه مقالات چاپشده پیشین در مجله، فواصل زمانی بین داوری تا چاپ مقاله در آنها، بررسی اسکوپ مجله و... موارد زیادی که اگر به درستی ارزیابی شوند باعث افزایش پذیرش مقاله و به دنبال آن چاپ تضمینی آن در مجله میشود. همچنین اگر خودتان آشنایی کافی با این پروسه ندارید، میتوانید از مؤسسات معتبری که در حوزه چاپ مقاله فعالیت دارند نیز کمک بگیرید تا تمامی مراحل را متخصصان آن حوزه به بهترین نحو انجام دهند.
در این مرحله فایل مقاله شما از هر حیث آماده سابمیت به مجله موردنظر است. قبل از سابمیت بایستی یکسری موارد دیگری تکمیل کرده و سپس مقاله را به همراه آن اطلاعات در مجله سابمیت کنید. مواردی که باید قبل از سابمیت آماده شوند عبارتاند از:
کاورلتر نامهای است که درواقع شما به سردبیر مجله مینویسید و او را متقاعد میکنید که مقاله شما ارزش داوری در مجله شما را دارد؛ بنابراین برای نوشتن آن وقت کافی بگذارید. در کاورلتر معمولاً در مورد نام ژورنال و سردبیر مجله، عنوان و نوع مقاله، تاریخ ارسال مقاله، سوابق تحقیقاتی و پژوهشی، خلاصه روش تحقیق، یافتههای اصلی و اهمیت تحقیق، ذکر افیلیشن و مشخصات نویسندگان و مشخص کردن اینکه مقاله حاضر، پیش از این منتشر نشده و تحت بررسی ژورنال دیگری نیست.
صفحه عنوان نیز یکی از آن مواردی است که در هنگام سابمیت مقاله بایستی به مجله ارسال شود. در این فایل اطلاعاتی همچون عنوان مقاله، مشخصات مربوط به نویسندگان مقاله، بیانیههای نویسندگان در مورد پروژه، منابع مالی برای انجام پروژه، تعداد کلمات مورداستفاده در مقاله، تعداد اشکال و جداول، ذکر تضاد منافع مقاله و ... ذکر میگردد. دقت کنید که صفحه عنوان را با کاورلتر اشتباه نگیرید. برخی از مشخصات یکسان است اما هدف از نگارش هر دو تفاوت دارد.
در هنگام سابمیت مقاله به مجله، یکسری از فرمهای مهم در سایت مجله قرار دارد که بایستی آنها را به صورت امضاشده همراه با مقاله سابمیت کنید. فرمهایی مانند فرم تضاد منافع که نشاندهنده این است که بین منافع نویسندگان و یا منافع نویسنده با سازمان حامی طرح پژوهشی، تضادی وجود ندارد. همچنین فرم دیگری تحت عنوان فرم تعهد تکمیل میشود که نشان میدهد نویسنده به غیر از این مجله، مقاله را در مجله دیگری چاپ و یا سابمیت نکرده است.
پس از آمادهسازی این موارد، با توجه به نوع روش سابمیت مجله، آن را به مجله ارسال خواهید کرد. اگر سابمیت به روش آنلاین باشد، بایستی ابتدا در سایت مجله، نامنویسی و ثبتنام کرده و پس از آن از قسمت سابمیت مقاله و یا article submission اطلاعات خواستهشده را جایگذاری کرده و فایلهای مربوطه را نیز آپلود کنید و در نهایت روی گزینه سابمیت، کلیک کنید. دقت داشته باشید که پس از اینکه سابمیت نهایی شد، دیگر امکان ویرایش اطلاعات وجود نخواهد داشت.
پس از این که مقاله ارزشمند خود را به مجله مورد نظر سابمیت کردید، مقاله در ابتدا به دست سردبیر مجله میرسد و او پس از بررسیهای لازم نتیجه را مشخص میکند. معمولاً سردبیر مجله مواردی همچون عنوان و چکیده مقاله، کاورلتر، همخوانی موضوع مقاله با اسکوپ مجله و رعایت فرمت بندی و دستورالعمل مجله را ارزیابی میکند. سه حالت کلی برای داوری اولیه توسط سردبیر وجود دارد: پذیرش مقاله و ارجاع آن به داوران اصلی مجله، برگشت مقاله به نویسنده جهت انجام برخی اصلاحات و یا ریجکت مقاله و آرشیو آن. در صورتی که مقاله از دیدگاه سردبیر پذیرش شود، اگر خود نویسنده داوران پیشنهادی نداشته باشد، سردبیر خود چند داور را جهت داوری مشخص مینماید که این مرحله اصطلاحاً with draw نام دارد. زمانی که داوران اصلی مجله، مقاله شما را ارزیابی کردند، باز هم سه حالت پیش میآید: مقاله شما مستقیماً بدون درخواست اصلاحات، پذیرش میشود، مقاله شما به دلیل نداشتن پارامترهای مناسب در مجله، ریجکت میشود، مقاله با درخواست اصلاحات جزئی و یا کلی به نویسنده برگشت داده میشود. در تصویر زیر میتوانید مراحل کلی چاپ مقاله را مشاهده کنید:
اگر شما بهترین پژوهش را هم انجام بدهید تا زمانی که نتوانید در مجلات معتبر علمی چاپ و نشر دهید پژوهشهای شما ارزشی نخواهند داشت؛ اما به دلیل اینکه هر یک از مجلات روند و روش دریافت پذیرش و هزینههای متفاوتی برای نشر مقاله دارند ما در موسسه انتشاراتی اشراق به همراه متخصصان با تجربه در این زمینه آمادهایم تا مقاله شما را در مجلات معتبر بینالمللی چاپ و نشر دهیم. برای اینکه روند داوری هر چه سریعتر اتفاق بیفتد و نتیجه پذیرش مشخص شود لازم است تغییراتی در ساختار مقالات به وجود آورید تا بیشتر مورد توجه داوران قرار بگیرد و سریعتر پذیرفته شود و به این خاطر هم متخصصان با تجربه در تیم موسسه انتشاراتی اشراق آماده انجام سفارشهای چاپ مقاله شما در مجلات معتبر هستند.
ابتدا یک پروژه چاپ مقاله ایجاد کرده و فایل مقاله و سایر اطلاعات موردنیاز را ارسال کنید.
درخواست شما توسط پشتیبانی بررسی و مرتبط ترین مجله با مقاله شما معرفی می شود.
ارسال مقاله به مجله و پرداخت هزینه های انتشار مقاله و قرار دادن در پروسه داوری
پیگیری وضعیت مقاله پس از سابمیت و دریافت پاسخ نهایی از سوی مجله و اعلام به شما
با توجه به نیاز مشتریان عزیز اعم از دانشجویان و اساتید و دانشگاهیان برای چاپ و نشر مقاله، موسسه انتشاراتی اشراق با گزینش دقیق و چند مرحلهای تیم فنی خود، در صدد ارائه خدمات با حفظ نهایت تعهد در امانتداری و کیفیت است تا دغدغهی مراجعین برای چاپ و نشر مقاله را برطرف سازد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد پذیرش و چاپ مقاله و یا دریافت مشاوره از موسسه انتشاراتی اشراق، می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
راههای ارتباطی با موسسه انتشاراتی اشراق
کارشناسان و مشاوران موسسه انتشاراتی اشراق به صورت تماموقت حتی در روزهای تعطیل آماده ارائه خدمات حرفهای و باکیفیت به مشتریان و کاربران خود هستند. برای دریافت مشاوره میتوانید از طریق سایت به صورت آنلاین با مشاورین موسسه گفتوگو کنید و یا از طریق تماس تلفنی با شمارههای زیر در ارتباط باشید:
eshragh_company
isi.eshragh@gmail.com
09149724933
041-33373424
پذیرش مقاله کاملا وابسته به کیفیت مقاله میباشد. برخی از ژورنال ها مقاله را به صورت تضمینی پذیرش میکنند اما برخی دیگر پذیرش تضمینی ندارند و همه چیز وابسته به نظر داوران میباشد.
پلتفرمهایی مانند Scopus و Clarivate Analytics مجلات علمی را رتبهبندی میکنند. شما میتوانید با جستجو در این پایگاهها، مجلات مرتبط را بر اساس رتبهبندی جهانی پیدا کنید. بررسی دقیق مجلات مرتبط با موضوع شما، به شما کمک میکند تا بهترین مجله برای مقاله خود را انتخاب کنید.
مدت زمان لازم برای چاپ مقاله با توجه به مجلات مختلف می تواند متفاوت باشد و بستگی به خود مجلات دارد که به طور معمول حداقل 3 ماه زمان میبرد.
برای پذیرش مقاله در ابتدا باید محتوای آن باکیفیت باشد و در مراحل بعدی نیز از لحاظ فرمت بندی، ویراستاری و... باید کاملا بدون ایراد باشد.
بسته به نوع مجله و نمایه آن، بین 3 تا 7 امتیاز به هر مقاله تعلق می گیرد.