چاپ مقاله علمی-پژوهشی یک ضرورت برای دانشجویان و اساتید به شمار میآید. در این مقاله قرار است به بررسی مجلات علمی-پژوهشی و اهمیت آنها در انتشار یافتههای علمی بپردازیم. همچنین، نکات کلیدی برای موفقیت در نگارش مقالات علمی-پژوهشی و افزایش احتمال پذیرش را مورد تحلیل قرار خواهیم داد.
مجلات علمی پژوهشی دستهای از مجلات هستند که مقالات علمی پژوهشی و به زبان دیگر یعنی مقالاتی که نوآوری داشته باشند را چاپ میکنند.
اگرچه با تعریفی که انجام شد یک مجله علمی پژوهشی میتواند دارای نمایه مجلات داخلی و یا خارجی باشد، ولی بهطورکلی وقتی صحبت از مجلات علمی پژوهشی به میان میآید، منظور مجلات داخل ایران هستند که مقالات پژوهشی به چاپ میرسانند.
مقاله علمی پژوهشی، مقالهای است که برای یافتن پاسخ برای یک بحث جدید تدوینشده است و دارای نوآوری است بهنحویکه قبلاً در مورد آن هیچ کاری انجامنشده است. هدف اصلی مقاله علمی پژوهشی ایجاد یک استدلال است و در پی ایجاد و ترویج موضوع جدیدی هستند.
پذیرش و چاپ مقاله علمی پژوهشی هم برای اساتید و هم دانشجویان و محققان دارای امتیاز ویژهای است که نویسنده میتواند از آن بهرهمند شود.
بهرهمندی از امتیاز چاپ مقاله در دفاع ارشد و دکتری
امتیاز چاپ مقاله علمی پژوهشی در مصاحبه
کسب امتیاز در مصاحبههای استخدامی
عضویت در بنیاد نخبگان
کسب امتیاز برای ارتقاء رتبه علمی و متعاقباً ارتقاء شغلی و افزایش حقوق و مزایا
شناخته شدن بهعنوان متخصص و صاحبنظر
اخذ پروژههای تحقیقاتی با درآمد بالاتر
تمام مجلات علمی پژوهشی دارای فرمت مشخص و مخصوص به خود هستند و تنها مقالاتی که این فرمت را رعایت کرده باشند مورد پذیرش قرار میدهند. فرمتبندی هر مجله مشخص میکند که مقاله دارای چه بخشیهایی باشد، تعداد کلمات آن چقدر باشد، نحوه رفرنسدهی از چه روش رفرنسنویسی تبعیت کند، نمودار و جداول استفادهشده در مقاله به چه نحوی تنظیم شود؛ اما جدا از فرمتبندی مقالات که برای هر مجله باید به شکل ویژه و منحصربهفرد مجله باشد، تمامی مقالات علمی پژوهشی ساختار و چهارچوب یکسانی دارند که استاندارد مقالات علمی پژوهشی هست و چه استخراج مقاله از پایاننامه شود و یا با استفاده از دادههای پژوهشی نگارش شود، باید از این ساختار تبعیت نماید.
یک مقاله علمی-پژوهشی باید از ساختار زیر تبعیت نماید:
عنوان
اسامی مؤلفان با ذکر وابستگی علمی
چکیده
کلیدواژه
مقدمه
روش کار
نتایج
بحث و نتیجهگیری
منابع
مقاله نگارش شده برای مجلات علمی پژوهشی باید از ساختار ویژهای تبعیت کند. ساختار هر مقاله علمی پژوهشی از 8 بخش تشکیل شده است که در ادامه به ترتیب قرارگیری به توضیحات آنها میپردازیم.
اولین نوشته هر مقاله عنوان آن است. عنوان مقاله نقش اصلی در پذیرش و یا رد مقاله توسط مجله دارد؛ بنابراین باید در انتخاب عنوان مقاله دقت نمود و عنوانی انتخاب کرد که نشاندهنده تبحر بالای نویسنده باشد. در نوشتن عنوان مقاله باید به چند اصل اساسی توجه نمود تا بتوان عنوانی جذاب نوشت که در ادامه به چند مورد اشاره میشود:
عنوان مقاله باید دربرگیرنده اندیشه اصلی مقاله باشد.
در عنوان باید به متغیرهای اصلی مقاله اشاره کرد.
عنوان باید توصیفکننده محتوای مقاله و متناسب باهدف اصلی آن باشد.
عنوان مقاله علمی پژوهشی باید روشن و بدون ابهام باشد.
عنوان نباید در قالب جمله خبری یا استفهامی باشد.
عنوان یک مقاله علمی پژوهشی نباید سؤالی باشد.
در عنوان یک مقاله علمی پژوهشی از کلمات اختصاری، فرمولها و کلمات جدید نباید استفاده کرد.
عنوان یک مقاله جذاب باید کوتاه و مختصر باشد.
تعداد کلمات عنوان مقاله میتواند متغیر باشد ولی بر اساس تعداد کلمات مقاله تبحر نویسنده در نوشتن مقاله مشخص میشود بهطوریکه:
عنوان زیر 8 کلمه عالی
8-12 کلمه خوب
12- 18 کلمه متوسط
18-24 کلمه ضعیف
بالای 25 بسیار ضعیف
رانینگ تایتل (Running title) چیست؟
برخی از مجلات علمی پژوهشی علاوه بر عنوان اصلی مقاله از نویسنده درخواست ارسال رانینگ هد نیز میکنند. رانینگ هد درواقع عنوان کوتاه شده مقاله است که نباید بیشتر از 50 کاراکتر باشد (هر حرف و فاصله یک کاراکتر حساب میشود).
بعد از عنوان مقاله اسامی نویسندگان مقاله به ترتیب مشارکت آنها در مقاله نوشته میشود و نویسنده مسئول با علامت ستاره در بالای نام خانوادگی مشخص میگردد. وابستگی سازمانی و علمی هر نویسنده در زیر اسامی به ترتیب مشخص میشود. نحوه نوشتن وابستگی علمی از طرف دانشگاه محل تحصیل یا خدمت مشخص میشود و چنانچه بر اساس آن نوشته نشود از سمت دانشگاه فاقد دریافت امتیاز هست.
چکیده مقاله درواقع خلاصهای از مقاله است که در حدود 150 الی 250 کلمه نوشته میشود.
چکیده مقاله علمی پژوهشی شامل ساختارهای مقدمه، روش کار، نتایج و بحث هست. در چکیده مقاله نیازی به نوشتن جزئیات کار و رفرنسهای مقاله نیست.
کلیدواژه: هر مقاله علمی پژوهشی دارای کلیدواژههایی است که نشاندهنده موضوع مقاله هست. برای نوشتن کلیدواژهها میتوان از متغیرها و موضوع موردبحث مقاله استفاده کرد.
نویسندگان مقالات مقدمه را تنه اصلی مقاله می نماند. مقدمه یک مقاله علمی پژوهشی معرفی کننده اهداف اصلی و ادبیات پژوهش مقاله هست. مقدمه مقاله علمی پژوهشی با یک توضیح کوتاه از ادبیات پژوهشی موضوع مقال آغاز میشود و به دنبال آن سؤال اصلی پژوهشی و علت انتخاب موضوع مقاله مطرحشده و پیشینهای از موضوع مقاله نوشته میشود. درنهایت فرضیه پژوهش مطرح میشود. در این بخش باید دلیل واضحی برای طرح سؤال خود بیاوریم و مقدمه را به سمت یافتن پاسخ برای این سؤال و یا حل آن مشکل ببریم.
در مقدمه مقاله از کلیات به جزئیات میرسیم؛ یعنی در ابتدا موضوعات کلیتر مطرح میشود سپس مرور ادبیات انجامشده و در آخر موضوعات را تخصصیتر نقد و بررسی کرده و در انتها به ارائه کار تحقیقی خود میپردازیم.
مقدمه باید بهگونهای نوشته شود که باعث ترغیب خواننده به مطالعه مقاله شود، همچنین مقدمه تأثیر بسزایی روی نظر داوران و سردبیران مجلات دارند.
بخش روش کار یا موارد بعد از مقدمه میآید و از بخشهایی است که داوران مجلات دقت زیادی به آن میکنند. چراکه اگر اصلاحاتی در بخشهای دیگر مقاله باشد قابل اصلاح و تغییر است ولی اشتباه درروش کار غیرقابلجبران هست.
در این قسمت از مقاله روش کار و مراحل انجامشده طرح پژوهشی برای خوانندگان توضیح داده میشود. در این بخش بهصورت جزئی و دقیق آزمونها، مواد و دستگاههای مورداستفاده به همان صورت و ترتیبی که در تحقیق استفادهشده شرح داده میشود.
قسمت نتایج بخش توصیفی مقاله است که به بیان نتایج حاصل از آزمایشها میپردازد. دو فرایند اصلی در نوشتن نتایج وجود دارد.
1. ابتدا باید توصیف کلی از آزمایشها و تصویری بزرگ یا کلی از آنها بدون تکرار جزئیات آزمایشها که در بخش مواد و روش آورده شده، ارائه دهید.
2. باید دادهها را اراده دهید. نتایج باید بهصورت جملات زمان گذشته نوشته شوند.
بحث و نتیجهگیری: بخش بحث و نتیجهگیری که آخرین بخش مقاله علمی پژوهشی هست به معنا، اهمیت و ارتباط نتایج باهم پرداخته میشود.
بخش بحث و نتیجهگیری که آخرین بخش مقاله علمی پژوهشی هست به معنا، اهمیت و ارتباط نتایج باهم پرداخته میشود.
برای نوشتن بحث مقاله علمی-پژوهشی چهکار باید کرد؟
راههای زیادی برای نوشتن بحث مقاله وجود دارد ولی برای سهولت کار میتوانید بحث مقاله خود را در چهارعنصر اصلی متمرکز کنید:
تفسیرها: نتایج به چه معنی است؟
پیامدها: چرا نتایج مقاله مهم هستند؟
محدودیتها: نتایج مقاله چه چیزی را نمیتواند به ما بگوید؟
توصیهها: برای مطالعات بعدی چه اقدامانی باید دنبال شود؟
غالباً بین بحث و نتیجهگیری همپوشانی وجود دارد و به همین دلیل این دو بخش در یک قسمت واحد نوشته میشوند. ولی در مجلاتی که این دو بخش بهصورت جدا نوشته میشوند معمولاً یک یا دو جمله مهم از بحث را در قسمت نتیجهگیری میآوریم.
در انتهای یک مقاله علمی پژوهشی باید تمامی منابعی که در متن به آنها ارجاع دادهشده بهصورت کامل آورده شوند. روش رفرنس دهی از یک مجله به مجله دیگر متغیر هست که باید زمان ارسال مقاله به مجله مدنظر باشد.
یکی از سؤالات مهم بسیاری از نویسندگان قبل از ارسال مقاله به مجله، زمان داوری مجله هست. بعد از ارسال مقاله به مجلات علمی-پژوهشی داخلی، مقاله برای چاپ ازنظر کیفی توسط گروه داوری و سردبیر مجله مورد ارزیابی قرار میگیرد. مرحله اول داوری توسط سردبیر و هیئت تحریریه مجله انجام میشود و درصورتیکه مقاله موردپذیرش آنها واقع شد وارد مرحله دوم داوری میشود. در این مجله حداقل دو نفر متخصص مقاله را مورد ارزیابی قرار میدهند و نتیجه داوری را به سردبیر اعلام میکنند که مقاله موردپذیرش است یا پس از اصلاح پذیرش میشود و یا اینکه رد میشود. در مرحله نهایی سردبیر مجله با توجه به بازخوردهای ارسالی داوران تصمیم نهایی را مبنی بر اکسپت و یا رد مقاله میگیرد.
این پروسه داوری بسته به هر مجله زمان متفاوتی دارد بهنحویکه ممکن است حتی بعد از سپری شدن 2 ساعت از بارگذاری مقاله در سایت مجله توسط سردبیر رد شود و یا ممکن است بالغبر 3 ماه تحت داوری داوران باقی بماند.
چاپ مقاله در مجله علمی پژوهشی به معنای آنلاین شدن مقاله در سایت مجله هست. به عبارت دیگری تمامی مقالاتی که موفق به اخذ پذیرش از مجله علمی پژوهشی شوند در سایت خود مجله بهصورت الکترونیکی چاپ میشوند.
بعد از پذیرش مقاله و اطلاع به نویسندگان مقاله از طرف مجله، مقاله وارد پروسه چاپ میشود. در این مرحله دیگر نیاز به انجام کاری از طرف نویسندگان نیست و باید منتظر ماند تا مجله در نوبت اعلامشده قبلی در نامه پذیرش، مقاله را به چاپ برساند.
حتماً شما هم شنیدید که اخذ پذیرش از مجلات علمی پژوهشی مشکل است. همانطور که توضیح داده شد برای اخذ پذیرش از مجلات علمی پژوهشی باید مقاله ارسالی ازنظر کیفیت و محتوایی مورد تائید داوران مجلات باشند.
ازآنجاییکه اعتبار مجلات علمی پژوهشی بالاست قطعاً مقالاتی موردپذیرش قرار میدهند که دارای کیفیت علمی بالایی باشند. داوران این مجلات داخلی بسیار سختگیر هستند. معمولاً مقالات ارسالی برای چندین بار نیاز به ویرایش و ویراستاری پیدا میکنند؛ بنابراین اگر قصد نوشتن مقاله را دارید، سعی کنید مقالهای بنویسید که تمام قواعد مجله علمی پژوهشی را رعایت کرده باشد.
همانطور که توضیح دادهشده تمام مجلات علمی پژوهشی داخلی فاکتورهایی برای داوری مجلات دارند، اطلاع از این فاکتورها باعث میشود تا مقاله مناسبی برای ارسال به مجله آماده کنید و احتمال پذیرش مقالهتان را افزایش دهید.
توجه به این نکته که مقاله ارسالی به مجله در حیطه فعالیت مجله هست یا خیر، آیا فرمت بندی مقاله طبق فرمت مجله انجامشده است یا نه آیا مقاله دارای سرقت ادبی است؟ و همینطور مقاله دارای نوآوری است یا خیر، از مواردی هستند که اطلاع از آنها و رفع ایرادات باعث میشود شانس پذیرش مقاله در مجله افزایش یابد. در ادامه به بررسی دقیق ملاکهای موردنظر مجلات برای پذیرش مقالات میپردازیم.
تمامی مجلات معتبر دنیا برای پذیرش و چاپ مقالات ملاکهایی برای سنجش مقاله دارند و به عبارتی تمام مقالات ارسالی از فیلترهای خاصی عبور میکنند تا بتوانند رضایت داوران را مبنی بر پذیرش مقاله اخذ کنند. از جمله:
منابع استفادهشده بهروز باشند.
استدلالها و بحث در متن به هم مرتبط باشند.
مقاله باید کامل باشد و فاقد نکته مبهم و مطلب ناقصی باشد.
تمام منابع ارجاع دادهشده در متن در بخش منابع آورده شوند.
ازجمله مواردی که مجلات علمی پژوهشی موردبررسی قرار میدهند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
منابع استفادهشده بهروز باشند.
استدلالها و بحث در متن به هم مرتبط باشند
مقاله باید کامل باشد و فاقد نکته مبهم و مطلب ناقصی باشد.
تمام منابع ارجاع دادهشده در متن در بخش منابع آورده شوند.
مقاله باید دارای نظم باشد.
مقاله باید ساختار شفاف مفهومی داشته باشد.
ایده نویسنده به صورت روشن انتقال داده شود و مقاله هدفمند باشد.
عنوان و زیر عنوانها باید مناسب و مرتبط به هم باشند.
متن مقاله فاقد سرقت ادبی باشد.
موضوع مقاله باید بهروز و دارای نوآوری باشد.
مقاله فاقد هر گونه ایرادات نگارشی و املایی باشد.
مقاله باید به فرمت مجله موردنظر فرمتبندی شده باشد.
مجلات داخلی علمی پژوهشی بر اساس دریافت هزینه به صورتهای زیر دستهبندی میشوند:
مجلات کاملاً رایگان: این مجلات هیچ هزینهای بابت داوری، پذیرش و چاپ از نویسنده دریافت نمیکنند.
مجلات با داوری پولی: مجلاتی هستند که برای داوری از نویسندهها هزینه دریافت میکنند. پرداخت هزینه به این مجلات هیچ تضمینی بر پذیرش مقاله نیست و امکان ریجکت مقاله بعد از داوری وجود دارد. این مجلات هزینه داوری مقالات ریجکت شده را عودت نمیدهد.
مجلات با چاپ پولی: مجلاتی هستند که بعد از پذیرش نهایی مقاله هزینهای بابت چاپ مقاله در مجله دریافت میکنند. درواقع تا زمانی که مقاله در مجله پذیرش نهایی نشده نویسنده هزینهای پرداخت نخواهد کرد.
هزینه داوری و پذیرش و چاپ از مجلهای به مجله دیگر متفاوت است. ولی تمام مجلات یک ویژگی مشترک دارند و آن، این است که اگر مجله هزینهای دریافت کند یا نه در سایت رسمی خود مبلغ و شرایط آن را اعلام میکند. به این طریق نویسنده قبل از هر اقدامی میتواند از رایگان بودن و یا میزان هزینه دریافت مجله مطلع شود سپس اقدام به ارسال مقاله خود نماید.
یافتن مجله مناسب برای مقاله نیازمند تخصص و تسلط بر مقاله میباشد. ابتدا باید مجلات علمی پژوهشی داخلی را بشناسید و با حوزه فعالیت آنها آشنا باشید. سپس بر اساس بار علمی مقالهتان مجلهای که همسطح کیفیت مقالهتان میباشد را انتخاب نمایید. در ادامه به شما میگوییم که لیست مجلات علمی پژوهشی داخلی را از چه طریقی میتوانید تهیه و یا اعتبارسنجی نمایید.
برای اینکه از اعتبار مجله و علمی پژوهشی بودن آن مطمئن شوید از چند طریق میتوانید اقدام نمایید که در ذیل به یکسری از این سایتها اشارهشده است:
مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات و انتشارات علمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (http://blacklist.research.ac.ir/)
مرکز برنامهریزی و سیاستگذاری پژوهشی وزارت علوم و تحقیقات فناوری (https://rppc.msrt.ir/fa)
دفتر گسترش تولید علم دانشگاه آزاد اسلامی (http://rvp.iau.ir/sp/)
ISC مجلات ( http://www.isc.gov.ir )
با در اختیار داشتن ISSN و یا عنوان مجله میتوانید با ورود به سایتهای فوق مجله انتخابی خود را اعتبار سنجی کنید و بعد از کسب اطمینان از اعتبار آنها سابمیت نمایید. مجله باید ازلحاظ حوزه موضوعی و سطح علمی با مقاله مطابقت داشته باشد سابمیت مقاله به مجلاتی که مطابقت از لحاظ سطح کیفی و حوزه موضوعی ندارند توصیه نمیشود زیرا حتماً عامل ریجکت مقاله خواهد بود.
اگر قصد چاپ مقاله خود در مجله علمی پژوهشی داخلی رادارید و تمام نکات ذکرشده در مطالب بالا را در مقالهتان رعایت کردید، نکته طلایی بعدی انتخاب مجله مناسب است. توجه به این نکته که انتخاب مجله چقدر میتواند در پذیرش و یا رد مقالهتان تأثیر داشته باشد را نباید فراموش کنید.
برای انتخاب مجله میتوانید از افراد خبره و متخصص کمک بگیرید تا با بررسی مقاله، مناسبترین مجلات را برای چاپ مقاله علمی پژوهشی معرفی کنند. شخصی که تجربه چاپ مقاله در مجلات دخلی معتبر را داشته باشد و با فرمت بندی و روند کار این مجلات آشنا باشد، میتواند پروسه داوری را تا حد ممکن برای شما کوتاهتر کند.
مؤسسات باسابقه طولانی و معتبر ازجمله مطمئنترین جاهایی هستند که تجربه بالایی درزمینهٔ ارسال مقاله به مجله و اخذ پذیرش و چاپ مقالات علمی پژوهشی از مجلات داخلی دارند و میتوانند مشاورین خوبی برای شما باشند.
موسسه اشراق از سال 1393 فعالیت خود را در حیطه ارسال مقاله به مجلات علمی پژوهشی داخلی آغاز کرده است و در این زمینه دارای تجربه بالایی هست لذا کارشناسان موسسه اشراق میتوانند بهعنوان مشاورین شما درزمینهٔ چاپ مقالهتان بهترین و مناسبترین مجلات را معرفی و اقدام به اخذ پذیرش از آنها نمایند.
صداقت، سرعت عمل و هزینههای پایین از ویژگیهایی است که باعث شده موسسه اشراق مشتریهای قدیمی خود را حفظ کرده و هرروز با نویسندههای جدیدی همکاری نماید.
همچنین ویرایش ادبی مقاله، رفع سرقت ادبی یا پارافریز مقاله، ترجمه تخصصی، فرمت بندی منحصربهفرد ازجمله مواردی است که موسسه اشراق با انجام آنها باعث افزایش شانس پذیرش مقالات در مجلات علمی پژوهشی خارجی میشود.
پشتیبانی 24 ساعته
همراهی از ابتدا تا پایان کار
صداقت در کلام
سرعت انجام بالا باکیفیت عالی
اطلاع دهی از مراحل انجام بهصورت لحظهای
بازرسی و کنترل کیفیت
ویژگی متمایز موسسه اشراق در این است که برای جلب رضایت کاربران عزیز مقالاتی که طی کمتر از 10 روز ریجکت میشوند را بدون دریافت هزینه مجدد بابت انجام خدمات، برای مجله دیگری فرمتبندی و سابمیت مینماید. همچنین پیگیری وضعیت مقاله، مکاتبه با ادیتور مجله و پاسخ به ایمیلهای مجله بر عهده موسسه اشراق میباشد.
برای ثبت سفارش چاپ مقاله خود در مجلات علمی پژوهشی داخلی تنها کافی است با کارشناسان موسسه اشراق تماس بگیرید و فایل مقاله آماده خود را از طریق ایمیل و یا شبکههای پیامرسان به ایشان ارسال نمایید تا نسبت به مقاله شما، مجلات علمی پژوهشی داخلی را معرفی نمایند. کارشناسان موسسه اشراق از ابتدای دریافت سفارش تا اخذ نتیجه داوری نهایی و چاپ مقالهتان در کنار شما هستند و تمام امورات را پیگیری مینمایند.
راههای ارتباطی با موسسه انتشاراتی اشراق
کارشناسان و مشاوران موسسه انتشاراتی اشراق به صورت تماموقت حتی در روزهای تعطیل آماده ارائه خدمات حرفهای و باکیفیت به مشتریان و کاربران خود هستند. برای دریافت مشاوره میتوانید از طریق سایت به صورت آنلاین با مشاورین موسسه گفتوگو کنید و یا از طریق تماس تلفنی با شمارههای زیر در ارتباط باشید:
eshragh_company
isi.eshragh@gmail.com
09149724933
041-33373424
لطفاً جهت ارائهی هر نوع پیشنهاد سازنده و انتقاد، از طریق ایمیل زیر با مدیریت اجرایی مجموعه به همراه ارسال مستندات و قرار دادن شماره تماس در ارتباط باشید که حداکثر ظرف کمتر از 48 ساعت کاری به دستورات شما رسیدگی شود.
هزینه چاپ مقاله در مجلات علمی-پژوهشی از طرف مجلات مشخص میشود که میتواند کاملاً رایگان و یا شامل دریافت هزینه بابت داوری، پذیرش و چاپ مقاله باشد.
خیر، مجلات علمی-پژوهشی تنها مقالات پژوهشی را که دارای نوآوری باشد چاپ میکنند.
بله، مجلات علمی-پژوهشی مایل به چاپ مقالاتی هستند که از منابع بهروز در تدوین مقاله استفاده کرده باشند.
اغلب مجلات، مقالات با سرقت ادبی زیر 20 درصد را مورد پذیرش قرار میدهند.
مدت زمان بررسی مقالات میتواند متفاوت باشد، اما معمولاً بین 3 تا 6 ماه طول میکشد. این زمان به عوامل مختلفی مانند تعداد مقالات دریافتی و نظر داوران بستگی دارد.