پس از برگزاری آزمون کتبی و انتشار کارنامه اولیه از سوی سازمان سنجش، دانشگاهها اقدام به تعیین حدنصاب نمره سنجش علمی مینمایند. بنابراین داوطلبان میتوانند نسبت به انتخاب رشته دکتری بر اساس دانشگاهها و ظرفیت پذیرش دکتری که در دفترچه انتخاب رشته دکتری اعلام میشود، فرم انتخاب رشته را تکمیل نمایند.
بعد از اعلام نتایج انتخاب رشته دکتری ، اگر داوطلبی اسم خود را در لیست دعوت به مصاحبه شدگان آزمون دکتری مشاهده کند ، یعنی یک مرحله را با موفقیت پشت سر گذاشته است اما موفقیت نهایی به نتیجه مصاحبه بستگی دارد که باید به خوبی خود را برای آن آماده کند .قبل از هر چیزی بد نیست بدانیم که هدف از برگزاری مصاحبه دکتری چیست؟
مصاحبه دکتری فرصت کوتاهی (بین 10 تا 30 دقیقه است) که به شما این فرصت را می دهد که یک نفر (یا بیشتر) از اساتید یک دانشکده را متقاعد کنید که مسئولیت هدایت شما در دوره دکتری را قبول کند.
دیگر تنها نحوه تست زنی و درس خواندن و کنکور مطرح نیست بلکه نکاتی مانند سابقه علمی، فعالیت های تحقیقاتی و حتی نحوه سخن گفتن در مصاحبه دکتری مطرح است.
تا قبل از سال 96 سهم مصاحبه دو سوم و سهم کنکور دکتری یک سوم بود اما مطابق دفترچه ثبت نام آزمون دکتری 99 ، امسال سهم آزمون کتبی و مصاحبه هر کدام یک دوم ( 50 درصد ) است . مصاحبه از اهمیت بالایی برخوردار است چون که به داوطلبان کمک می کند در انتخاب بهتر یا بالاتر خود پذیرفته شوند . فرآیند مصاحبه دکتری و چگونگی شرکت در آن به قدری مهم است که داوطلبان بعد از آزمون باید تمام تلاش خود را در راستای شرکت در یک جلسه مصاحبه قدرتمند به کار بندند .
داوطلب وقتی در مصاحبه حضور پیدا می کند باید رزومه علمی خود مانند پایان نامه کارشناسی ارشد، مقالات علمی چاپ شده، سابقه تدریس، برگزاری کارگاه ها و کتاب های چاپ شده اش را به استادان ارائه دهد. اینها مهم ترین و اصلی ترین عوامل موفقیت در مصاحبه دکتری است.
۱- مروری بر دروس و مطالب کلیدی
۲- اطلاع نسبی از دانش روز
۳- آگاهی از جهان پیرامون
۴- تهیه توصیه نامه ها
۵- سر و سامان دادن به پایان نامه
۶- تدوین رزومه
۷- تمرین مکالمه
۸- روش تحقیق
۹- آماده سازی مقالات ثبت شده در پایگاه های استنادی
در مجموع چاپ مقالات در مجلات معتبر، نمره معدل و پایان نامه، ارائه کارهای تحقیقی و پژوهشی که خودشان گویای مطلب هستند و نمره کتبی آزمون دکتری مهمترین و مؤثرترین نکات برای قبولی در آزمون دکتری می باشند.
نه تنها در مصاحبه دکتری بلکه برای موفق شدن در هر آزمونی در زندگی، هدف یکی از اصلی ترین عامل های موفقیت است. داشتن هدف مشخص به شما انگیزه می دهد تا بتوانید تا رسیدن به آن تلاش کنید و هرگز ناامید نشوید.
اما داشتن هدف آنگونه که تصور می شود هم آسان نیست. هدف باید واقع بینانه و متناسب با توانایی های شما مشخص شود. اگر هدف قابل دست یافتن نباشد نه تنها به شما کمکی در طول مسیر نمی کند بلکه باعث دل سرد شدن و رها کردن آن در میانه راه نیز می شود.
پس در انتخاب هدف خود می بایست نهایت دقت را داشته باشید و هدفی دست یافتنی را برای خود در نظر بگیرید. به این ترتیب می توانید با انگیزه هرچه تمام تر مسیر خود را تا انتها ادامه دهید و در نهایت هم به نتیجه موردنظر خود برسید.
شما فقط يك بار فرصت داريد ، قدر فرصت خود را بدانيد! در این زمان کوتاه شما باید بتوانید این ذهنیت را ایجاد کنید که برای انجام پژوهش طولانی مدت و خسته کننده دکتری علاقه و انگیزه، جدیت، زمان کافی و صلاحیت علمی دارید.
بدون شک استادانی که برای مصاحبه با دانشجویان دکتری انتخاب می شوند از خبره ترین استادان در رشته های خود هستند. این افراد قطعاً از لحظه ورود داوطلب به اتاق مصاحبه فرد را زیر نظر می گیرند. نحوه ورود، نحوه برخورد، نحوه معرفی همه اینها در رأی داوران مؤثر است. مطمئناً در بدو ورود استادان از دانشجو می خواهند که خودش را معرفی کند. همین نوع معرفی و اینکه فرد چگونه خودش را ارائه می کند بسیار تأثیر گذار است.
در مقطع دکتری از شما انتظار می رود که برخی از دروس مقطع کارشناسی را در رشته خود بتوانید تدریس کنید. درحالی که چنین انتظاری معمولاً از دانشجویان کارشناسی و حتی کارشناسی ارشد نیست. پس تسلط به مفاهیم درسی و بازخوانی دوباره آن الزامی است.
بنابراین برای قبولی در مقطع دکتری و ورود به این مقطع و تحصیل در آن، باید تسلط مطلوب به مفاهیم درسی در مقاطع قبلی را داشته باشید. بسیار مشاهده می شود که دانشجوی دکترای پذیرفته شده، بعضاً با ساده ترین مفاهیم دروس پایه در مقطع کارشناسی (به هر دلیلی) بیگانه بوده و متأسفانه گاهی این عدم تسلط، سبب نقصان هایی در پیشرفت کاری او در مقطع دکتری می شود.
صداقت را به نقطه قوت خود تبديل کنید. در صورتي كه سوالي از شما پرسيده شود كه جواب آن را نمي دانيد، صادقانه بگوييد كه در حال حاضر حضور ذهن ندارم.
دقت کنید تمام مدارک و مستندات مربوط به مقالات، همایش ها، کنفرانس ها، اختراعات، نمره زبان، سوابق تدریس، دوره های آموزشی، ریزنمرات مقاطع قبلی، جوایز و تقدیرنامه ها، توصیه نامه های استادان شاخص رشته و مواردی مانند این را باید در روز مصاحبه به همراه داشته باشید. مهمترین عاملی که در مصاحبه باید به آن توجه شود رزومه علمی داوطلب است.
موسسه اشراق مقالات علمی شما را با قیمت مناسب و در معقول ترین زمان ممکن در نشریات و مجلات معتبر و مورد تائید دانشگاه های ایران مانند ISI , ISC , SCOPUS , PUBMED بصورت تضمینی به چاپ می رساند. موسسه پژوهشی تحقیقاتی افق در سال ۱۳۹۱ فعالیت خود را در زمینه مشاوره پروژه های دانشجویی آغاز کرد. هدف ما در راستای خدمات رسانی بهتر به دانشجویان و محققین عزیز می باشد.