خدمات مقاله

خدمات ترجمه

خدمات ویراستاری

خدمات کتاب

ثبت سفارش

درباره ما

هر آن‌چیزی که درمورد مصاحبه دکتری 1402 باید بدانید

انتشار 20 آذر 1397
مطالعه 12 دقیقه

اگر شما هم جز آن دسته از داوطلبانی هستید که می‌خواهید برای مصاحبه دکتری سال 1402 شرکت کنید و یا می‌خواهید اطلاعات جامعی در این خصوص به دست آورید؛ مطالعه این بخش از اشراق را از دست ندهید. هر آن چیزی که در خصوص مصاحبه دکتری 1402 باید بدانید، برای شما در این مطلب گردآوری‌ شده است.

هر آن‌چیزی که درمورد مصاحبه دکتری 1402 باید بدانید

مصاحبه دکتری چیست؟

متقاضیانی که در آزمون کنکور دکتری، رتبه قابل قبولی به دست می‌آورند و مجاز به انتخاب رشته در دانشگاه‌های مختلف می‌شوند، پس از انتخاب رشته و ظرف مدت چند روز دعوت به مصاحبه دکتری خواهند شد. مصاحبه دکتری جلسه‌ای است که بین شخص متقاضی و اساتید و داوران آن رشته برگزار می‌شود تا متقاضی از هر نظر برای ورود به مقطع دکتری، مورد ارزیابی قرار گیرد. معمولاً مصاحبه دکتری در بازه زمانی نیم ساعت الی 45 دقیقه‌ای برگزار می‌شود و داوطلب در این مدت زمان بایستی قابلیت‌ها و ظرفیت‌های علمی و شخصیتی خود را برای مصاحبه کنندگان به اجرا گذاشته و شایستگی خود را برای ورود به مقطع دکتری نشان دهد.

interviwe

تقویم

مصاحبه دکتری 1402 چه زمانی برگزار می‌شود؟

همان‌طور که می‌دانید آزمون کنکور دکتری سال 1402 در اسفند ماه سال 1401 برگزار شد و کارنامه نتایج اولیه آزمون دوره دکتری «Ph.D» روز یک‌شنبه مورخ 1402/01/27 از طریق درگاه سامانه سازمان سنجش اطلاع‌رسانی شد. داوطلبانی که بر اساس مندرجات کارنامه اولیه مجاز به انتخاب رشته‌های تحصیلی شده‌اند باید از روز سه‌شنبه مورخ 1402/01/29 تا روز پنجشنبه مورخ 1402/02/07 نسبت به ثبت کد رشته‌ محل‌های انتخابی خود تا حداکثر 50 کد رشته محل در صورت وجود با توجه به رشته امتحانی که در آن آزمون داده‌اند، در درگاه اطلاع‌رسانی سازمان سنجش اقدام کنند. به دنبال آن تاریخ دقیق برگزاری مصاحبه دکتری هنوز توسط سازمان سنجش اعلام نشده است و اسامی معرفی‌شدگان دارای حدنصاب به منظور شرکت در مرحله دوم شامل مصاحبه، بررسی سوابق علمی و پژوهشی و ... در دهه سوم اردیبهشت ماه 1402 از طریق درگاه اطلاع‌رسانی سازمان سنجش آموزش کشور منتشر خواهد شد. انتظار می‌رود مصاحبه دکتری سال 1402 نیز همانند روال سال‌های گذشته در ماه‌های اردیبهشت تا خرداد برگزار شود.

چه مدارکی برای مصاحبه دکتری 1402 نیاز است؟

متقاضیانی که می‌خواهند در مصاحبه دکتری 1402 شرکت کنند، بایستی یکسری مدارک و فرم‌های تکمیل شده مهمی با خود به همراه داشته باشند. البته لیست دقیق مدارک مورد نیاز توسط هر دانشگاه اعلام می‌شود؛ اما می‌توان گفت به طور کلی مدارک زیر در مصاحبه دکتری مورد نیاز خواهد بود:

مدارک شناسایی شامل شناسنامه و کارت ملی به همراه کپی و اصل آن‌ها

فیش واریزی هزینه مصاحبه دکتری که همه ساله توسط هر دانشگاه اعلام می‌شود.

مدارک تحصیلی مقاطع گذشته مانند مقطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد به همراه کارنامه و ریز نمرات آن‌ها

نتایج کارنامه اولیه آزمون دکتری به همراه کارنامه دعوت مصاحبه دکتری

توصیه نامه‌هایی که از دو یا سه نفر از اساتید مقاطع قبلی اللخصوص استاد راهنمای مقطع کارشناسی ارشد، اخذ شده است

رزومه آموزشی و پژوهشی متقاضی

مدارک زبان بین المللی در صورت اخذ آن توسط متقاضی

پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد به صورت مرتب و صحافی شده

گواهی تدریس در دانشگاه، افتخارات آموزشی، شرکت در کارگاه‌های آموزشی و کلیه مواردی که می‌تواند در مصاحبه برای شما موثر باشد.

نمره قبولی در مصاحبه دکتری 1402 چگونه محاسبه می‌شود؟

برای پاسخ به این سوال باید گفت محاسبه نمره کل داوطلب پس از برگزاری مصاحبه دکتری 1402، بستگی به آموزش محور بودن یا پژوهش محور بودن او دارد. برای داوطلبانی که شیوه پذیرش آن‌ها به صورت آموزش محور باشد، نمره کل داوطلب، از میانگین نمره کل حاصل از 50% آزمون کتبی و 50% نمره مصاحبه به دست می‌آید و برای داوطلبانی که شیوه پذیرش آن‌ها به صورت پژوهش محور است، این درصدها متفاوت بوده و از میانگین 30% نمره آزمون کتبی و 70% نمره مصاحبه به دست خواهد آمد. همچنین نمره کل متقاضی با نمرات داوطلبان حاضر در جلسه مصاحبه هر دانشگاه مقایسه شده و مطابق با ظرفیت، افرادی که بالاترین نمره کل را کسب کرده باشند پذیرفته می‌شوند. البته در بعضی از دانشگاه‌ها اگر داوطلبی نمره حدنصاب دانشگاه را کسب نکند، پذیرش نمی‌شود؛ اگرچه مجموع نمره مصاحبه و آزمون کتبی او بالاتر از سایر داوطلبان باشد.

exam

جدول امتیازبندی مصاحبه دکتری 1402

امتیازاتی که برای هر بخش از مصاحبه دکتری مانند امتیازات آموزشی، پژوهشی، نحوه پاسخگویی به سوالات شفاهی و... در نظر گرفته می‌شود، در مجموع 100 امتیاز می‌باشد که نحوه تقسیم بندی آن‌ها به شرح جداول زیر می‌باشد:

جدول امتیازبندی مربوط به فعالیت‌های آموزشی

منظور از فعالیت‌های آموزشی، کلیه فعالیت‌هایی است که داوطلب در دوران تحصیل خود انجام داده و یا افتخاراتی که در آن زمان کسب کرده است. برای مثال کسب رتبه در المپیاد، جز فعالیت‌های آموزشی محسوب می‌شود. مجموع امتیازی که برای این بخش در نظر گرفته می‌شود 30 امتیاز است که ریز امتیازات به شرح زیر می‌باشد:

نوع فعالیت

حداکثر امتیاز

نحوه ارزیابی

معدل و کیفیت دانشگاه محل تحصیل دوره کارشناسی

تا 6 امتیاز

طبق نظر کمیته مصاحبه کننده

معدل و کیفیت دانشگاه محل تحصیل دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته

تا 5 امتیاز

طبق نظر کمیته مصاحبه کننده

طول مدت تحصیل در دوره کارشناسی

3 امتیاز

طبق نظر کمیته مصاحبه کننده

طول مدت تحصیل در دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته

3 امتیاز

طبق نظر کمیته مصاحبه کننده

برگزیدگان المپیادهای علمی دانشجویی

5 امتیاز

رتبه 1 تا 3، 5 امتیاز. رتبه 4 تا 6، 4 امتیاز، رتبه 7 تا 9، 3 امتیاز، رتبه 10 تا 12، 2 امتیاز، رتبه 13 تا 15، 1 امتیاز

مدرک زبان معتبر

8 امتیاز

طبق جدول مرتبط با زبان

همترازی نمرات آزمون های ملی و بین المللی زبان انگلیسی

MSRT


IELTS Equivalent

TOEFL IBT

TOEFL Computer

TOEFL Paper + TOLIMO

حداکثر امتیاز

95-100

5/7-9

113-120

263-300

625-680

8

90

7

100

250

600

85

5/6

90-91

232

575

7

80

6

79-80

213

550

6

75

5/5

69-70

196

525

5

70

5

56-60

173

500

4

65

4/5

49-50

152

475

3

55

4

39-40

133

450

2

45

3/5

29-30

113

425

1

جدول امتیازبندی مربوط به فعالیت‌های پژوهشی

فعالیت‌های پژوهشی که بیشترین امتیاز را از بین سایر فعالیت‌ها به خود اختصاص می‌دهند، یکی از مهم‌ترین قسمت‌های مصاحبه دکتری می‌باشد. این فعالیت‌ها شامل مواردی مانند چاپ مقاله، چاپ کتاب، ثبت اختراع و... می‌باشد. ریز امتیازات این بخش به شرح جدول زیر می‌باشد:

نوع فعالیت

امتیاز

مقالات علمی چاپ شده مرتبط با رشته تحصیلی در مجلات معتبر داخلی و خارجی

22 امتیاز(هر مقاله 7)

مقالات علمی چاپ شده مرتبط با رشته تحصیلی در مجلات علمی ترویجی

هر مقاله 2 امتیاز

گواهی ثبت اختراع مورد تایید سازمان پژوهش های علمی و صنعتی خارجی

تا 7 امتیاز

گواهی ثبت اختراع مورد تایید سازمان پژوهش های علمی و صنعتی داخلی

تا 5 امتیاز

برگزیدگان جشنواره علمی معتبر خارجی

تا 7 امتیاز

برگزیدگان جشنواره علمی معتبر داخلی

تا 3 امتیاز

تالیف و ترجمه چاپ کتاب

تا 4 امتیاز

کیفیت پایان نامه کارشناسی ارشد

تا 4 امتیاز

(عالی 4 امتیاز خیلی خوب 2 امتیاز)

جمع کل

40 امتیاز

تا به اینجای کار از 100 امتیاز مصاحبه دکتری، 70 امتیاز آن مشخص شده است. 30 امتیاز آن نیز مربوط به سوالات شفاهی است که مصاحبه کنندگان از داوطلب پرسش می‌کنند و بر اساس نظرات خود، امتیاز آن را مشخص می‌کنند. در بخش بعدی می‌خواهیم به برخی از مهم‌ترین سوالات شفاهی اشاره کنیم.

چه سوالاتی در مصاحبه دکتری 1402 پرسیده می‌شود؟

سوالات شفاهی که در مصاحبه دکتری از شخص متقاضی پرسیده می‌شود را نمی‌توان از قبل پیش بینی کرد و این موضوعی است که کاملا به نظر شخص مصاحبه گر دارد و آن ها پس از اتمام سوالات و بر اساس نظرات خود از صفر تا 30 امتیاز می‌توانند برای این بخش در نظر بگیرند. متداول‌ترین و رایج‌ترین سوالاتی که معمولا از شخص پرسیده می‌شود، به شرح زیر می‌باشد:

سوالات تخصصی

سوالات تخصصی بیشتر در مورد رشته تحصیلی شما خواهد بود. اینکه چرا می‌خواهید در این رشته و گرایش ادامه تحصیل دهید. اهداف شما برای ورود به مقطع دکتری چیست. همچنین ممکن است مصاحبه‌گر از شما سوالات انگلیسی نیز پرسش کند. برای مثال از شما بخواهند یک متن تخصصی را به انگلیسی روخوانی و سپس ترجمه نمایید و یا حتی شاید بخواهند چکیده ای از مقالات یا پایان نامه خود را به زبان انگلیسی ارائه دهید.

question

سوالات عمومی

در این بخش یکسری از سوالات روتین راجع به اطلاعات شخصی داوطلب مانند سن، دانشگاه‌های مقطع تحصیلی قبلی،هدف از تحصیل، عناوین علایق پژوهشی،رزومه پژوهشی، وضعیت تاهل، وضعیت شغل و منبع درآمد، وضعیت و محل سکونت، اولویت‌های انتخاب رشته دکتری و دلایل انتخاب اولویت‌ها، انگیزه از ادامه تحصیل، اهداف علمی و شغلی آینده و ... پرسیده می‌شود.

question

سوالات پژوهشی

سوالات پژوهشی همان طور که از اسمشان پیداست، مربوط به حوزه پایان نامه و یا مقالاتی است که شما ارائه می‌دهید. برای مثال ممکن است از شما پرسیده شود که به چه دلیلی موضوع پایان نامه را انتخاب کرده‌اید و یا توضیحات روش تحقیق شما را بخواهند. همچنین اگر در حوزه چاپ مقاله یا کتاب فعالیتی داشته باشید، در آن حیطه نیز سوالاتی از شما پرسیده خواهد شد که باید آمادگی داشته باشید و با تسلط بالا پاسخ دهید.

question

سوالات عقیدتی

ممکن است در لا به لای پرسش ها، سوالاتی در رابطه با مسائل سیاسی و یا اقتصادی روز و موضوعات مذهبی نیز مطرح گردد. بنابراین آمادگی نسبی برای پاسخگویی به این نوع سؤال‌ها نیز لازم است.

مذهب

نکات مهمی که باید در مصاحبه دکتری رعایت شوند

تا به اینجای کار با محورهای اصلی جلسه مصاحبه دکتری آشنا شدید. در این بخش می‌خواهیم به برخی نکات که ممکن است جزئی به نظر برسد؛ اما تاثیر آن می توانید خیلی زیاد باشد، اشاره‌ای داشته باشیم. با رعایت نکاتی که در ذیل گفته می‌شود، می‌تواند تا حد زیادی نظرات شخص مصاحبه گر را نسبت به خود مثبت کنید.

اعتماد به نفس خود را حفظ کنید. این مورد پارامتر مهمی در جلسه محسوب می‌شود. حتی اگر پاسخ سوالی را ندانستید خود را مضطرب نشان ندهید و سعی کنید طوری نشان دهید که به نظر رسد در آن لحظه حضور ذهن ندارید.

در پاسخ به سوال‌ها عجله نکنید و قبل از پاسخ دادن به آن‌ها، کمی تفکر کرده و سپس پاسخ خود را بیان کنید.

در روز مصاحبه حتماً قبل از موعد مقرر در محل حاضر شوید. در مورد اساتیدی که قرار است در روز مصاحبه از شما سوال کنند اطلاعات داشته باشید در این صورت از نوع سوالات نیز مطلع خواهید شد.

با توجه به اینکه ممکن است از شما در خصوص ارائه پایان نامه خود به زبان انگلیسی مطالبی بخواهند، بهتر است قبل از مصاحبه متن خود را در این خصوص آماده کنید.

تسلط بر پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد بسیار مهم است. ممکن است در این خصوص شما را به چالش های زیادی بکشند؛ بنابراین آمادگی کافی در این حوزه را داشته باشید.

بهتر است مدارک خود را قبل از جلسه به طور کامل آماده کنید تا در روز مصاحبه، استرس نداشته باشید.

پیشنهاد می‌شود پیش از مصاحبه، به سایت دانشکده‌ای که دعوت به مصاحبه شده‌اید، مراجعه کنید و پروفایل اساتید را مورد بررسی قرار دهید تا از زمینه‌های کاری، پژوهشی مصاحبه گر احتمالی تان اطلاعات کافی را بدست آورید.

به همراه داشتن توصیه نامه اساتید در مقاطع قبلی، تاثیر بسزایی در روند مصاحبه شما خواهد داشت؛ بنابراین آن را جدی بگیرید.

آراسته و رسمی لباس بپوشید و سعی کنید آداب معاشرت را به خوبی رعایت کنید. نه خیلی صمیمی و نه خیلی سرد و مغرور باشید.

در خصوص رساله دکتری خود ایده داشته باشید. می توانید موضوعی که قرار است پس از قبولی به‌عنوان رساله دکتری درباره آن پژوهش کنید، از قبل فکر کنید. به یاد داشته باشید موضوعی که مطرح می‌کنید، باید در حد و اندازه رساله دکتری باشد.

تمام مستندات و مدارک خود را در پوشه، زونکن یا پرونده‌ای به طور کاملاً منظم و مرتب دسته‌بندی کنید تا به هنگام ارائه روی میز مصاحبه‌کنندگان، پخش نشوند.

از داوطلب دکتری انتظار می‌رود کتاب‌های مهم و مشهور رشته خود را خوانده باشد و بتواند حداقل چند دقیقه‌ای درباره آن‌ها صحبت کند. بنابراین در این خصوص حتما مطالعه‌ای داشته باشید.

اگر پاسخ سوالی را نمی‌دانید، به هیچ وجه دروغ نگویید. رعایت اصل صداقت عامل مهمی است که از دیدگاه مصاحبه گران بسیار با ارزش و موثر است.

به عنوان مورد آخر؛ فرصت حضور را از دست ندهید حتی اگر هیچ چیز برای ارائه در جلسه مصاحبه نداشته باشید با حضور در جلسه تجربه کسب می‌کنید و با سوالات آشنا می‌شوید و برای سال‌های آینده آماده می‌شوید.

چگونه می‌توان رزومه پژوهشی خود را برای مصاحبه دکتری تقویت کرد؟

همان‌طور که در ابتدای مطلب نیز اشاره شد، فعالیت‌های پژوهشی بیشترین امتیاز را در مصاحبه دکتری به خود اختصاص می‌دهد؛ بنابراین داشتن یک رزومه پژوهشی درخشان و قوی ممکن است سرنوشت مصاحبه دکتری شما را تغییر دهد. از جمله اقداماتی که می توانید در این راستا انجام دهید می ‌تواند موارد زیر باشد:

پذیرش و چاپ مقاله

در جدول امتیازبندی در بین فعالیت های پژوهشی، چاپ مقاله در مجلات معتبر دارای بیشترین امتیاز است. شما یا باید قبل از آزمون دکتری مقالات پژوهشی در حوزه تخصصی خود را نوشته و چاپ کرده باشید و یا اگر مقاله ای به نام خود ندارید، می‌توانید از پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد استخراج کنید. استخراج مقاله از پایان نامه روش موثری است که می‌توانید در مدت زمان کمی چندین مقاله پژوهشی داشته باشید و آن‌ها را در مجلات معتبر داخلی و یا خارجی به چاپ برسانید.

تالیف و چاپ کتاب

بسیاری از دانشجویان و متقاضیان دکتری، به سبب علاقه به پژوهش و نویسندگی، ممکن است کتاب های تالیف شده‌ای داشته باشند. بهتر است برای اخذ امتیاز آن، قبل از مصاحبه این کتاب‌ها را توسط یک ناشر معتبر به چاپ برسانید و در جلسه با خود به همراه داشته باشید و از این طریق امتیاز چاپ کتاب را بدست آورید.

تبدیل پایان نامه به کتاب و چاپ آن

اگر شما نیز جز متقاضیانی هستید که نتوانستید تالیف کتاب داشته باشید، می توانید از پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد خود کتاب استخراج کرده و به چاپ برسانید. نحوه تبدیل پایان نامه به کتاب، اصول و قوانین خاص خود را دارد که دقیقا بایستی مراحل تالیف و چاپ کتاب طی شده و مجوزهای مربوط به آن اخذ گردد.

ترجمه کتاب و چاپ آن

اگر هیچ یک از موارد بالا را نتوانستید در حوزه چاپ کتاب انجام دهید، نگران نباشید؛ زیرا می‌توانید در حوزه تخصصی و رشته تحصیلی خود، کتاب‌های جدیدالنشر پیدا کرده و آن‌ها را ترجمه کنید سپس به چاپ برسانید. ممکن است متقاضیانی باشند که دوره کارشناسی ارشد را به صورت آموزش محور سپری کرده‌اند و پایان نامه‌ای در این حوزه کار نکرده باشند؛ بنابراین ترجمه کتاب برای آن‌ها می‌تواند گزینه بسیار مناسبی در اخذ امتیاز مربوط به کتاب در مصاحبه دکتری باشد.

لوگو

موسسه انتشاراتی اشراق چه خدماتی برای مصاحبه دکتری 1402 ارائه می‌دهد؟

با توجه به نیاز و دغدغه اکثر متقاضیانی که توانسته‌اند آزمون دکتری را با موفقیت پشت سر بگذارند و می خواهند امتیاز بسیار خوبی در مصاحبه دکتری نیز کسب کنند، موسسه انتشاراتی اشراق در حوزه رزومه سازی برای این دسته از عزیزان همراه شماست تا تغییر را برای شما رقم زند. از آنجایی که بسیاری از متقاضیان پس از اطلاع از نتیجه انتخاب رشته خود، اقدام به رزومه سازی می‌کنند و فرصت محدودی در اختیار دارند، موسسه انتشاراتی اشراق با تیم مجرب و متخصص خود می‌تواند در کم‌ترین زمان ممکن نیاز آن ها را برطرف سازد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تلفنی، می‌توانید با کارشناسان موسسه انتشاراتی اشراق، در ارتباط باشید.

موبایل

راه‌های ارتباطی با موسسه انتشاراتی اشراق


موسسه انتشاراتی اشراق در راستای انجام رسالت پاسخگویی به مخاطبان خود، مجهز به سیستم پاسخگویی 24 ساعته در 7 روز هفته می‌باشد. شما می‌توانید برای ارتباط با قسمت پشتیبانی و دریافت مشاوره از کارشناسان، یکی از راه‌های زیر را انتخاب کنید:

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
(امتیاز 0 توسط 0 نفر)
  ارسال به دوستان:

سوالات متداول

در خصوص کسب امتیاز چاپ مقاله، تعداد مقاله مطرح نیست و بایستی مقالات چاپ شده در مجلات معتبر نشر شود.

شما می‌توانید حداکثر استفاده را از پایان نامه کارشناسی ارشد داشته باشید و در خصوص استخراج مقاله و کتاب از آن نهایت استفاده را بکنید.

موسسه انتشاراتی اشراق در این زمینه می‌تواند به شما کمک کرده و در کمترین زمان مقاله ارزشمندتان را چاپ کند.

موسسه انتشاراتی اشراق، می‌تواند در این خصوص، برای شما عزیزان در حوزه تخصصی رشته خود کتاب‌های جدیدالنشر معرفی کند.

شما می توانید با کارشناسان موسسه انتشاراتی اشراق تماس بگیرید تا آن ها شما را راهنمایی کنند تا در نهایت بهترین مجله برای چاپ مقاله شما انتخاب شود.

سوالات بیشتر
در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری


خدمات موسسه انتشاراتی اشراق