خدمات مقاله

خدمات ترجمه

خدمات ویراستاری

خدمات کتاب

ثبت سفارش

درباره ما

پیشینه ی پژوهش

انتشار 26 اسفند 1395
مطالعه 2 دقیقه

اهمیت پیشینه ی تحقیق در انجام کار پژوهشی چیست؟

پیشینه ی پژوهش

 پیشینه ی پژوهش (Literature review) جزء  یکی از بخش های اصلی یک پژوهش و به ویژه پایان نامه هاست  که برای نگارش بخش پیشینه مهارت خاصی لازم است.در پیشینه ی پژوهش ،وضعیت پژوهش های انجام گرفته در مورد موضوع پژوهش آورده می شود .برای نوشتن این بخش از پژوهش ،لازم است آثار مکتوب (پژوهش های انجام شده) در زمینه ی موضوع انتخابی خود را مطالعه نمایید.آثار مکتوب می تواند ،مقالات علمی چاپ شده در مجلات ،کتاب ها ،مقالات ارائه شده در کنفرانس ،پایان نامه یا رساله های نوشته شده توسط دانشجویان دیگر باشد.برای اینکه در این زمینه موفق شوید ،بهتر است در زمینه ی علمی موضوع مدنظرتان اطلاعات کافی داشته باشید و در جریان پژوهش های انجام شده ی اخیر قرار بگیرید.

برای شروع کار ابتدا بایستی آثار مکتوب و یا پژوهش های انجام شده را جمع آوری کنیم ،سپس  به مطالعه و بررسی دقیق تمامی آنها بپردازیم و رابطه ی بین انها را کشف نماییم.در نهایت ایده های خود را به آنها اضافه نماییم.

اهمیت پیشینه ی تحقیق

هدف اصلی یک پژوهش ،پیدا کردن پاسخ برای سوالات یا آزمون فرضیه هایی است که در بیان مساله ذکر شده است.از آن جایی که احتمال دارد قبلا در مورد موضوع مدنظر پژوهشی انجام شده باشد،لذا ضروری است تا پژوهش های قبلی حتما مورد مطالعه قرار گیرد تا به کمک کند به جای انجام تحقیق تکراری،ابعاد جدیدی از پژوهش را انجام دهیم و از تجربیات پژوهشگران قبلی استفاده کنیم و احتمال خطا را در پژوهش خود کاهش دهیم.

پژوهشگر بعد از انتخاب موضوع و قبل از انجام تحقیق  برای افزایش سطح اگاهی خود ، تعریف مساله ی تحقیق ، متغیرهای پژوهش و مشخص کردن کرانه های آنها نیازمند مراجعه به پژوهش های قبلی انجام شده در حیطه ی موضوعیست که برای تحقیق خود انتخاب کرده است.این کار باعث می شود تا پژوهش خود را با پژوهش های انجام شده قبلی مقایسه کند و نتایج جدیدی را بدست آورد.

اهداف کلی پيشينه ی تحقيق

  1. دستیابی به اطلاعات نظری و تجربی برای مساله ی تحقیق خود.
  2. آشنایی با روش های تحقیق پژوهش های قبلی
  3. بدست آوردن رابطه ی منطقی میان اطلاعات پژوهش های قبلی و مساله تحقیق خود.

از جمله راه های رسیدن به اهداف ذکر شده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • منابع اطلاعاتی مرتبط با موضوع تحقیق خود انتخاب کنیم.
  • مطالب پژوهش های انتخاب شده را از کلی به جزئی ارایه دهیم.
  • مطالب را به صورت مرتب،به همراه روندهای منطقی ذکر کنیم.
  • نتایج مطالعات قبلی را بیان کرده و به نقد انها بپردازیم.

 

چگونگی جستجوی پژوهش های قبلی مرتبط با موضوع تحقیق

برای جستجوی پزوهش های مرتبط بهتر است کلمات و اصطلاحات عنوان تحقیق خود را استخراج کرده و در مورد هر کدام از این کلید واژه هاجستجو کنیم. از جمله منابع اطلاعاتی برای جستجوی پژوهش های انجام شده عبارت است از:

  1. سایت پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران(ایران داک )
  2. پایگاه اطلاع رسانی جهاد دانشگاهی (SID)
  3. سایت کتابخانه ملّی ایران
  4. بانک اطلاعات نشریات کشور  
  5. سایت شورایعالی انقلاب فرهنگی
  6. پرتال مطالعات علوم انسانی

 

در بعضی مواقع ،پس از جستجوی کلید وازه های انتخابی در پایگاه های ذکر شده ،هیچ پزوهشی را یافت نمی کنیم .معمولا این مشکل ناشی از انتخاب کلید واژه نامناسب از طرف محقق است.علت دیگر این مشکل می تواند محدود کردن حیطه ی جستجوی محقق باشد.مثلا در یک پایگاه اطلاعاتی ما فقط داخل پایان نامه ها ،جستجو می کنیم در حالی که در این پایگاه منابع دیگری از جمله مقالات علمی چاپ شده در مجلات یا ارایه شده در کنفرانس و کتاب هم وجود دارد.

 

چگونگی تنظیم پیشینه ی تحقیق

در پیشینه ی تحقیق یک کار پژوهشی ،صرف آوردن چکیده ی تحقیقات سابق کافی نیست،محقق بایستی کاربرد چکیده ی ذکر شده در تحقیق خود را نیز ذکر نماید.برای این کار ،طبقه بندی پیشینه میتواند مفید واقع گردد.چکیده ها بر اساس ارتباطی که با موضوع تحقیق دارند به دسته های توصیفی ،تبیینی و روشی و موضوعی طبقه بندی می شوند.

تحلیل و جمع بندی پیشینه از دیگر مواردی است که در تنظیم پیشینه بایستی مدنظر قرار گیرد.در تجزیه و تحلیل پژوهش های انجام شده ،نقاط ضعف و قوت  و تفاوت آنها با پژوهش خود با دلیل و مدرک ذکر می گردد.

 

 

 

 

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
(امتیاز 0 توسط 0 نفر)
  ارسال به دوستان:

در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری


خدمات موسسه انتشاراتی اشراق