دانشجویانی که برای ادامه تحصیل و یا اشتغال قصد عزیمت به خارج از کشور را دارند مازم به ارائه مدارکی جهت اخذ پذیرش تحصیلی و یا شغلی می باشند. مدارک در خواستی دانشگاه های مختلف ممکن است تفاوت هایی باهم داشته باشند ولی در حالت کلی برای متقاضیان اپلای از دانشگاه های خارجی مدارک زیر مورد نیاز می باشد: رزومه، توصیهنامه، انگیزهنامه (SOP)، مقالهها
دانشجویانی که برای ادامه تحصیل و یا اشتغال قصد عزیمت به خارج از کشور را دارند ملزم به ارائه مدارکی جهت اخذ پذیرش تحصیلی و یا شغلی می باشند. مدارک در خواستی دانشگاه های مختلف ممکن است تفاوت هایی باهم داشته باشند ولی در حالت کلی برای متقاضیان اپلای از دانشگاه های خارجی مدارک زیر مورد نیاز می باشد: رزومه، توصیهنامه، انگیزهنامه (SOP)، مقالهها، گواهینامه فارغالتحصیلی، ریز نمرات و نمرات آزمونهای پیشنیاز مانند آیلتس، تافل یا GRE اشاره کرد. مهمترین و اصلی ترین مدرک در بین این مدارک ریز نمرات و گواهینامه فارغالتحصیلی است.
گواهی پایان دوره تحصیلی (دانشنامه)
بطور کلی در هنگام فارغ التحصیلی دو نوع دانشنامه دریافت می شود:
گواهی فارغ التحصیلی یا همان دانشنامه معتبرترين مدرک دانشگاهي است که دارای ارزش ترجمه مي باشد. حال این سوال برای فارغ التحصیلان پیش می آید که دانشنامه را چطور و از کجا باید بگیریم؟
بسته به نوع دانشگاه و نوع مدرک برای دریافت دانشنامه (آزادسازی آن) باید مراحل خاصی طی شود، آزاد سازی مدارک دانشگاه های دولتی با آزاد و یا علوم پزشکی با هم متفاوت هست.
باید بگوییم دانشجویانی که در دانشگاه سراسری و به صورت روزانه مشغول به تحصیل بودهاند، به دلیل تحصیل رایگان به ازای سالهای تحصیلی و مطابق با منطقهای که در زمان آزمون کنکور در آن حضور داشتهاند، به دولت تعهد خدمت داشته و مدارک آنها (ریز نمرات و گواهینامه فارغالتحصیلی) در گرو دانشگاه تا پس از اتمام این تعهد باقی می ماند. بنابراین چنانچه شما نیز جزء دانشجویان دانشگاههای سراسری بودهاید و برای اپلای نیاز به اصل مدرک خود دارید، در ادامه این مقاله راهکارهایی ارائه شده است که به کمک آن میتوانید مدرک خود را آزاد نموده و برای دانشگاه مورد نظر اپلای نمایید.
برای دریافت دانشنامه باید شرایط زیر را داشته باشید:
گفتیم فارغ التحصیلان برای دریافت دانشنامه بایستی تعهد خدمت خود را به انجام رسانده باشد (مورد سوم) در صورتی که موفق به گذراندن دوره تعهد خدمت نشده باشند راهی برای دریافت دانشنامه وجود خواهد داشت؟ شما از سه طریق زیر می توانید نسبت به لغو تعهد (آزاد سازی مدرک) خود اقدام نمایید:
اولین راه این است که سالهایی را که برای شما به عنوان تعهد خدمت در نظر گرفتهاند، سپری نموده و پس از آن مدرک خود را دریافت نمایید. میزان این تعهد را رشته و منطقهای (منطقه یک، دو و سه) که در زمان کنکور شرکت کرده و قبول شدهاید، تعیین مینماید.
راه حل دوم، خرید مدرکتان است، در حقیقت با پرداخت هزینه، مدرک خود را آزاد میکنید. هزینه آزاد کردن مدرک به تعداد ترمهای گذرانده شده، تعداد واحدها، سال شروع تحصیل، دانشگاه و منطقه کنکور، بستگی دارد.
چنانچه در حال تحصیل هستید و قصد اپلای برای دانشگاههای خارجی را دارید، میتوانید از دانشگاه خود، تقاضای گواهی اشتغال به تحصیل نموده و ریز نمرات ترمهای گذرانده شده خود را با پرداخت مبلغی به عنوان ودیعه دریافت کنید. بدیهی است که برای دریافت اصل مدرک بعد از فارغ التحصیلی میبایست تمامی هزینه را پرداخت کنید.
نکته: خرید سنوات تحصیلی بستگی به منطقه ای که کنکور دادهاید دارد و بر این اساس مبالغ متفاوتی را شامل میشود. به عنوان مثال اگر در منطقه دو، کنکور داده باشید، نرخ پایه سالهایی که مشغول به تحصیل بودهاید در ترمهایی که گذراندهاید، ضرب شده و در نهایت در عدد ۲ (منطقه)، ضرب میشود. اگر اطمینان دارید که در آن سال رتبه کنکور شما با درصدهای دروس امتحانی افرادی که در مناطق یک آزمون دادهاند یکی بوده، میتوانید به سازمان سنجش مراجعه کنید و نامهای دریافت نمایید که بر اساس آن سنوات شما را نیز بر مبنای منطقه یک، محاسبه کنند. همین شرایط برای دانشجویان منطقه سه نیز امکان پذیر است.
در صورتیکه شما شرایط لازم را داشته باشید میتوانید با ارائه گواهی عدم کاریابی به دانشگاه بدون پرداخت هزینه مدرک خود را آزاد نماید. برای این منظور به موسسه کاریابی شهر و یا استان خود مراجعه میکنید و برای کاریابی ثبت نام مینمائید. پس از گذشت ششماه از تاریخ ثبت نام در موسسه کاریابی میتوانید به این موسسه مراجعه نموده و با توجه به عدم معرفی فرصت شغلی متناسب با تخصصتان از آنها نامهای درخواست نمائید، که در آن قید شود که تا کنون کار متناسب با رشته و تخصصتان، به شما معرفی نکردهاند. این نامه را موسسه کاریابی به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان شما ارسال میکند. در این مرحله گزارش عدم کاریابی شما توسط اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی به اداره کل مرکز استان اعلام میگردد. در نهایت نامه از اداره کل به دانشگاه محل تحصیل شما ارسال شده و به دلیل عدم کاریابی میتوانید مدرک تحصیلی خود را آزاد نمایید.
ثبت نام در موسسه کاریابی بر اساس شرایطی که در ذیل به آن اشاره شده است صورت میگیرد:
نکته: در زمان ثبت نام در موسسه کاریابی، حقوق مورد نظر خود را مبالغ بالایی اعلام نمایید تا امکان معرفی کار مرتبط با تخصص شما، با توجه به آنچه درخواست دادهاید به حداقل برسد.
با توجه به مطالب گفته شده، با تطابق شرایط خود با هر یک از سه روش مطرح شده، میتوانید مدرک خود را دریافت نمائید. چنانچه وقت کمی تا اپلای و ارائه اصل مدرک به دانشگاه مقصد برای شما باقی مانده است، شاید بهترین گزینه پرداخت هزینه آزادسازی مدرک باشد چرا که ارائه گواهی عدم کاریابی به دانشگاه و در نهایت آزادسازی مدرک به مراتب به زمان بیشتری نیاز دارد و باید از قبل برای آن برنامهریزی نمائید.
ریز نمرات دانشگاهی
همانطور که ذکر شد شما برای گرفتن پذیرش به ریز نمرات ترجمه شدهی خود نیاز دارید. پس از لغو تعهد همراه با دانشنامه، ریز نمرات ممهور به مهر دانشگاه نیز به شما تحویل داده خواهد شد. برخی از دانشگاهها مانند شریف ، تهران ، امیرکبیر و ... ریز نمرات ترجمه شدهی شما را در پاکت به صورت مهر و موم شده به شما تحویل میدهند یا برای دانشگاه مقصد می فرستند. ولی برخی دیگر تا قبل از تسویه حساب مالی ریز نمرات را به شما تحویل نمی دهند. فارغ التحصیلان دانشگاه آزاد نیازی به تسویه حساب مالی ندارند اما قبل از مراجعه به دارالترجمه باید ریزنمرات خود را به تایید سازمان مرکزی دانشگاه آزاد برسانند.
برای دریافت ریزنمرات تحصیلی پرداخت هزینه آموزش رایگان کافیس.. تمامی دانشگاه های تحت نظارت وزارت علوم ملزم به تحویل ریزنمرات تایید شده پس از دریافت هزینه آموزش رایگان هستند. بدیهی است که ریزنمرات شامل دروسی خواهد بود که تاکنون گذرانیده اید. ریزنمرات تایید شده قابل ترجمه رسمی بوده و می توان آن را همراه سایر مدارک به دانشگاه ها ارسال کرد.