امروزه با توجه به پیشرفتهای زیادی که کشور عزیزمان در حوزه ترویج علم و دانش داشته است، مجلات و فصلنامههای علمی و معتبر زیادی در رشتههای مختلف ایجادشدهاند تا به پذیرش مقالات پژوهشگران بپردازند. اگر شما هم قصد ارسال مقالات ارزشمند خود را به مجلات داخلی دارید، پس در این بخش از اشراق تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.
مجلات داخلی به چند دسته مختلف از لحاظ محتوا و اعتبار طبقهبندی میشوند که هر کدام از آنها خصوصیات و ویژگیهای منحصربهفردی دارند و برای چاپ هر نوع مقالهای مناسب نیستند. اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که تمایل به چاپ مقاله در مجلات داخلی دارید، بایستی قبل از این اقدام با انواع آن آشنا شوید و سپس به انتخاب مجله بپردازید. در ذیل به انواع این نشریات و خصوصیات آنها به ترتیب اعتبار و رتبه آنها میپردازیم:
اولین جایگاه از بین مجلات داخلی، نشریات علمی پژوهشی هستند که معمولاً بیشترین امتیاز را نصیب نویسندگان میکنند و به دلیل اینکه ارزش و اعتبار این مجلات زیاد است، بالطبع داوری آنها نیز سختگیرانهتر و ارزیابی مقالات موشکافانهتر خواهد بود. به عبارتی زمانی شما شانس پذیرش و چاپ مقاله در این مجلات را خواهید داشت که محتوای مقالهتان ناب بوده و یک تحقیق علمی جدید و بیبدیل در آن صورت گرفته باشد. همانطور که از اسم این مجلات مشخص است، در پی یافتن مقالاتی هستند که از دو خصوصیات بارز اصالت و ابداع برخوردار باشند و نتایج آنها به کاربردها، روشها و مفاهیم و مشاهدات جدید در زمینه علمی با هدف پیشبرد مرزهای علمی و فن آوری منجر گردد و به تحقیق گسترده برای کشف حقایق و بخشی از دانش جامعه با استفاده از ایدهها و افکار آنها در مورد شاخهای از علوم تخصصی، جهت یافتن روابط بین پدیدههای مختلف تلاش میکنند. معمولاً در اکثر دانشگاهها جهت اخذ امتیاز برای مصاحبه دکتری، دفاع از رساله دکتری و... از دانشجویان میخواهند تا مقاله چاپشده در مجلات علمی پژوهشی ارائه دهند.
لیست مجلات مورد تائید وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری و همچنین وزارت بهداشت، در فواصل زمانی مشخص در اختیار پژوهشگران قرار میگیرد تا با توجه به تخصص مقاله خود از بین آنها، مجلات مرتبط و متناسب را یافته و اقدامات لازم را انجام دهند. جدیدترین لیستی که در اختیار است به شرح زیر است:
دومین رتبه از لحاظ اعتبار و کسب امتیاز در بین نشریات داخلی، مربوط به مجلات علمی ترویجی است. مجلات علمی ترویجی یا مروری یا تحلیلی، منبع خوبی جهت مطالعه و تکمیل اطلاعات در حوزه خاصی هستند. در واقع این مجلات میتوانند تفسیری جدید از مطالعات و تحقیقات پیشین ارائه دهند و به نوعی تکمیلکننده آنها باشند و یا اینکه نتایج و پژوهشهای قبلی را باهم ترکیب کرده و موضوعی جدید ارائه دهند. میتوان گفت فعالیت اینگونه مجلهها بیشتر در خلاصه کردن مباحث و یافتن شیوهای نوین برای تبیین آنهاست. اگر شما نیز مقالهای مروری گردآوری کردهاید که میتواند به صورت آکادمیک کمککننده پژوهشگران در یک رشته و حیطه خاصی باشد، میتوانید آن را در مجلات علمی ترویجی به چاپ برسانید.
مجلات علمی تخصصی سومین رتبه را در بین مجلات داخلی از آن خود کردهاند. این نوع مجلات ساختار خاص خود را دارند و در واقع رسالت اصلی آنها اطلاعرسانی در یک حیطه خاص است که اکثراً وابسته به سازمانها و ارگانهای دولتی و خصوصی هستند که امتیاز خاصی را برای پژوهشگران به ارمغان نمیآورند و صرفاً موجب کسب اعتبار و شهرت برای نویسنده مقاله میشوند. هدف اصلی این مجلات افزایش آگاهی عمومی در حوزههایی مانند تکنولوژی، روشهای مدیریت جدید، کسبوکارها و... است.
مزایایی که از چاپ مقاله در مجلات داخلی نصیب پژوهشگر میشود، بستگی به نوع مجلهای دارد که او انتخاب میکند زیرا امتیازات و مزایای نشریات داخلی با یکدیگر متفاوت است. برای مثال اگر شما یک مقاله چاپشده در مجله علمی پژوهشی داشته باشید، امتیاز بسیار زیادی نسبت به مجلات ترویجی یا تخصصی به دست خواهید آورد. بهطورکلی میتوان مزایای آن را در موارد زیر خلاصه کرد:
امکان عضویت در بنیاد علمی نخبگان
قبولی آسانتر در مصاحبه دکتری
اخذ دو نمره پایاننامه کارشناسی ارشد
امکان عضویت در هیئتعلمی دانشگاهها برای اساتید
صاحبنظر شدن در پژوهشهای جدید در خصوص یک موضوع
افزایش اعتمادبهنفس که منجر به ایجاد موفقیتهای زیادی میشود
داشتن امتیاز استخدام راحتتر در سازمانهای دولتی و خصوصی
شاید پس از معرفی انواع مجلات داخلی، این سؤال برای شما به وجود آمده باشد که کدامیک از آنها را جهت چاپ مقاله خود انتخاب کنیم؟ درواقع پاسخ این سؤال بسیار واضح است و به هدف شما از چاپ مقاله بستگی دارد. اگر هدف نهاییتان، کسب امتیازات مربوطه باشد، مجلات علمی پژوهشی داخلی بهترین گزینه برایتان خواهد بود که اغلب این مجلات به صورت رایگان به چاپ مقالات میپردازند و این مورد هم میتواند برای اکثر افراد کمککننده باشد، اما باید این مورد را در نظر داشته باشید که نوع مقالهتان نیز پژوهشی باشد؛ یعنی یا خودتان به نگارش صفر تا صد آن بپردازید و یا به استخراج مقاله از پایاننامه خود اقدام کنید؛ زیرا معمولاً پایاننامهها موضوعات جدید و تحقیقاتی نو را در برمیگیرند؛ اما اگر نوع مقاله شما مروری بر تحقیقات پیشین باشد و مطلب جدیدی را در برنداشته باشد، مجلات علمی ترویجی بهترین انتخاب برایتان خواهند بود و اگر هم میخواهید از چاپ مقاله، صرفاً شهرت و محبوبیت کسب کنید به سراغ مجلات علمی تخصصی بروید.
هدف همه پژوهشگران از ارسال مقاله به مجلات داخلی، پذیرش و چاپ آن در مجله است. برای نیل به این هدف نیز مستلزم به انجام برخی کارها و اقدامات خاصی است که در ذیل بهطور مختصر به شرح این موارد میپردازیم. به یاد داشته باشید که صرفاً انجام این مراحل منجر به اکسپت مقالهتان نمیشود بلکه انجام باکیفیت آن است که میتواند سرنوشت مقاله شما را به سمت اتفاقات مثبتی رقم بزند. همچنین اگر این مراحل را بهدرستی انجام داده باشید، ممکن است از سوی داوران مجله موارد کمتری جهت اصلاح خواستهشده باشد و این مورد منجر به طی شدن مراحل در زمان کوتاه و در نتیجه چاپ فوری مقالهتان خواهد شد.
برای اینکه بخواهید مقالهای در مجله به چاپ برسانید، دو راه بیشتر پیش روی شما نیست. 1) نگارش صفر تا صد مقاله 2) استخراج مقاله از پایاننامه یا رساله دکتری. اگر با اصول مقالهنویسی آشنایی زیادی داشته باشید، میتوانید خودتان دستبهکار شده و یک پژوهش جدید انجام دهید و مقاله بنویسید. اما اگر فرصت و آشنایی کافی برای این کار ندارید، میتوانید با تبدیل پایاننامه خود به مقاله این کار را انجام دهید. مزیت این روش نسبت به حالت قبلی در این است که ممکن است از یک پایاننامه حداکثر تا 4 عدد مقاله نیز استخراج شود؛ بنابراین فرصت خوبی است تا تعداد مقالات زیادی را به مجلات مختلف داخلی ارسال کنید. درهرصورت برای استفاده از هر دو روش بایستی با ساختار و اجزای مقالهنویسی آشنا باشید. در تصویر روبرو میتوانید اجزای استاندارد یک مقاله را مشاهده نمایید.
ویرایش مقاله باعث خواناتر شدن و انتقال بهتر مفاهیم در متن مقاله میشود و به عبارتی با ویراستاری صحیح متن مقاله، این حس را در مخاطب ایجاد میکنید که برای او ارزش قائلید. ویرایش مقاله به چند نوع مختلف طبقهبندی میشود که با توجه به نیاز مقالهتان انجام میشود. انواع ویراستاری تخصصی مقاله عبارتاند از: ویرایش فنی، که به شکل و ظاهر نوشتهها و هر آنچه انسجام ظاهری نوشتهها و مقالات را بهبود میبخشد، دقت میکند. ویرایش ساختاری، به مقوله رعایت دستور زبان و قواعد زبان در ویراستاری مقاله میپردازد و ویرایش محتوایی یا تخصصی به کنترل قسمتهای مختلف متن برای رسایی بیشتر و انسجام در انتقال مفهوم میپردازد.
سرقت ادبی در صورتی پیش میآید که نتوانید از منابعی که از سایر مقالات بهره بردهاید، بهدرستی استفاده کنید به عبارتی قوانین رفرنس دهی را رعایت نکرده باشید. همچنین اگر درصد مشابهت متن مقاله با متون سایر مقالات زیاد باشد، متهم به سرقت ادبی خواهید شد. برای اینکه متوجه این موضوع شوید، در ابتدا باید با مراجعه به سایت مجله میزان درصد تشابه مجاز را بدانید، سپس برای مقالههای فارسی از سامانه مشابهت یاب سمیم نور جهت اطلاع از درصد تشابهات استفاده کنید و اگر از حد مجاز بیشتر بود، به وسیله تکنیک پارافریز نویسی درصدد رفع این تشابه تلاش کنید. درواقع پارافریز و بازنویسی تخصصی مقاله یکی از بهترین روشهایی است که در آن شما به وسیله بازنویسی مجدد متن برای رفع این مشابهت تلاش میکنید. دقت داشته باشید که سرقت ادبی از جمله خط قرمزهایی است که داوران بسیار به این موضوع حساسیت دارند.
انجام مرحله فرمت بندی جز واجبات و الزاماتی است که قبل از ارسال مقاله بایستی انجام شود. درواقع این یک امر محال است که شما بدون انجام فرمت مخصوص مجله، موفق به پذیرش مقاله شوید. فرمت بندی مقاله به فرمت مجلات معتبر روشی است که برای هر مجله متفاوت است و نویسندگان مقاله باید هر آنچه را که در قسمت راهنمای نویسندگان در سایت مجله گفته میشود را رعایت کنند. معمولاً اقدامات زیر در مرحله فرمت بندی صورت میگیرد:
مرتبسازی بخشها و نحوه قرارگیری هر یک از بخشهای مقاله مانند چکیده مقاله، مقدمه و...
تنظیم سبک رفرنس نویسی مانند سبک گفتهشده در مجله
تنظیم تعداد کلمات مقاله با توجه به محدودیت گفتهشده در سایت مجله
تنظیم نوع فونت، سایز فونت، میزان فاصله از طرفین صفحه، نوع نوشتن منابع، نوع نگارش افیلیشن، نوع نگارش صفحات، نوع نگارش ضمایم و …
پس از اینکه انجام تمامی این مراحل را به اتمام رساندید، وقت آن رسیده است که مقاله ارزشمندتان را به مجله موردنظر ارسال یا اصطلاحاً سابمیت کنید. دقت داشته باشید زمانی که شما فایل مقاله و سایر اطلاعات را به مجله سابمیت کردید، دیگر امکان ویرایش و اصلاح مجدد آن را نخواهید داشت؛ پس بنابراین باید دقت کافی داشته باشید تا فایل تکمیلشده را ارسال کنید. سابمیت مقاله معمولاً به دو روش ارسال در سایت مجله و ارسال از طریق ایمیل به سردبیر مجله صورت میگیرد که باید با روش ارسال آن از طریق سایت مجله آشنا شوید و سپس طبق دستورالعمل گفتهشده اقدام کنید.
سؤال: آیا ترجمه انگلیسی مقاله برای ارسال به مجلات داخلی الزامی است؟
مجلات داخلی همانطور که از اسمشان پیداست، در داخل کشور عزیزمان ایران به پذیرش و نشر مقالات علمی میپردازند؛ بنابراین مقالههایی که صلاحیت چاپ در آنها را پیدا میکنند، اکثراً به زبان فارسی انتشار پیدا میکنند و نیازی به ترجمه انگلیسی کل متن مقاله نیست؛ اما در برخی از مجلات داخلی قوانینی وجود دارد که نویسنده را الزام به ترجمه متن مقاله میکنند تا به صورت انگلیسی چاپ شود. در این صورت نویسنده بایستی متن مقاله خود را جهت انجام ترجمه تخصصی به دست یک مترجم که با رشته و حوزه تخصص مقاله آشنایی کامل داشته باشد، بسپارد. دقت داشته باشید کیفیت ترجمه، همواره برای داوران مجله از اهمیت خاصی برخوردار است.
امروزه متأسفانه به دلیل گسترش سایت مجلات نامعتبر و جعلی نیاز است تا قبل از ارسال مقاله خود به یک مجله از هر حیث آن را بررسی نموده و اعتبار آن را بسنجید. البته این مورد در خصوص مجلات خارجی خیلی بیشتر از مجلات داخلی صدق میکند اما درهرصورت بایستی جانب احتیاط رعایت شود. قبل از اینکه به چگونگی اعتبارسنجی مجلات داخلی بپردازیم، بهتر است تفاوت بین مجلات نامعتبر و جعلی و همچنین مجلات لیست سیاه را بیان کنیم. مجلات جعلی، آن دسته از مجلاتی هستند که به صورت فیک بوده، وبسایت و ISSN رسمی ندارند و ارسال مقاله به این مجلات باعث سوخت مقاله خواهد شد؛ اما مجلات بلک لیست، آن دسته از مجلات معتبری هستند که زمانی به چاپ مقاله میپرداختند اما به دلیل ایجاد برخی شرایط وارد لیست سیاه شدهاند و مقالات چاپشده ماقبل از آن دارای اعتبار کافی هستند. حال ببینیم به کمک چه سایتهایی میتوان اعتبار مجلات داخلی را تشخیص داد:
مرکز برنامهریزی و سیاستگذاری پژوهشی وزارت علوم و تحقیقات فنآوری (https://rppc.msrt.ir/fa) |
دفتر گسترش تولید علم دانشگاه آزاد اسلامی (https://eval.journals.iau.ir/) |
مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات و انتشارات علمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (http://blacklist.research.ac.ir/) |
سامانه اعتبارسنجی مجلات علمی(http://impactfactor.ir/) |
تا به این جای مطلب با چگونگی انجام مراحلی که لازم است قبل از ارسال مقاله انجام دهید، آشنا شدید. حال ببینیم پس از اینکه مقاله خود را به مجله ارسال کردید، چه اتفاقاتی رخ میدهد و داوران مجله چه فرآیندی را طی میکنند تا در خصوص مقاله به پذیرش و یا عدم پذیرش آن تصمیمگیری نمایند. در ویدیوی کوتاه زیر بهطور مختصر این فرآیند شرح دادهشده است:
بسیاری از پژوهشگران، دانشجویان و اساتید به دلیل کمبود وقت و دغدغههای شغلی یا تحصیلی که دارند خواستار چاپ فوری مقالاتشان در مجلههای معتبر داخلی هستند؛ اما واقعیت امر این است که شما هرچقدر هم که عجله داشته باشید، بایستی منتظر سپری شدن مراحل داوری مجله باشید و نمیتوانید این فرآیند را تسریع ببخشید؛ اما راهحل چیست؟ تنها راهحل آن سرعت بخشیدن به کلیه اقداماتی است که قبل از سابمیت مقاله خود به مجله بایستی انجام دهید و موسسه انتشاراتی اشراق این امکان را برای شما عزیزان فراهم نموده است. امکاناتی که در انجام تمامی خدمات موسسه اعم از: استخراج مقاله از پایاننامه، فرمت بندی مقاله، ویرایش مقاله، ترجمه تخصصی مقاله و... وجود دارد، شامل زمانبندیهای زیر است که شما میتوانید با توجه به فرصت باقیمانده و برنامهریزیهای خود، یکی از آنها را انتخاب نمایید:
تحویل سفارش در زمانبندی معمولی
تحویل سفارش در 3/4 زمان لازم عادی
تحویل سفارش در 1/3 زمان لازم عادی
با توجه به نیاز مشتریان عزیز اعم از دانشجویان و اساتید و دانشگاهیان برای چاپ و نشر مقاله، موسسه انتشاراتی اشراق با گزینش دقیق و چندمرحلهای تیم فنی خود، درصدد ارائه خدمات با حفظ نهایت تعهد در امانتداری و کیفیت است تا دغدغهی مراجعین برای چاپ و نشر مقاله را برطرف سازد.
راههای ارتباطی با موسسه انتشاراتی اشراق
کارشناسان و مشاوران موسسه انتشاراتی اشراق به صورت تماموقت حتی در روزهای تعطیل آماده ارائه خدمات حرفهای و باکیفیت به مشتریان و کاربران خود هستند. برای دریافت مشاوره میتوانید از طریق سایت به صورت آنلاین با مشاورین موسسه گفتوگو کنید و یا از طریق تماس تلفنی با شمارههای زیر در ارتباط باشید:
eshragh_company
isi.eshragh@gmail.com
09149724933
041-33373424
پذیرش مقاله کاملا وابسته به کیفیت مقاله میباشد. برخی از ژورنالها مقاله را به صورت تضمینی پذیرش میکنند اما برخی دیگر پذیرش تضمینی ندارند و همه چیز وابسته به نظر داوران میباشد.
زمان پذیرش و چاپ یک مقاله در ژورنال معتبر کاملا بستگی به زمان داوری دارد. پروسه داوری هرچقدر طولانی تر باشد واضح است که مقاله مدت زمان بیشتری در انتظار خواهد بود. اما اگر نتیجه داوری سریعتر مشخص شود مقاله در سریعترین زمان ممکن پذیرفته خواهد شد پس نتیجه کاملا وابسته به زمان داوری میباشد.
مدت زمان لازم برای چاپ مقاله با توجه به مجلات مختلف می تواند متفاوت باشد و بستگی به خود مجلات دارد.