خدمات مقاله

خدمات ترجمه

خدمات ویراستاری

خدمات کتاب

ثبت سفارش

درباره ما

داوری تخصصی مقالات ISI چگونه است ؟

انتشار 9 اردیبهشت 1397
مطالعه 5 دقیقه

مقالات سابمیت شده برای مجلات معتبر یک پروسه داوری تخصصی را طی می کنند که تقریبا یک روال و ساختار خاصی برای تجزیه و تحلیل مقالات علمی دارند و به آن داوری تخصصی یا Peer Review می گویند.

داوری تخصصی مقالات ISI چگونه است ؟

 داوری تخصصی فرایندی است که مقالات تخصصی را به‌صورت همه جانبه توسط متخصصین همان رشته بررسی و ارزیابی می‌کند. علی‌رغم انتقادهای موجود، داوری تخصصی  تنها روش گسترده و کاربردی برای ارزیابی مقالات علمی می‌باشد. داوری تخصصی به عنوان یک سیستم نظارتی و داوری علمی است که به ادیتورهای مجله کمک می‌کند تا ارزش و اعتبار مقالات ارسالی به آنها را دریابند.

تاریخچه داوری تخصصی 

در گذشته، مقالات ارسال شده به مجلات توسط خود ادیتور مجله مورد غربالگری علمی قرار می‌گرفتند. اما با افزایش زمینه‌های تخصصی و تعداد مجلات این نیاز به وجود آمد تا قبل از تصمیم گیری درباره یک مقاله از نظر سایر متخصصین مربوط به حوزه‌ای که مقاله در آن ارایه شده درباره کیفیت مقاله نیز استفاده شود. این به آن معناست که ادیتورهای مجله تصمیم گرفته‌اند به غیر از نظر و رای علمی خود از آراء و نظرات سایر متخصصان و همکاران خود نیز درباره کیفیت مقاله استفاده نمایند. اما لازم به ذکر است که رای نهایی درباره پذیرش و یا رد مجله به عهده ادیتور مجله می‌باشد.

 انواع روشهای داوری تخصصی 

روش یکسو کور (Single blind): روشی که در آن داور از مشخصات نویسنده آگاه است. این روش رایج‌ترین مدل ارزیابی در میان ژورنال‌های علمی است.

مزایا:

  • در این روش، داوری بدون نگرانی نسبت به انتقاد نگارنده مقاله صورت می‌گیرد.
  • در بسیاری از موارد، آگاهی از سوابق علمی نویسنده‌ی مقاله به داوری و ارزیابی صحیح و اصولی مقاله کمک می‌کند.

معایب:

  • دخالت نظرات شخصی یا مغرضانه داور.

روش دوسو کور (Double blind): در این روش، داوران و نویسندگان از هویت یک‌دیگر بی‌اطلاع هستند، این روش بیشتر در ارزیابی تخصصی مقالات علوم اجتماعی و انسانی رایج است.

مزایا:

  • ارزیابی منصفانه و به‌دور از قضاوت و تعصبات صورت می‌گیرد.
  • نویسندگان و داوران در برابر انتقادات یک‌دیگر قرار نمی‌گیرند.

معایب:

  • ممکن است نتوانیم ناشناس بودن نویسنده را تضمین کنیم و نویسنده با توجه به زمینه تحقیقات، منابع و سبک نوشتن قابل شناسایی باشد.
  • در بسیاری از موارد آگاهی از هویت نویسندگان بررسی سرقت ادبی یا موارد مشکوک در مقاله را راحت‌تر می‌کند.

روش داوری باز (Open review): در این روش نویسندگان و داوران از هویت یک‌دیگر مطلع هستند. این روش در برخی ژورنال‌ها استفاده  می‌شود. در این روش ممکن است انتشار مقاله نهایی به همراه هویت هر داور و نظراتش منتشر گردد.

مزایا:

  • شفافیت در این روش حس پاسخگویی و احساس مسئولیت را در بین داوران تقویت می‌کند. این روش به طور کلی منجر به بالا رفتن سطح کیفیت مقالات خواهد شد.
  • با توجه به این‌که هویت داوران به همراه مقالات منتشر می‌گردد، آن‌ها تلاش بیشتری جهت ارزیابی کامل و دقیق مقالات از خود نشان می‌دهند.

معایب:

  • برخی از داوران ممکن است حاضر به همکاری با یک ژورنال با سیستم باز نباشند. دلیل این امر نگرانی راجع به اطلاع یافتن دیگران از نظرات و ارزیابی‌هایشان است.
  • بعضی داوران در جوامع تحقیقاتی کوچک‌تر و برخی مناطق جهان ترجیح می‌دهند مقالات پژوهش‌گران ارشد را مورد ارزیابی قرار ندهند.

مراحل داوری تخصصی 

  1. ارزیابی اولیه مقاله توسط سردبیر ژورنال

  2. اختصاص یک ویراستار برای مقاله

  3. ارسال دعوت‌نامه به داوران

  4. پاسخ داوران به دعوت‌نامه

  5. نقد و بررسی مقاله

  6. بررسی نظرات داوران

  7. اعلام نتیجه به نگارنده مقاله

  8. مراحل نهایی اکسپت یا ریجکت

 معمولاً بسیاری از دانشجویان و محققان تازه‌کار فرآیند چاپ و نشر مقالات را بدون اینکه معنی و مفهوم peer review را بدانند شروع می‌کنند. پیر ریویو به ارزیابی و سنجش مقاله توسط کارشناسان و متخصصان مربوط به یک حوزه خاص علمی اشاره دارد. با این‌حال، باید چنین خلاصه نمود که سیستم پیر ریویو در انجام داوری مقالات موفق عمل کرده است و باعث شده است تا کیفیت علمی مقالات و ژورنالها نیز به این جهت افزایش یابد و درصد بسیاری از مجلات موجود در دنیا از این سیستم داوری استفاده می‌کنند.

 معایب سیستم داوری تخصصی 

 سیستم داوری تخصصی  peer review مشکلات عدیده‌ای نیز دارد. از جمله این مشکلات را می‌توان تاخیر در تصمیم گیری و داوری مجلات، سوگیری داوری، دزدی علمی و تضاد منافع را نام برد. این احتمال وجود دارد که داوری مقاله ارسال شده را رد کند و بعد از رد کردن خود ایده اصلی مقاله را گرفته و آن را انتشار دهد؛ یا اینکه داوران مقاله احتمال دارد در تصمیم‌های خود بر اساس دانشگاه، نژاد، و یا هرچیز حساس دیگری که در مقاله درج شده باشد سوگیری نشان دهند. همچنین بسیاری از داوری‌های انجام شده معمولاً در ازای دریافت وجه نیست و این مساله نظرات و دیدگاه‌های زیادی بین افراد دانشگاهی پیرامون این مساله که فرآیند داوری پولی یا رایگان باشد ایجاد کرده است.

خدمات موسسه اشراق 

موسسه علمی پژوهشی اشراق با بیش از 5 سال سابقه در زمینه چاپ مقالات در نشریات معتبر با ضریب تاثیر مثبت همواره با ارائه خدمات حرفه ای و تخصصی  و مشاوره های تخصصی رایگان در خدمت پژوهشگران بزرگوار است.
برای ثبت سفارش میتوانید با شماره های 09149724933 و یا 04133373424 با کارشناسان موسسه تماس حاصل نمایید و از مشاوره آنها بهره مند شوید و یا درخواست خود را از طریق ایمیل  isiisc2011@gmail.com  ارسال نمایید تا مشاور های مورد نیاز برای شما ارائه شود.

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
اجباری


خدمات موسسه انتشاراتی اشراق