چکیده گرافیکی (graphic abstract)، یکی از انواع چکیدههایی است که ممکن است بسیاری از ژورنالهای معتبر دنیا همچون ISI از نویسندگان درخواست کنند که در زمان ارسال مقالهشان یک نمونه از آن را تهیه کرده و بفرستند؛ اما آیا چگونه میتوان چکیده گرافیکی را با سریعترین راه ممکن تهیه کرد؟ با این بخش از اشراق همراه باشید تا پاسخ این سوال را بگیرید.
Institute For Scientific Information یا همان ISI در سال 1960 توسط دکتر گارفیلد تاسیس شد اما در سال 1992 به دلیل بیماری او، این پایگاه علمی به شرکت تامسون رویترز فروخته شد؛ بنابراین امروزه نام اصلی آن را باید بهعنوان تامسون رویترز بشناسیم اما به دلیل اینکه نام ISI معروف و محبوب گشته است بسیاری از افراد از اسم سابق استفاده میکنند. پایگاه علمی ISI، اطلاعات لازم را برای پیشرفتهای علمی دنیا و مرور تحولات گذشته در اختیار پژوهشگران قرار داده و نقش موثری در تولید علم و دانش دارد. امروزه بیش از 16000 مجله علمی در حوزههای مختلف در نمایه ISI فعالیت میکنند. در این پایگاه اطلاعاتی شاخصهای علم سنجی مورد نیاز محققان، موسسات علمی، مجلات و مقالات منتشر شده و در دسترس کاربران قرار میگیرد. بر طبق آمار منتشر شده بیش از 12 میلیون مقاله در چیزی حدود 12 هزار مجله علمی تاکنون منتشر شده که شناخت بهترین و معتبرترین آنها توسط محققان و موسسات علمی به منظور استفاده بسیار ضروری است. شاخص های علمی منتشر شده در این پایگاه از طریق Web of Science به دست آمده و هر دو ماه یکبار بهروزرسانی میشوند. مجلات ISI به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند: دسته اول مجلاتی هستند که دارای ضریب تاثیر یا ایمپکت فاکتور میباشند که به نام مجلات JCR شناخته میشوند و دارای اعتبار علمی و امتیاز زیادی هستند و دسته دوم مجلاتی هستند که بدون ضریب تاثیرند و با نام مجلات ISI LISTED شناخته میشوند. بدیهی است چاپ مقاله در دسته اول اعتبار زیادی را نصیب نویسنده خواهد کرد اما باید در نظر داشته باشید که این نوع مجلات داوری بسیار سخت گیرانه ای دارند و باید بار علمی و کیفیت مقاله در حد بسیار عالی باشد تا قابلیت پذیرش داشته باشد.
طبق مطالبی که ذکر گردید، احتمالاً متوجه شدهاید که اگر پژوهشگری بتواند یک مقاله در مجلات ISI به چاپ برساند با توجه اهمیت و جایگاه این پایگاه علمی در دنیا، چه امتیازات و مزایایی برای او به همراه خواهد داشت. در ذیل به برخی از این مزایا اشاره میگردد:
امکان اخذ بورسیه تحصیلی جهت تحصیل در دانشگاه های معتبر سراسر دنیا
امکان به عضویت درآمدن در بنیاد علمی نخبگان
امکان اخذ پروژه های علمی با هزینه های بسیار بالا و کسب درآمد
ارتقای شغلی و افزایش حقوق برای اساتید
قبولی آسان تر در مصاحبه دکتری
اخذ امتیازات مربوطه در دفاع از پایان نامه در مقطع دکتری و کارشناسی ارشد
ایجاد حس اعتماد به نفس و تبدیل شدن به یک صاحب نظر در حوزه تخصصی مربوطه
ثبت پژوهشها و تحقیقات به نام نویسندگان و حفظ آنها
چکیده گرافیکی یا graphic abstract درواقع درک بصری شما را از مقالهای که نوشتهاید نشان میدهد به عبارتی یافتهها و نتایج اصلی مقاله خود را در قالب یک تصویر و به صورت خلاصه گرافیکی نمایش میدهید که میتواند تصویر نهایی خود مقاله باشد یا اینکه به طور اختصاصی طراحی شود. چکیده گرافیکی باید طوری طراحی شود که وقتی مخاطب آن را میبیند در لحظه اول و با یک نگاه متوجه بشود که شما میخواهید در این مقاله در مورد چه چیزی صحبت کنید به عبارتی خواننده باید بتواند با یک نگاه، ایده اصلی مقاله را از طریق تصویر دریافت کند. پس دقت داشته باشید که اگر مقاله شما در مورد یک موضوع تخصصی پیچیده صحبت میکند، نباید چکیده گرافیکی خود را نیز بهصورت پیچیده طراحی کنید زیرا شما نباید درک مخاطب را از مقاله دشوار کنید. چکیده گرافیکی در ابتدا صرفاً برای رشتههایی مثل شیمی کاربرد داشت ولی بعدها بسیاری از ژورنالها برای رشتههای مختلف نیز درخواست چکیده گرافیکی کردند. تفاوت بین چکیده مقاله و چکیده گرافیکی این است که چکیده مقاله بر نتایج و یافتههای گوناگون تمرکز دارد؛ درحالیکه چکیده گرافیکی فقط بر یک جنبه از مقاله (بر یک یافته) تمرکز دارد.
همانطور که میدانید تاثیر و نتیجه یک عکس در مقایسه با متن بسیار زیاد است. افراد زیادی هستند که ممکن است در برداشت و یادگیری یک مفهوم وقتی عکسها و تصاویر آن را ببینند بهتر میتوانند آن را به حافظه بسپارند علت این امر نیز آن است که حافظه بصری در به یاد آوردن مطالب بسیار قویتر عمل میکند. پس شما با کمک گرفتن از این مورد میتوانید باعث شوید تا مقاله شما بیشتر در ذهن مخاطبان آن حک شود و همچنین بازدید مقالهتان افزایش یابد زیرا امروزه به دلیل وجود دغدغههای ذهنی و کمبود وقت، بسیاری از افراد حوصله خواندن متنهای طولانی را ندارند و شما با طراحی چکیده گرافیکی برای مقاله خود میتوانید از این فرصت استفاده کنید. خلاصه گرافیکی به این منظور طراحی می شود تا جست و جوی آنلاین را نیز تسهیل کنند و به کاربران این امکان را می دهند تا دریابند چه مقالاتی با علایق تحقیقاتی آن ها مرتبط است. برخی از چکیدههای گرافیکی را که در آنها ارائه پیام مقاله به سادگی و به وضوح است میتوان به عنوان بخشی از پوستر کنفرانس نیز استفاده کرد. این نوع چکیدهها میتوانند درباره کارهایی که انجام یا کشف کردهاید یا درخواست کمک مالی در یک پیشنهاد پژوهشی باشد. پس با همه این تفاسیر طراحی چکیده گرافیکی در هنگام نگارش مقاله و سابمیت آن به مجله موردنظر، میتواند دیدگاه داوران را به مقاله شما مثبت کند زیرا برای طراحی این نوع چکیده نیاز به مهارت زیادی است.
درست است که خروجی نهایی چکیده گرافیکی، فقط در قالب یک عکس میباشد اما باید دقت داشته باشید که قبل از طراحی آن عکس، باید یکسری فرآیندها را با دقت زیادی طی کنید و موارد مهمی را سبک سنگین کرده و در آخر تصمیم بگیرید که چگونه چکیده خود را طراحی کنید. به طور کلی میتوان گفت فرآیند چکیده گرافیکی در سه مرحله تبیین میشود:
در مرحله اول باید مشخص کنید که مخاطبان اصلی مقاله چه کسانی خواهند بود و چه هدفی از نگارش مقاله خود و ارائه آن دارید. بعد از آن مفاهیم اولیه و اصلی را که بدنه مقالهتان را میسازند را در قالب دو یا سه جمله خلاصه کنید.
در این مرحله بایستی مفاهیم اولیه را که استخراج کرده بودید به همراه چند شکل که منظور آنها را به خوبی برساند روی کاغذ ترسیم کنید. دقت کنید که اشکال باید از انسجام و پیوستگی برخوردار باشند و از ترسیم عناصر به صورت پراکنده خودداری کنید.
در این مرحله باید تصاویری را که ترسیم کردهاید به نرم افزار منتقل کنید. دقت داشته باشید قبل از انجام این کار ابتدا قسمت راهنمای نویسندگان در سایت مجله را مطالعه کنید تا اندازهگیریها، رنگ، چگونگی استفاده از خطوط و... را بدانید و همچنین از نوع فایل خروجی که بهصورت jpg، png و... باشد آگاهی داشته باشید.
چکیدههای گرافیکی مفهومی نسبتاً جدید به حساب میآیند که استاندارد خاصی در طراحی و قالب آنها وجود ندارد و هر پژوهشگر با توجه به نوع مقاله خود و همچنین داشتن کمی ایده پردازی و خلاقیت به ترسیم آن میپردازد؛ اما نکته مهم اینجاست که آیا هر چکیده گرافیکی رسم شده میتواند نظر داوران مجله و به دنبال آن مخاطبان مختلف را جلب کند؟ مسلماً خیر. چکیدههایی میتوانند ماندگار شوند که به صورت حرفه ای طراحی شده اند و از یکسری اصول و قوانین خاص پیروی کردهاند. در ذیل به مواردی که میتواند به شما در ترسیم یک چکیده گرافیکی خوب کمک کند اشاره میکنیم:
سعی کنید از عبارات فنی و مخفف برای توضیح اشکال استفاده کنید و از نوشته ها یا توضیحات طولانی بپرهیزید.
دقت کنید چکیده گرافیکی باید ساده و گویا بوده و دربرگیرنده یافته های اصلی پژوهش شما باشد.
چکیده گرافیکی نباید حاوی جزئیات زیادی باشد پس از آوردن داده های تحقیق و یا پیشینه پژوهش خودداری کنید.
خروجی چکیده های گرافیکی باید تصاویری با کیفیت عالی باشد پس درصورت امکان آن ها را به صورت فایل های tif، jpg،eps ذخیره کنید.
در صورت آشنایی با نرم افزارهای طراحی، سعی کنید نرم افزاری را برای ترسیم انتخاب کنید که دارای امکانات خوبی باشد.
چکیده گرافیکی مقاله شما باید منحصر به فرد و مخصوص خودتان باشد پس از کپی برداری از سایر تصاویر خودداری کنید.
از فونتهای Times، Arial، Courier، یا Symbol استفاده کنید. اندازه فونت را به اندازه کافی بزرگ انتخاب نمایید؛ زیرا در فهرست مطالب، اندازه تصویر شما به ارتفاع 200 پیکسل کاهش خواهد یافت.
ترجیحا فضای اضافی سفید که غیرضروری باشد در تصویر خود باقی نگذارید.
لازم است چکیده یک شروع و پایان مشخص داشته باشد و ترجیحا عناصر و نوشتههای آن در جهت و ترتیب بالا به پایین یا چپ به راست گذاشته شوند.
سعی کنید تعداد عناصری که صفحه را شلوغ کرده و حواس خواننده را پرت میکنند را به حداقل برسانید.
دقت کنید که بیش از حد از رنگ های مختلف استفاده نکنید و از دو رنگ اصلی در طی کل چکیده گرافیکی استفاده کنید (بقیه رنگ ها هم بهتر است سایه های این دو رنگ اصلی باشند).
برای ایده گرفتن می توانید به مقالات پوستر در کنفرانس های مختلف علمی نگاهی بیاندازید.
فرمت رنگ هایی که در ترسیم چکیده گرافیکی استفاده می کنید باید RGB باشد.
با توجه به اینکه چکیده گرافیکی شما تا چه حد پیچیدگی دارد، متناسب با آن میتوانید یک نرم افزار مناسب را انتخاب کنید و دست به کار شوید. به برخی از نرمافزارهایی که در ذیل اشاره خواهیم کرد ممکن است از قبل آشنایی داشته باشید و برخی دیگر برایتان جدید باشد درهرحال برای ارائه یک خروجی با کیفیت یا ملزم به یادگیری آن ها هستید و یا اینکه اگر خودتان وقت کافی برای این کار ندارید، میتوانید آن را به دست متخصصان حرفهای و باتجربه بسپارید.
اولین و ساده ترین نرم افزار گرافیکی که بصورت رایگان در تمامی ویندوزها قابل دسترسی است، نرم افزار پینت می باشد. اگر قصد استفاده از این نرم افزار را دارید، دقت داشته باشید که چکیده گرافیکی که انتخاب می کنید ساده باشد زیرا این نرم افزار امکانات پیشرفته ای ندارد و صرفا برای کارهای ساده و بدون پیچیدگی کاربرد دارد.
مزایا: رایگان بودن، پشتیبانی از فرمت های مختلف عکس، ساده بودن
معایب: داشتن ابزارها و امکانات محدود
دومین نرم افزار شناخته شده در طراحی چکیده گرافیکی، نرم افزار پاورپوینت میباشد. تمامی افرادی که تحصیل کردهاند حداقل یکبار از این نرم افزار برای ارائه کنفرانس کلاسی و... استفاده کردهاند. پس اکثریت افراد نحوه کار کردن با این نرم افزار را بلد هستند. مزیتی که پاورپوینت نسبت به پینت دارد این است که دارای اسمارت آرت های زیاد و اشکال ترسیمی با تنوع مختلف است. همچنین اشکال به صورت وکتور استفاده میشوند یعنی با تغییر سایز اشکال، مقیاس آنها به هم نمیریزد. شما به کمک خطوط راهنما و خط کش میتوانید به راحتی اشکال را ترسیم کنید ولی دقت کنید که در این نرم افزار هم مانند پینت سعی کنید چکیده گرافیکی سادهتری انتخاب کنید.
مزایا: سهولت استفاده، پشتیبانی از وکتور، دارا بودن اشکال ترسیمی متنوع
معایب: پولی بودن، محدودیت در ابزارهای طراحی
نرم افزار کم دراو، یک نرم افزار اختصاصی است برای کسانی که در رشته شیمی و یا زیست شناسی تحصیل کرده اند. این نرم افزار پیشرفته در طراحی حلقهها، پیوندها، زنجیرهها، اتمها، و گروههای عاملی که می توان هم به شکل ساختاری و هم به شکل سه بعدی نمایش داد بسیار مناسب است.
مزایا: پیشرفته، به روز، مناسب رشته های شیمی و زیست
معایب: پولی بودن، محدود بودن به ساختارهای شیمی و زیست
این دو نرم افزار در بین طراحان گرافیک جز نرم افزارهای پرچم دار هستند که دارای به روز ترین و پیشرفته ترین امکانات در طراحی میباشد. اگر میخواهید چکیده گرافیکی پیچیده و حرفه ای ارائه دهید این دو گزینه بهترین انتخاب برای شماست. بدیهی است که یادگیری آنها زمان بر بوده وکار کردن با آنها نیازمند تجربه و استفاده مکرر میباشد.
مزایا: حرفه ای بودن، پیشرفته بودن، مناسب برای چکیده های پیچیده
معایب: پولی بودن، نیازمند وقت و انرژی زیاد برای یادگیری
تا به اینجا حتماً اهمیت و مزایای ترسیم چکیده گرافیکی را درک کردهاید. بسیاری از مجلات ممکن است پژوهشگر را الزام به ارائه این نوع چکیده کنند اما در برخی از مجلات ممکن است این کار اختیاری باشد؛ اما به یاد داشته باشید اگر قصد ارسال یک مقاله به مجلات معتبری همچون ISI، SCOPUS، PUBMED و... را دارید و دوست دارید به هدف خود یعنی پذیرش و چاپ مقاله برسید باید یک کار با کیفیت و حرفهای ارائه دهید تا بتوانید نظر داورانی که بسیار موشکافانه داوری میکنند را جلب کنید. در پروسه نگارش مقاله ممکن است شما وقت و انرژی خود را تماماً روی پژوهشها و تحقیقات و یا فرمت بندی مقاله و ترجمه آن کنید و فرصت کافی برای یادگیری نرم افزارهای گرافیکی را نداشته باشید در این حالت سریعترین راه برای این کار کمک گرفتن از متخصصان با تجربه ای است که سالها در این زمینه فعالیت دارند. موسسه انتشاراتی اشراق به همراه تیم حرفه ای و طراحان گرافیک با استفاده از به روزترین و مدرن ترین روشها میتواند در زمینه ترسیم چکیده گرافیکی یاریتان کند.
در این قسمت چند نمونه از چکیدههای گرافیکی که بهصورت استادانه و حرفهای ترسیم شده اند را برای ایده گرفتن آوردهایم:
اگر فرصت کافی برای آموزش طراحی چکیده گرافیکی ندارید، باید آن را به کسی بسپارید که علاوه بر داشتن تخصص در رشته موردنظر، با طراحی گرافیک نیز آشنایی داشته باشد تا بتواند یک چکیده گرافیکی باکیفیت ارائه دهد. موسسه انتشاراتی اشراق در کنار شماست تا به شما کمک کند بهترین چکیده گرافیکی را برای مقالهتان رسم کنید.با توجه به نیاز مشتریان عزیز اعم از دانشجویان و اساتید و دانشگاهیان برای ترسیم چکیده گرافیکی مقاله، موسسه انتشاراتی اشراق با گزینش دقیق و چند مرحلهای تیم فنی خود، در صدد ارائه خدمات با حفظ نهایت تعهد در امانتداری و کیفیت است تا دغدغهی مراجعین را برطرف سازد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درمورد خدمات ترسیم چکیده گرافیکی، می توانید با کارشناسان موسسه انتشاراتی اشراق در ارتباط باشید.
چکیده گرافیکی توسط افراد متخصص به رشته تخصصی مقاله که تسلط کافی در امر طراحی گرافیک نیز دارند تهیه می شود.
از آنجا که یکی از مهمترین موارد که نظر داوران را به خود جلب می کند یک طراحی قابل درک و زیبا برای چکیده گرافیکی مقاله می باشد بهتر است این کار را به افراد متخصص در این زمینه بسپارید و از کافی نت ها برای اینکار استفاده نکنید زیرا چکیده گرافیکی باید به وسیله متخصص رشته مورد نظر انجام گیرد و خلاصه ای از مقاله نگارش شده را بیان کند.
شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر، از طریق تماس یا پست الکترونیکی موسسه و همچنین از طریق شبکه های مجازی ( واتساپ، اینستاگرام و تلگرام ) با کارشناسان موسسه انتشاراتی اشراق در ارتباط باشید.
خیر, خدمات ترسیم چکیده گرافیکی در موسسه انتشاراتی اشراق به 37 زبان زنده دنیا انجام می شود.
فاکتور و پیش فاکتور برای تمامی خدمات ارائه می شود. در صورت لزوم و درخواست فاکتور رسمی، به آدرس مورد نظر ارسال می شود.