موضوع انتخاب مجله به قدری مهم است که اگر شما مقالهای را که ممکن است سالها برای گردآوری آن زحمت کشیدهاید با انتخاب نادرست، به مجله غیر مرتبط ارسال کنید، پذیرش نشود و زحماتتان ضایع شود؛ بنابراین قبل از ارسال مقاله خود، حتماً با دقت بیشتری مجله را انتخاب کنید. در این بخش از اشراق میخواهیم درمورد معیارهای انتخاب مجله صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
پژوهشگران زیادی جهت نیل به اهداف مختلف خود اقدام به نگارش مقاله و سپس ارسال آن به مجلات معتبر علمی میکنند. درواقع افراد ممکن است جهت تقویت رزومه کاری و تحصیلی خود برای به چاپ رساندن مقاله تلاش کنند. مزایای چاپ مقاله در مجلات علمی و به دنبال آن امتیازهایی که نصیب نویسنده میشود بر هیچ کس پوشیده نیست. بعد از چاپ مقاله شما میتوانید مصاحبه دکتری و یا جلسه دفاع از پایاننامه خود را با موفقیت و با کسب امتیاز خوب پشت سر بگذارید. همچنین بهعنوان یک صاحبنظر در زمینه علمی و تخصصی خودتان شناخته خواهید شد که میتوانید پروژههای علمی را با هزینه های زیادی قبول کنید و به کسب درآمد بپردازید. کسانی که قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند میتوانند با به چاپ رساندن یک مقاله باکیفیت در مجلهای معتبر، امکان اخذ بورسیه تحصیلی، در بهترین دانشگاههای دنیا برای آنها فراهم شود و یا حتی در داخل کشور نیز بهراحتی به استخدام ارگانهای معتبر دولتی یا خصوصی درآیند. پس بنابراین افراد در مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری با کمی تلاش جهت ارائه یک مقاله باکیفیت میتوانند مزایای زیادی را نصیب خود کنند. اما آیا مقاله خود را می توان در هر مجله ای به چاپ رساند؟ مسلما خیر. در ادامه این مطلب، نکات سازنده و مفیدی جهت انتخاب یک مجله خوب و مرتبط را برای شما گردآوری کرده ایم.
شما قبل از اینکه تصمیم به چاپ مقاله بگیرید، بایستی در ابتدا با انواع مجلات علمی داخلی و خارجی بیشتر آشنا شوید تا بتوانید یک تصمیم ایده آل و صحیح در رابطه با انتخاب مجله بگیرید. بهطور کلی مجلات در دو دسته بندی مجزای داخلی یا خارجی قرار میگیرند که در ذیل ابتدا به بررسی مجلات داخلی و سپس خارجی میپردازیم:
در بین مجلات داخلی، مجلات علمی پژوهشی اولین جایگاه را از لحاظ اعتبار و اخذ امتیاز به خود اختصاص دادهاند. به دلیل اینکه مقالاتی که این نوع مجلات جهت چاپ کردن پذیرش میکنند، اغلب مقالاتی بدیع میباشد که پژوهشی جدید و نو در آن انجام شده است. درواقع هدف این مجلات، اشاعه علم و دانش در بین افراد است. معمولاً مخاطبین این نوع مجلات، افراد دانشگاهی و آکادمیک هستند که طرفدار پیشرفت و ارتقای سطح علمی خود میباشند.
بعد از مجلات علمی پژوهشی، در رتبه دوم از لحاظ امتیاز و جایگاه علمی، مجلات علمی ترویجی قرار دارند. درواقع این مجلات همانند مجلات علمی پژوهشی، مطلب و یا تحقیقی جدید برای ارائه ندارند بلکه صرفاً مقالات مروری هستند. به عبارتی مقالههای پیشین به روز رسانی میشوند، تحقیقات جدیدی برای آنها اضافه میشود و... اهمیت مجلات علمی ترویجی در اینجاست که تحقیقات قبلی را تکمیل میکنند.
مجلات علمی تخصصی نیز در رده سوم قرار دارند و مناسب افرادی است که هدف آنها از چاپ مقاله، اخذ امتیاز خاصی نباشد و صرفاً به دلیل رسیدن به اعتبار و شهرت این کار را انجام میدهند زیرا چاپ مقاله در این نوع مجلات فاقد امتیاز دانشگاهی میباشد. درواقع هدف این مجلات بیشتر اطلاع رسانی در مورد یک حوزه خاص تخصصی میباشد که بیشتر مربوط به نهادها و یا سازمان هاست.
پایگاه علمی ISI یکی از نمایههای شرکت چند ملیتی تامسون رویترز میباشد که در سال 1992 به زیر مجموعه این شرکت درآمد و هدف آن نیز آگاه سازی پژوهشگران از تجزیه و تحلیل پژوهشها و روند پیشرفت علوم مختلف میباشد و حاوی ابزارهای آماری برای رتبه بندی مجلات، سازمانها، پژوهشگران و... میباشد. یکی دیگر از زیرمجموعه های شرکت رویترز، شرکت WOS میباشد که هدف آن نیز بررسی مجلات واجدالشرایط برای ایندکس کردن آنها در پایگاه ISI میباشد. بهطور کلی پایگاه علمی ISI یک منبع اطلاعاتی آماری فوق العاده و بی بدیل در جامعه علمی به شمار میرود.
پایگاه علمی پاب مد نیز یک پایگاه تحت وب رایگان در حوزه علوم پزشکی و علوم زیست شناسی میباشد که اصلیترین پایگاه داده آن، مدلاین نام دارد که یک پایگاه مهم کتاب شناختی در حوزه زیست پزشکی است و به همین خاطر بسیاری از افراد این دو پایگاه را یکسان میشناسند. با روی کار آمدن پایگاه پاب مد، افرادی که در حوزه پزشکی و دارویی فعالیت دارند برای بهروزرسانی اطلاعات خود از این پایگاه قوی بهره می برند و در بین آنها محبوبیت زیادی دارد.
پایگاه علمی scopus، اواخر سال 2004 توسط الزویر، که یک ناشر هلندی بود تاسیس شد. و در زمان کم نیز تبدیل به یک پایگاه اطلاعاتی مهم در دنیا شد. این پایگاه قدرتمند بعد از ISI دومین رتبه را در جهان به خود اختصاص داده است این پایگاه اطلاعاتی مهم همه روزه پژوهش های خود را آپدیت میکند، و در زمینه های مختلف تکنولوژی، پزشکی، اجتماعی و هنر و... فعالیت میکند. مقالاتی که در اسکوپوس به چاپ می رسند از لحاظ اعتبار به 4 بخش Q1، Q2 ، Q3، Q4 تقسیم بندی میشود که مقالات Q1 دارای بالاترین رتبه و Q4 دارای کمترین رتبه می باشد.
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، با هدف رتبه بندی دانشگاهها و پژوهشهای جهان اسلام تاسیس شد که یکی از معیارهای علم سنجی معتبر به شمار میرود. همچنین برای ایجاد فرصت و تقویت روح نوآوری در علوم انسانی در جهت اولویتهای بومی و با معیارها و ارزشهای اسلامی در راستای الهام بخشی به جهان اسلام، یک پایگاه معتبر به شمار میرود که ابزارهای مناسب برای تعاملات بهینه میان دانشمندان مسلمان و مراکز اسلامی دارا میباشد.
حال که با انواع مجلات معتبر داخلی و خارجی آشنا شدید، نوبت آن رسیده است که با درنظر داشتن برخی از معیارهای مهم که در ذیل به آن ها اشاره خواهیم کرد، به انتخاب ژورنال خود اقدام کنید.
شاید اولین و مهمترین معیاری که باید مدنظر داشته باشید، توجه به اسکوپ مجله میباشد. اسکوپ مجله، به معنای آن است که مجله موردنظر، در چه حیطه ای و با چه تخصص هایی مقالات خود را به چاپ میرساند. بهعنوان مثال اگر مقاله شما در حیطه مهندسی باشد نباید آن را به مجلاتی مثل پاب مد ارسال کنید که در حیطه پزشکی فعالیت دارند. پس درنتیجه همخوانی و همسو بودن موضوع مقاله شما با اسکوپ مجله امری مهم است که باید رعایت کنید. دانستن این موضوع نیز چندان کار سختی نیست کافی است به سایت مجله مراجعه و اسکوپ آن را بررسی کنید.
دومین معیاری که باید به آن دقت کنید، بررسی این است که مجله انتخابیتان در لیست نامعتبر یا به اصطلاح بلک لیست قرارگرفته نباشد. نشریات و مجلاتی که چاپ مقاله علمی در این مجلات هیچ امتیاز و نمره برای نویسنده ندارد و موجب سوخت مقاله میشود را مجلات بلک لیست مینامند. دلایل اینکه یک مجله در لیست سیاه قرار میگیرد متعدد است ممکن است به خاطر انتشار زیاد مقالههایی که دارای صلاحیت کافی نیستند و یا داوریهای مناسب و به دور از انصاف و سلیقهای باعث میشوند که وزارت علوم آن مجلات را وارد لیست سیاه خود کند. وزارت علوم و وزارت بهداشت دو منبع معتبر هستند که لیست ژورنالهای بلک لیست را ارائه میدهند. شما میتوانید با یک بررسی این موضوع را متوجه شوید.
ضریب تاثیر یا به عبارتی ایمپکت فاکتور (IMPACT FACTOR) نشان دهنده میانگین تعداد استناددهی مقالات چاپ شده در یک ژورنال توسط مراجع علمی دیگر است. درواقع این ضریب تاثیر بیانگر اعتبار و درجه مجله موردنظر در حوزه تخصص خود میباشد. از سال 1975 هر ساله برای ژورنال های ایندکس شده در فهرست JCR (Journal Citation Reports) ضریب تاثیر آنها محاسبه و اعلام میگردد و شما می توانید با جستجوی نام مجله انتخابی خود در این سایت ایمپکت فاکتور آن را بسنجید. به این نکته دقت داشته باشید ممکن است نام برخی از ژورنال ها با وجود ایندکس شدن در سایت موسسه تامسون رویترز، در گزارش JCR سالانه حضور نداشته باشند. علت این امر آن است که این ژورنال ها به تعبیری در لیست انتظار یا لیست احتمالی JCR قرار گرفته اند. حال اگر مقاله شما جز مجلات قوی است، از ژورنالهایی با Impact Factor بالا استفاده کنید، در غیر این صورت مجلات بدون ضریب تأثیر یا ضریب تأثیر کم را انتخاب نمایید.
نمایه مجله یا به عبارتی ایندکس آن، فرآیندی است که پایگاههای مختلف مثل ISI، SCOPOS و... از آن برای نمایش مقالات مختلف به مخاطبین استفاده میکنند. چاپ مقالات در این نوع مجله به ویژه برای دانشجویان و اساتید بهعنوان رزومه علمی قوی محسوب میشود. اگر بخواهیم اهمیت نمایه کردن مقالات را برای خود فرد بیان کنیم باید به این موضوع اشاره کنیم که در حال حاضر یکی از مهمترین برگ خریدهای سنجش میزان توانایی علمی دانشجویان و اساتید، داشتن مقالات ایندکس شده در دیتابیس های معتبری که در ابتدای مطلب به آن اشاره گردید، میباشید. برای فهمیدن ایندکس بودن مجله، میتوانید به سایت مربوطه آن پایگاه مراجعه کنید و نام مجله موردنظر را سرچ کنید.
زمان داوری و به دنبال آن پروسه پذیرش و چاپ مقاله در هر مجله متفاوت میباشد. شما باید با توجه به فرصتی که دارید اقدام به انتخاب مجله کنید. ممکن است دانشجویی بخواهد برای کسب امتیاز در مصاحبه دکتری اقدام به چاپ مقاله کند و فرصت محدودی داشته باشد و مجلهای را برگزیند که پروسه داوری طولانی داشته باشد در این حالت حتی اگر مقاله او پذیرش هم بشود دیگر فایدهای ندارد و بایستی منتظر سال آینده باشد؛ بنابراین این کار باعث میشود تا برنامه ریزی بهتری داشته باشید و به دردسر نیافتید.
هزینه چاپ مقالاتی که در مجلهها اکسپت شدهاند با یکدیگر متفاوت است. یکی از راههای تشخیص اینکه مجله رایگان است یا خیر توجه به OPEN ACCESS یا CLOSE ACCESS بودن مجلات است. در مجلات اوپن اکسس معمولاً مولف هزینههای چاپ و انتشار مقاله را میدهد تا خوانندگان بتوانند به صورت آزادانه به محتوای مقاله وی دسترسی پیدا کنند. به این معنی که مجله پولی که از خوانندگان مقاله دریافت میکند را از مولفین مقاله دریافت میکند. ولی در مجلات کلوز اکسس، مولفان مقالات با مجله قرارداد حفظ حق کپی رایت امضا میکنند که در آن قرارداد، مجله حق اشتراکگذاری و انتشار مقاله را از مولف میگیرد، به همین دلیل این مجلات برای مخاطبان و خوانندگان پولی است، اما نویسندگان هیچ هزینهای برای چاپ مقالاتشان به این مجلات پرداخت نمیکنند. البته پذیرش و چاپ مقاله در این نوع مجلات بسیار سخت و تابع ضوابط خاصی است و فقط پس از طی کردن مراحل داوری دشواری امکانپذیر است. پس بنابراین شما با توجه به دو پارامتر کیفیت مقاله و بودجه خود اقدام به چاپ مقاله در یکی از این دو مجلات کنید.
هر مجله یکسری قوانین و محدودیتهایی دارد که قبل از سابمیت مقاله خود بایستی آنها را چک کنید تا با مقاله شما مغایر نباشد. برای فهمیدن این موضوع نیز میتوانید به سایت مجله مراجعه کنید و قسمت راهنمای نویسندگان که با عباراتی مثل "Information for Authors" یا "Authors guidance" مشخص میشوند را به دقت مطالعه کنید. محدودیت هایی مثل تعداد کلمات مقاله، عدم ارائه پرسش نامه یا ضمیمه در مقاله، تعداد نمودارها و اشکال مجاز در هر مقاله، نحوه ارجاع دهی و رفرنس و... وجود دارند که باید بررسی شوند. گاهی عدم رعایت همین موارد ساده و جزئی ممکن است منجر به ضایع شدن سالها زحمت شما شود.
اعتبار علمی داوران و اعضای هیئت تحریریه و یا سردبیر، به مجله نیز اعتبار میبخشد. معمولاً اعضای هیئت تحریریه مجلههای معتبر افرادی صاحب نام و در حوزه خود صاحب نظر هستند؛ بنابراین، توجه به موقعیت علمی اعضای هیات تحریریه و سردبیر هر مجله میتواند امکان قضاوتی کلی در خصوص محتوای آن را هم فراهم آورد. برای مثال آن دسته از مجلاتی که سردبیر و یا شورای سردبیر شناخته شدهای داشته باشند، مسلماً داوران قوی با تخصص زیاد را جهت داوری مقالات انتخاب میکنند و به دنبال آن نیز داوری مقالات با روند اصولی تر و علمی تر انجام میگیرد.
پس از انتخاب مجله موردنظر با استفاده از معیارهایی که بدان اشاره شد حال نوبت به اقداماتی میرسد که در جهت ارتقای کیفیت مقاله خود بایستی انجام دهید. مقاله شما باید دارای صلاحیت لازم در تمامی ابعاد، برای ارسال به مجله را داشته باشد. مقالاتی وجود داشتهاند که از لحاظ بار علمی، دارای کیفیت خوب بودهاند ولی به دلیل ایرادات موجود در ترجمه یا فرمت بندی و یا وجود تشابهات زیادی با سایر متون، پذیرش نشدهاند؛ بنابراین انجام این موارد را باید جهت ارتقای مقاله خود جدی بگیرید و اگر خودتان آشنایی ندارید که چگونه باید شروع کنید میتوانید از متخصصین این حوزه کمک بگیرید. در ذیل به کلیه این اقدامات اشاره کرده ایم:
|
|
|
اگر شما بهترین پژوهش را هم انجام بدهید تا زمانی که نتوانید در مجلات معتبر خارجی و داخلی چاپ و نشر دهید پژوهش های شما ارزشی نخواهند داشت اما به دلیل اینکه هر یک از مجلات روند و روش دریافت پذیرش و هزینههای متفاوتی برای نشر مقاله دارند ما در موسسه انتشاراتی اشراق به همراه متخصصان با تجربه در این زمینه آماده ایم تا مقاله شما را در مجلات معتبر بین المللی چاپ و نشر دهیم. شما عزیزان طبق مراحل زیر می توانید نسبت به ارسال فایل مقال خود و چاپ آن در مرتبط ترین مجله ای که موسسه معرفی می کند، اقدام کنید:
ابتدا یک پروژه چاپ مقاله ایجاد کرده و فایل مقاله و سایر اطلاعات موردنیاز را ارسال کنید تا هزینه محاسبه و اعلام شود.
درخواست شما توسط پشتیبانی بررسی و مرتبط ترین مجلات با عنوان مقاله شما معرفی می گردد.
ارسال مقاله به مجله مورد نظر و پرداخت هزینه های مربوط به انتشار مقاله و قرار دادن مقاله در پروسه داوری
پیگیری وضعیت مقاله و دریافت پاسخ نهایی از سوی مجله (در صورت پذیرش، ارسال نامه اکسبت به ایمیل نویسندگان)
با توجه به نیاز مشتریان عزیز اعم از دانشجویان و اساتید و دانشگاهیان برای چاپ و نشر مقاله، موسسه انتشاراتی اشراق با معرفی بهترین مجلات تضمینی که با مقاله شما بیشترین همخوانی را داشته باشد و همچنین گزینش دقیق و چند مرحلهای تیم فنی خود، در صدد ارائه خدمات با حفظ نهایت تعهد در امانتداری و کیفیت است تا دغدغهی مراجعین برای چاپ و نشر مقاله را برطرف سازد.
برای کسب اطلاعات بیشتر جهت انتخاب مجله و چاپ مقاله در آن، می توانید با کارشناسان موسسه انتشاراتی اشراق در ارتباط باشید.
شما می توانید با ارسال فایل مقاله خودتان از طریق ثبت سفارش چاپ مقاله در مجلات معتبر از طرف کارشناسان موسسه انتشاراتی اشراق هزینه نهایی را دریافت کنید.
پذیرش مقاله کاملا وابسته به کیفیت مجله میباشد. برخی از ژورنالها مقاله را به صورت تضمینی پذیرش میکنند اما برخی دیگر پذیرش تضمینی ندارند و همه چیز وابسته به نظر داوران میباشد.
زمان پذیرش و چاپ یک مقاله در ژورنال معتبر کاملا بستگی به زمان داوری دارد. پروسه داوری هرچقدر طولانی تر باشد واضح است که مقاله مدت زمان بیشتری در انتظار خواهد بود. اما اگر نتیجه داوری سریعتر مشخص شود مقاله در سریعترین زمان ممکن پذیرفته خواهد شد پس نتیجه کاملا وابسته به زمان داوری میباشد.
شما می توانید با کارشناسان موسسه انتشاراتی اشراق تماس بگیرید تا آن ها شما را راهنمایی کنند تا در نهایت بهترین مجله برای چاپ مقاله شما انتخاب شود.
ما مقاله شما را می توانیم در اکثر مجلات معتبر داخلی و خارجی چاپ کنیم.
مدت زمان لازم برای چاپ مقاله با توجه به مجلات مختلف می تواند متفاوت باشد و بستگی به خود مجلات دارد ولی کارشناسان موسسه انتشاراتی اشراق با استفاده از تجربه کاری تمام تلاش خود را می کنند تا مقاله شما در کمترین زمان ممکن چاپ شود.